Oyuncuların dünyasında yolculuğumuzun ikinci ayağında sahaların dev adamları line (çizgi) oyuncularından bahsedeceğim. Bu oyuncular hem hücumda hem savunmada yer alırlar. Bugün hücum çizgi oyuncularına değinelim, savunma çizgi oyuncuları ile de savunma kısmına geldiğimizde tanışırız.

Offensive Line (Hücum Çizgi Oyuncuları): Bu oyuncuların temel görevleri koruma yapmaktır. Gerek pas, gerek koşu oyunlarında işlerin iyi gidebilmesi için line’da herşeyin doğru işlemesi gereklidir. Line oyuncumuz (Adı Osman olsun – “O” ile başladığından) herhangi bir oyundan önce huddle (toplantı) sırasında oyunu dinler, ve sayıyı (snap count) öğrenir. Huddle’dan başlama çizgisine (line of scrimmage) kadar olan uzun yolculuğunda bu öğrendiği iki bilgi parçasını unutmadan yerine yerleşir. Osman yerleşir yerleşmez karşısına bir savunma çizgi oyuncusu (defensive lineman) gelir (Bunun adı da Doğan olsun). Osman, Doğan’ın kurulmuş yay gibi fırlamaya hazır 100 üstü kiloluk vücudunun kendisine çarpmasını beklerken, bir yandan oyun kurucunun oyunu başlama çizgisinde değiştirme (audible) olasılığına karşı hazır olma durumundadır. Oyunun başlayacağı sayıyı bilmesinin kendisine sağlayacağı yarım saniyelik avantajı dibine kadar kullanmak istediğinden bazen zamanından önce yerinden fırlar (false start), böylece takım arkadaşlarının, koçlarının ve seyircilerin tepkisini çeker.

Oyun başladıktan sonra koşu veya pas olması durumlarında yaptıkları biraz farklıdır. Pas oyunlarında Osman, üstüne gelen Doğan’ı tutmadan ve kavramadan (holding) oyun kurucusuna 4 veya daha fazla saniye pası elinden çıkarma zamanı vermelidir. Söylemesi kolay olan bu görev, yanlış yapıldığında fena halde göze batar. Ayrıca Doğan, gözünü kan bürümüş şekilde elinden kurtulup oyun kurucuya ulaşmak için türlü numaralar yapmaktadır. Doğan genelde Osman’dan hızlıdır ve çeviktir de… Temelde rakibine sadece ellerini önden değdirip iterek blok yapmak inanılmaz zordur bu yüzden.

Koşu oyunlarında ise Osman’nun durumu biraz daha iyileşir. Alan blok sistemi (zone blocking) çok yaygın olmadığından bildiğimiz koşu bloğu yönünden bakalım. Osman örneğin kendi sağından gelecek bir koşucu için önündeki Doğan’ı sola itmekle görevlidir. Rakibinden önce çıktığından hızını daha bir almıştır, ve pas oyununda olduğu gibi rakibinin hareketlerine karşılık vermek yerine insiyatifi eline almış durumdadır. Bu yüzden genelde hücum çizgi oyuncuları koşu oyunlarını tercih ederler.

Center mevkisinde oynayan oyuncuların durumu biraz daha zordur. Bu oyuncu “snap” adı verilen hareketten de sorumludur. Yerdeki topu bacaklarının arasından oyun kurucuya verdikten sonra diğerleri gibi blok sorumluluğuna bakar. Genelde snap yapıldıktan sonra arkadaşları gibi bir zaman avantajına sahip olmayan Center, topu vermeyi geç yaparsa da bütün arkadaşlarını erken çıkmış gösterir.

Hücum çizgi oyuncularının bir derdi de başarılarının asla göz önünde olmamasıdır. Osman işini yapmazsa sack olur, yard kaybı olur, başı derde girer. Osman işini yaparsa pas rahat atılır, koşu güzel gider ve oyun kurucu, koşucu ve pas tutucunun başarısından bahseder herkes. Center dışındaki oyuncuların eline top değmeden kariyerlerinin bittikleri bile olur.

Osman’ın yaşadığı sakatlıkların çoğu göstermeden gelir. Kendisi Doğan ile cebelleşirken arkadan gelen koşucu, rakip bir oyuncu tarafından Osman’ın dizine yandan girecek şekilde düşürülür. Her daim bir yerinde arıza vardır hücum çizgi oyuncularının, ama hep bunu gizleyip oynarlar. Bir yerleri kanadığında çamurla kapatıp işlerine devam ederler bir sonraki oyunu kaçırmamak için. Genelde kilolu olduklarından o yönden de sağlık sorunları olur. Profesyonel oyuncular 30’lu yaşlarının sonlarına kadar oynarlarsa emekliliğin tadına fazla varamadan aramızdan erken ayrılırlar.

Böyle zor, tehlikeli ve nankör bir mevkidir hücum çizgisi. Yine de Osman, kilosu yüzünden çocukluğundan beri dalga geçilmesinden, başka hiçbir sporu adam gibi yapamamasından bıktığından mevkisini çok sever. Öyle ya, burada herkes ondan korkar, gücüne saygı gösterir. Artık “şişman” değil, “büyük”tür.

Seride sonraki yazıma hücumun son oyuncusu olan oyun kurucu ile devam edeceğim.

Bu veya diğer yazılarımla ilgili yorum, eleştiri, önerilerinizi veya merak ettiklerinizle ilgili sorularınızı hilmic@yahoo.com e-mail adresime, veya NFLTR Forumunda bekliyorum.

Futbol sevginiz azalmasın.