Muhtemelen her spor liginde olduğu gibi NFL’de de büyük umutlarla lige gelen fakat bir türlü bekleneni veremeyen ve kariyerini kendisi için de kendisini seçen takım için de tam bir hayal bir hayal kırıklığı olarak tamamlamış oyuncular var. Ben de,bir süre bu bölümde bu isimleri inceleyeceğim.Beğenmeniz ümidiyle zaten bu konuda pek çok espriye malzeme olmuş Ryan Leaf ile başlıyorum;

Ryan Leaf QB

1997-98 sezonunda, üniversite kariyerinin 3.yılında, 33 TD pası verip, NCAA’lerin en yüksek ikinci pas isabet yüzdesini tutturmuş olması ve bunların üstüne takımını Rose Bowl şampiyonluğuna taşıyıp Heisman Kupası oylamasında 3.olması ile Ryan Leaf NCAAF liginin en gözde isimlerinden biriydi. Genelin aksine üniversite kariyerini bitirmeden bu 3 yıllık başarılı üniversite kariyerinin ardından drafta girmeye karar vermesi ile(ki aslında bu da zorunluluktan doğan bir karardı,takımın 5 as O.line oyuncusunun hepsi ve 5 WR’ının 4’ü takımdan ayrılmıştı,bu durumda tecrübesiz bir O.line ve WR’larla oynayıp değerini düşürmeyi göze almaması doğal karşılanabilir.) draftın en gözde oyuncularından biri konumuna geldi.Ryan Leaf’i en çok isteyen takımlardan biri de Chargers’dı,Chargers Leaf’in geleceğinden o kadar ümitliydi ki onu seçebilmek için Cardinals’ın 2.sıradaki seçme hakkına karşılık ilk 2 turdaki(3.sıra) seçme haklarını,99 draftındaki ilk tur seçme haklarını ve sezonu 40 yakalayış ve 2 td ile tamamlamış WR Eric Metcalf’i veriyordu.

Bu kadar büyük umutlarla aldıkları Leaf’in saha içinde berbat bir performans vermesi yetmezmiş gibi(2 TD,15 interception, yüzde 48 pas başarı yüzdesi ve 39! gibi akıl almaz derece kötü bir QB ratingi) bir de takım arkadaşları ve medya ile sorunlar yaşıyordu.2.sezonun tamamını sakat olarak geçiren leaf 3.sezonuna as başlayarak bir çıkış yapma şansı elde ediyordu fakat Leaf ilk 4 haftada %50 pas isabetiyle 529 yard pas verip, tek TD pasına karşılık 7 interception yaptırarak hem bu şansını heba ediyor,hem de Chargers taraftarlarının düşmanlığını kazanmaya başlıyordu(hala ne kadar acımasızca kendisine hakaret edildiği ve dalga geçildiğini görmek için bir Chargers forumuna girmek yeterli).

4. hafta omzundan bir sakatlık yaşayan Leaf 11.haftaya kadar oynama şansı bulamadı.11.haftadan sonra kariyerinin en iyi dönemini(!) geçiren Leaf  %50 pas isabeti,10 TD 11 interception ile oynayıp 56.2 QB ratingi tutturuyordu. Üstüne üstlük 25 maç sürecek kariyerinde çalınan paslarından(interception) daha çok TD pası verdiği 2 maçı da bu dönemde oynuyordu.

Bütün bunlardan sonra sabrı taşan Chargers Leaf’in kontratını fesh ederek 3 yıl önce takımın geleceğini şekillendireceğini düşündükleri bu isme ancan 3 sezon katlanabilmişti.2001yazının başlangıcı ile 2002 yazının sonu arasında Buccaners, Cowboys ve Sheahawks kadrolarında bulunan Leaf sağlık testlerinde çıkan sorunlar,ücret anlaşmazlığı gibi nedenlerle sadece Cowboys ile 5 maç oynayabiliyor ve bu 5 maç sonunda da %51 pas siabeti,494 yard,1 td ve 3 interception gibi istatistikler tutturarak tamamlıyordu.

Kariyerinin sonunda ulaşmayı hedeflediği noktayı birkaç Superbowl, birkaç MVP ve San Diego’da bir efsane olmak olarak ifade eden Leaf halen West Texas A&M üniversitesinde QB koçluğu yapıyor…