Yazının başlığından da anlamış olduğunuz üzere, bu yazıdan ciddi bir şey beklememek gerekir. Zaten önünde sonunda bir top oyunu olan bu sporda, ülkemiz ligleri hakkında yazı yazmıyorum; kendini fazla ciddiye alan arkadaşlar yüzünden. Genel konularda yazılacak hemen her şeyi yazdım. NFL’de zaten draft de bitti. O yüzden bu yazıyı bir beklentiniz olmadan okursanız daha iyi olur düşüncesindeyim. Başlayalım:

–   Brett Favre emekli olsa da takımı Jets’in reserve/retired listesinden çıkarılıp free agent oldu. NFC North takımları dahil her takımla sözleşme imzalayabilir. Hiç öyle bir niyeti olmadığını söylese de, Favre’ın kıvırma yeteneğinin sadece sahada olmadığını biliyoruz.

–   Al Davis ecelinin geldiğini hissetmiş olmalı. “Hız öğretilemez” mantığıyla her zaman fiziksel üstünlüklerine göre draft yapardı, ama yaşlandıkça daha fazla kumar oynuyor. 2-3 Senede pro-bowl kalitesine gelecek oyuncular yerine, geldiği sene ya süper oynayacak ya da yine ilk sene çöpe gidecek oyuncular arıyor. Jamarcus havaya diksin, DHB altına girsin, Raiders şampiyon olsun. Ne güzel iş… Öyle bir ayarlamada fayda olsa, Culpepper – Moss zamanında Vikings şampiyon olurdu.

–   NFL’de return oyunlarında iki kişiden fazla wedge yapılması yasaklanıyor. Zaten iki kişi olunca ona wedge denmez, kol kola koşan iki deve denir. Bu arada birileri Gazi’nin wedge oyunlarıyla ilgili sınırlamalar da getirebilir Türkiye’de.

–   Gazi demişken, bu seneki Boğaziçi maçındaki meşhur safety kararı ile ilgili önerim var. Pittsburgh’un tarihi “The Immaculate Reception”ına karşılık Gazi’nin “The Immaculate Interception”ı.

–   NFL’de defensive tackle veya nose tackle oynayanlar, kabul ediyorum, dev insanlar. 300 Pound civarı kilolarda dolaşıyorlar. Dolaşıyorlar da, yarısı yağ… Yani o kilo kasla olmuyor mu? Göbek pantolonun üzerinden şelale gibi dökülüyor. Sonra “neden yavaşlar?”. Cornerback’ler o sürede 40’ı koşar, başlangıca geri koşar, vertical jump’ını yapar, dönüşte tur bindirir. Göze de zarar bu arkadaşlar. “Atletiz” diye dolaşıyorlar ortalıkta.

–   Hilmi’den büyük kamu hizmeti! Statik ısınma vs. dinamik ısınma olayına çözüm getiriyorum. Maçtan önce sauna girilirse dolaşım hızlanır, vücut ısınır. Ev sahibi takım sauna ayarlasın maçlara. Esneme hareketleri yerine de Bali’den masaj yapacak arkadaşlar getirilsin. Hayır hesapta profesyonel oyuncuyuz, ama çoğumuz aidat ödüyor. Birtakım güzellikler de yapılmalı oyunculara.

–   Ankara maçından sonra “Bu yaşta iyi oynuyorsun” deyip, sorum üzerine “35 yaşında görünüyorsun” diyen arkadaş… Yıldız maçında 1980’li olduğuma inanmayan arkadaş… Biraz daha itelerseniz orta yaş krizine gireceğim, az kaldı. Nüfus kağıdımın scan’ini NFLTR’ye mi yükleyeyim, ne yapayım? Federasyona sesleniyorum: Golf’teki senior turnuvaları gibi, biz de veterans ligi istiyoruz. Birisi bana Martin Spencer’ın telefon numarasını yollasın. Oktay, Suphi, Emrah, Boğaç: takımı topluyoruz abi.

–   Veterans ligi kuralları: Her maçta ambulansta defibrilatör bulundurulacaktır. Hayvan gibi “Ready, set” diye bağırmak yasaktır, kalp krizi olabilir. 3 point stance’i bastonla yapmak yasaktır.

–   Veterans ligi koşu rotaları: 2-Out, 5-Hook-Uyuyakal, Slow-In, 3-Düş.

–   Veterans ligi cezaları: Illegal formation (Line’da 7 hayatta oyuncu olacak), face masking (kadayıf olmuş yüze nemlendirici maske uygulamak), tripping (“biz oynarken var ya, peeey” diye trip yapmak), helping the runner (istisna: kalp masajı dahil değildir).

–   Veterans ligi ekipmanları: Sırt dikleştiricili shoulder pad, kel başa şimşir helmet (opsiyonel olarak astigmat numaralı visor), titremeyi engelleyen eldiven, romatizma kremli dizlik, cırt cırtlı krampon. Dişlik zorunluluğu yoktur.

–   NFL’de ligin başlamasına çok var. Yorumcular ve taraftarlar maç veya idman görüntüleri olmadığından, analiz-yorum yapmak için saçma sapan yöntemler izliyorlar. Mesela yeni draft edilen running back sokakta ayağı kayıp düşerse “dengesiz, yatay hareketliliği zayıf” derken, takımın guard, tackle ve tight-end’i beraber yemeğe çıkarlarsa “bu sene line’ın sağ tarafı çok uyumlu” gibi diyebiliyorlar. Aslında en güzeli lig tatildeyken başka işlerle ilgilenip, training camp başlarken yavaş yavaş haberleri okumaya başlamak. Yoksa takımla ilgili haber ararken kendini kaybedebiliyor insan.

–   Bizim maçlarda kurallar çok tartışılıyor. Koçlar kararlara değil, kurallara itiraz ediyor çoğunlukla ve sahaya kural kitabı geldiği bile oluyor. O zaman koçların cebine NFL’deki gibi kırmızı challenge bayrağı gibi bir şey koyalım, kurala itirazı olduğunda atsın sahaya. “Warriors coach Ateş challenges the ruling on the field that ‘holding is  a 5 yard penalty’.”

–   Yıldız Stallions, Gazi maçında toplam 4 pas atınca free safety mevkisi iptal oldu. “10.000 defensive secondary jobs eliminated. Thousands downsized.” Alacağınız olsun.

–   Son iki maddede İngilizce yazılar var, Türkçeye çevirmiştim bir şeye benzemedi. Yoksa iyi niyetliyim. Sahi bir ara öztürkçe futbol terimleri akımı vardı. Ne oldu ona? “Pas arası” falan diye eğleniyorduk ne güzel.

–   İstanbul’lu arkadaşlar soruyorlar, Ankara’da ne yapılır diye. Biz boş zamanlarımızda toplanıp, (her sene ön adı değişen) Tigers takımıyla ilgili parasal söylentiler yayıp eğleniyoruz. “15.000 kişilik stad yapmışlar”, “NFL’den koç getiriyorlar”, “Bali’den masajcı getiriyorlar”, “11 kişilik blocking sled almışlar”, “Yok kemer tokaları saf altın” diye… Yeni oyuncular ortalama yarısına inanıyorlar.

–   O Kurtköy Stadı’na yakında kurt da iner, benden söylemesi. Hesapta İstanbul’a gidiyoruz ama medeniyet göremedik fazla o civarlarda.

–   Federasyonumuzun adı değişti: “Türkiye Beyzbol Softbol Amerikan Futbolu Ragbi Bayrak Futbolu Avustralya Futbolu Kriket Plajda Top Atıp Şekil Yapmaca ve Diğer Bütün Gavur İcatları Federasyonu” olarak değişti. Şunun adını kısaltın kurban olayım.
Eline cetvelle vurulasıcalar ile kapatalım yazıyı:

–   Field Goal denemesi sonrası “holder’ın dizi yerdeydi” diye itiraz eden savunma oyuncuları.

–   En ufak karar için Erzurum kongresi gibi sahanın dört bir yerinden gelip toplanarak süreden yiyen, maç uzayınca son çeyreği kısa kesen hakemler.

–   Sakatlık olup da sahaya çağırılınca bir 30 saniye boş boş bakma süresini sonuna kadar kullanan sağlık personeli.

–   Önce sakatlayan adamı alkışlayan, sonra da saha dışarısına alınan sakat oyuncuyu alkışlayan futbol seyircisi.

–   Düdük çalmasına rağmen elinde topla koşmayı durdurmayan koşucular.

–   Sonraki oyunda düdükten sonra kendisini bırakmayan savunma oyuncusunu şikayet eden koşucular.

–   Pası tutamayıp, rakibe sektiren, böylece gariban QB’ye “interception yaptı” dedirten receiver’lar.

–   Yenilip de seramonide rakibe veya hakeme şekil yapan tipler.

–   Hala ODTÜ’nün tribünlerine bakıp “Aaa merdivenlere ‘devrim’ yazmışlar diye şaşıranlar, ve bunu önceki akşam biraz fazla alkol alan bir grup öğrencinin boyayla vandalizm faaliyeti zannedenler.

–   Al Davis.

–   Al Davis’in yakınları, Oakland GM’i, koçu, scout’ları. Combine’de DHB’in 40 yard süresini ölçen kronometrenin Indianapolis distibütörü.

–   Al Davis’in anne-babası, onları evlendiren rahip ve küçük Allen’ı doğurtan doktor.

–   Yazıyı (başlıkla beraber) tam 1000 kelimeye denk getirmek için saçma sapan bir madde ekleyen yazar, ve bunu kontrol etmek için yazıyı word’e kopyalayıp kelime saydıran okuyucu. Veya kelimeleri tek tek sayan, yağmur adam modeli uçmuş arkadaş.

Futbol sevginiz azalmasın.