Yazıda Atlanta Falcons’un yeni GM’i Thomas Dimitroff ve Atlanta Falcons un hedefleri ve izleyecekleri yola bakacağız. Bu kadar probowl oyuncuyu bırakarak ne yapmaya çalıştıklarını anlamaya çalışacağız. Çok değil bundan yaklaşık 14 ay önce Atlanta Falcons taraftarı sezonu iple çekiyordu, takımı 2 senedir playofflara çıkaramayan Jim Mora Jr. yerine yeni bir Head Coach, Bobby Petrino, getirilmişti. Bir offensive mastermind olarak gösterilen Petrino spread offense ile Michael Vick’in sıra dışı özelliklerinden en yüksek verimi alabilmesi için seçilmişti. 5 yıllık 24 milyon dolara imza atan Petrino Nfl düzeyinde ilk defa koçluk yapacaktı.

http://graphics.boston.com/resize/bonzai-fba/AP_Photo/2008/04/21/1208808304_2513/539w.jpgSaints’ten veteran WR Joe Horn takıma katılmış ve yetenekli ama istikrarsız Michael Jenkins ve Roddy White’a önderlik etmesi bekleniyordu. Michael Vick’e olan güvenden dolayı kontratında son senesine girecek (Restricted Free Agent olarak) olan yedek QB Matt Schaub, Texans’ın 2007 ve 2008 2. Raunt hakları karşılığında Houston’a yollanmıştı.

Tüm bu heyecan ve beklentiler bir günde yok oldu; Michael Vick’in köpek dövüştürme ile suçlanmasıyla Atlanta Falcons en büyük darbeyi yedi. Hapse giren Michael Vick’ten yoksun sezonu açmak zorunda kalan Falcons takımı 13 maç sonunda 3-10 iken kaçarak giden Bobby Petrino (Arkansas Razorbacks ile anlaştı.) ile head coachsuz kaldı. Ve kabus sezon 4-12 ile bitti ve para atışı ile aynı şekilde 4-12 bitiren Kansas City ve Oakland Raiders’ın önünde Falcons 2008 draftında 3.sırada yer aldı.

Ve bundan sonra hikayemiz başlıyor; ilk olarak takımın sahibi Arthur Blank New England Patriots’ın başarısında çok önemli payı bulunan Thomas Dimitroff (Director of College Scouting)’u Genel Menajer(GM) olarak görevlendirdi. Dimitroff hakkındaki genel kanı kolejden gelen oyuncuları çok iyi bildiği ve yetenekleri bulup çıkartabildiği şeklindeydi. New England Patriots ile geçirdiği draftlar da bunun kanıtı.

Thomas Dimitroff’un ilk işi Head Coach olarak Jacksonville Jaguars’ın Defansif Koordinatörü Mike Smith’i takımın başına getirmek oldu, ilk tercih olmasa da kesinlikle iyi bir tercihti Mike Smith. İlk günden amaçlarını açıkladılar: koşan ve koşuyu durduran sert bir takım. Line of Scrimmage’ı alacak güçlü O-line ve D-line. New England Patriots’ın 16-0 olmasını sağlayan O-line ve D-line’ının tümünün drafttan geldiğini düşünürsek Dimitroff’un yabancı olduğu bir konu değil. Sert O-line ve D-line koçları istiyordu ve aradığını da Paul Boudreau ve Ray Hamilton’da buldu. Amaç 2 sene önce kullanılan zone-blocking sisteminde kullanılan küçük hızlı linelardan büyük ve sert bir O-Line’a, hızlı ve pass-rush üzerine kurulu ancak ilk ve 2. Downda yediği uzun koşulara bir türlü çare bulamayan d-line’dan daha büyük koşuyu durduran bir D-line’a geçiş. Ayrıca Mike Smith’in Jacksonville’deki yıllarında hiç sahip olamadığı hızlı DE; Atlanta’da John Abraham ve Jamaal Anderson’la elinin altında.

http://cache.daylife.com/imageserve/03Zlbw64o2dg2/340x.jpgThomas Dimitroff ardından Atlanta denince akla gelebilecek yıldız isimlerden birçoğunu yolladı: listede kimler yoktu ki, TE Alge Crumpler, LT Wayne Gandy, DT Rod Coleman, QB Byron Leftwich. Bunların ardından takımda daha fazla kalmak istemediğini söyleyen sorunlu yıldız DeAngelo Hall Oakland Raiders’a 2.tur draft hakkı karşılığında yollandı. Çok para alan ancak yeteri kadar katkıda bulunmayan tüm bu isimler ayrıldı Falcons kadrosunda yıldız isimler yoktu artık. Bu size de 2001 yılının Patriots’ını anımsatmıyor mu? Yıldızsız, özverili bir takım oyunu ile şampiyonluğa ulaşmışlardı. Beklentileri bu kadar yükseltmemek lazım tabii ancak gittiklerini yolu görmek çok güç değil.

Free Agency’de ilk hamle Chargers’ın RB’si Michael Turner oldu. Sert ve darbeyi seven bir stili olan Michael Turner, Mike Smith’in planlarına çok güzel uyuyordu. Michael Turner’ın imzalamasından hemen sonra Warrick Dunn ile de yollar ayrıldı. Free Agencyde fazla aktif olmamalarının nedeni Dimitroff’un iyi bir takımın draft yolu ile kurulacağına inanmasıydı.
Ve draft: Dimitroff ilk damgasını herkesin kendisine tavsiye ettiği gibi LSU’nun DT’si Glenn Dorsey değil de Boston College QB’si Matt Ryan’ı alarak vurdu ardından takaslarla ilk raunda geri dönerek yine beklenmedik bir şekilde USC tackle Sam Baker’ı aldı. 2. Rauntta LB Curtis Lofton ve 3te CB Chewis Jackson’ı aldılar ki bu isimlerin hepsi şimdiden ilk 11 deki yerlerini aldılar.

Matt Ryan lider ve zeki bir franchise QB ve 2 yıl sonra Roddy White ile birlikte ligin en iyi Qb-Wr ikililerinden biri olacaklarına inanıyorum. Michael Vick denen kara bulutun da Atlantanın üstünden kalkmasını sağlamak adına çok önemli bir hamleydi.

Atlanta Falcons’ın NFC South’un worst to first geleneğini sürdürebilir mi bilinmez ama 2 draft sonra Thomas Dimitroff ve Mike Smith ile D-line ve O-Line’ı çok sert ve güçlü koşmayı seven fiziksel bir takım olacağı kesin. Bence Atlanta Falcons sezonu 7-9 ile bitirecek ve gelecek yıl için de playoff’u kovalayacak bir takım oluşturacaklar.