“Even Steven”, alacağı vereceğine denk, eşit olan insanlar için kullanılan bir tabirdir. Green Bay Packers bye haftası bitip 6. Hafta maçında evinde Detroit Lions’ı ağırlamak için sahaya çıktığında 2-2’lik durumuyla tam Even Steven’dı. Brett Favre ve Minnesota Vikings geçen hafta da kazanmış, namağlup ilerlediği için Green Bay’in playoff şansını kazanmak amacıyla bu belki sezonun en kolay maçını kesin alması gerekiyordu. Detroit ise franchise QB’leri Stafford, WR Calvin Johnson ve savunma line’ının neredeyse tamamı olmadan gelmişti 1992’den beri kazanamadığı Lambeau Field’e.
Hemen aşağıda gördüğünüz link maçın play-by-play linki. Yani her oyunun sırayla yazıldığı sayfa. Yazının devamında maçın sonucunu görmeden isterseniz önce buradan mini heyecan yaşayabilirsiniz. Uyarmadı demeyin, aşağıya bakmadan link’e tıklayabilirsiniz.

http://www.nfl.com/gamecenter/2009101801/2009/REG6/lions@packers#tab:analyze/analyze-channels:cat-post-playbyplay

Green Bay kazandı! Demiştim aşağıya bakmayın diye.

Maç 26-0 evsahibi Green Bay’in üstünlüğüyle sona erdi. Aaron Rodgers ilk çeyrekte iki touchdown pası attı (biri James Jones’a, biri John Kuhn’a). WR Jones Lambeau Leap (sayı sonrası tribünlere zıplama) yaparken tam tribüne sıçrayamadı ama FB Kuhn çok iyi yaptı, ne iştir anlayamadık. Neyse; bu iki TD sonrası başka TD görmek nasip olmadı zaten. Green Bay kicker’ı Mason Crosby ikinci çeyrekte 3, üçüncü çeyrekte 1 FG attı ve maç shutout denilen sıfıra karşı kazanıldı.

– Donald Driver Packers tarihinin en çok top tutan oyuncusu oldu. Sterlin Sharpe’ı sevmezdim zaten, iyi oldu.

– Driver demişken tek elle tuttuğu şahane bir pas var ki bence bu haftanın en güzel hareketi.

– Stafford sakat diye Daunte Culpepper maça başladı, o da bitiremeyince Drew Stanton, Willie Beamen tadında sahaya girdi ve Daunte kalitesinde oynadı (yani o da bir şey yapamadı).

– Rodgers 5 kere sack oldu. En sabırlı QB bile bir yerden sonra patlar, Rodgers ayağa kalkıp bloğu kaçıran arkadaşına buz gibi bakışlar yollamakla yetiniyor.

– Defensive End’den Linebacker’a geçen Aaron Kampman bu maçta etkinliğini artırmak için bazı blitzlerinde elleri yerden başladı. Sonucunda bir sack ve bir kaç baskı yapmayı becerdi. Bakalım ileriki maçlarda devamı gelecek mi bu uygulamanın.

– Hayatımda bu kadar ince ruhlu ve “Aaa, holding ayol!” dermiş gibi konuşan hakem görmedim, duymadım. Göğüs kanseriyle savaşa destek için giydiği pembe bilekliklere uyumlu olmuş. Bir çok oyuncu, koç, yönetici ve hakem pembe birşeyler ekliyorlar üstlerine destek için, ama hem bir çift bileklik, hem göğüse bir kurdele hem de şapkaya kurdele biraz fazla olmuş hakem bey. Haftanın rüküşü, 10 üzerinden 2!

1– Green Bay’in başı cezalarla dertte. Kaybedilen 130 yardın yanısıra Jordy Nelson’ın muhteşem 99 yardlık kick return touchdown’ı da iptal edildi. 130 yard gerçekten fazla, özellikle Detroit hücumunun toplam 149 yard getirdiğini düşünürsek.
– Aaron Rodgers bir oyunda play-action fake yaptı (koşu fake’i), ancak HB’i Ryan Grant öteki tarafa açılmıştı. Boşluğa yapılan bu fake sonrası Driver’a başarılı bir pas attı.

– Tom Brady bu hafta flea-flicker ile sayı yaptı, Rodgers’ın flea-flicker’ı ise 27 yard getirdi (Driver’ın 600. tuttuğu top). Bilmeyenler için flea-flicker koşucunun topu aldığı, bir iki adım koşup QB’ye geri attığı, sonra da QB’nin pas attığı oyunlara denir.

– Lions bir goal line defense durumunda savunma line oyuncusu kalmadığından hücum line’dan birini koydu savunmaya.

– Nick Barnett Kevin Smith’e yaptığı güzel bir tackle sonrası klasik sevinme hareketini yaptı. Ben de onu taklit edeyim derken sağ kolumu çıkarttım.

Geçen haftaki yazıda kullandığım Cemil’i hatırladınız mı? Hatırlamayanlar için copy-paste ile hatırlatma servisi:

“Bu Cemil olacak adam futboldan anlamayan, skora ve istatistiklere fazlaca takılan, yüzeysel analizler yapmaya çalışan ve bence fazlasıyla boş bir adamdır. Cemil heryerdedir. İdman öncesi haftasonu maçlarıyla ilgili geyik çevirdiğiniz takım arkadaşınız, üyesi olduğunuz bir forumda yazan çok bilmiş biri, belki de siz veya ben.”

Evet maalesef tekrar Cemil ile birlikteyiz. Cemil bu hafta neler yumurtlayacaksın?

Cemil: “Sol tackle sakat diye sack oluyor Rodgers” demiştin. Bu hafta Clifton geri geldi hala 5 sack oldu ama?

Cemil arkadaşım bak: Clifton geri geldi ama sakatlığı tam geçmedi. Zaten yine sakatlandı ve yedeği de çaylak. Hadi onu geçelim, maçı seyrederken açıkça görülüyor ki Rodgers çok kaçtı, çok kez rakibin kollarındayken pas attı. Yani Rodgers iyi oynamasa 5 değil 10 sack olurdu. Takımca hatalar var, olayı Rodgers’a yüklememeliyiz.

Cemil: Ryan Grant’in koşu yardlarının çoğu zaman geçirmek için koşarken geldi. Ne zaman bu Packers’ın koşu oyunu olacak?

Gerek var mı ki Cemil? Her takım önce koşuyu oturtup playaction yapmak zorunda değil. Pası oturtup draw da yapılabilir. Pas da hücumun yarısı sonuçta.

Cemil: İyi dedin ama sen kendi takımın Gazi Warriors ile pas atmıyorsun hiç?

Gerek var mı ki Cemil?

Cemil: Aaron Kampman sol end’de iyiydi. Geri koyalım onu.

Cemil’cim, 3-4 end’i 4-3 end’inden çok farklıdır. Daha cüsseli olur, double team çeker, ve bu yüzden Aaron Kampman’dan 3-4 end’i olmaz. Ha takas son günü gelmişken Kampman başka bir oyuncu veya draft hakkı için satılabilir miydi? Ben buna da karşıyım. Sonuçta iyi bir futbol oyuncusu Kampman, ve eninde sonunda kadronda onun gibi oyuncuların olması iyidir. Hatta gereklidir.

3Cemil: Matthew Stafford ve Calvin Johnson oynasaydı Lions belki yenerdi Packers’ı.

Onları da gördük Cemil ilk 5 hafta. Hem teyzemin headset’i olsa koç olurdu.

Cemil: Vikings’le dalga geçtin yıllarca, bu sene Super Bowl’a gidiyorlar!

Gitsinler. Brett Favre bir kere daha Super Bowl’da oynasın, hangi takımın ne yaptığı zerre ilgilendirmiyor.

Cemil: Benim de vücut yapım iyi ve istediğim yere pas atabilirim. Hangi takıma katılayım İstanbul’da?

Seni futbol tanrısı Lombardi’ye havale ediyorum Cemil. Nasıl biliyorsa öyle yapsın seni. Güle güle Cemil, haftaya görüşürüz maalesef.

Bu haftaki yazıyı Türkiye liglerinden tanıdık bir sahneyle kapatmak istiyorum. Takımımız uzun bir koşu oyunuyla touchdown yemiştir. Buyrun yenilen touchdown sonrası savunma oyuncularımızın durumu:

Sol CB: İncecik receiver’dan blok yemiştir, oyunun bitmesine rağmen hala itişmektedirler.

Sağ CB: Oyunun ters tarafında kaldığından koşmamıştır, ama oyun uzamıştır ve içinden “keşke koşsaydım” demektedir.

Strong Safety: Yerdedir çünkü iki katı kadar olan Tight End, 5 dakika önce yediği tackle’ın acısını strong safety’mizden çıkarmıştır.

Free Safety: Endzone’da yaptığı tackle sonrası kendini takımın son kahramanı saymaktadır ve “daha ne yapayım” şeklinde ellerini iki yana açmıştır.

Sol Defensive End: Bloktan iyi sıyrılmış, ama tackle’ı parmaklarının ucuyla kaçırmıştır. O sinirle yere yumruk atıp elini kırmıştır.

Sol Defensive Tackle: Double team yemiştir ve rakibe “erkekseniz teker teker gelin” der gibi bakmaktadır.

Sağ Defensive Tackle ve Sağ End: Cross yapmaları gerekirken birbirlerine çarptıklarından kavga etmektedirler.

Sağ Linebacker: Hakeme holding çalması için telkinde bulunmaktadır. Az sonra ilk uyarısnı alacaktır.

Orta Linebacker: Kenara doğru yürüyüp koça sağ linebacker’ı şikayet etmektedir.

Sol Linebacker: Yenilmiş ama ezilmemiş kahraman modunda elleri yumruk yapılmıştır ve hepimizin bildiği meşhur kelimeleri sarfetmek üzeredir: “Beyler extra’yı vermiyoruz!”

Futbol sevginiz azalmasın ve extrayı vermeyin.