Son günlerinde NFL gündeminin ana maddesini yeni Collective Bargaining Agreement (“CBA”) görüşmleri oluşturuyor. Takım sahipleriyle, oyuncular birliği tarafından imzalanacak olan, 2021 sezonundan itibaren yürürlüğe girecek olan toplu iş sözleşmesi, bildiğimiz NFL sistemini değiştirecek yenilikler içeriyor.

Takım sahiplerinin son toplu iş sözleşmesi teklifi, gelen son haberlere göre NFL Oyuncular Birliği temsilcileri tarafından Çarşamba sabahı oylanmış durumda. Bir takım dışında, 31 takımın da temsilcilerinin katıldığı oylamada, oyuncular birliği 17’ye 14 oy ile yeni sözleşmeyi kabul ettiği belirtildi. Ancak imzalar henüz atılmadı. Bu da seneye olası bir lockout veya grev görebileceğimiz anlamına geliyor.

Yeni toplu iş sözleşmesi her takımın 16’şar maç oynadığı normal sezona, bir maç daha ekleyerek, sezonu 17 maça çıkarması ile dikkat çekiyor. Yeni CBA aynı zamanda oyuncuların gelirlerini arttırırken, ek kadro sayıları, eski oyunculara arttırılmış emekli maaşı gibi öğeler de içeriyor.

2021’in Mart ayına kadar yürürlükte olacak mevcut CBA sona erdikten sonra takım sahipleri ve oyuncular birliği son pürüzleri giderip, 2030 yılına kadar sürecek olan CBA’e imzaları atmayı planlıyor. Ancak sezona fazladan bir maç ekleyen yeni CBA’in oyuncular birliği tarafından onaylanması şimdiden birçok yıldız ismin tepkisini çekmiş durumda.

Oylama sonucunun haberlere yansımasından sonra sosyal medyadan mutsuzluklarını dile getirmeye başlayan yıldızlar arasında ise Russell Wilson, Richard Sherman ve Aaron Rodgers gibi isimler öne çıkıyor. NBA ve MLB’nin aksine garanti paranın olmadığı ve oyuncuların bu liglerdeki isimlere göre daha az para kazandığı NFL sisteminin yine değiştirelemesi ile ilgili olarak Seattle Seahawks QB’si Russell Wilson, Twitter’dan “NBA ve MLB bu işi doğru yapıyor. Önce oyuncular gelir. Tüm NFL oyuncuları da bunu hakkediyor. Gelecek 10 yılın kararını bugün tatmin olmak için acele ile vermemeliyiz. Ben hayır oyu kullanıyorum.” dedi.

Yeni CBA’e en çok tepki gösteren isimlerin başında ise Green Bay Packers’ın superstar’ı Aaron Rodgers geliyor. Twitter’dan, hayır şeklinde oy attığını söyleyen tecrübeli oyuncu, 16 maçın pazarlığının bile olmaması gerektirdiğini, takım sahipleri fazladan eklenen 17. maçın, oyunculara verilen yeni yararları karşılayacağını söylediğini ancak bunun çok fazla sağlık riski içerdiğini dile getirdi. Rodgers aynı zamanda, yeni CBA ile playoff’lara giden takım sayısının artmasını ve konferans ikincisinin artık bay yapmayıp, playoff’a bir maç eklenmesine karşı olduğunu söyledi.

Green Bay Packers’ın oyuncu tesmilcisi olan Aaron Rodgers, takım arkadaşlarının da kendisi ile aynı fikirde olduğunu belirtilirken, oyuncuların haklarının korunması gerektiğini inandığını belirtti.

Pittsburgh Steelers’ın yıldız center’ı Maurkice Pouncey ise tepkisini getiren oyuncular arasında yer aldı. Pouncey, Instagram story’sinden açıklamada bulunan Pouncey, “S..ler böyle işi. Oyuncular birliğimiz, tepedeki adamlar, liderler… Oyuncuların için en iyisinin ne olduğunu umursamıyorlar” dedi.

Halen birçok oyuncunun karşı olduğu yeni CBA’in akıbetinin ne olacağı önümüzdeki haftalarda belli olacak…