10 takımın tek grup olarak mücadele ettikleri, ülkenin en iyi QB’lerinin yetiştiği bu güzide konferans’ın bu sezon ki favorisi yine ve yine USC Trojans olacak. Her sene USC favori demekten inanın yoruldum ama gerçekten bu sene ki takım o kadar iyi ki söyleyecek fazla da birşey bulamıyorum. Koç Pete Carroll  yine bu sezonun “recruiting” yani liselerden oyuncu seçiminde Florida Kocu Urban Meyer ile birlikte şampiyon oldu denilebilir. Bu da yetmezmiş gibi ülkenin zaten en iyi QB’i adaylarından John David Booty’ye sahip USC birde Arkansas’dan Mustain’i alarak geleceğini de sağlama almış oldu. Her bölgede o kadar iyi adamları var ki Dwayne Jarrett ve Steve Smith gibi superstar olmaya aday WR’lari aramıyorlar bile. Bu takimin hiçbir eksiği yok.

Yvenson BernardGeçen sene UCLA, son maçta USC’yi yendiğinde ben dahil herkes şok olmuştu. Ulusal şampiyonluk maçına katılma hakkını bu yüzden Gators’a kaptıran USC Michigan’i rahatça yenerek Rose Bowl zaferi ile yetinmek zorunda kalmıştı. Booty’nin senior sezonunda devam kararı vermesinde ulusal şampiyonluk isteği yatıyor aslında. USC’nin tek dezavantajı fikstür. Gerçekten tanrı yardımcıları olsun benim son yıllarda gördüğüm en ağır fikstür onların. Aslında yapacakları 9 maç belli ama açılış maçı hariç non-conference maçları bile inanılmaz zor. ( Nebraska ve Notre Dame deplasmanları). Bir maç kaybetmelerini beklemek pek akıl dışı olmaz ama bunun bile onları ulusal şampiyonluk maçına çıkarmaya yeteceğini düşünüyorum.

Cal ve UCLA bu sezonun çıkış yapacak iki takımı. UCLA daha öncede bahsettiğim gibi USC takımını adeta şok etmişti. Ancak Emerald maçında bekleneni vermemiş, bütün sezon sıkıntılar yaşayan FSU’ya direnememişti. UCLA kadrosundan önemli bir fire vermeyerek USC’yi bu sezonda yenebilmek için oldukça iddialı. Fikstürleri pek kolay olmasa da USC kadar felaket değil. Cal Golden Bears takımının en büyük kaybı RB Marshawn Lynch olacak. Buffalo Bills takımı onu seçerek çok akıllıca bir iş yaptı. Bakalım ilk sezonunda top taşımada ciddi sorun yasayan Bills ondan ne kadar faydalanacak.

Geçen sezon USC’ye sezonun ilk mağlubiyetini tattıran Oregon State ise RB pozisyonunda ki oyuncusu Yvenson Bernard’a inanılmaz güveniyor. Gecen sezon ki  toplam 12 TD ve maç başına 100.5 yard ortalamasını görünce Beavers’in ona neden güvendiğini daha rahat anlıyoruz.

2001’den beri herhangi bir bowl maçına çıkamayan Stanford ise yine büyük bir ihtimalle ligin dibine demir atacak ve 1 maç kazanmak gibi basit gibi görünen ama onlar için ulaşılması oldukça zor bir hedefin peşinde koşacak.

PAC-10 için ülkenin QB cenneti demek sanırım son derece doğru olur. Özellikle USC takımı Carson Palmer gibi bir efsaneden sonra ikinci efsane Matt Leinart hemen peşi sıra çıkarmıştı. Sırada JD Booty var. Maç başına 257.5 yard, 61.55 completion ve 29 TD. Rakamları gerçekten nefes kesici. Cal’den Ben Olson, Washington State’den Alex Brink, Arizona’dan Willie Tuitama, gerçekten çok kapasiteli QB’ler. Ama Booty’den sonra NFL kalibresinde ki ikinci QB kesinlikle UCLA’den Nate Longshore maç başına 232.4 ve toplamda 24 TD hiç de fena değil ancak Rushing TD’lerinin eksi rakamda olması UCLA savunmasının çokta sağlam olmadığının bir işareti. Bakalım bu sene UCLA, çok güçlü ve kesin favori USC karşısında geçen sene ki sürprizini tekrarlayabilecek mi?

Sonuç olarak USC dışında ki ekiplerin sıralama maçları yapacağını düşündüğüm PAC-10’de yine gözler her zaman ki gibi rivarly maçların da olacak. “The Civil War” olarak adlandırılan Oregon- Oregon State maçı yine her zaman ki gibi nefes kesecek. USC’nin Notre Dame deplasmanında ki mücadelesi de seyir keyfi yüksek bir maç olmaya aday.