Bir nehir var, nehrin bir tarafında Ayşe ve Ahmet, diğer tarafında Ali, bir de nehrin üzerinde bir kayıkçı. Ayşe ve Ali birbirlerine aşıklar ancak nehrin karşı taraflarındalar; Ahmet platonik olarak Ayşe’ye aşık. Ayşe, nehrin karşısında duran Ali’nin yanına gitmek için kayığa binmek istiyor ancak parası yok, bunu öğrenen kayıkçı Ayşe’yi kayığa alamayacağını, ancak üzerindeki tüm kıyafetleri verirse karşıya geçirebileceğini söylüyor. Ayşe, Ali’ye kavuşmak için kayıkçıya kıyafetlerini veriyor ve Ali’ye geliyor. Ali, onu böyle gördüğü zaman “Ben seni bu şekilde çıplak kabul edemem” diyor, Ayşe boynu bükük, geldiği gibi geri dönüp bu sefer Ahmet’e geliyor fakat Ahmet de “İlk olarak bir başkasını tercih ettin, bu nedenle seni kabul edemem” diyor…

Gördüğünüz üzere öyküde dört ana karakter var. Ayşe, Ali, Ahmet, Kayıkçı. Bu dördünü, size göre en haklıdan en haksıza doğru bir sıralayın.

Sıraladığınız zaman Ayşe’nin karşısına aşk, Ali’nin karşısına örf-adet-namus, Ahmet’in karşısına gurur, kayıkçının karşısına da para-maddiyat yazın. Kendinize ait, bir öyküyle bezenmiş olarak farkındalık geliştirme olanağınız olabilir. Aşk, para, gurur, örf-adet kavramlarını kendinize göre sıralayın dediğimiz zaman, arada farklılıklar olması normal karşılanırdı fakat bir öykü, sizi gerçeğe yakınlaştırdığı için okunası değil midir zaten?

Bu arada biz ne yazıyorduk? Amerikan futbolu, NFL.

Tamam, o halde, Chicago Bears’ın ölü-sezon hamlelerini bu öyküyle beraber değerlendirip nereye gideceği belli olmayan yazımızı daha da bir şenlendirelim mi? Hay hay…

Ne saymıştık? Aşk, gurur, para ve örf-adet gelenek. Şimdi bu kavramları her sosyal ilişkide, her bireysel dünyada olduğu gibi bir takım sporunda kullanabilir miyiz acaba? Bears’ın sahibi McCaskey ailesi parayı temsil eder mi örneğin? Bunu bir düşünelim.

Para: Takım sahipleri McCaskey ailesi ve dolayısıyla takımın yeni genel menejeri Ryan Pace

Chicago Bears, 5-11’lik sezonun, Cutler’a verilen ve bel büken, hamle kısıtlayan kontratın sonrasında elbette ki kan değişikliği aradı ve takımın GM koltuğuna Ryan Pace’i oturttu. Pace, 14 sene Saints bünyesi altında çalışmış ancak büyük roller almamış bir isim olarak, hele ki 38 yaşında hem yaş tem deneyim itibariyle “çaylak” sayılabilecek bir GM olacak. Off-season’da biraz enkaz temizlemeye çalıştı, Brandon Marshall -fazla ucuza da olsa- takas edilebildi ki yaklaşık altı aydır spekülasyonu süren bir davayı böylece sonlandırdı. Ha şu var, sadece bir adet beşinci tur draft hakkı karşılığında New York Jets’in yolunu tutan Marshall biraz daha cazip bir teklife gidebilirdi ancak gideceği belli olan oyuncunun piyasası da düşük oluyor.

Marshall’ın yeri ise Eddie Royal ile doldurulmak istendi. Royal, Cutler ile beraber Broncos’da beraber oynamış bir WR ancak çaylak sezonundaki performansı sonrası hiçbir zaman çıtayı koyduğu yüksekliğe sıçrama yapamamış da bir oyuncu. Bir diğer oyuncu takviyesi ile, starter olmamasına rağmen Baltimore Ravens ile başarılı bir sezon geçiren ve yeni koç John Fox ile 3-4 defans şemasında önemli bir rolü olacak olan OLB için takıma katılan Pernell McPhee oldu. Uzun bir süre Jay Cutler takası ile alakalı spekülasyonlar duyuldu ki Sam Bradford ile değiştirilebileceğini düşündüğüm olmuştu, gerçekleşmedi, o kontratı da kimse üstlenmez hala. Takımın 20 milyon dolar civarında bir boşluğu bulunmakta halen.

Örf-Adet-Gelenek: Koç Fox ve Yardımcıları

Geçen sezon elim kanayana kadar yazdım, Bears’ın tarihi, -örfü-adeti-geleneği- defansı güçlü, rakiplerini hücumla döven değil defans ile dağlayan bir yapıdadır. Geçtiğimiz iki sezonun koçu Marc Trestman’ın hiç bu işlerde becerisi olmadığını gördük (kendisine de Ravens hücum koordinatörlüğünde başarılar dilerim, Joe Flacco’yu daha da yüceltecektir). Bunun üzerine adı defans ile özdeşleşmiş ancak son sezonunda Denver Broncos’da istenen başarıyı gösteremeyince görevine son verilmiş John Fox takımın başına getirildi. Vic Fagnio, defans koordinatörü olarak takımın başına geldi ve başarılı bir isim, önceki dört sezonda 49ers defansının başındaydı. Hücum koordinatörü olarak takıma katılan isim ise, Broncos’da Fox’un yine yardımcılığını yapmış Adam Gase. Şunu daha rahat söyleyebilirim sanırım, takımın hücüm ve savunma koordinatörlerine, baş koçtan daha fazla güveniyorum. Garip değil mi? Ancak takıma mutlaka “defans ruhu” lazım takıma, geri dönmeli, hadi hep beraber bir enerji oluşturalım şu güneş tutulmalı, ekinokslu kutsal günde.

Gurur: Bears Kadrosu

Yenilgi dereceli bir sezondan sonra, Bears kadrosunda yer alan oyuncuların kendi potansiyellerini sorgulama zamanı. Jay Cutler, Matt Forte, Jared Allen gibi isimler, kadronun diğer oyuncuları da hesaba katıldığı düşük bir performans sergilediler ki bu açık. “Gurur” meselesini sadece maneviyattan değil, maddi olarak da kendilerine bir kar sağlamak amacıyla yapmalılar. Takımın geleneği hep savaşan oyunculardan, performanslarını bir tık üste koyabilenlerden oluştuğuna göre, “gururLAN” demeyi öğrenebilmeliyiz.

Aşk: Taraftar

Takım derecesi bu sezon da berbat bile olsa Soldier Field dolacak, taraftar yüzüne kese kağıdı geçirse bile maça gelmeye devam edecek. Tek eksik başarı, normal sezonun ötesini görebilmek ve oyuncuların emek harcadığının hissedilebilmesi. Beklenti yüksek değil, aşk da beklenti ihtiva eden bir duygu olmamalı zaten.

Tatlı rüyalar göreceğimiz bir sezonda görüşmek üzere NFLTR.com okuyucuları…