Keşke kriter kriter diye bu kadar kafa ütülemeseydim. Pişman oldum, ama ben nereden bilecektim 2009 – 2010 sezonu için böyle kriterler olacağını. TBSF web sayfasında yayınlanan kriterleri tek tek inceleyelim. Bir hatırlatma hala AF Müsabaka Talimatı yok ve haftaya lig başlıyor (herhalde).

Pro Lig :

2009 – 2010 Sezonunda 8 takımlı bir 1. Ulusal Lig, geri kalan tahmini 5 takımın katılacağı bir 2. Lig yapılacaktır.

Hala kim, nasıl, 1. lige girmiş belli değil, daha da enteresanı 2. Lig katılımı da hala tahmini. Ben anlamadım katılanlar ilan edilip, fikstür çekilmedi mi 2. Lig için. Hem zaten yazının aşağısında 2. Lig’e katılacak takımlar yazıyor. Nasıl iş anlamadım.

Pro Lig Kriterleri şunlardır:

1. Takımları müsabakalara girecek kulüplerden İl Müdürlüklerine tescil edilmiş ve Korumalı Futbolu dalında branş açmış olmak şartı aranır.

OK.

2. Müsabakalara katılacak kulüplerin Federasyonca tescil edilmiş olması zorunludur.

OK. İnşallah lige katılacak klüplerin hepsi tescillidir.

3. Düzenlenen liglerde yer alan kulüplerin Federasyon Yönetim Kurulunca belirlenecek esasların kabul, beyan ve taahhüt edildiğine dair kendi yönetim kurullarınca alınmış kararla birlikte federasyona yazılı başvurma şartı aranır.

27 Temmuz 2009’a kadar klüpler bunu yaptılarsa nasıl yaptılar acaba. Yani o tarihte hiçbir esas resmen açıklanmamışken bütün klüpler her şeyi peşin olarak kabul mu etti yoksa 25 Eylül 2009 tarihinden itibaren mi başvuru yapacaklar? Öyle ise bu lig nasıl başlayacak, karışık bir durum.

4. Kulüpler forma renklerini, kulüp bilgilerini, kulüp yetkililerinin imza sirkülerini ikaza gerek kalmadan Federasyona bildireceklerdir.

Ne zaman 3 Ekim’e kadar mı, ne zaman isterlerse o zaman mı? Ya TBSF bir takımın forma renklerini uygun görmezse. Ne zaman olacak bu iş? Ya istenenler hiç gönderilmezse.

5. Kulüpler, bir tanesi koyu bir tanesi açık renk olmak şartı ile farklı iki tip forma yaptırmak zorundadırlar. Ev sahibi takım müsabakalara koyu renk forma ile çıkacaktır. Müsabakadan önce takımların kendi aralarında anlaşmaları ve Federasyon’a en az üç iş günü öncesinde bildirmeleri halinde; ev sahibi takım açık, misafir takım koyu renk formayla müsabakaya çıkabilir.

3 Ekim geldi takımlar forma renklerini bildirmedi, 3 işgünü önceden de kimse bildirimde bulunmadı, takımların ikisinin de maç öncesi farklı renkte forması yok, 2 takım da birbirine karışabilecek renkte formalarla gelmişler ne olacak? Komik durum, bu açıklama bu tarihte olursa ve başka sporlardan “copy-paste” kriterler konursa bu iş bu kadar olur.

6. Federasyonca organize edilen ya da ortaklaşa organize edilen liglere bir sezonda, Yönetim Kurulunca kabul edilmiş mazeretsiz olarak, 1 kez müsabakaya çıkmayan takım ya da kulüpler varsa bir alt lige düşürülür veya sonraki sezon liglerine de iştirak etmeleri önlenebilir.

Bu yeni mi yoksa hep var mıydı? Vardıysa geçen sezon niye uygulanmadı? Bu yıl uygulanacaksa ne ala, peki ya bu yıl her 2 ligde de en az 1 müsabakaya çıkmayana takım sayısı 4 olursa ne olacak, seneye 4 takımlı 1 tane lig mi olacak? Altı olmayan ve başka sporlardan “copy-paste” kriter. Yönetim Kurulu’nun mazeret kabul etme yetkisi konusu da çok enteresan olmuş, yani kriterin ucunu açmış, oh ne güzel. Ya Yönetim Kurulu’nun kabul ettiği mazereti rakip takım kabul etmezse ve “kardeşim ben o kadar emek ve para harcadım, ama karşı takım maça çıkmadı, sen de mazeretini kabul ettin, benim uğradığım maddi zararı kim karşılayacak?” derse ne olacak. Hem mazeret kabul etmek ne demek ceza vermem mi demek?

7. Müsabakalara katılacak sporcularda aranacak şartlar şunlardır

a) Herhangi bir sebeple müsabakalara girmekten men edilmemiş olmak,


Ya hala açıklanmamış cezası varsa? Suç oyuncuda mı federasyonda mı?

b) Federasyon adına olan Büyükler Liglerine katılan herhangi başka bir takımdan lisans çıkartmamış ve Büyükler Ligine dahil herhangi başka bir takım adına resmi müsabakalara katılmamış olmak, (sporcu Askerlik görevi nedeni ile askeri güçlerde oynaması halinde bu hüküm geçerli değildir ancak sporcu olmayıp terhis tarihi itibarı ile eski kulübüne dönmek zorundadır.)

Bir copy-paste” kriter daha. Büyükler Ligi mi var veya AF Ordu Milli Takımı mı var, yazan yayınlamadan önce bir okusaydı bari. Ayrıca lisans çıkartma son tarihi 31 Ocak 2010. O tarihe kadar bir oyuncu her takımda oynar, aksine hüküm mü var? Varsa birisi bana resmen ilan edilmiş bir hüküm göstersin.

c) Yabancı uyruklu sporcular için, uluslararası ve federasyon transfer talimatları ve hükümlerine uygun olmak,

Nerede TBSF transfer talimatları? Bir copy-paste” kriter daha.

8. Sporcular federasyonun lisans tescil ve vize talimatına uygun olarak lisans çıkartmak ve lisansını vize yaptırmak zorundadır.

OK.

9. Bir oyuncu liglere katılan sadece bir takım adına lisans çıkartabilir. Sezon içerisinde Federasyonca Ligde oynaması tescil edilmiş bir takımdan diğerine transferi söz konusu değildir.

Lisans çıkartma son tarihi 31 Ocak 2010, o tarihe kadar her takımda oynarsınız. Aksi hiçbir yerde yazmıyor. Ayrıca neden sezon ara transferine izin verilmiyor?

10. Müsabakalara katılabilmek için hakkında tedbir kararı olmaması ve cezalı bulunmaması gereklidir.

Neredeyse 6 aydır tedbiri olan ve cezası açıklanmayan oyuncu biliyorum.

11. Federasyon Korumalı Futbol müsabaka alanına girecek kişileri belirlemeye tek yetkilidir. Müsabaka sırasında müsabaka alanına girecek kişiler takım görevli ve yetkilileri, Federasyona başvurarak akreditasyon kartı almak zorundadırlar. Müsabaka başlamasına 15 dakika kalan zamandan itibaren, müsabaka sonuçladığından 15 dakika sonrasına kadar geçen sürede müsabaka alanına girebilecek kişiler Federasyonca hazırlanmış akredite kartı ile müsabaka alanına girebilirler. Federasyonca gerekli izini almadan sahaya girenlerin müsabaka alanından çıkartılması sorumluluğu müsabakayı organize eden tarafa aittir. Ancak, gerekli izni olmadan müsabaka alanına giren kişileri gördüğü takdirde, müsabaka hakemi ve gözlemcisi bu kişilerin saha dışına çıkartılmasını isteyebilir.

OK. Bir “copy-paste” ve “replace all” kriter daha.

12. Müsabaka kadrosu en fazla 100 kişi ile sınırlı olup, bir müsabakada en fazla Federasyon tarafından Lisansı verilmiş 5 yabancı sporcu oynatılabilir. Takımlar adı soyadı lisans numarası ve sırt numarası ve kaptanları belirtilen takım kadrolarını ve idareci ve antrenörlerden oluşan sahaya çıkış ve akreditasyon belgelerini, lisanslarla birlikte müsabakadan 1 saat önce Müsabaka Başhakemine vermek zorundadırlar.

Lisans çıkarılma son tarihi 31 Ocak 2010, bu durumda maçlara çıkarken lisansları teslim etmek zorunlu değil. Ayrıca niye 5 yabancı (kastedilen yabancı uyruklu herhalde) ve sahada aynı anda 5 yabancı mı kastediliyor?

13. 1. Ligde en az 30 – 2. Ligde en az 25 Lisanslı oyuncu takım forması ve zorunlu ekipmanların hepsini giymiş olarak sahada bulunması gerekmektedir.

Bu mudur ilerleme, 30 ekipmanlı oyuncu. Ya ekipman sayısı sezon içinde 30’un altına düşerse ne olacak? Derseniz ki “canım zaten 1. Lig’e katılan takımların hepsinin 30’dan fazla malzemesi var sorun olmaz.” O zaman bu sayıyı yukarı çekelim ki bir ilerleme olsun, biraz ittirelim takımları. Ayrıca 1. Lig ile 2. lig arasında niye malzeme sayısı farkı var, anlaşılmaz bir durum.

14. 1. Lig ve 2. Ligde takımların oynayacak yabancı oyuncuları için yapılacak lisans başvuruları ancak 20.02.2010 tarihine kadar yapılabilecektir. Bu tarihten sonra 2009 – 2010 sezonu için yabancı oyuncu lisansı çıkartılmayacaktır.

OK. de niye 20 Şubat, zaten neredeyse ligin yarısı bitmiş olacak. Hem transfer konusu da açık, lisans çıkartana kadar transfer serbest bence.

1. Lig :

…..Toplam 8 takım; tek devreli lig usulünden her takım 7 maç yapacaktır.

Hala bu takımların neye göre 1. ligde oldukları açıklanmadı. Bu açıklamaya göre de artık ben yaptım oldu tescillendi. TBSF ben bu takımları 1. ligde istiyorum demiş oldu. Çünkü tek resmi açıklama bu maalesef.

2. Lig :

1. Ege

2. Koç

3. Sakarya

4. İ.A.F.K. 2. Takımı

5. D.A.Ü.

Öncelikle 2. Ligin amacı ne niye yapılıyor, ne gibi bir kazanım bekleniyor?

Sonra hala bu takımların neye göre 2. ligde oldukları açıklanmadı. Bu açıklamaya göre de artık ben yaptım oldu tescillendi. TBSF ben bu takımları 2. ligde istiyorum demiş oldu. Çünkü tek resmi açıklama bu maalesef.

Toplam 5 takım; tek devreli lig usulünden her takım 4 maç yapacaktır.

2009 – 2010 Sezonu 2. Ulusal Liginde Lig sonucu sıralamaya göre 1. ve 2. olan takımlar bir üst ligde oynayabilmek için, 1. Ligin 7. ve 8. olan takımları ile gelecek sezon 1 Ligde oynayabilmek için Play-out oynayacaktır.

Galip takımlar bir sonraki sezon 1. Ligde mücadele edeceklerdir.

Sen bütün sene 1. Lig’e çıkmak için mücadele et, sonra 1. Lig 7. veya 8.sine yenil tekrar 2. Lig’de kal. Kimin cin fikri bu çok merak ettim. 2. ligin ne anlamı kaldı ki? Ya peki bu eşleşmelerde, olmaz ama, ya İAFK’nın 2 takımı karşı karşıya gelirse ne olacak? Hiç mi okumadınız yazdıklarınızı.

Üniversite Ligi :

Üniversite Ligi, Üniversite Sporları Federasyonu kontrolü altında yapılmaktadır. Ancak ligin tüm masrafını TBSF karşılamaktadır. Bu durum TBSF üstüne çok fazla mali külfet getirmekte ve projelerin istenildiği gibi gerçekleştirilmesini önlemektedir. Bu bağlamda; ilk önce Üniversite Sporları Federasyonu ile görüşülecek ve gerekli desteği sağlamaları sağlanacaktır. Daha sonra Katılan takım sayısına göre ve takımların dağılımına göre Federasyonca belirlenecektir. Ancak hedef her takımın en az 4 veya 5 maç yapması üzerine ve toplamda şampiyonluğa 7 maç ile ulaşılması üzerine kuruludur.

Komedi tamamen, baskıları engellemek için çalakalem yazılmış bir metin. Ben size tercüme edeyim.

Bizim aslında Üni Lig’e hiç niyetimiz yok, ama sırf bazılarının sesini kesmek için ortaya böyle bir şey attık. Biz de biliyoruz bu saatten sonra Üni Lig’in olmayacağını. Hem zaten bakın her şeyi açıkça yazdık. Üni Lig’e 4 hafta verdik. Ancak kaç takım katılacağını hesap etmedik, herhalde gruplu yaparız, 2 grup olur, her grupta da en fazla 4 ya da 5 takım olur, kendi içlerinde oynarlar sonra bir yarı final, bir final ve olayı bağlarız.

Ne kadar baştan savma bir açıklama. Ayrıca TBSF üzerine ne kadar bir mali külfet getirdiğini, hangi projeleri engellediğini bir açıklasınlar da bilelim o zaman. Hatta bununla birlikte geçen sezon Pro Lig maliyeti ne oldu, Üni Lig maliyeti ne oldu, bu yıl Pro Lig maliyeti ne olacak bir açıklansın da ödediğimiz vergiler nereye gidiyor bilelim o zaman.

2009 – 2010 Sezonu kesin olmayan tahmini programı aşağıda gösterildiği gibidir:

Ben burada koptum. Tahmini ne demek, 3 Ekim 2009’da ligin başlayacağından emin değil misiniz? Niye fikstür çekip ilan ettiniz o zaman.

Unutmadan, peki kaç hakeminiz var bu sezon, geçen sezona göre kaç hakem daha eğittiniz?

Yine de eğer 3 Ekim 2009 tarihinde ligler başlayacaksa şimdiden takımlara başarılar dilerim

Saygılarımla,

Bülent Batmaca

Not: Genel Kurul kararı ne zaman uygulanarak Amerikan Futbolu TBSF’den ayrılacak?