NCAA footballunun en çok tartışılan konularından biri “Bowl” sistemidir… Birkaç bölüm halinde bu sistemin işleyişini, özelliklerini ve Türkiye’de uygulanabilirliğini kendi yorumumla sizlere sunmaya çalışacağım.

Bowl sistemini kısaca özel turnuvalara benzetebiliriz. Ancak bu sistemin en büyük farkı, diğer spor dallarında özel turnuvalar sezon öncesinde hazırlık amaçlı düzenlenirken footballda bowl maçları sezon sonunda başarılı takımların davet edilerek oynadığı maçlardır ve bir çok olmalarına rağmen oynayan takımlar için birer final havası taşırlar.

NCAA footballunda yıllardır sürdürülen bu sistem her sene tartışmalara yol açmaktadır. Tartışmaların temelinde ulusal şampiyonun tek maçla belirlenmesi ve bu maçı oynayacak olan takımların oylama (davet) sonucu belirlenmesi yatmaktadır. Her ne kadar senenin en iyi takımları seçilmeye çalışılsa da; gerek bütün takımların bir birleri ile oynamaması, gerekse bazı gurupların diğerlerinden güçlü olması bu daveti zorlaştırmaktadır. Sadece Division I-A seviyesinde 12 konferans olduğunu göz önüne alırsak bu davetin ne kadar zor olduğunu daha rahat anlayabiliriz. Bu sistemin izleyiciler ve taraftarlar açısından daha rahat anlaşılabilmesi açısından takımlar lig başlamadan önce belirli özelliklerine bakılarak bir sıralamaya tabi tutulurlar. Bu sıralamada ilk 25 takım açıklanır ve bu sıralama her hafta oynan maçlara göre yeniden yapılandırılır. Senenin sonunda ise sıralamada 1. ve 2. sıradaki takımlar ulusal şampiyonluk maçını oynarlar.

Bowl sisteminin karşısında ise hepimizin yakından bildiği elemeli final, playoff, sistemi vardır. Playoff sistemi bu sene NCAA de ilk defa Division I-AA de oynanmış ve 1. ve 3. sıra takımları final oynamıştır. Tartışmalar D I-A da benzer bir sistem uygulanıp ilk 8 Ya da 16 takımın playoff oynaması yönündedir. ilk bakışta adil görünen bu uygulamaya, zaten uzun olan üniversite ligini dahada uzatıp, öğrenci-sporcuları televizyon gelirlerini artırmak amaçlı fazladan 2 veya 3 hafta daha maç oynamaya zorlayacağı için karşı çıkılmaktadır.

Benim kişisel görüşüm bowl sisteminden yanadır. Zaten uzun olan sezonda kendini kanıtlama fırsatı bulan takımların tekrar uzun bir final serisinden geçirmek son derece fiziksel bir spor olan football için kar zarar ilişkisinde değerlendirildiğinde verimsizdir. Bowl ve sıralama sisteminin en önemli özelliği sene içindeki bütün maçların önemini artırmaktadır.  Sıralamada olan bir takım için her maç önemli hale gelmektedir. Sıralama dışındaki takımlar içinse sıralamada olan bir takım ile oynadıkları maçlar lig içinde ses getirmek için önemli fırsatlar doğurmaktadır…. O sene hiç duyulmamış bir takım tek bir galibiyet ile haftanın takımı haline gelebilmektedir. Bu da amatör olarak spor yapan her oyuncu için önemli bir motivasyondur…..

Önümüzdeki bölüm Bowl sisteminin diğer avantajları ve Türkiye’de uygulanabilirliği…..

Yorum, soru, eleştiri ve önerileriniz için evrebaltali@hotmail.com

NCAA Football ile ilgili daha detaylı bilgi için bakınız; NCAAF Nedir?, Erinç Atilla.
https://nfltr.com/2006/09/ncaa-football-nedir/