Ligin başında bu sene şampiyon olacağını tahmin ettiğim Indianapolis Colts, Tony Dungy altında geçen 4 başarılı sezonun ardından sonunda post-season daki şansızlığını kırıp finale kalmayı başardı. Üstelik AFC şampiyonluğunu, devamlı elendikleri Brady-Belichick ikilisini yenerek almaları da ayrı bir kıvanç kaynağı oldu.

Indianapolis son 2 sezon olduğu gibi bu sezonda çok iyi başladı. Sezon sonuna doğru biraz bocalasalar da geçmiş sezonlarda düştükleri hataya düşmediler ve asıl takımı hiç bozmadan maçlara çıktılar. Geçen yıl normal sezon maçlarına baktığımızda defansta oldukça başarılı gözüküyorlardı. Bu başarının altında yatan sebep; daha çok koşu ağırlıklı hücuma geçiş ve P.Manning’den alıştığımız no-huddle hücumunun değişmesiydi. Bu sayede hücum takımı daha fazla sahada kalıp zamanı daha çok kullanır oldu. Hücumda ise özellikle Dungy-Manning döneminde ligin en iyi istatistiklerini tutturan takımlardan biriydi. Geçen sezon lastik evlerinde oynadıkları PIT Steelers maçında patladı. Normal sezonun ilk 13 maçını galibiyetle kapattıktan sonra son 3 maça yedeklerle çıkan IND Colts, son 5 maçını kazanarak bir momentum yakalayan PIT Steelers karşısında tutunamadı. Son çeyrek kazanılan 15 sayıyla ve kaçan FG ile elenen IND Colts geçen sezon şampiyonluğu PIT Steelers’a verdi.

Bu sezon defans geçen sezonki performansından oldukça uzaktı. Özellikle koşu savunması y/g istatistiklerinde ligin en kötü savunmasıydı. Bu durum yüksek ihtimal sezon başında takımdan ayrılan E.James’in yerinin geç doldurulmasından kaynaklandı. Uzun süre TailBack pozisyonunda Rhodes’u deneyen Dungy sezon sonuna doğru ağırlı çaylak Addai’den yana kullanmaya başladı. Addai kendine verilen şansı iyi değerlendirdi ve koşu oyununu Indianapolis’e tekrar geri getirdi. Zaten pas hücumunda Wayne, Harrison, Clark ve Manning ile ligin en kaliteli isimlerine sahip olan Colts, Addai ile koşu ağırlıklı oynamaya ve zamanı daha çok kullanmaya başladı. Bu durum özellikle post-season’da koşu defansı istatistiklerinin toparlanmasını sağladı. Colts bu sezon finale çıkarken playoff’larda KC Chiefs, BAL Ravens ve NE Patriots’u yendi.

CHI Bears sezon başında TB’den QB B.Griese’yi transfer ettiğinde bu takım bu güçlü defansı ile bu sezon çok can yakar diye düşünmüştüm. CHI Bears can yaktı yakmasına da bunda B.Griese’nin pek katkısı olmadı. Koç Lovie Smith’in QB R.Grossman’da ısrarcı olması çoğu otorite tarafından yoğun bir şekilde eleştirilsede bu istikrar meyvesini Superbowl olarak verdi. Rex özellikle sezon başında çok iyi bir görüntü çizdi. İlk yarı tamamlandığında ligin en yüksek rating’e sahip QB ler arasında yer alıyordu. Fakat ikinci yarı attığı INT’ların sayısı TD’ların sayısını geçti. Zaten eleştirileri aldığı zaman aralığı da burasıydı. NFL’i takip edenler Rex’in bu düşüşü yüzünden CHI Bears’a Superbowl için fazla şans tanımıyordu. Fakat ligin Turnover şampiyonu Bears defansı ve özel takımı Bears’ı sırtladı ve superbowl’a kadar taşıdı.

Bears geçen sene K.Orton önderliğinde üstüste kazandığı 8 maç ile playoff’a kalmayı başarmıştı. Fakat ilk maçta kendi evlerinde CAR Panthers’a yenilerek elendiler. O maçta sakatlıktan kurtulan R.Grossman ilk 11’de sahaya çıkmıştı.

Bu maça bir öngörü yapmak gerekirse; CHI Bears’in hücum gücü bu senede en büyük handikapı. Ara ara R. Grossman iy maçlar çıkarsada koç Lovie Smith dışında kimseye güven vermiyor. Fakat klasik “Şampiyonluğu defanslar kazanır” lafı CHI Bears’i bir adım öne çıkarıyor. Gerçekten 2 sezondur ligin en iyi defansı görüntüsü çiziyorlar. Bu sene çaylak Hester’ın da katkısıyla özel takımlarda da skor üretmeye başladılar. CHI Bears maç boyunca T.Jones ve C.Benson’ı kullanıp sürpriz uzun paslarla rakibin dengesini bozmaya çalışacaktır. Zira IND Colts playoff’un ilk iki maçında koşu defansı olarak başarılı gözüksede AFC finalinde NE Patriots’a karşı ilk yarıda yerden 100 yard verdi. Turnover’ı az olan, topu kontrol eden takım bu maçı kazanır düşüncesindeyim. Lovie Smith’te bu düşünceyle sahaya çıkacaktır. İlk başta rakibi açmak için birkaç sürpriz pas yapsada genelde koşu oyununa sadık kalıp işi defansına bırakacaktır.

IND Colts ise koşu savunmasına bir çözüm bulmak zorunda. CHI Bears koşu hücumunu durdurmadan bu maçı kazanamazlar. Eğer koşu hücumunu durdururlarsa yük R.Grossman’ın omzuna binecektir ki buda tam Tony Dungy’nin istediği durum olur. IND Colts zengin hücumuna karşılık J.Addai ile oynamakta ısrar etmeli. Kısa mesafeli gerekliliklerde D.Rhpodes’un gücünden faydalanıp topu kontrollü ilerletmek zorunda. Bu maçta ara ara P.Manning’den ben No-Huddle ofans bekliyorum. P.Manning karşısındaki defansın ligin en iyi defansı olduğunu bilerek onları hazırlıksız yakalamak isteyecektir. Ayrıca No-Huddle hücum ile rakibin oyuncu değişikliği hakkını kullandırmayıp farklı formasyona girmesini engelleyecektir. Tabi bu hücumun az süre sahada kalmasını beraberinde getirecektir o yüzden Tony Dungy’nin hücum takımına bu ayarı vereceğini düşünüyorum.

Ben ofansif düşünceye sahip bir futbolsever olduğum için IND Colts’un galibiyetini tercih ediyorum. Oldukça zevkli bir maç olacağını tahmin ediyorum ve herkese iyi bir Super-Sunday diliyorum.