Wild Card haftasında üç maç açık farkla nispeten zevksiz geçerken, son maç uzatmaya gitti ve playoff sayı rekoruna sahne oldu. Geçen hafta rakiplerini eleyen New York Jets, Arizona Cardinals, Dallas Cowboys ve Baltimore Ravens’ın, bu sefer seribaşı takımlara karşı daha zorlanacakları kesin; gerçi Cardinals biraz daha zorlansa maçı kaybedecek demektir. NFC ve AFC Conference’larını ilk ikişer sırada bitirerek “Kazananla ben oynuyorum” modunda bir hafta dinlenen takımlar ise Minnesota Vikings, New Orleans Saints, San Diego Chargers ve Indianapolis Colts. Ufak notlarla haftasonu oynanacak maçları sıralayalım:

Drew BreesArizona Cardinals @ New Orleans Saints
16 Ocak 2010 Cumartesi, 16:30 ET (Türkiye saati için 7 saat ekliyorsunuz)

Green Bay Packers’ı Wild Card haftasında 51-45 gibi müthiş bir skorla yenen Arizona Cardinals, Playoff’lara tökezleyerek, ama hala birinci seribaşı olarak giren New Orleans’a konuk oluyor. Arizona, Aaron Rodgers’ın pas oyunlarını durdurmakta zorlandıysa onun bir üst modeli olan Drew Brees’e karşı ne yapar, bunu izleyeceğiz özellikle.

Saints ve Cardinals ilk defa bir playoff maçında karşılaşıyorlar ve bu ilk karşılaşma için yüksek skor tahmininde bulunuyorum. Bir yandan da bu haftaki tahminlerimin de pek güvenilir olmadığı tahmininde bulunuyorum. Kazanan? Bence New Orleans. Tutacağım takım: New Orleans. İntikam falan değil, Purdue bağlantımız var Drew ile. Bu vesileyle doğumgününü de (15 Ocak) kutluyorum.

Peyton ManningBaltimore Ravens@ Indianapolis Colts
16 Ocak 2010 Cumartesi, 20:15 ET

Indianapolis Colts’un adının Baltimore Colts olduğu günleri hatırlarım da… O kadar da yaşlı değilim, ama Baltimore Ravens’ın ligin en korkulan savunması olduğu günleri hatırlarım. Ray Lewis ve ekibi yeniden o günlere dönüş yaptıklarının sinyalini verdiler New England maçında. Patriots çok zor bir rakipti ve deplasmanda, maç başındaki acı sürprizin etkisini sürdürerek zamanı kontrol altına alıp turu geçtiler. Karşılarına lig MVP’si Peyton Manning ve saz arkadaşları çıkıyor cumartesi akşamı.

Colts savunması Ray Rice’ı kontrol edip Flacco’yu 3 ve 8’lere mahkum edebilirse, bunun sonucunda Ravens’ın alabileceği skor, Peyton’ın skorbord’la Playstation Portable gibi oynamasıyla ölçülemeyecektir. Kazanan? Colts derim. Derim de geçen hafta Ravens’ın yaptığı sürprizi de bir kenara not ederim. Tutacağım takım? Ravens tabi ki. Underdog (favori olmayan takım) desteklemek Türk milletinin en büyük özelliğidir. İkinci yarı ise Dreamland Sandmen takımını tutacağım gibi gözüküyor.

Brett FavreDallas Cowboys@ Minnesota Vikings
17 Ocak 2010 Pazar, 13:00 ET

Brett Favre Ocak ayında kendi sahasında maç yapacak ve seyirciler donma tehlikesi geçirmeyecek, öyle mi? Ne günlere geldik… Philadelphia Eagles’a “2020’ye kadar maç yapsak siz bizi yenemezsiniz” der gibi rakibini sene başından beri üç kere yenen Dallas Cowboys, son galibiyetiyle playoff’larda hemen elenme kabusunu da geride bırakıp Minnesota deplasmanında rüyanın devamını kovalayacak. Kuzey’in sarı-mor renkli Vikingleri ise tarihlerindeki ilk Super Bowl’un peşinde. Bu maçta Cowboys’u bekleyen sorun, diğer takımlardan farklı değil:

Öne 7 kişi koysak Adrian Peterson hayatımızı söndürür, 8 kişi yığsak Brett Favre yukarıdan başımızı döndürür. Sidney Rice’a ikili oynasak Percy Harvin coşar, cover 2 oynasak Visante Shiancoe durmaz, taşar. Vikings için reçete daha kolay. Önde 4 kişiyle koşuyu yavaşlatıp Romo’ya baskı uygulayabilirlerse arkada güzel hareketler yapacak yeteneğe sahipler. Hücumda ise ola ki ilk yarıda biraz geriye düşerlerse Brett Favre’ın panik yapıp last action hero’luğa soyunmasını engellemek yeterli olur. Kazanan? Vikings… gibi; Cowboys çok formda. Tutacağım takım? Soru mu bu, Brett Favre’ın takımı elbette.

SanchezNew York Jets @ San Diego Chargers
17 Ocak 2010 Pazar, 16:40 ET

New York Jets’in adının, eskiden oynadıkları sahanın La Guardia havaalanına, ve inip kalkan jetlere dayandığı söylenir. Ben ise, <itiraf geliyor> lisede rol aldığım, New York’ta geçen Batı Yakası Hikayesi müzikalindeki esas çete olan Jet’lere dayandığını düşünürdüm. Benim zannettiğim doğruysa, Jets koşu oyununun Chargers’a karşı dans ederek sayı yapabilmesi gerekli. Bengals defansını bu kadar şaşkına çevirebilmek için gerçekten çok etkili olmak gerekir. San Diego bu maçta öncelikle koşuyu durdurmaya çalışmalı, ve New York Jets’in oyun kurucusu Mark Sanchez’in çaylaklığına oynamalı.

Jets’in durumu daha ilginç. Karşılarında maç başına ancak 88 yard koşabilen, ama wild card turunu oynamadan atlayabilecek sonuçlar alan bir Chargers ekibi var. NFL’in en iyi ikinci cornerback’i Darelle Revis’in Vincent Jackson’ı iptal etmesi, birilerinin de Antonio Gates’in çorbasına maçtan önce müshil koyması gerekiyor. Philip Rivers belki ligin en iyi oyun kurucularından biri değil, ama zaman verilirse rakibinin canını yakabilir. Bu maç diğerlerinden daha yakın geçecek gibi. Yine de bir tahminde bulunalım: Mark Sanchez’in çaylak sezonu Pazar akşamı sona erecek (yani maçı kaybedecekler; “çocuğun kolu kırılacak” demiyorum). Tutacağım takımı ise müzikalden bir şarkı ile anlatayım: “When you’re a Jet, you’re a Jet all the way.”

Maçlar bu kadar. Aşağıda ise playoff harici akla takılanlar var:

– New York Jets, New York Giants, New Orleans Saints, New England Patriots gibi takımlar isimleriyle ortama biraz tazelik katsa da Green Bey, Tampa Bey gibi takımlar biraz daha oturaklı isimlere sahipler. Keza Darrius Heyward Bey.

– Çoğu takım tek şehre, veya tek eyalete aitken, tribünler dolmayınca kendini 6 eyalete yayan Boston Patriots’ı kutluyoruz. Bu mantıkla Colts neden Midwest Colts adıyla mücadele etmesin?

– New York Jets @ New York Giants maçı oynandığında Mark Sanchez ve ekibi deplasmanda mı oluyor? Saha bile aynı…

– Hem bu iki takımın adı neden böyle? Oynadıkları saha New York şehrinde veya eyaletinde bile değil, New Jersey’de. Al bir “New” daha sana. “New” olunca şehri genç gösteriyor zannediyorlar herhalde.

Fazla dallanıp budaklanmadan yazıyı bitireyim. Hepinize iyi bir Division haftasonu diliyorum. Ben yine bütün maçları seyredeceğim, ama Cumartesi gecesi maçının neresinde bayılırım bilemem. Umarım maç uykumu kaçıracak kadar zevkli geçer.

Haftaya bu maçların sonuçlarını tartışana kadar sağlıcakla kalın, ve futbol zevkiniz Peyton Manning’in pandomim gösterileri yüzünden azalmasın.

New Hilmi Çeltikçioğlu