Dile kolay üç haftalık bir gecikmenin ardından merhaba değerli okurlar. Dolu dolu geçen bu üç haftalık arada birçok şey yaşanmış olsa da playoff yarışı her hafta başka bir heyecanla devam ediyor.

Geride bıraktığımız hafta dokuz yıl formasını giydiği Cincinnati’ye bu kez Dallas Cowboys forması ile dönen Andy Dalton öne çıkan isimlerden oldu. Kendisini geçen sene doğum gününde yedeğe çeken eski takımının gözünün yaşına bakmayan Dalton için, bu manada maçın öneminin bir hayli yüksek olduğu kesin. Benzer şekilde 2014-2019 arası formasını giydiği ve Super Bowl kazandığı Philadelphia şehrine bu kez NFL’e giriş yaptığı takım olan New Orleans Saints ile dönen Malcolm Jenkins ise Philadelphia’da pek saygı görmediği gerekçesiyle bir hayli dertli olduğunu daha önce dile getirmişti. Ancak tecrübeli savunmacı için maç ne yazık ki güzel anılar bırakamadığı bir karşılaşma oldu. İlk turdan seçildiği ve geçen sene All-Pro olduğu New York Jets’e karşı Seattle Seahawks formasıyla rakip olan Jamal Adams ise maçın yıldız isimlerinden biri olarak karşılaşmayı tamamlarken bir de rekor kırdı ve 8,5 sack ile bir sezon en fazla sack yapan defensive back oldu.

Ancak belki de bunlardan en dikkat çekeni ilk sıradan seçildiği ve yedi yıl formasını giydiği San Francisco’ya karşı mücadele etmek zorunda kalan Alex Smith ve koçluk kariyerine hücum koordinatörü olarak yükselişe geçtiği yer olan eski adıyla Washington Redskins’e rakip olan Kyle Shanahan oldu. Kariyerinde koordinatör iken Washington ekibiyle daha önce iki kere San Francisco’ya rakip olan Shanahan, bu iki maçtan da mağlubiyette ayrılırken, benzer şekilde bu seferde San Francisco 49ers çatısı altında Washington Football Team’e kaybetti. Alex Smith ise daha önce Kansas City Chiefs forması altında 49ers’a karşı oynamış fakat o da maçı kaybetmişti. Başkent ekibiyle almış olduğu bu galibiyet eski takımına karşı ilk zaferi oldu.

Haftanın Notları  

Jacksonville Jaguars karşısında 215 yard koşup iki de TD yapan Derrick Henry, kariyerinde dördüncü kez 200 yard ve üstü koşarak bu alanda Şöhretler müzesi üyelerinden Jim Brown, Barry Sanders ve LaDainian Tomlinson’u geride bırakmayı başardı.

Seattle Seahawks’ın Pro Bowl safety’si Jamal Adams, New York Jets karşısında eski takım arkadaşı Sam Darnold’a karşı yaptığı sack ile bu sezon 8,5 sack’e ulaştı ve 1982 yılından bu yana tutulan istatistikte tarihe geçti. Bu alanda rekorun daha önceki sahibi 2005 yılında Arizona Cardinals safety’si Adrian Wilson’a (sekiz sack) aitti.

Üç TD pası ve bir koşu TD’si ile galibiyeti takımına hediye eden Aaron Rodgers, kariyerinde beşinci defa bir sezonu koşu ve pasta 40 veya üzeri TD sayısı ile bitirmeyi garantileyerek bu husustaki rekorunu geliştirdi. Lig tarihinde bunu dört kere bile başarabilen başka bir oyuncu yok.

Altı maç üst üste en az sekiz pas yakalama ile oynayan Travis Kelce, bu manada Super Bowl dönemi içinde ligde en uzun seriyi de elinde bulunduruyor. Tecrübeli oyuncu ayrıca, sekizinci haftadan beri elde ettiği 749 pas yardı ile de üst üste herhangi bir altı maçta en fazla pas tutan tight end olarak lig tarihine geçti.

Buffalo Bills’in yıldız receiverı Stefon Diggs, tuttuğu toplarla bu sezonki pas yakalama sayısını 100’e çıkardı ve 2012 yılındaki Brandon Marshall performansıyla birlikte bu rakama en hızlı ulaşan oyuncu oldu.

Pittsburgh Steelers’ta savunma oyuncusu Troy Alualu yaptığı sack ile takımının 70 maç üst üste en az bir sack yapma rekorunu eline geçirmesine vesile oldu. Bu rekorun daha önceki sahibi ise 1999-2003 yılları arasındaki Tampa Bay Buccaneers savunması idi.

Büyük heyecan fırtınası yaşatan Baltimore Ravens – Cleveland Browns karşılaşması Pazartesi Gecesi Futbolu tarihindeki en yüksek skorlu üçüncü karşılaşma oldu. İki takım tarafından yapılan toplam dokuz TD koşusu, 1922 yılındaki Rock Island-Evansville Crimson ve Racine Legion-Louisville Breck maçlarından sonra bir maçta yapılan toplam en fazla koşu TD’ı olarak öne çıktı.

HAFTANIN MAÇI: Baltimore Ravens (47) – Cleveland Browns (42)  

Maçın Adamı: Lamar Jackson (11-17 pas isabeti, bir TD pası, 124 koşu yardı, iki TD koşusu)  

Uzun yıllar unutulmayacak olan Baltimore Ravens – Cleveland Browns maçı bir yandan lig tarihine geçerken bir yandan da AFC’deki playoff resmini değiştiren bir karşılaşma oldu. Genel manada iki takımın koşu ağırlıklı oyunu toplam dokuz koşu TD’sine sebebiyet verirken Lamar Jackson’un koşu yeteneği Ravens’ı öne çıkaran bir durum oldu. Ancak buna rağmen geriden gelip Baker Mayfield’ın attığı paslarla son bölümde öne geçen Browns için soyunma odasından gelen Lamar Jackson’un oyununu savunmadaki hatalardan dolayı engelleyememeleri mağlubiyeti kaçınılmaz hale getirdi.

Kazanan ekipte hücumun temel şeması yine “Read Option” oyunlarıydı. Hücuma göre kenarlarda konuşlanan defansif endlerin cep içine yaptıkları blitz’lere ve bu oyuncuların boşalttığı alanlara göre hareket eden Ravens’ta, bu oyun meyvesini Lamar Jackson’un koşusuyla ilk çeyrekte TD ile Browns’a cevap verdi. Ayrıyeten tackle ve gard oyuncularının bu hücumlarda linebacker oyuncularını ikinci kademe bloklarıyla engellemesi de Ravens’ın zone blok’ta yaptığı iyi işlerden biriydi. Maç içinde Lamar Jackson ile sadece 17 kez tercih edilen pas oyunlarında ise receiverların çapraz rotaları rakip linebacker hattının düzenini bozmaya çalışması Mark Andrews’ı önemli anlarda topla buluştururken Hollywood Brown’un yakaladığı pasla skoru açmasına vesile oldu.

Baltimore Ravens savunması ise üçüncü haftadaki Kansas City Chiefs maçından sonra en fazla yard izni verdiği maçı oynadı. Maçı hiç sack yapmadan tamamlayan savunma hattı ilk başlarda Browns koşularını durdurmada; sonlara doğruysa Baker Mayfield’i cep içinde rahatsız etme konusunda pek verimli olmadı. Fakat Browns’un hücumda iyi işler yapıp skoru ürettikleri sırada, linebacker Tyus Bowser’ın inisiyatif alıp blitze katılmak yerine Baker’ın pas açısını kapatması ve bunun neticesinde interception yapması maçın dönüm noktalarından biri olduğu söylenebilir. Secondary’de ise karşısındaki receiverlar ile bire bir eşleşen cornerback’lerin rakip oyunculara pas yakalama izni vermesi de bir başka eksi hane olarak Ravens hanesine yazılabilir. Burada yedek cornerback Davontae Harris’in iki pozisyon üst üste yanlış savunması bireysel anlamda söylenebilecek performanslardan.

Kaybeden ekipte ise Nick Chubb ve Kareem Hunt yine takımın taşıyıcısı oldu. Ligin en sağlam hücum hattına sahip olan Browns’ta Chubb’ın açılan koridorları hızlıca değerlendirmesi ve temas sonrası yardda iyi işler yaparak sayı üretmeye başladılar. Nitekim maçın üçüncü çeyreğinden itibaren devreye giren Baker Mayfield, takımının ihtiyacı olduğu yerlerde sahneye çıkarak güzel işler yaptı. Özellikle sıkı outside coverage altındaki receiver’lardan yana pas tercihini kullanması genç oyun kurucunun kalitesini bir kez daha ortaya koydu. Ancak attığı interceptionun dönüşü TD olması Browns’u bir adım geriye götürdü.

Sezon boyunca fena işler yapmayan Cleveland Browns savunması ise kötü maçlarından birisini oynadı. Bu kötü oyunun en temel sebebi ise özellikle savunma hattının Lamar Jackson’ı cep içinde tutmak yerine sürekli rush yapmaya devam etmesiydi. Bu kadar fazla rush olunca da haliyle linebacker ve D-Line arasındaki boşluklar Lamar Jackson gibi bir isim için altın niteliğinde oldu. Yapılan bu rushların Lamar’ı cep içinde tutmamaya yönelik olması ayrıca genç oyuncunun blitzlerden kolayca kaçıp önemli yardlar kazanmasını da sağladı. Öte yandan linebacker hattının da alan paylaşımındaki iletişimsizlikleri benzer şekilde Ravens hücumunun pas oyunlarında da istediği boşlukları bulmasını sağladı secondary ise öndeki iki bölgenin kötü olmasından dolayı pek verimli olamadı. Ancak Browns seconadry’sinin arkada genellikle tek safety bırakması da yapılan hatalardan birisi oldu.

En nihayetinde en azından wild card’dan playoff’a gitmeyi hedefleyen Baltimore Ravens bu yolda değerli bir galibiyet elde etti ve iddiasını sürdürürken önlerinde görece kolay maçlar olması da ihtimalleri güçlendirdi. Cleveland Browns için ise mağlubiyetten ders çıkarılabilecek maçlardan birisi oldu. Savunmadaki eksikleri düzeltmeleri ve Baker’ın bu oyununu sürdürmesi dahilinde iyi işlere imza atabilirler.

HAFTANIN OYUNCUSU: Aaron Rodgers (26-33 pas isabeti, 290 yard, üç TD, bir koşu TD)  

Detroit Lions karşısında yine takımının sırtlayıcısı olan elit oyun kurucu Aaron Rodgers, bu sezon oynadığı oyunla hem MVP ödülünün en büyük adayı hem de kariyer rekorunu da geliştirmeye çok yakın. 2011 yılında MVP olduğu sezonda 45 TD pası atan Rodgers, bu kariyer rekorunu geçmek üzere. Nitekim elit oyun kurucu için asıl önemli olan bir Super Bowl yüzüğünün daha olması gerektiği ki Packers hücumunun geçen seneden daha iyi olması bu durumu güçlendirir derecede.

HAFTANIN HÜCUM VE SAVUNMA 11’İ  

QB  Aaron Rodgers (GB)DE  Mario Edwards (CHI)
RB  Miles Sanders (PHI)DT  Aaron Donald (LAR)
WR  DeAndre Hopkins (ARI)DT  Javon Hargrave (PHI)
WR  Stefon Diggs (BUF)DE  Josh Sweat (PHI)
WR  Allen Robinson (CHI)OLB  Haason Reddick (ARI)
TE  Travis Kelce (KC)ILB  Jerome Baker (MIA)
LT  David Bakhtiari (GB)OLB  Roquan Smith (CHI)
RT  Tristian Wirfs (TB)CB  Xavien Howard(MIA)
LG  Cody Whitehair (CHI)CB  Kenny Moore II (IND)
RG  Mark Glowinski (IND)S  Kamren Curl (WAS)
C  Chase Roullier (WAS)S  Antoine Winfield Jr. (TB)

 GELECEK HAFTANIN MAÇLARI

Pazar: 00.30  Buffalo BillsDenver Broncos
Pazar: 04.15  Carolina PanthersGreen Bay Packers
Pazar: 21.00  New England PatriotsMiami Dolphins
Jacksonville JaguarsBaltimore Ravens
Houston TexansIndianapolis Colts
Detroit LionsTennessee Titans
Tampa Bay BuccaneersAtlanta Falcons
San Francisco 49ersDallas Cowboys
Seattle SeahawksWashington Football Team
Chicago BearsMinnesota Vikings
Ptesi: 00.05  Philadelphia EaglesArizona Cardinals
New York JetsLos Angeles Rams
Ptesi: 00.25  Kansas City ChiefsNew Orleans Saints
Ptesi: 04.20  Cleveland BrownsNew York Giants
Salı: 04.15  Pittsburgh SteelersCincinnati Bengals

Sezonun son Perşembe Gecesi Futbolu’nu izlediğimiz 15. haftanın maçlarında bu hafta farklılık olarak Cumartesi günü de iki maçımız mevcut.

Bunlardan ilki Cumartesi’yi Pazar’a bağlayan gece Buffalo Bills ile Denver Broncos, ikincisi ise Carolina Panthers ile Green Bay Packers arasında oynanacak. Bundan böyle de lig bitine kadar Cumartesi Gecesi Futbolu’na da hazır olun diyelim.

Pazar günü 21 seansında baktğımızda ise playoff takibindeki Tennessee Titans evinde Detroit Lions’u ağırlayacak. Bu maçtan önce Titans’ın on birinci haftadan itibaren maç başı 35,3 sayı ortalaması ile bu anlamda lig lideri olduğunu belirtelim.

Indianapolis Colts ise son dört maçından üçünü kazandığı Houston Texans’ı ağırlayacak.

Seattle Seahawks son sekiz maçından yedi mağlubiyet aldığı ve bu sezon savunmasıyla öne çıkan takım olan Washington Football Team karşısında playoff takibini sürdürmeye çalışacak.

2016 yılında Super Bowl’da yaptığı yıllarca unutulmayacak geri dönüş ile tarihe geçen Tom Brady ise bu kez Tampa Bay Buccaneers formasıyla yeniden Matt Ryan ile kozunu paylaşacak.

Pazar’ı Pazartesi’ye bağlayan gece ise iki eski Oklahoma oyun kurucusu Philadelphia Eagles – Arizona Cardinals maçında karşı karşıya gelecek.

Fakat belki de haftanın Super Bowl tadındaki maçı kuşkusuz New Orleans Saints ile Kansas City Chiefs arasında Louisiana’da oynanacak. Kariyerinde ilk defa New Orleans Saints ile oynayacak olan Patrick Mahomes, NFC Güney ekipleriyle daha önce oynadığı iki karşılaşmada yedi TD pası atmayı başardı. Öte yandan Kansas City Chiefs takımı 10 maçtır deplasmanda kaybetmemesi de öne çıkan başka bir istatistik.

Pazar gününün kapanış maçında ise Cleveland Browns, New York Giants’a konuk olacak. Geçen sene Cleveland Browns’u çalıştıran New York Giants hücum koordinatörü Freddie Kitchens ise rövanş maçına çıkacak.

Haftanın kapanış maçında ise Pittsburgh Steelers, son on maçtır yenilmediği Cincinnati Bengals deplasmanında iki maçlık mağlubiyet serisini sonlandırmaya çalışacak.

Herkese iyi haftalar…