Sırada geçen yılın şampiyonu Indianapolis Colts’un grubu AFC South var; 2002 yılında kurulduğundan beri Colts hegemonyası altında olan bu grupta draft ve free agency den sonra takımlara kısaca bir göz atalım:

AFC SOUTH: Takımların imzaladıkları ve yollarını ayırdıkları önemli isimlerin yanı sıra draft edilen ve sezonda öne çıkabilecek isimlere kısaca bakalım:

Indianapolis Colts :
Gidenler:  Jason David CB (NO), Mike Doss S (MIN), Nick Harper CB (TEN), Montae Reagor DT (PHI), Dominic Rhodes RB (OAK), Brandon Stokley WR (DEN), Cato June LB (TB)

Gelenler :  Rick DeMulling T (DET)

Draft :     Anthony Gonzalez WR, Tony Ugoh OT, Daymeion Hughes CB

Genel Bakış:  Başta dediğim gibi Colts bu grupta zorlanmıyor. ( 4 division title,1 wild card) 5 yılın 5’inde de playoff’a yükseldiler. Bu sene ilk hamleleri DE Dwight Freeney’nin franchise tag ile free agent olmasını engellemek oldu. Ancak özellikle defanstan çok fazla oyuncu kaybettiler. Ofansta Brandon Stokley’in yokluğunu (geçen sezon zaten sakattı ve oynayamadı.) ilk rauntta seçilen hızlı Anthony Gonzalez dolduracaktır, onun yanı sıra ayrılan Dominic Rhodes geçen sene hırsı ve azmiyle Colts’a çok maç getirdi ( en önemlileri Superbowl + Patriots ile olan AFC şampiyonluk ); 2.senesine girecek Joseph Addai’ın dışında NFL’de top taşımış bir oyuncu bile yok kadrolarında, ama playofflar dışında bunun fazla bir önemi olacağını sanmıyorum, Colts hücumu yine durdurulamaz olacaktır. Defansta ise geçen sene ilk 11’deki 2 cornerlarını da kaybettiler, ancak en önemli kayıp LB Cato June, defansı nasıl işler hale getirecekleri merak konusu; ama orası da Tony Dungy’nin dehasına kalmış. Draftta yaptıkları tek hata belki de 2.rauntta aldıkları Tony Ugoh(42.sıra)  için gelecek yılın 1. tur hakkını vermeleri oldu.  Bu sezon yine playoff’lara kalacaklardır ama geçen yıllardan daha zor olacağını düşünüyorum. Koşu defansları yine zorlanmaya başlarsa rakip takımlar Colts hücum takımını olabildiğince dışarda tutarak maç kazanabilirler.

Jacksonville Jaguars :
Gidenler:  Kyle Brady TE (NE), Deon Grant  S (SEA)

Gelenler :   Tony Pashos  OT (Bal), Jermaine Wiggins TE (Min), Dennis Northcutt WR (Cle)

Draft :   Reggie Nelson FS, Mike Walker WR,  Justin Durant LB

Genel Bakış:  Yılın en iyisi olmaya aday bir takım, Deon Grant gibi bir safety’i kaybetmiş olmalarına rağmen boşluğunu Reggie Nelson rahatlıkla kapatabilecek bir yetenekte. Jaguars belki de ligin en iyi defansına sahip eğer ofans Byron Leftwich’in sakatlıktan dönüşü ile iyi bir performans sergileyebilirse SuperBowl ayarında bir takım Jacksonville. Geçen yıl pas oyununda etkili olamayan Jaguars kendilerine bir yıl daha tecrübe katan genç WR leri ve yeni imzalanan Wiggins ile çok etkili olan koşu oyunlarına pası da eklerlerse komple bir takım olacaklar, line’ın etkinliğini arttırmak için OT Tony Pashos’un imzalanması da güzel bir hamle. Rbler Maurice Jones-Drew ve Fred Taylor yine çok takımın canını yakacaktır, çok fiziksel ve sert bir takım olan Jacksonville Jaguars; en azından wild-cardla da olsa playoffa kalacaktır, ama grup liderliğini Colts’tan alabileceklerini düşünüyorum.

Houston Texans
Gidenler:  Antwan Peek DE(Cle), Eric Moulds WR, David Carr QB (Car), RB Domanick Williams

Gelenler :  Ahman Green RB (GB),  Jordan Black OT (KC), Shawn Barber LB (Phi), Danny Clark LB (NO), DT Jeff Zgonina DT (Mia), Jamar Fletcher CB (Det), Andre Davis WR (Buf), Matt Schaub QB (Atl)

Draft :  Amobi Okoye DT, Jacoby Jones WR, Fred Bennett CB

Genel Bakış:  Transfer piyasasının en aktif takımlarından biri Houston; çok radikal kararlar aldı. 2002 yılında NFL’e katıldıklarında 1.sıradan seçtikleri, Texans’ın ilk draftı olan,  David Carr ve yetenekli ama sakatlıklardan bir türlü kurtulamayan Domanick Williams ile yollarını ayırdılar. Geçen 5 sezonda 249 sack yiyen David Carr’a mal edildi başarısızlık ancak o line’ın arkasına Tom Brady’i de koysanız sonuç değişmezdi. Carr’ın yerine Atlanta’dan Matt Schaub’u getirdiler ( bu yılın ve gelecek yılın 2. draft hakları,ayrıca bu yıl 1.turda draft haklarını değiştirdiler.) Yine sakatlıklarla boğuşan eski Packers efsanesi Ahman Green ile anlaştılar. Ancak en kritik hamle Kansas Cityden aldıkları OT Jordan Black. Draftta DT Amobi Okoye henüz 19 yaşında ve 3 yıl içinde mevkisinin en iyilerinden biri olması bekleniyor. Houston gelişmekte olan bir takım bu yıl çok zor olsa da 2-3 yıl içinde bir playoff takımı yaratabilirler.

Tennessee Titans :
Gidenler:  Travis Henry  RB (Den), Drew Bennett WR (St.L),  Bobby Wade WR (Min)

Gelenler :  Nick Harper CB (Ind), Bryan Scott S (NO),  Ryan Fowler LB (Dal)

Draft :  Michael Griffin FS, Chris Henry RB, Paul Williams WR, Antonio Johnson  DT

Genel Bakış:  Titans bunların yanı sıra en büyük darbeyi başı beladan kurtulmayan ve en sonunda NFL tarafından 1 yıl cezaya çarptırılan CB Pacman Jones’dan yedi. Cornerback olarak boşluğunu Harper doldurabilse bile returner olarak boşluğu doldurulamaz. Titans ayrıca ofansını taşıyan Travis Henry’i yolladı ve umutlarını rookie Chris Henry’e bağladı. Etkili WR ler Bobby Wade ve Drew Bennett’in ayrılışı da ofansta çok büyük bir boşluğa yol açıyor, bakalım beğenmeme karşın bence gereksiz abartılan ve bir de Madden’a kapak yapılan Vince Young şimdi ne yapabilecek. Draftta ilk sırada seçilen Michael Griffin etkili bir oyuncu ancak Titans’ın geçen yılki çıkışını sürdürmesi çok zor görünüyor. Bana göre bu grubun sonunculuğu için Houston ile yarışırlar.