Bu yazımda sizlere konusunu Amerikan Futbolu’ndan alan bazı filmleri tanıtmak istiyorum. Bu filmlerin bazıları highschool football, bazıları NCAA football, bazıları da NFL football takımları hakkında olacak. Sizleri bu filmler hakkında bilgilendirirken, önce filmleri konu olarak anlatmayı daha sonrada bu filmler hakkında kişisel görüşlerimi belirtmeyi tercih edeceğim…

Remember the Titans: Türk televizyon kanallarında da sıklıkla yayınlanan bu film, zenci ve beyaz öğrencilerin eğitim gördüğü iki farklı lisenin birleşmesini ve bu birleşme sürecinin devamında birleşen iki lisenin amerikan futbolu takımlarını konu alıyor. Birbirlerine karşı olan önyargılarından dolayı başladıkları başarısız football serüvenini, aralarındaki problemleri çözüp takım olmayı başardıkça kat ettikleri gelişmeleri konu alan film, başarılı bir yapım. Amerikan futbolu olarak inceleyince bazı sahneler komik kaçıyor olsa da, bence  herkesin izlemesi gereken bir film.

Oyuncular:

Denzel Washington …. Coach Herman Boone

Will Patton …. Coach Bill Yoast

Ryan Hurst …. Gerry Bertier

Donald Faison …. Petey Jones

Hayden Panettiere …. Sheryl Yoast

netmen:

Boaz Yakin

Friday Night Lights: Texas’ın ufak bir kasabası Odessa, bu yörenin Amerikan futboluna tanımsız bir aşkla bağlanmış halkı ve onların kahramanı The Permian Panthers highschool futbol takımının hikayesini konu alan film, başarılı ve gerçekçi Amerikan futbolu sahneleriyle dikkat çekiyor. İnsanların tek umudunun Amerikan futbolu olduğu bu ufak kasabada gençlerin karşılaştığı zorluklar ve alışık olunanın aksine şampiyonlukla bitmeyen bir son ile bu film, bir spor filmi olmaktan çok bir dramayı andırıyor. Özellikle sakatlanma sahnesine dikkat etmenizi öneriyorum.

Oyuncular:

Billy Bob Thornton …. Coach Gary Gaines

Lucas Black …. Mike Winchell

Garrett Hedlund …. Don Billingsley

Derek Luke …. Boobie Miles

Jay Hernandez …. Brian Chavez

Yönetmen: 

Peter Berg

Any Given Sunday: Modern zamanın gladyoterleri NFL oyuncularının hayatlarındaki mücadeleyi ve onları yönetenleri anlatan film, bugüne kadarki en yüksek bütçeli spor konulu filmlerden biri. Oliver Stone gibi bir ustanın Al Pacino gibi bir yıldızla buluşması tabiî ki ortaya bir başyapıt çıkartıyor. Başarılarla dolu bir geçmişe sahip bir takim ve onun oldukça uzun bir süredir Head coachluğunu yapan eski bir oyuncu. Alışılmış başarılar artık uzak birer hatıra, eski özverili yıldızlar, ya kariyerlerinin sonbaharında yada bencillik ve para aşkıyla takım olmayı unutmuşlar. Takımı başarıya götürecek yeteneğe sahip yeni ama bencil bir yıldız, sadece kendi kariyerini önemsiyor, geçmişteki hayal kırıklıklarının etkisiyle. Sona doğru takım olmayı hatırlıyorlar ve bu onları başarıya götürüyor. Benim için her zaman ayrı bir yeri olan film özellikle kapanış sahnesiyle dikkat çekiyor. Amerikan futbolu olarak incelendiğinde başarılı sayılabilecek bir film olmakla birlikte, sakatlıklardaki bazı abartılar gözlerden kaçmıyor.

Oyuncular:

Al Pacino …. Tony D’Amato

Cameron Diaz …. Christina Pagniacci

Dennis Quaid …. Jack ‘Cap’ Rooney

James Woods …. Dr. Harvey Mandrake

Jamie Foxx …. Willie Beamen

LL Cool J …. Julian Washington

Yönetmen: 

Oliver Stone

Longest Yard: Başarılı bir oyun kurucunun kariyerini şike yaparak bitirmesi ve daha sonra hapishaneye düşüp, orda unuttuğu takım arkadaşlığını hatırlamasını konu alan film,1974te çekilmiş aynı isimli filmin revizyona uğramış hali. Amerikan futboluna tutkuyla bağlı bir hapishane müdürünün, gardiyanlardan kurulu futbol takımının başarısı ve moral kazanması için, yenilmesine kesin gözüyle bakılan tutuklulardan oluşan bir takım kurdurtması ve bu takimin başına bu oyun kurucuyu geçirmesiyle başlayan film, komedi türünde basarili bir yapıt. Amerikan futbolu olarak incelersek komik diyebileceğim çok fazla sahne olduğunu belirtebilirim. Fakat gene de bence izlenmesi gereken bir film.

Oyuncular:

Adam Sandler …. Paul Crewe

Chris Rock …. Caretaker

Burt Reynolds …. Coach Nate Scarborough

James Cromwell …. Müdür Hazen

Walter Wiliamson …. Erol Dandridge

Michael Irvin …. Deacon Moss

Nelly …. Earl Megget

Yönetmen:

Peter Segal

Genel olarak tüm Amerikan futbolu filmlerinde ortak bir nokta var, o da insanların kendilerini bireysel ego ve başarılardan soyutlaması ve takım ruhunu yansıtan bir yapıda sahada ekip gibi mücadele etmeye başlayınca başarılı olduğu. Zaten bence Amerikan futbolunda güzel olan da bu takim olma olgusu ve bana bu duyguyu yaşattığı için Türkiye’de Amerikan futbolu oynayabildiğime şükrediyorum.