Kazananlar

5.Oklahoma Sooners
Neticede büyük bir bowl maçını vs. kazanmadılar, Bradford’ın sakatlığı yüzünden iyi bir sezon geçirdiklerini söylemek dahi zor, ancak draftta seçilen ilk 4 oyuncunun 3’ünü çıkarmak az ya da çok, onları memnun etmiş olmalı. Pek de sık gördüğümüz bir başarı değil neticede.

4. Tennessee Titans
Bu seçimi yaparken yüzde yüz tarafsız olduğum konusunda benim de şüphelerim var ancak özellikle ilk iki gün yapılan seçimler, takıma birkaç yıl içinde 3 tane as oyuncu kazandırmış olabilir; Bir atımlık barut olup olmadığı konusunda ciddi şüpheler olan Jean Pierre-Paul yerine ilk 10 sıradan seçilme ihtimali dahi olan ve NFL’e çok daha hazır olan Derrick Morgan’ın seçilmesi birinci gol oldu. Oldukça derin olan draftta 2.tur hakkını geçen sene takas etmiş olmak moral bozucu bir durum olsa da üçüncü turdaki haklarda bu durumun telafi edildiğini söyleyebiliriz.

Önce USC’den gelen ve hakkettiğinin oldukça altında değer biçilen Damien Williams seçimi geldi ki, hem receiving yetenekleri ile kısa zamanda Britt’in yanında 2.opsiyon haline gelebilir, hem de koşu ağırlıklı oynayan takımda, aynı Britt gibi blok konusundaki başarısı ve bunun yanında, berbat durumdaki özel takım oyununa katacağı patlayıcılık ile kilit bir parça olabilir. 3.turun sonunda seçilen Curran ise tackle makinesi diyebileceğimiz bir oyuncu (SEC tackle lideri yanlış hatırlamıyorsam) ve bunun yanında aynı Williams gibi o da özel takımlarda yıldızlaşan bir isim, Bulluck ve Thornton nedeniyle takımın Linebacker durumunun da karışık olduğu düşünülürse bu seçimde “A” alacak bir seçim diyebiliriz. Draftın kötü yanı olarak Lendale White’ın neredeyse yok pahasına takas edilmesi vardı ancak Ringer’ın varlığı ve UDFA olarak alınan Legarette Blount ve Stafon Johnson bu durumu da çok önemli olmaktan çıkarıyor.

3. Seattle Seahawks
İlk 15 seçimden ikisine sahip olmaları zaten iyi bir draft geçirmeleri için iyi bir ihtimal yaratıyordu ancak 6. sıradan draftın muhtemelen en iyi O.Line oyuncusunu, belki de en iyi hücum oyuncusunu seçmeleri ve ardından drafta doğru her geçen gün değeri yükselen Earl Thomas seçimleri, takıma iki potansiyel süper yıldız kazandırdı. Aslında bu bile iyi bir draft geçirmek için yeterliyken, 2.turdan seçtikleri (draftın en iyi iki receiverından biri olduğunu söyleyebileceğimiz) Golden Tate ve 5.turda, draft öncesi mock draftlarda 3.turun üst sıralarında dahi gösterilen TE Anthony McCoy seçimleri ile takımın gerçekten kötü durumda olduğu yetenek seviyesini kayda değer şekilde yükselttiler. Üstüne bir de yok pahasına Lendale White’ı aldılar, ki çok ilgi çekici bir isim olmasa da rotasyonda kendisine kolayca yer bulabilecek bir isim ve ödedikleri bedel anca bir 7.tur hakkına tekabül ediyor.

2.Tim Tebow
İyi ihtimalle ikinci, kötü ihtimalle ise üçüncü turdan seçilmesi beklenen Tebow draft haftasında NCAA Football oyununun yeni kapağı olduğu gibi bir de Broncos tarafından ilk turda seçildi. Bu iki başarının büyüklüğü bir kenara bırakılsa bile, bir hafta öncesinde hesapladığından çok daha ciddi bir para kazanacağı kesin, ki bu bile listeye girmek için yeterli olsa gerek.

Tim Tebow1.Al Davis
Seçimlerini yaparken combine istatistikleri dışında pek bir şeye bakmıyormuş gibi gözüken ve Janikowski, Gallery, Huff ve Russell seçimleri ile hali hazırda boşa draft hakkı ve para harcamak konusunda rekora doğru koşan Al Davis bu draftta yaptığı harika seçimler ile tabana vurmak üzere olan draft itibarını biraz olsun toparladı. İlk turda savunmasına yeni bir süper star ve lider kazandırırken, diğer turlarda ise, Defensive Tackle Lamarr Houston, Offensive Tackle Bruce Campbell ve Wide Receiver Jacoby Ford gibi seçildiği sıra için tartışma götürmez seçimler yaparak pek de beklenmeyen bir başarıya imza attı. 3.turdan seçtiği Veldheer ise ne izlediğim ne de pek bildiğim bir oyuncu ancak hakkında yazılanlar hep olumlu yönde. Eğer tüm seçimleri, NFL’de de, kağıt üzerinde olduğu kadar başarılı olursa Raiders için çok olumlu bir değişimin başlangıcı olarak hatırlanabilir bu draft.

Mansiyon: Bana ve NFL’e
2006’dan bu yana internetten takip edip, ağzımın suyu akarak NFL Network hayalleri kurduktan sonra, streaming midir nedir, o siteler sayesinde, en sonunda draftı izleme şansı buldum, hatta şımarıklık edip son iki turu izlemedim bile, daha bir tatlı oldu draftı böyle takip etmesi. NFL de ilk turu ayrı ikinci ve üçüncü turları ayrı olarak düzenleyince hem 2.tur  daha bir heyecanlı hale geldi, hem de ilk iki  günü prime time’a denk getirerek NFL kendi reytinglerini de katlamış oldu.

Kaybedenler

5.Carolina Panthers
Doğrusu ilk tur hakkı olmayan Panthers, 2.turda Clausen’i seçerek çok iyi bir başlangıç yaptı, ancak ilginç olan ve bu listeye girmelerini sağlayan ise 10 seçimlerinin 8’ini toplamda 3 mevkiye harcamaları. Bunun yanında ilk iki gün seçilmesi mucize olacak, Division 2-A’da QB olarak oynayan Edwards’ı WR oynatmak için gelecek sezonki 2.tur haklarından oldular. Clausen’in üstüne neden bir QB daha seçtikleri ise ayrı bir gizem.

4.Lendale White
4 yıl önceki draftta 2.turdan seçildiğinde, Titans’ın büyük işler beklediği White, -aynı Jamarcus Russell gibi- kilo problemini bir türlü sonlandıramayınca beklenenlerin çok  altında kaldı, bir sezon önce başarılı bir yıl geçirse ve hala bir potansiyel taşıdığına inansam da, neredeyse bir hiç karşılığında takas edilmesi, şu anda takımlar için ifade ettiği değeri gözler önüne seriyor.

3.Brady Quinn
Clausen’in bu yıl yaşadığı senaryonun hemen hemen aynısını yaşayarak lige gelen Quinn (Notre Dame’de müthiş bir kariyer, ilk 10 beklentisiyle girilen draft ve alt sıralara düşüş) Browns’ın as QB’i olması beklenirken, Derek Anderson QB yarışını kazandı ve Quinn ha takımı devraldı ha devralacak derken bu off-season’da Broncos’a takas edilerek, başarısız bir Browns kariyerini arkada bıraktı. Quinn’in bu sefer de Kyle Orton’la rekabet içine girmesi beklenirken, Broncos ilk turdan Tim Tebow’u seçti ve işin rengi değişti. Quinn takası sonrası Broncos yönetiminin yaptığı “QB pozisyonunda sezona taşınan rekabetin zarar getireceğine inanıyoruz” açıklaması ve Tebow’u alabilmek için Broncos’un draft’ta kayda değer bir efor sarf ettiği düşünülürse, Quinn ya yedek olmayı kabullenecek ya da Broncos kariyeri de kısa bir sürede son bulacak.

2.JaMJaMarcus Rusellarcus Russell
Bunun bu seneki draftla doğrudan bir alakası yok aslında ancak kaybedenleri yazınca bahsetmeden geçemezdim. Oldukça kötü bir sezon geçiren Russell’dan (off-season’ın başında forma girmeye başladığına dair haberler gelmesine rağmen) draft sürecinde yapılan ölçümlerde 135 KG’dan fazla çıkarak, iyiden iyiye Nose Tackle boyutlarına doğru ilerlediğini gösterdi ve Raiders’ın da onu kesmeyi düşündüğü dedikoduları ayyuka çıktı. 3 sene önce bu günlerde franchise QB olması beklenilen Russell, bu seneki draft sırasında ortaya çıkan haberlerle franchise tarihinin en büyük hatalarından biri ve lig tarihin sayılı bust’larından biri halini almış durumda. “Ne oldum dememeli ne olacağım demeli” lafına daha somut bir örnek bulmak zor.

1.Jacksonville Jaguars

Elbette haftalarını oyuncuların kasetlerini izleyip, en ufak ayrıntıları inceleyerek geçiren takımların, sıradan taraftarların göremediği özel oyuncuları görüp (en azından öyle sanıp) beklenmedik seçimler yapmaları kabul edilebilir bir durum, ki bu oyuncular arasından büyük yıldızların çıktığı da pek görülmemiş bir durum değil. Bütün bunlara rağmen Jaguars’ın yaptığını izah etmek mümkün değil. Diyelim ki 10.sıradan seçilen -ki 2.turda seçilmesi bile sürpriz olarak kabul edilebilirdi- Alualu büyük işler başarıp,yıldız seviyesinde bir oyuncu olsun, böyle olsa bile bir takas yaparak, 2.turun başlarında bir seçim hakkı alabilir ve  en azından gelecek sene için ilk turdan bir seçme hakkı ya da bir kaç  2. ve 3.tur hakkı alabilirlerdi, onlar bunun yerine adı duyulmamış bir oyuncuya ilk 10 sıradan seçilen oyunculara ödenecek büyük paraları ödemeyi seçtiler. Takımın sıkıntılı olmadığı belki de tek alan Defensive Line’ken hem Alualu’yu seçtiler, bir de bunun yanında sonraki üç haklarını da bu alanda kullandılar! Ne diyeyim, Allah akıl fikir versin.