Amerikan futbolunda takımlar oldukça özelleşmiş oyunculardan kuruludur ve topun kontrolü genellikle hücum takımındadır. Oyun her zaman aynı şekilde başlar; Ofans takımından bir oyuncu (center) bacaklarının arasından topu oyun kurucuya verir (snap) ve tüm oyuncular, top yerden kalktığı anda hareketlenmeye başlar.

Hücum takımında Quarterback (QB) topu koşu oyuncularına Running Back (RB, HB, FB) elden verme ya da pas tutan oyunculara; Wide Receiver (WR), Tight End (TE), Running Back (RB, HB, FB) pas atma opsiyonuna sahiptir.

Çizgi oyuncuları; Offensive Line (OL) pas atacak olan QB’yi koruma ya da koşacak RB’e yol açma görevinden sorumludurlar. Her snap’ten (topun yerden kalkışı) önce “Huddle” adı verilen ve ofans takımının tek bir atak için taktik belirlemek üzere toplandığı 40 saniyelik bir mini toplantı vardır ve huddle sonucunda, top kalktıktan sonra her ofans oyuncusu ne zaman nereye gideceğini ve diğer arkadaşlarının da ne yapacağını bilir. Günümüz NFL’inde “No Huddle” hücum olarak adlandırılan huddle’sız sistem giderek yaygınlaşmaktadır. Böylece oyunun hızı artarken, hücum takımları rakip savunmalara toparlanmak için daha az zaman tanımaktadır. “No Huddle”lı sistemlerde oyuncular, taktikleri quarterback’in yaptığı işaretlerden alırlar.

Defensive Back’ler (DB); savundukları alanı uzun paslara karşı korurlar. Onlar savunma takımının son bariyerleridir. Savundukları Wide Receiver’lar kadar süratli ve gerektiğinde onları düşürebilecek kadar güçlü olmalıdırlar. Linebacker’lar (LB) ise koşu hücumunu savunurlar ve kısa paslar engellerler. Savunma çizgisi oyuncuları (DL) ise hücum çizgi oyuncularına karşı oynarlar ve hem koşu oyunlarını engellemeye hem de QB’nin pas atmasını engellemeye çalışırlar.

Özel Takım; Kikcer, topa ayağıyla vurarak kale direkleri arasından geçirmeye ve sayı kazanmaya çalışır ya da kickoff vuruşunda topu olabildiğince uzağa göndererek oyunu başlatır. Punter (P) hücum takım topu kaybetmeyi riske etmek istemediğinde, topu mümkün olduğunca uzağa atarak, topu rakip takıma teslim eder ve hücum hakkı el değiştirir. Amerikan futbolu son derece stratejik ve fiziğe dayalı sert bir spordur. Oyuncular kask ve shoulder-pad içinde etkileyici görünür hatta gladyatörlere benzerler. Ancak bunlara rağmen Amerikan futbolu bir gladyatör sporu değildir. Kesin çizgilerle belirli net ve katı kurallar vardır. Bu kurallara uyulmasını sağlamak için, sahada yedi hakem görev yapmaktadır.