Geçtiğimiz sezonun flaş takımı, şampiyonluk maçının hayal kırıklığı Heismann Ödülü sahibi QB ile Ohio State ulusal şampiyonluk maçında Florida karşısında kimsenin beklemediği bir sok yaşamış adeta dağılmıştı. Maçtan birkaç gün oynanan Rose Bowl maçında ise Michigan aynı şekilde USC tarafından sahadan silinmişti.

Toplamda ülkenin en çok ulusal şampiyonluk sayısına sahip olan Big Ten konferansı son yıllarda ciddi bir düşüş içerisinde. Ohio State hücum takımından birçok oyuncuyu kaybetti. QB Troy Smith, WR’lar Anthony Gonzalez ve muhteşem Kick Off Return ile Florida’yı şaşkına çeviren Ted Ginn Jr ve RB Antonio Pittman. Bu kadar önemli kayıplardan sonra hedef söyle azda olsa prestiji olan 2.sınıf bir bowl maçı olacak.

Gecen büyük tartışmalardan sonar Rose Bowl maçı oynamak zorunda kalan Michigan takımında ise takımın büyük bir çoğunluğu geri dondu. QB Chad Henne önderliğinde ki Wolverines bu sene Big Ten’nin en büyük iki favorisinden biri. Koc Lloyd Carr muhtemelen son senesinde bir ulusal şampiyonluk maçını hedeflemekte ama USC ve LSU bu kadar güçlüyken bu biraz zor görünüyor. Center pozisyonu dışında bütün önemli noktalarda çok iyi adamları var ve Wisconsin’le yapacakları maç büyük ihtimalle şampiyonu belirleyebilir.

Wisconsin demişken onların bu sene ki NFL Draft’ında  övünecekleri çok önemli bir olay gerçekleşti. OT Joe Thomas hepimizin bildiği gibi Cleveland Browns tarafından 3.sırada seçildi. Bu son yıllarda bir ilk o yüzden bu durumdan çok memnun olan Badgers, offensive line’ında Thomas’in gidişi boşluğunu çoktan doldurdu bile. Zaten ülkenin en sağlam OL’ine sahip Badgers Van  Heuvel ile birlikte Sophomore LT Jake Bscherer, Senior  Center  Marcus Coleman muhteşem OL’in sadece 3 oyuncusu. Badgers gecen sene 11-1’lik bir sezon geçirmiş oynadığı Capital One Bowl maçında Arkansas’yi yenerek sezonu başarılı bir şekilde bitirmişti. Ama bu sene hedef tek yenilgisini aldığı Michigan’i yenerek hem rövanşı almak hem de Big Ten şampiyonluğunu elde edip ülkenin en prestijli 4 bowl maçından birinde oynamak.

Bu iki takım kadar olmasa da uçunculuğun banko adayı Penn State. Hucumun nerdeyse tamamı bu sene yine oynuyor. Savunmada da DL tecrübesiz oyunculardan kurulu olduğu için biraz sorunlu ve QB Morelli zaman zaman hatalar yapsa da State epey sağlam bir takım. Kendisine 41 sezondur bu takımı çalıştırdığı için 41 kere maşallah dediğimiz Joe Pa dile kolay  81 evet yanlış duymadınız 81 yaşına girdi. Ölünceye kadar işimin başındayım diyen sempatik hoca bu sezon yine hepimizin neşe kaynağı olacak.

Iowa takımı yine konferansın güçlü takımlardan ama son 2 sezonluk düşüş bu sezonda devam ederse yılda 2 milyon dolar kazanan koç Kirk Ferentz kendisine başka bir iş bakmak zorunda kalacak. Illinois ise recruiting uzmanı Koc Ron Zook sayesinde çok iyi oyuncuları bünyesine katarak geleceğini garanti altına aldı. Ama bu sezon Illini’ler için düşük seviye bir bowl maçı dışında bir şey beklemek hayalden öteye gitmeyecek gibi.

Purdue Boilermakers takımının ise hücumu cidden kuvvetli fakat savunmada çok ciddi boşlukları var. Muhtemelen onlarda Illinois gibi düşük kalite bir bowl maçına gidecekler .
Michigan State, Minnesota ve Indiana gecen sezonkinden daha fazla maç kazanıp prestij arayacaklar. Northwestern ise bu sezon yine sonunculuğa demirini şimdiden atmış durumda.

Toparlayacak olursak, kalitesi yıldan yıla düsen Big Ten’de şampiyonluk için Michigan Wolverines ve Wisconsin Badgers çekişecek ve maalesef onları zorlayacak başka bir takım bulunmuyor.