Playoff haftasına doğru hızla yelken açtığımız şu günlerde son maça kadar nefes kesen maratonunu da geride bırakarak güç sıralamamızın sonuncusuyla normal sezon defterini bu sezonluk kapatıyoruz.

Sezon geneline bakıldığında dokuzuncu hafta liderliği kapan Kansas City Chiefs, bu unvanını son haftaya kadar korurken benzer şekilde Green Bay Packers sezon boyunca bir hafta dışında ilk beş içinde yer almayı başardı. Son haftalardaki çıkışını sürdüren Buffalo Bills ise son üç haftadır ilk üçteki yerini koruyarak playoff’a iddialı bir giriş yaptı. Listenin son sırasının ise sezon boyunca tahmin edilebilir olması olayın heyecanını biraz azalttı.

1- Kansas City Chiefs (AFC Batı, 14-2), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 1  

Birinci sırayı netleştirdiğinden dolayı son maçına yedek ağırlıklı çıkan Kansas City Chiefs, artık favori olduğu Super Bowl için yürüyüşüne başladı. Nitekim hatırlamak gerekir ki Andy Reid’in öğrencileri sezonun son bölümünde oynadıkları bazı maçlarda çok da güven vermemişler ve rakiplerinin de sallantıda olduğu dönemin ekmeğini yemişlerdi. Tecrübeli koçun bu anlamda takımını playoff’a ayrı hazırlayacağından ve Chiefs’in farklı bir havada oynayacağından hiç şüphe yok. Öte yandan kırmızı beyaz ekip için hücumda çaylak koşucu Clyde Edwards-Helaire’nin ne denli sağlıklı olabileceği belirleyici bir parametre olacaktır.

2- Green Bay Packers (NFC Kuzey, 13-3), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 2  

NFC’de liderliği kapıp bırakmayan Green Bay Packers, son hafta sürprize izin vermeyerek sahadan galibiyetle ayrıldı. Aaron Rodgers’ın MVP’lik oyunuyla birlikte playoff’a gümbür gümbür giren Packers, geçtiğimiz yıla göre yoluna daha emin adımlarla devam etmesi kendilerini favoriler listesinde üst sırada olmasını sağlıyor.

3- Buffalo Bills (AFC Doğu, 13-3), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 3  

İki maçlık mağlubiyet serisi sonrasında oyun anlamında her geçen gün üstüne koyan Buffalo Bills, playoff’a ligin en az sayı yiyen takımlarından olan Miami Dolphins karşısında 56 sayı buldu ve güven tazeleyerek girdi. Hücum anlamında tehlikeli bir takım haline bürünmeleriyle birlikte playoff’ta ciddi şanslarının olduğu da söylenebilir.

4- New Orleans Saints (NFC Güney, 12-4), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 4  

Carolina Panthers karşısında tüm koşucularından yoksun çıkan New Orleans Saints, hata yapmadı ve rahat bir galibiyet alarak ikinci sıradan playoff’a adını yazdırdı. Bu sezon sonunda emekliye ayrılıp mikrofon başına geçecek olan Drew Brees, “Son dans” misali gitmeden bir yüzük daha alır mıyım hesaplarını yaptığı bilinen bir gerçek. Fakat bu sene takımın taşıyıcısı olan Alvin Kamara ve Michael Thomas’ın sahada olup olmayacağı Brees’in yüzük alıp almayacağının kaderini belirleyecek. Sean Payton’un takımı her ne kadar sezonu dört sezondur üst üste çift haneli galibiyet sayılarında bitirmiş olsa da post-sezon başarısızlığı ortada ve bunu kırmak bu sezonda kolay olmayacak.

5- Seattle Seahawks (NFC Batı, 12-4), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 5  

Grubunda liderliği kaybetse de son yedi maçından altı galibiyet çıkararak tekrardan zirveye yükselen Seattle Seahawks, üçüncü sıradan playoff’a giriş yapmayı garantiledi. Özellikle savunmanın son haftalardaki performansı Russell Wilson ve arkadaşlarının elini güçlendiren bir koz.

6- Tampa Bay Buccaneers (NFC Güney, 11-5), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 8  

10 yıl sonra Tampa Bay Buccaneers’i çift haneli galibiyete ulaştırıp 13 sene sonra playoff’ta yer almasını sağlayan Tom Brady, attığı 40 TD pasıyla bu başarının baş mimarı oldu. Pas oyunlarındaki bu oyunu playoff’ta da sürdüreceğinden hiç şüphe yok ancak ligde diplerde yer aldığı koşu hücumu da nereye kadar ilerleyebileceklerinin anahtarı olacak.

7- Baltimore Ravens (AFC Kuzey, 11-5), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 8  

Üst üste üç maç kaybettikten sonra toparlayan Baltimore Ravens, peşine beş maç üst üste kazanarak playoff’a adını yazdırdı. Bu süreçte Lamar Jackson daha toparlamış gözükürken çaylak koşucu J.K. Dobbins’in de denklemin içine girmesi Ravens’ın başarısındaki önemli noktalardan biriydi. Nitekim playoff’taki rakibi geçen sene mağlup olduğu Tennessee Titans ve onlar karşısında alınacak bir mağlubiyet daha Ravens adına işleri kötüye götürebilir.

8- Pittsburgh Steelers (AFC Kuzey, 12-4), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 7  

Cleveland Browns karşısına birçok as oyuncusundan yoksun çıkan Pittsburgh Steelers, playoff’u garantilemesinden dolayı rahat bir maç çıkardı. Fakat T.J. Watt gibi bir ismin sahada olmamasına rağmen maçı dört sack ile tamamlayan savunma yine playoff’ta Steelers’ı taşıyacak olması muhtemel.

9- Tennessee Titans (AFC Güney, 11-5), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 9  

Houston Texans karşısında hata yapmayarak AFC Güney’i lider bitiren Tennessee Titans’ta Derrick Henry, bu sezonki muhteşem oyununu 2000 yard barajını geçerek süsledi. Sezon boyunca hücumun üretken oyunu kendilerini taşırken savunmanın da birçok maç açığını kapattığından dolayı, Titans hücumunun verimi doğrudan takımın kaderini belirleyecek. Mike Vrabel gibi bir koçunda savunmaya sezon boyunca çözüm bulamaması da ayrı bir konu.

10- Indianapolis Colts (AFC Güney, 11-5), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 11  

Miami Dolphins’in yenilmesiyle kendisine yer bulan Indianapolis Colts, eline geçen bu değerli şansı az kalsın ligin en kötü takımlarından olan Jacksonville Jaguars karşısında harcıyordu. Nitekim Indianapolis Colts’un iki maçtır skor avantajını ele geçirdikten sonra oyunu tutamayışı kafalarda soru işareti bıraktı. Playoff’ta karşılarında Jacksonville Jaguars gibi takımların olmayacağını kendilerine belirtmekte fayda var.

11- Cleveland Browns (AFC Kuzey, 11-5), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 12  

New York Jets mağlubiyeti ile şansını çok zora sokan Cleveland Browns, receiver kadrosunun dönmesiyle birlikte tekrardan ayaklandı ve Pittsburgh Steelers karşısında son dakikalarda kaybetmeyi denese de başaramayarak yıllar sonra adını playoff takımlarının arasına yazdırdı. Fakat dördüncü çeyreğe 24-9 önde girip rakibine 13 sayı şansı vermesi ve maçı tehlikeye atması playoff kapıya dayanmışken pek hayra alamet değil. Ayrıca zaten head koç Kevin Stefanski ve hücum hattının önemli isimlerinden Joel Bitonio’dan da mahrum olacak çıkacaklar ve işleri son maç kadar kolay olmayacak.

12- Chicago Bears (NFC Kuzey, 8-8), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 13  

Green Bay Packers karşısında kaybetse de Arizona Cardinals’ın yenilmesiyle playoff biletini kapan Chicago Bears, tepetaklak giden sezonunu özellikle son bölümünde biraz da şansla iyi toparladı. Ancak bu takımın Trubisky ile playoff’ta ne denli ilerleyebileceğini zaman bize gösterecek.

13- Los Angeles Rams (NFC Batı, 10-6), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 15  

Jared Goff’un yokluğunda forma giyen John Wolford, çok göz dolduran bir oyun oynamasa da Goff’tan daha hareketli olması Rams’i hücumda bir nebze de olsa taşımaya yetti. Son maçlarda sallanan savunmanın tekrar toparlayıp kısır geçen maçta skor üretmesi galibiyette önemli yer kapladı. Goff’un döneceği soru işareti iken Wolford ve savunmanın aynı oyunu Seattle Seahawks karşısında da devam ettirmeleri gerekecek.

14- Washington Football Team (NFC Doğu, 7-9), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 16  

Son yıllarda vasatı aşamayan Washington’u sadece yedi galibiyetle playoff’a sokmayı başaran head koç Ron Rivera, bu başarının ilk tebrik edilmesi gereken ismi. Özellikle takımın savunmasına bu kadar çabuk etki edip eldeki malzemeyle güzel işler yapması takımın galibiyetlerinde öne çıkan bir durum oldu. İkinci tebrik edilmesi gereken isim ise yeniden sahalara çıkması bir yana yürümesi bile bir mucize olan Alex Smith. Hücumda kısıtlı opsiyonları olmasına karşın bununla bile iyi işler yapmasıyla “yeter” sonucu almayı başardı. Bu değerli mücadele ne kadar daha devam eder bilinmez ancak Washington’un çok özel bir sezon geçirdiği aşikâr.

15- Miami Dolphins (AFC Doğu, 10-6), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 10  

Playoff şansını son maça kadar taşımayı başaran Miami Dolphins, sonuna kadar getirdiği bu macerayı sonlandırmayarak yarış dışı kaldı. Mağlubiyetten öte hem ligin az sayı yiyen savunmanın sadece bu sezon en fazla sayı yemesi değil aynı zamanda ligde bir takımın en fazla sayı yediği maçı oynaması hem de süper çaylak Tua’nın deyim yerindeyse sınıfta kalması pek hoş olmayan bir finale neden oldu. Yine de yeniden yapılanma sürecinin daha başında 10 galibiyetle yarışın içinde olması koç Flores ve ekibinin doğru işler yaptığının bir göstergesi.

16- Arizona Cardinals (NFC Batı, 8-8), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 14  

Kyler Murray’i daha maçın başından sakatlığa kurban veren Arizona Cardinals, ölüm kalım maçından yedek oyun kurucusu Chris Streveler ile başarılı olamayarak sezonu kapattı. NFC Batı gibi zorlu bir grupta yarıştan kopmamaları bir başarı olarak nitelendirilebilir. Fakat özellikle hücumda çok dalgalı bir performans sergilemeleri Kingsbury’nin takımını yarış dışı eden nedenlerin birincisiydi. Bu off-season’da bunu çözerlerse bu takım Kyler Murray önderliğinde yine yarışın içinde olacaktır.

17- Dallas Cowboys (NFC Doğu, 6-10), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 17  

Son üç maçından da galibiyet alarak playoff hesapları yapan Dallas Cowboys, kötü giden sezonu taçlandırmak adına çıktıkları maçta son derece tutuk bir oyun sergileyerek sahadan mağlubiyetle ayrıldı ve şansını harcamış oldu. Artık Jerry Jones’un takımını bilmecelerle dolu bir off-sezon bekliyor ki öncelikle Dak Prescott meselesini halletmeleri lazım.

18- Las Vegas Raiders (AFC Batı, 8-8), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 20  

Yeni şehrinde yine kayıp bir sezon geçiren Las Vegas Raiders için bardağın dolu tarafına bakacak olursak John Gruden’in sözleşmesinin bitmesine yedi yıl kaldı. Öte yandan Raiders belki bu kadar kaybetmeye alışkın olabilir ancak Las Vegas şehrinde “Ev” bu kadar kaybetmeye alışır mı orası soru işareti. En azından Gruden’in gelecek seneye savunmayı düzeltmesi belki işleri yerine koyar.

19- Minnesota Vikings (NFC Kuzey, 7-9), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 22  

Savunmada ciddi eksikleri olduğu sezonda bir ara potaya bile giren Minnesota Vikings, altı yıl sonra yüzde elli galibiyetin altında kaldı. Ancak gelecek yıllar için Justin Jefferson gibi çok değerli bir oyuncuya sahip olmaları bu sezonun en büyük kazancı olarak nitelendirebilir.

20- New York Giants (NFC Doğu, 6-10), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 23  

Peşi sıra üç maç kaybeden New York Giants, son hafta Dallas Cowboys’u özellikle savunmada iyi bir oyunla yenmelerine rağmen Washington’un galibiyetinden dolayı NFC Doğu’da ikinci sırada kalarak yarışa devam etme şansını elde edemedi. Özellikle Philadelphia Eagles’i maç içi seçimlerinden dolayı eleştiren Giants’ın 13. hafta liderken nasıl buraya düştük diye kendilerini eleştirmeleri daha sağlıklı bir sonuç olur.

21- New England Patriots (AFC Doğu, 7-9), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 19  

Sezonu galibiyetle kapatan New England Patriots için bu yıl uzun yıllar unutulmayacak bir sene oldu. Tom Brady’nin ayrılışı sonrası hem yüzde elli galibiyet hem de playoff serisinin sonlanmasıyla birlikte Patriots içinde yenilik ve değişim çanları da çalmaya başladı. Sezon özelinde ise Cam Newton’un beklentilerin altında kalması da Patriots’u hedefinden uzaklaştıran nedenlerden biriydi.

22- San Francisco 49ers (NFC Batı, 6-10), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 21  

Sakatlıkların peşini bırakmadığı sezonu nihayet bitiren San Francisco 49ers, ortaya koyduğu mücadeleden sonra şimdiden gelecek sezonun en iddialı takımlarından biri konumuna geldi. Ancak muhtemelen bir takıma head koç olacak olan savunma koordinatörü Robert Saleh’in yerinin nasıl dolacağı ve Jimmy Garoppolo bilmecesi Kyle Shanahan’ın önündeki iki büyük sorun olarak öne çıkıyor.

23- Philadelphia Eagles (NFC Doğu, 4-11-1), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 18  

Carson Wentz’ten sonra devreye giren Jalen Hurts ile galibiyet sevinci sadece bir maç süren Philadelphia Eagles için zorlu bir süreç başlamış oldu. Hurts ve Wentz arasında bir karar vermesi gereken head koç Doug Pederson aynı zamanda takımın savunmasına da elden geçirmesi gerekiyor. Ayrıca bir başka başarısız sezon daha Pederson’un iş güvenliği için ne kadar daha yeterli olur orası da büyük bir soru işareti.

24- Los Angeles Chargers (AFC Batı, 7-9), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 25  

Beklenildiği üzere kara pazarteside dört senelik head koçu Anthony Lynn ile yollarını ayıran Los Angeles Chargers yeni koç arayışlarına da hemen başladı. Çaylak oyun kurucu Justin Herbert’in 4,336 pas yardı ve 31 TD’lik sezonuyla birlikte bu takımın geleceği olacağını da kanıtlaması sezonun en büyük artılarından biriydi. Chargers’ın artık yeni head koçuyla birlikte saçma sapan maç kaybetme alışkanlığından kurtulup bir an önce takıma kazanma kültürünün aşılanması önemli bir husus olacak. Justin Herbert’in bu performansından sonra Chargers’ın head koç bulması pek zor olmayacaktır.

25- Atlanta Falcons (NFC Güney, 4-12), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 24  

Değişim rüzgârının en fazla vuracağı takım olan Atlanta Falcons, şu ana kadar head koç için Robert Saleh, şu anki geçici head koçu Raheem Morris ve Joe Brady gibi isimlerle görüşme sağlarken gelecek hafta da Buccaneers savunma koordinatörü Todd Bowles ile de bir mülakat gerçekleştirecek. Yine de gelecek isimlerin Matt Ryan ve Julio Jones’un gelecekleri hakkında karar vermeleri, eğer bu isimlerle devam edeceklerse özellikle takımdan ayrılma isteği haberleri çıkan Julio Jones ile orta yolu bulmaları gerekecek.

26- Cincinnati Bengals (AFC Kuzey, 4-11-1), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 26  

Aradığı çıkışı Joe Burrow’la da yapamayan Cincinnati Bengals, genç oyun kurucuyu ciddi bir sakatlığa kurban vermesi gayri resmi olarak sezonlarının bittiğine işaretti. Ancak Bengals yönetiminin gelecek yıl için de head koç Zac Taylor ile devam edileceğinin açıklaması kafalarda soru işareti bıraktı. Sadece bu sezon özelinde bakıldığında Zac Taylor’un 11 mağlubiyet dışında takıma pek bir şey kattığı söylenemez. Belki de Bengals yönetiminin bir bildiği vardır diyerek off-sezonu bekleyelim ve görelim.

27- Denver Broncos (AFC Batı, 5-11), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 28  

Son dört sezonda en fazla yedi galibiyete ulaşabilen Denver Broncos, 5-11’lik derecesiyle bu geleneği devam ettirmiş oldu. Geçen yıla göre daha güçlü bir kadroyla sezona başlayan Broncos, çeşitli bahanelerden dolayı oyun kurucusuz çıktığı maçlar bile oldu. Bakalım bu bahaneler nereye kadar devam edecek ve head koç Vic Fangio’ya ne kadar daha sabredecekler. Franchise’ın yüzü olan John Elway ile bile yollar ayrıldığına göre Broncos’ta da bazı değişiklikler fena olmaz gibi.

28- Carolina Panthers (NFC Güney, 5-11), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 27  

Head koç Matt Rhule ve Teddy Bridgewater önderliğinde pek de iyi bir sezon geçirmeyen Carolina Panthers için iyi olarak değerlendirilebilecek tek nokta hücum koordinatörü Joe Brady oldu. Ancak şu an Joe Brady’i de kaybetme tehlikeleri de var ki bu durumda ellerinde hiçbir şey kalmayacak. Eğer Rhule başarılı olmak istiyorsa öncelikle Joe Brady’i bir şekilde elde tutup ardından koç ekibinde sağlam değişikliklere gitmesi gerekiyor.

29- Houston Texans (AFC Güney, 4-12), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 29  

Ligin ve takımın yıldız oyuncusu JJ Watt, aslında son oynanan Tennessee Titans maçından sonra Deshaun Watson ile maç sonu yaptığı konuşmada takımın durumunu çok güzel ve tek bir cümleyle özetledi: “Senin yılını harcadığımız için özür dilerim.” Özür dilemesi gereken kişinin J.J. Watt olmadığına eminiz sanırım?

30- Detroit Lions (NFC Kuzey, 5-11), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 30  

Bir başka başarısız sezonu daha geride bırakan Detroit Lions, yeni head koç ve genel menajer arayışlarını hızlandırdı. Yine de adı geçen isimlerin devralacağı enkaz bir çırpıda kaldırılacak gibi gözükmüyor. Matthew Stafford başta olmak üzere takımdaki bazı oyuncuların geleceği büyük bir soru işareti ve yeni gelecek karar vericilerin çözecekleri ilk sorun bu oyuncuların akıbeti olacak ki bu da aslında Lions’un nasıl bir yol izleyeceğinin anahtarı.

31- New York Jets (AFC Doğu, 2-14), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 31  

New York’un yeşilleri sezon bitti de nihayet Adam Gase ile yollarını ayırdı. Ancak Gase’in gitmesine rağmen arkasında takım namına pek bir şey bıraktığını söylemek zor. Bu yüzden yeni gelecek head koçunda işi hiç kolay değil. Bu takımı toparlayıp tekrardan yarışma içine sokmak bir sezonda olabileceğe benzemiyor. Nitekim kısa vadede bu kötü sezondan daha iyi bir şeyler yapmaları ve daha mücadeleci olmaları kâfi.

32- Jacksonville Jaguars (AFC Güney, 1-15), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 32  

Sezon içinde genel menajerini kovduktan sonra sezon biter bitmez de head koçunu kovan Jacksonville Jaguars, elde ettiği birinci tur ve geniş maaş bütçesi nedeniyle tam manasıyla yapılanmanın kapısını aralamış oldu. Nitekim Jaguars yönetiminin bu anlamda geç kaldığı da aşikâr ki bu kadar kısa sürede bu takımın toparlanması ancak ve ancak şartların mükemmel ilerlemesine bağlı. Florida ekibini çok önemli bir süreç bekliyor ve eğer bu durumda da verimli işler yapamazlarsa bu takımın daha toparlanma şansı yok…