Bu hafta ayrıca Florida State Seminoles takımının 1976’dan beri yani tam 34 yıldır Head Coach olarak başında olan Robert Cleckler Bowden’ e özel bir bölüm ayırdık. Sezon sonu West Virginia karşısında oynanacak Gator Bowl karşılaşması sonrası emekliliğe ayrılacağını açıklayan Robert (Bobby) Bowden 1929 yılında Alabama’da dünyaya geldi. Tam bir güneyli olarak yetişen Bowden bu güneyli tarzını gerek sahada gerekse saha kenarında sürdürerek her zaman oyuna renk katan isimler arasındaki yerini aldı.

Kariyerine öncelikle Alabama ve Howard Collage takımlarında QB ve running back pozisyonlarında oynayarak başlayan Bowden, ilk koçluk tecrübesini 1954-55 sezonunda yine Howard Collage takımında Offansive Coordinator olarak başladı. Ardından South Georgia Collage’da 1956-58 arasında Athletic Director görevini üstlendi. 1959’da Howard Collage’a bu sefer Head Coach olarak döndü ve 1962’ye kadar bu görevini sürdürdü. Buradaki 3 sezonda  31-6’lık bir seri yakalayan Bowden, 1963-65’de Florida State’de, 1966-69 yılları arasında da West Virginia’da asistan koç olarak görev aldı. Ardından 1970-75 döneminde West Virginia’da Head Coach olarak bu dönemde 42-26’lık bir seriye imza attı. 1976’da ise ona 80 yaşına kadar eşlik edecek olan Florida State’in başına geçti.

Florida State’de ise tam bir enkaz devraldı. Son üç sezonunda sadece 4 maç kazanabilmiş bir Florida State’in başına geçen bowden burada geçirdiği 34 yıl boyunca ilk sezonu olan 76 hariç diğer bütün sezonlarında kaybettiğinden çok maç kazanmayı başarabildi. Bowden NCAA Division I tarihinde üst üste 14 sezon boyunca 10’dan fazla galibiyet almayı başaran tek koç olarak NCAA unutulmazları arasındaki yerini aldı.

2004 yılında, The Fellowship of Christian Athletes kurumu Bowden adına, Ulusal Bobby Bowden Ödülünü dağıtmaya başladı. Ödül derslerinde, sahada ve içinde bulunduğu toplumda başarılı ve faydalı olan bir oyuncuya her sene ulusal şampiyonluk maçı öncesinde takdim ediliyor.

Bowden’in üç oğlu da ayrıca koçluk yapıyor. Bunlardan Tommy Bowden 1999-2008 yılları arasında Clemson takımında Head Coach olarak görev alırken Clemson ve Florida State arasında regular sezonda oynanan karşılaşmalar bu dönemde “The Bowden Bowl” olarak anıldı. Bobby Bowden’in en büyük ulusal başarıları 1993’de kazandığı Orange Bowl ve 1999’da kazandığı Sugar Bowl maçları oldu.

Son olarak Bowden ile ilgili bir ayrıntıya yer vererek yazımı bitirmek istiyorum. 1970 yılında, Bobby Bowden West Virginia’nın başındaki ilk yılındayken Marshall University futbol takımını taşıyan uçak trajik bir kaza yaşayarak uçakta bulunan bütün takım ve mürettebat hayatını kaybetmişti. Bunun ardından Bowden NCAA’a başvurarak, kendi takımının Marshall formaları giyerek Marshall’ın sezon fialinde oynaması gereken Ohio karşılaşmasına çıkmak istemişti, fakat isteği reddedildi. Bu kazada hayatını kaybedenlerin anısına West Virginia takımı kasklarına yeşil haçlar ve MU harflerini de eklemişlerdi. Ayrıca Bowden Marshall’ın yeni yapılanan takımına destek olmak amacı ile onlara playbooklarına ve maç kasetlerine giriş izni de verdi. Bu olayı anlatan bir film olan “We are Marshall” filmini izledikten sonra ise Bowden, kazada hayatını kaybeden Marshall Head Coach’ı Rick Tolley’den önce Marshall’ın başına kendisinin geçmesi yönünde teklif aldığını söylemiştir.

80 yaşında olduğu ve artık oyundan ayrılma vaktinin geldiği yönünde eleştiriler alan Bowden, eleştirilere pek kulak asmasa da, belki de olabilecek en iyi veda maçı fırsatını kaçırmak istemedi. 1 Ocak 2010 Gator Bowl’da daha önce çalıştırdığı West Virginia karşısına Florida State başında son kez çıkacak olan  Bowden böylece gerçektende muhteşem bir final yapmış olacak. Futbol oyununun renkli bir ismi olan ve gençlere futbolda takım olmanın yanında insani değerleri de aşılayan, onları kollayan Bobby Bowden’e biz de Türkiye’den saygılarımızı göndererek futbolda biz Türk’lerinde böyle kalıcı olabilmeleri dileğiyle herkese iyi haftalar dilerim.