Oyuncu olmak serisi büyük aradan sonra savunma mevkileriyle geri dönüyor. Bu yazının kahramanları savunma hat oyuncuları (Defensive Line ya da kısaca DL). Daha önce bahsettiğimiz hücum hat oyuncularının savunmadaki karşılıkları olan savunma hat oyuncularından aynı anda sahada genellikle üç ila altı arası bulunur.

Pas oyunlarında bu oyuncuların asıl görevi rakip oyun kurucuya ulaşmaya çalışmaktır. Yetişip sack yapabilirlerse ne ala, olmazsa sadece baskı kurup acele bir pas attırmak da bir nebze faydalıdır. Pas oyunlarında blokta kalsalar bile havaya kaldırılacak bir çift kol, bazen bir pası engellemeye yetebiliyor.

Koşu oyunlarında ilk görevleri kendilerine verilmiş olabilecek koşu deliklerini kapatmak, ve yerinden oynamamaktır. Bazı savunma sistemlerinde savunma hattı oyuncularına blokçuları meşgul edip linebacker’lara rahat oynama olanağı sunmaları öğretilir. Her iki şekilde de sağlam, güçlü bir savunma hattı rakibin koşu olanaklarını kısıtlar, ve maçı alma konusunda çok büyük yol aldırır.

Savunma hattındaki mevkiler takımın savunma anlayışına göre değişir. Hemen her takımda hattın en dıştaki oyuncularına Defensive End (DE) denir. Bu oyuncular rakip Tackle’ların dışından QB’ye ulaşabilecek kadar atik ve dış koşularda süpürülmeyecek kadar güçlü olmalıdırlar. Genelde linebacker’dan biraz daha cüsselidirler. Zaten üniversitede linebacker oynayıp NFL’de defensive end’e geçen, veya bu değişikliğin tam tersini yapan oyuncular fazlasıyla mevcuttur.

Yine hemen her savunma hattında bulunan diğer bir mevki de Defensive Tackle’dır (DT). Bu mevkinin oyuncuları koşu oyunlarında rakip hücum hattı oyuncularının ilk hedefleri olduğundan, ve bir çok kere ikiye-bir (double team) ile karşılaştıklarından, savunma takımının diğer mevkilerine göre daha cüsseli, dayanıklı vekuvvetli olmalıdır. Pas oyunlarında sack yaptıkları pek nadirdir, burada asıl becerdikleri cebi (pocket) QB’nin üstüne yıkmaya çalışmaktır. Koşu oyunlarında ise yerlerini korumaları çok önemlidir.

Her savunmada görülmese de, 3 veya 5 oyuncudan oluşan savunma hatlarında Nose Tackle (NT) diye adlandırılan bir mevki olur. Bu oyuncu adından da anlaşılabileceği gibi rakip center’ın burnunun hizasında, yani tam karşısında dizilirler. Maç boyu bu ikilinin didişmesi seyredilebilir. Pas oyunlarında defensive tackle’lardan farklı birşey yapmasa bile koşu oyunlarında bazen iki deliğe birden bakmaları istenebilir. Her yiğidin harcı olmayan bu görev için savunmanın en iri adamlarının kullanılması beklenir.

Savunma hattının değişik mevkilerini, ve bu mevkilerin özellik ve görevlerini gördükten sonra umarım sahalarda 90-99, bazen de 70-79 arası numaralarla göreceğiniz, çoğu insanın “hayvan gibi adamlar” deyip geçtiği grubun öteki yarısına ait oyunculara biraz daha kanınız ısınmıştır.

Unutulmamalı ki her ne kadar savaşta hattı müdafaa olmayıp sathı müdafaa varsa da, futbolda hattı müdafaa vardır ve hayati önem taşır.

Futbol sevginiz azalmasın.