Minnesota Vikings’in çaylak wide receiver’ı Percy Harvin bu sezonki üstün performansıyla The Associated Press 2009 NFL Offensive Rookie of the Year ödülüne layık görüldü.

Spor yazarlarının oylarıyla belirlenen ligin en iyi ofansif çaylak oyuncusu ödülünü alan Harvin, oylamaya katılan 50 spor yazarının 41’inin oyunu almayı başardı. Baltimore Ravens’ın tackle’ı Michael Oher ise aldığı 6 oy ile ikinci oldu.

2009 NFL Draftı’nda birinci tur 22.sıradan seçilen eski Florida Gatorslı oyuncu bu sezon 60 kere top tutup takımına 790 yard ve altı touchdown kazandırırdırken, yaptığı 15 koşu denemesinde 135 yard ve karşıladığı 42 kickoff’da 1,156 yard ve iki touchdown kazandırdı.

Bu sezonki performansıyla sadece bu ödülü kazanmakla kalmayıp aynı zamanda Pro Bowl olma onuru da yaşayan Harvin, “Bu ödülü kazanmak büyük onur ancak takımımız bu hedefi değil. En iyi çen iyi ofansif çaylak oyuncu olup şampiyonluğu kaçırırsam, işte bu başarısızlık olur.” dedi.

Vikings’e bu sezon katılan oyun kurucu Brett Favre’ın Harvin’den 19 yaş büyük olmasına karşın ikili kısa zamanda büyük bir uyum yakalayarak Vikings’in NFC’nin en çok galibiyet alan ikinci takımı olmasında olmasında büyük rol oynadılar.

Tecrübeli oyun kurucu Favre, Harvin hakkında “Ligde kendi yolunu çiziyor. Kendisi Wes Welker’a benziyor. Henüz Wes ile aynı kategoride olması için gitmesi gerek çok uzun bir yolu var ancak böyle devam ederse ileride dominant bir güç haline gelecek.” dedi.

Percy Harvin, en iyi ofansif çaylak oyuncu ödülünü alan altıncı isim oldu ve Adrian Peterson (2007), Randy Moss (1998), Sammy White (1976), Chuck Foreman (1973) and Paul Flatley (1963) gibi isimlerin arasına katıldı.