Bol aksiyonlu ve dramalı bir sezon olarak geçen, olaylarıyla uzun yıllar unutulmayacak olan 2020 sezonu, COVID-19 vakalarına rağmen eksik maç olmadan tamamlandı. Seyircisiz veya az seyircili geçen maçların, ekranları başından bu sporu takip edenlere bir hayli garip gelmesi bir yana seyirci faktörünün de ne denli önemli bir husus olduğu bir kez daha gözler önüne serilmiş oldu.

Sezon geneline baktığımızda ise COVID-19 vakalarına rağmen saha içinde mücadelenin hiç düşmemesi, bireysel anlamda her hafta başka bir isme tanıklık etmemiz ve playoff yarışının son saniyeye kadar devam etmesiyle birlikte NFL’in ilk 17 haftası adrenaline doyduğumuz söylenebilir. Ayrıca bu sene playoff’a katılan takım sayısının bir arttırılması ve bay hakkını elde eden takım sayısının bir azaltılması üst sıralarda kazanan takımlarda bile ister istemez bir baskı oluşturduğu gözlenen bir başka durumdu. Temennimiz bu güzel sezonun ardından playoff maçlarının oynanacağı Ocak ayında da benzer performansları görmek…

Haftanın Notları  

Sezonu 40 TD pasıyla tamamlayan Tom Brady, Peyton Manning’ten sonra iki farklı takımda 40 veya üstü TD pası atan oyun kurucu oldu. Ayrıca Tom Brady, 40 TD pası  atan en yaşlı oyun kurucu unvanını da ele geçirdi.

Arizona Cardinals maçında Los Angeles Rams’te Jared Goff’un yerine starter olarak başlayan John Wolford, NFL kariyerine en az 200 pas ve 50 koşu yardıyla başlayan ilk oyun kurucu oldu.

Geçtiğimiz yıl 1,206 koşu yardıyla NFL’in oyun kurucu koşu yardı rekorunu kıran Lamar Jackson, 2020 sezonunu da 1,005 koşu yardıyla tamamlayarak kariyerinde iki defa 1,000 yard barajını geçen ilk QB oldu.

Minnesota Vikings’in çaylak receiver’ı Justin Jefferson, bu sezon elde ettiği 1,400 receiving yard ile 2003 yılında Anquan Boldin’in 1,377 yardlık performansını geride bırakarak çaylak sezonunda en fazla pas yakalayan wide receiver oldu.

2,000 yard barajı için 223 koşu yardına ihtiyacı olan Derrick Henry, Houston Texans karşısında 250 yard koşarak kariyer rekorunu kırması dışında NFL’de 2,000 koşu yardı barajını geçen sekizinci running back oldu. 27 yaşındaki oyuncu ayrıca normal sezonda en fazla koşu yardı elde edenler listesinde 1998 yılının MVP’si Terrell Davis’i geride bırakarak beşinci sıraya yükseldi. Bu alanda liderlik hala 2,105 yard ile Eric Dickerson’da bulunuyor.

Indianapolis Colts’un çaylak koşucusu Jonathan Taylor, 253 koşu yardı ile takımını galibiyete taşırken 17. haftalar baz alındığında 2009 yılındaki Jamaal Charlers’ın 259 yardlık performansına en çok yaklaşan isim oldu.

HAFTANIN MAÇI: Tennessee Titans (41) – Houston Texans (38)  

Maçın Adamı: Derrick Henry (34 koşu denemesi, 250 yard koşu, iki TD koşusu)  

Hem playoff yarışında sürprize izin vermemek hem de AFC Güney’de liderliğini garanti altına almak için Houston Texans karşısında önemli bir karşılaşmaya çıkan Tennessee Titans, sahadan Stephen Gostkowski’nin yokluğunda kicker’lığı üstlenen Samuel Sloman’ın son saniyedeki alan golüyle galibiyetle ayrıldı. Maç içinde farklı skorla öne geçmesine rağmen Deshaun Watson’u durduramamaları Titans savunmasının da eksiklerini gözler önüne serdi.

Kazanan ekipte 250 yard koşan Derrick Henry yine maçın öne çıkan oyuncusuydu. Titans, sol tackle oyuncusu Taylor Lewan’ı IR’a göndermesine rağmen koşu koridoru açma konusunda Henry’e yeterli zamanı tanımaları, lacivert beyazlı takımda koşu oyunlarının oturduğunun da bir göstergesi oldu. Öte yandan Derrick Henry’nin bu oyununa gerek pasları gerekse ekstra koşularıyla uyum sağlayan Ryan Tannehill, özellikle play-action oyunlarındaki verimiyle Titans’ın koşu ve pasta denge sağlamasında önemli bir isim olarak öne çıktı. Hele ki Tannehill’in son saniyede cep içinde baskıya rağmen A.J. Brown’a tamamladığı uzun pas Titans’ın zaferini garantileyen hareketlerden birisiydi. Lakin hücumun bu kadar övgüleri hak ettiği yerde savunmanın da bir o kadar yergileri alması gerekiyor. Ön tarafta Jadaveon Clowney aşısı tutmadıktan sonra pass rush konusuna çare bulamayan Titans, linebacker hattında da önemli isim olan Javon Brown’u sakatlığa kurban verdi ve savunmanın üç hattında da ciddi kopukluklar yaşamaya başladı. Secondary’e çare olması için getirilen Desmond King’in geldiğinden beri beklenen etkiyi yapamaması Titans savunmasının da takımın bu maçta da olduğu gibi öndeyken oyunu tutamamasını sağladı.

Büyük bir hayal kırıklığı ile sezonu kapatan Houston Texans’ta ise Deshaun Watson, 365 pas yardı ve üç TD ile yine takımın yıldız ismiydi. David Johnson’la koşudan beklenen verim gelmeyince sürekli sorumluluğu üstlenen yıldız oyun kurucu, iyi bir “pocket passer” olmasının yanında gerek koşarken pas atması gerekse blitz sırasında baskıdan kolay kurtulmasıyla komple bir oyun kurucu olarak öne çıktı. Watson’un ana hedefi olan Brandin Cooks’ta 166 yard pas yakalama ve iki TD ile oyun kurucusuna sadece bu maç özelinde değil sezon boyunca yardım eden isimlerden birisi oldu. Nitekim sezon başından beri koşu savunmasının eksiklerini düzeltemeyen Texans, 16 maçta 2564 yard ile ligin en çok koşu yardı veren takım olarak sezonu noktalarken bu manada takımın ayakta kalan tek ismi olan linebacker Zach Cunningham’da 106’sı solo olmak üzere 164 tackle ile ligin en çok tackle yapan ismi oldu. Yine de savunmada bireysel performanstan öteye geçememeleri ve uzun pas oyunlarındaki hatalı alan paylaşımları son dakikada Titans receiverı A.J. Brown’un 52 yardlık pasını yakalamasına sebebiyet verdi ve belki de sezonu playoff’un kaderini belirleyecek takım olarak kapatma şanslarını da harcamış oldular.

En nihayetinde Ryan Tannehill ve Derrick Henry liderliğinde 12 sene sonra AFC Güney’i kazanıp playoff’a girmeyi başaran Tennessee Titans’ı zorlu Baltimore Ravens maçı beklerken Houston Texans’ı ise gelecek yılların kaderini belirleyecek çetrefilli bir kara süreci bekliyor.

HAFTANIN OYUNCUSU: Aaron Rodgers (19-24 pas isabeti, 240 yard, dört TD)  

Chicago Bears karşısında attığı dört TD pasıyla birlikte 48 TD’ye ulaşan Aaron Rodgers, kariyer rekoru kırmakla birlikte altı yıl aradan sonra üçüncü MVP ödülüne çok ama çok yaklaştı hatta aldı desek pek yanılmayız. 2016 yılındaki 40 TD paslı sezonundan sonra bizi bu tarz bir sezon boyu performansına hasret bırakan elit oyun kurucu, playoff yarışına da takımını ciddi bir favori olarak sokmayı başardı. Ritim tutturan bir Aaron Rodgers’ı durdurmak pek kolay olmayacaktır.

HAFTANIN HÜCUM VE SAVUNMA 11’İ  

QB  Aaron Rodgers (GB)DE  Cameron Jordan (NOR)
RB  Jonathan Taylor (IND)DT  Leonard Williams (NYG)
WR  Marvin Jones (DET)DT  DeForest Buckner (IND)
WR  Antonio Brown (TB)DE  J.J. Watt (HOU)
WR  Brandin Cooks (HOU)OLB  Samson Ebukam (LAR)
TE  Logan Thomas (WAS)ILB  Tyler Matakevich (BUF)
LT  Terron Armstead (NOR)OLB  Darius Leonard (IND)
RT  Trey Pipkins (LAC)CB  Jonathan Jones (NE)
LG  Bradley Bozeman (BAL)CB  Troy Hill (LAR)
RG  Mark Glowinski (IND)S  Adrian Amos (GB)
C  Erik McCoy (NO)S  Dean Marlowe (BUF)


PLAYOFF MAÇLARI  

Cumartesi: 21.05Indianapolis ColtsBuffalo Bills
Pazar: 00.40Los Angeles RamsSeattle Seahawks
Pazar: 04.15Tampa Bay BuccaneersWashington Football Team
Pazar: 21.05Baltimore RavensTennessee Titans
Pazartesi: 00.40Chicago BearsNew Orleans Saints
Pazartesi: 04.15Cleveland BrownsPittsburgh Steelers

Sezon bitişiyle birlikte iki senedir sürdürmekte gayret ettiğim “Haftalık” serisini burada noktalıyorum. Başka seri veya yazılarda görüşmez üzere diyerek sezon sonu klasiğimizi yaparak ödülleri de dağıtalım…

MVP – Aaron Rodgers  

Yılın Hücum Oyuncusu – Derrick Henry  

Yılın Savunma Oyuncusu – Xavien Howard  

Yılın Çaylak Hücum Oyuncusu – Justin Jefferson  

Yılın Çaylak Savunma Oyuncusu – Chase Young  

Yılın Geri Dönüş Yapan Oyuncusu – ALEX SMITH !!!  

Yılın Koçu – Sean McDermott  

Herkese iyi haftalar…