Topa sahip olan takım, topun o an bulunduğu yerden 10 yard ileri götürmek için dört hücum hakkı (down) vardır. Bir hak, topun yerden kalkıp topa sahip olan oyuncunun yere düşürülmesi, isabetsiz pas atılması veya touchdown ile oyunun durmasına kadar geçen süredir. Eğer hücum takımı dört ya da daha az hakta topu 10 yard ilerletebilirse, bir dört hak daha kazanır. Ancak üç hakta 10 yardı geçemezlerse dördüncü hak için yapabilecekleri üç şey vardır:

Punt (Degaj): Hücum takımı kendi sahasının içindeyse (Genellikle 0-50 yard arasında ise) topa ayakla vurarak (degaj) rakip takıma teslim edebilir. Burada amaç topu olabilecek en uzak noktaya gönderip, rakibe dezavantajlı bir saha pozisyonu vermektir.

Field Goal (Alan Golü): Hücum takımı rakip saha içindeyse topa yine ayakla vurarak Y şeklindeki kale direkleri arasından geçirerek üç sayı kazanabilir.

Dördüncü Hakkı Oynama: Hücum takımı dördüncü hakkını kullanarak, ilk hakkı almak için gerekli mesafeyi geçmeye çalışabilir. Ancak dördüncü hak bittiğinde, ilk hak alınamamışsa, hücum takımı sahayı terk eder ve rakip, topun bulunduğu noktadan hücuma başlar.

Topu üç şekilde kaybedebilebilir. Hücum, dört hakta 10 yardı geçemezse, “Turnover on downs” olur ve top karşı takıma geçer. Diğer durumda topu elinde bulunduran oyuncu topu yere düşürür. Buna “Fumble” denir. Rakip takım oyuncusu topu alırsa, hücum topu kaybetmiş olur. Son olarak ise, pas olarak atılan top, yere değmeden rakip tarafından yakalanırsa “Interception” olur. Topu kapan oyuncu yere düşürülene kadar ilerleyebilir.