Bir sezon daha geride kaldı. Takımlar yavaş yavaş gelecek sezonun planlarını yapmaya başladılar. Ekim 2007’ye kadar oluşacak olan 55 kişilik kadronun ilk adımları atılmaya başlandı. Bu yazıda NFL’in biraz da mali tarafından bahsedelim, yapılan kontrat türlerini geçerliliklerini ve prosedürlerini inceleyelim.

Collective Bargaining Agreement ( CBA ) : NFL oyuncular birliği(NFLPA) ve NFL takım sahipleri arasında pastanın paylaşılması konusunda bulunan anlaşmadır. İki tarafın da isteği pastaya saldırmak yerine pastayı büyütmektir, bu işi yapmak da CBS in görevidir. Oyuncular birliği free agency ile ödüllendirilirken, takımlar arasında ortamın kızışmaması ve dönen paranın kontrol altında ve dengede tutulması için Salary Cap sistemi getirilmiştir.

Peki Salary Cap nedir? Nasıl hesaplanmaktadır?

Salary Cap; Her takıma aynı miktarda olmak üzere, oyunculara harcaması için verilen paraya denir.  Bu para 2001 yılında 67.4 Milyon, 2002’de $71.1 Milyon, 2003’te  $75.007 Milyon,2004te $80.582 Milyon, 2005’te $85.5 Milyon ve 2006’da  $102 Milyon tutarındaydı. 2007 için ise bu tutar 109 milyon dolar olacak.

Salary Cap takımların tüm yıl boyunca kazandıkları tüm para baz alınarak hesaplanır. Bu paranın içinde yayın hakları, bilet satışları, merchandising gelirleri… bulunmaktadır. Bu toplam miktarın CBA yüzdesi ile çarpımı tüm takımların kullanacağı miktara denk gelir. Bunun takım sayısı olan 32 ye bölümü de takım başına düşen Salary Cap’e eşit olur. Geçen yıllardaki CBA yüzdeleri :

1998-2001

63%

2002

64%

2003

64.25%

2004

64.75%

2005

65.5%

2006

64.5%

Salary Cap sistemi 1994 yılından beri kullanılıyor ve 2006 da yapılan 5 yıllık uzatma sayesinde en az 2011 yılına kadar da devam edecek.

Ve yakın zamanda gündemi bir hayli meşgul edecek olan Free Agency ile devam edelim:

Free Agents: Kontratları dolan serbest görüşme hakkına sahip oyunculardır. 2 türü vardır. Restricted, unrestricted

Accrued season: Sezon boyunca takımın aktif/pasif,yedek,sakat ya da fiziksel olarak yetersiz listelerinde en az 6 maç bulunmak. Bunu tam karşılamasa da yeterli sezon olarak kullanalım.

Unrestricted free agents (UFA – serbest oyuncu ): 4 veya daha fazla yeterli sezonun ardından kontratı biten oyunculardır. İstedikleri takımla sözleşme yapma hakkına sahiplerdir, futbolda bulunan Bosman kuralına benzetebiliriz.

Restricted free agents (RFA – Sınırlandırılmış Serbest Oyuncu): 3 yeterli sezonun ardından kontratı biten oyuncular bu gruba dahil olurlar. Bu oyuncular takımlarından bir teklif almadıkları halde direk serbest oyuncu (UFA) olurlar . Ancak takımları bir teklifte bulunduysa, başka bir takımla anlaşmaları durumunda, bu eski takımlarına teklifi karşılama ve oyuncuyu tutabilme hakkı verir. Eğer takım oyuncuya verilen kontratı karşılamamaya karar verirse bazı durumlarda oyuncunun yeni anlaştığı takımdan draft hakkı alma şansını tanır.

Miktar($)

Teklif Karşılama Hakkı

Draft Hakkı

850000

+

850000 ya da bir önceki sezonun 1.10 katı (hangisi daha yüksekse)

+

Oyuncunun draft edildiği raunt

1.3 Milyon

+

2. Raunt

1.85 Milyon

+

1. Raunt

2.35 Milyon

+

1. ve 3. Raunt

Takımların serbest oyuncuları tutmaları için 2 yöntem daha vardır : Franchise Tag, Transition Tag

Franchise Tag : Bir takım sezon sonunda RFA ya da UFA olacak olan oyuncusuna iki çeşit franchise etiketi koyabilir, exclusive, non-exclusive

Exclusive Franchise olan oyuncunun başka takımlarla görüşme hakkı yoktur. Takım oyuncuya önceki yılın 1.2 katı ya da ligde kendi pozisyonunda en fazla para alan 5 oyuncunun ortalaması miktarında para içeren 1 yıllık kontrat önerir. (Hangisi daha yüksekse)

Non-exclusive Franchise olan oyuncuya takım, önceki yılın 1.2 katı ya da ligde kendi pozisyonunda en fazla para alan 5 oyuncunun ortalaması miktarında para içeren 1 yıllık kontrat önerir. (Hangisi daha yüksekse) Ancak oyuncu serbest bir oyuncuymuş gibi istediği kulüple görüşebilir ve anlaşabilir. Eğer anlaşırsa, takıma kontratı karşılama hakkı verilir, eğer karşılamamaya karar verirse diğer takımdan 2 tane 1.tur draft hakkı alır.

Transition olan bir oyuncuya takım önceki yılın 1.2 katı ya da ligde kendi pozisyonunda en fazla para alan 10 oyuncunun ortalaması miktarında para içeren 1 yıllık kontrat önerir. (Hangisi daha yüksekse), ve bunun karşılığında oyuncunun başka kulüple anlaşacağı kontratı karşılama ve oyuncuyu tutma hakkına sahip olur.

Bir takım her sene sadece 1 adet Franchise ya da Transition oyuncusu belirleyebilir.