Carolina Panthers (1-3) @ Tampa Bay Buccaneers(0-5)

Ligde henüz galibiyeti olmayan Bucs, ilk galibiyetini geçen hafta Redskins karşısında alan Panthers’i konuk ediyor.

Her zaman savunması ile ön plana çıkan Bucs bu sezon başında verdiği karar ile takımı gençleştirme yoluna gitti. Bucs savunması şu anda ligin en kötü beş savunmasından biri. Hücum bölgesinde de durum çok farklı değil. Çaylak oyun kurucu J.Johnson iyi niyetiyle elinden geleni yapsada hücumda yaratıcı oyuncu noksanlığı Bucs’ın bu alanda da ligin dibinde yer almasını sağlıyor. Özellikle hücum line’ı geçen haftaki Eagles maçında SOS verdi. Sonuç: 3 Interception, 3 sack. Bu haftaki rakipleri Panthers, Eagles kadar agresif bir savunmaya sahip olmasa da çaylak oyun kurucuyu yine zorlayacak kaliteye sahip.

Panthers ise üst üste üç maç yenildikten sonra bir hafta dinlenip geçen hafta Redskins karşısında kendi evinde ilk galibiyetini aldı. Maçın bitmesine 25 dk. 15 sayı geriye düşen Panthers, son çeyrekteki oyunuyla maçı kazanmayı bildi. Savunma maçın kazanılmasında önemli rol oynadı. Bu hafta rakip ligin en kötü hücum takımlarından biri. İşin kötü yanı Panthers hücumu da iyi olmaktan çok uzakta. Geçen sene özellikle koşu oyununda yakalanan başarı bu sene mum ile aranıyor. Fakat bu haftaya kadar Panthers, Redskins dahil, hep kalbur üstü savunmalara karşı oynadı. Bu hafta karşılaşacakları Bucs şimdiye kadar karşılaştıkları takımlar ile kıysa kabul etmez. Dolayısıyla J.Stewart ve D.Williams’ın daha fazla etkili olacağını düşünüyorum. Panthers’ın maçı kazanmak için tek yapması gereken Bucs koşu hücumunu durdurup yükü J.Johnson’ın üstüne yıkmak. Savunma gerisini halledecektir.

Panthers sezonun ikinci galibiyetini deplasmanda Bucs karşısında alacaktır. (CAR -3)

Baltimore Ravens (3-2) @ Minnesota Vikings (5-0)

1Namağlup Vikings ünvanını korumak için evinde Ravens karşısına çıkıyor.

Bundan iki hafta önce NFL’in en iyi takımı hangisi diye soracak olsaydınız cevabım kesinlikle Ravens olurdu. Gerek hücum gerekse savunma anlayışıyla ligin en iyi takımı görüntüsündeydi Ravens. İki hafta önce ne olduysa önce Patriots’a sonra da Bengals’a karşı üst üste yenilgiler alındı. Geçen hafta Ayanbadejo’nun yokluğundaki Ravens savunması uzun zaman sonra bir oyuncuya (C.Benson) 100 yarda’dan fazla koşu imkanı verdi. Bu hafta ligin en tehlikeli koşu oyuncusuna karşı bu eksikliği bir an önce gidermeleri gerekecek. Belli ki Ayanbadejo zincirin önemli bir halkasıydı. Geçen hafta dikkat çeken bir diğer unsur Ravens koşu hücumunun averaj bir savunma karşısında hiç etkili olamamasıydı. Bu haftaki rakip bu alanda ligin en iyi takımlarından biri. J.Flacco’ya bu maçta oldukça fazla iş düşecek.

Vikings bu sezon NFL’in en sürpriz takımı şu anda. Sezon başında Vikings 6. haftaya nağmalup girecek deseydiniz bıyık altından gülerdim. Yaşlı kurt Favre üzerine yapılan harcama kesinlikle meyvesini veriyor. Ligin en yaşlı oyuncularından birinin (B.Favre), ligin en genç (P.Harvin) oyuncularından biriyle yakaladığı uyum oldukça şaşırtıcı. Bunlara birde ligin en iyi koşu oyuncusu (A.Peterson) eklenince alınan 5 galibiyetin sebebi ortaya çıkıyor. Tabi bu resmin en büyük sebebi Vikings’in savunması. Geçen hafta Rams’i kendi 10 yardından 3 kere eli boş döndüren Vikings savunması +8 Turnover rasyosu ile bu alanda ligin en iyi takımı. Vikings tıpkı Patriots ve Bengals gibi Ravens koşu hücumunu durdurup genç oyun kurucunun omzuna yükü bindirecekti. Son iki maçında 3 interception atan J.Flacco’nun işi ligin belki de en iyi defans line’ı karşısında işi çok zor olacaktır.

Vikings savunmasının yardımı sayesinde koşu hücumu ile oyunu kontrol edip tecrübeli oyun kurucusu ile maçı kazanmasını bilecektir.

Vikings namağlup serisine devam edecektir. (MIN -3)

Arizona Cardinals (2-2) @ Seattle Seahawks (2-3)

1Seattle geçen hafta kendi evinde haftanın sürprizini gerçekleştirerek, aynı zamanda rakibi Jaguars’ı darmaduman ederek, sezonun ikinci galibiyetini almayı başardı. Bu hafta rakip geçen sezonun NFC West şampiyonu.

Cardinals ilginç bir takım. Ligin en iyi koşu savunmasına ve aynı zamanda en kötü pas savunmasına sahipler. Bu istatistiğin sağlamasına birebir Texans karşısında şahit olduk. Cardinals ilk yarısını 21-0 önde tamamladığı maçta nerdeyse yeniliyordu. Texans son drive da 1 yard’dan TD çıkarabilse momentum ile birlikte maçı kazanması içten bile değildi. Özellikle Cardinals hücumu farkın getirdiği rehavetle ikinci yarı sahadan silindi. Bu hafta böyle bir fark olacağını düşünmyorum. Dolayısıyla rehavet söz konusu olmayacaktır.

Seahawks geçen hafta Jaguars’ı 41-0 gibi farklı bir skorla yenerek haftanın sonucuna imza attı. Seahawks pas savunmasının oyun kurucu Garrard’ı adeta kum torbasına çevirdiği maçta M.Hasslebeck’in de sakatlıktan kurtulup sahalara iyi bir dönüş yapmış oldu. Fark erken açılınca Jaguars, yıldız oyuncusu M.Jones-Drew’a topu vermekte zorlandı ve pas hücumuna döndü. Bu durum da farklı skorun ortaya çıkmasına sebep oldu. Seahawks kendi evinde oldukça iyi oynayan bir takım fakat bu haftaki rakiplerine son zamanlarda şansları pek tutmuyor.

Geçen sene oynanan iki maçıda kazanmayı başaran Cardinals, son beş maçta rakibine sadece bir kere yenildi. İki koşmayı sevmeyen takımın maçında güçlü pas hücumlarının skoru yükselteceğini düşünüyorum. Oyun kurucusu az hata yapan takım maçı kazanacaktır. Ben superbowl finalistinden yana şansımı deneyeceğim.

Maç yüksek skorlu geçer ve toplam skor 46’yı geçer. (ARI @ SEA OVER 46,5)
Son NFC West şampiyonu yakın geçmesini beklediğim maçta tercihim (ARI +3)

Denver Broncos (5-0) @ San Diego Chargers (2-2)

1Geçen haftayı dinlenerek geçiren Chargers evinde nağmalup rakibin ünvanını bozmak için sahaya çıkıyor…

Bu maçta Chargers otoriteler tarafından favori gösterilmiş. Bunun sebebi Chargers’ın son 3 yılda evinde rakibine karşı hep galip gelmesi. Bu iki division rival’ı arasında ciddi bir ev sahibi avantajı durumu söz konusu. Son 10 maçın 7’sini ev sahibi takım kazanmış. Fakat bu sene dikkate alındığında Broncos’un oyun oynadığı kalite Chargers’ınkine oranla çok yukarda. Broncos Giants’tan sonra ligin en iyi savunmasına sahip. Broncos hücumu da ligin en iyi 6 takımından biri. Broncos +6 turnover rasyosuyla bu alanda da ligin en iyi dördüncü takımı. Son iki haftada oldukça iyi takımlara (DAL, NE) karşı galip geldiler. Form durumları karşılaştırıldığında favori gösterilmesi gereken takım aslında Broncos.

Chargers bu maça bir hafta dinlenerek çıkıyor. En son dördüncü hafta Steelers deplasmanından farklı malup ayrılmışlardı. Diğer malubiyetlerini ise evlerinde Ravens karşısında aldılar. Steelers, Ravens ve Broncos arasındaki ortak nokta; bu üç takım da topun iki tarafında da güçlü takımlar. Üç takımda savunmada ilk 10 takım arasında. Böyle takımlara karşı Chargers skor üretse de oyunu kontrol etmekte zorlanıyor. Bu haftada benzer bir senaryo bizi bekliyor. Broncos Chargers koşu hücumunu durdurup #5 koşu hücumu ile oyunu kontrol edecek Broncos maçı kazanmaya yakın taraf gibi gözüküyor.

Pazartesi akşamı Broncos San Diego deplasmanındaki şansızlığını kıracaktır. (DEN +3,5)

NFLTR tahmin yüzdesi

1. Hafta: D: 3 Y: 2
2. Hafta: D: 2 Y: 3
3. Hafta: D: 4 Y: 2
4. Hafta: D: 6 Y: 1
5. Hafta: D: 4 Y: 5

Toplam D: 19 Y: 13 = 59,37%