Bir Avrupa’dan Amerikan Futbolu’nda daha birlikteyiz. Son yazımda size Doğu Avrupa’nın incisi Polonya’daki amerikan futbolu hakkında bilgiler vermiştim. Şimdi biraz daha Avrupalı olan Avusturya’dayız. Bu küçük ama renkli ülke her türlü kültüre ve spora açık. Bunu Amerikan futboluna olan ilgileriyle de görebiliyoruz.

Avusturya’da amerikan futbolunun başlamasının nedeni Polonya gibi siyasi değildir. Fransa’dakine benzer bir şekilde ortaya çıkmıştır.1979’da bir grup Avusturyalı gencin eline bir videokaseti geçmektedir. Bu kasette Super Bowl XII maçının tüm görüntüleri bulunmaktadır. Bu maç Dallas Cowboys ile Denver Broncos arasında oynanmış ve kazanan taraf 27-10’la Dallas ekibi olmuştur. Atmosferden ve spordan çok etkilenen bu gençler hemen amerikan futbolu hakkında araştırmalar yapmaya başlarlar. Nasıl oynayabileceklerini araştırırlar ve nitekim oynamaya başlarlar.

80’lerin başından itibaren amerikan futbolu Avusturya’da amatör olarak oynanmaya başlar.İlk kez federasyon kurma fikri ortaya atılır. Yoğun görüşmeler sonunda Niederösterrichischer American Fussball-Verband adıyla ilk federasyon kuruldu. Bu Avusturya’da amerikan futbolunun sahipsiz olmadığının resmiydi.

1984’te federasyon adını değiştirdi ve American Football Bund Österreich (AFBÖ) adını aldı. Aynı yıl ilk lig kuruldu. Austrian Foootball League (AFL) adı altında ilk lig kurulmuş oldu. İlk maç ise yine aynı senenin eylül ayında ilk maç oynandı ve lig başladı. 1985’te ise beklenmedik bir şey oldu ve lig kendini feshetti.85’te lig yapılmadı dolayısıyla hiçbir maçta. Fakat 86’da lig geri döndü ve kaldığı yerden devam etti.

Şuan Avusturya’da amerikan futbolu adına en yetkili merci AFBÖ. 1984’ten beri AFBÖ denetiminde amerikan futbolu oynanıyor. AFL lig usulü oynanıyor ve en iyi dört takım kendi arasında palyoff oynuyor. Finale çıkan takımlar Austrian Bowl adı altında karşılaşıyor. Austrian Bowl’a ilgi beklenilenin üstünde bunu anlamak için final maçlarının sayısına bakmak yeterli. 84’ten (85’te oynanmadı) bugüne tam 23 tane final oynandı.

Oynanan 23 finale rağmen takımlar arasında tam manada bir çekişme var. Graz Giants dokuz kez şampiyon olmuş, sekiz kez de finalde kaybetmiş ve son şampiyonluğunu 98’de almış. Vikings Vienna, dokuz kez şampiyon olmuş, yedi kez finalde kaybetmiş, son şampiyonluğunu 2007’de almış. Lions Salzburg ve Raiders Tyrol iki kez şampiyon olmuş.

Bir dahaki Avrupa’da Amerikan Futbolu bölümünde görüşmek üzere.

Hoşça kalın…