2009 sezonunu artık emekli olan Kurt Warner ve ekibiyle yapılan maçta uzatmada kaybeden Green Bay Packers ekibi, bu sene çoğu analist tarafından Super Bowl’a aday olarak gösteriliyor. Gösteriliyor, ama neden gösteriliyor? Bir kere defansta Dom Capers’ın 3-4 sisteminde bir sene kazanılan deneyim var. Sonra Mike McCarthy’nin zone block koşuları ve dinamik pas oyunu rakiplerin gözünü korkutuyor. Ancak sahada sistem yerine 11 tane etten kemikten oyuncu görüyoruz biz. Bu yüzden Green Bay takımının mevki mevki analiziyle başlayalım sezon yazılarımıza.

Q
Aaron Rodgersuarterback:
Takımın belki en kesin mevkisi oyun kurucu. Aaron Rodgers, Brett Favre’ın 2 sene önce boşalttığı yeri, aratmadan dolduruyor. Etkili oyununu daha az risk ve daha çok hareketlilikle biraz daha geliştiren Rodgers, fantasy draft’lerdeki ilk tercih edilen QB olmasıyla kendisinden beklentinin yüksek olduğunu da anlamıştır herhalde. Geçen sene 51 sack gibi yüksek bir rakamla oynayan Rodgers, bunların çoğunu ilk yarı görmüştür. İkinci yarı takımın hücum line’ı biraz toparlansa da, gelişimin büyük sebebi bence Rodgers’ın topu elinden biraz daha çabuk çıkarmasıydı. Preseason’ın (hazırlık maçları) son maçında Rodgers’ın sahaya bile çıkmamasından da koçların ona gözü kapalı güvendikleri açıktır.

Rodgers’ın yedeği, 2 sene önce 7. rounddan draft edilen Matt Flynn. Flynn kendisiyle aynı sene 2. roundda draft edilen Brian Brohm’u training camp’da saf dışı edip yerini sağlamlaştırdı. Her fırsatta yeteneğini gösteren Flynn, önümüzdeki senelerde muhtemelen ihtiyacı olan bir takıma takas edilecek.

Halfback:
Packers’da birinci koşucunun kim olduğu ortada: Ryan Grant. Ligin süperstarlarından olmasa da güvenilir ve line’ı geçince tehlikeli olabilen bir koşucu. Her sene 1000 yardı geçme ihtimali yüksek olan Grant’ın yedek durumu o kadar iç açıcı değil. Grant’ın hemen arkasında kendinden beklenen patlamayı bir türlü yapamayan Brandon Jackson var. Training camp’deki Kregg Lumpkin ve Quinn Porter gibi isimler sakatlıklar geçirip kadro dışı kaldılar. Green Bay her ne kadar çoklu receiver setlerinden oynamayı sevse de bir takımda toplam iki halfback biraz az gibi. Özellikle de Jackson’ı special teams’de bu kadar hoyratça kullanırsan.

Fullback:
İki tane halfback’i olan takımdan kadroda üç tane fullback tutmasını beklemeyebilirsiniz, ancak durum böyle. John Kuhn, Korey Hall ve Quinn Johnson’ın her biri yetenekli, ama her birinin yeteneği farklı. Bloğu ayrı, top tutmayı ayrı, koşmayı ayrı fullback becerince kadroda üç tane olur böyle. Ondan sonra da Kuhn’u depth chart’ta üçüncü halfback diye yazarsın, yerse…

Tight End:

Çift tight end’li dizilişleri oldukça sık kullanan Green Bay’in kadroda bu mevkiden 4 oyuncu bulundurması normal. Başta rakip defans koçlarını endişelendiren tam bir receiving tight end olan Jermichael Finley. Peşinde takımda geçen seneye kadar ilk 11 çıkan Donald Lee. Bunların yedekleri bu sene piyasaya çıkan ve atletik olarak çok iyi olan Tom Crabtree ve Andrew Quarless. Hem special teams, hem tight end ve hem de linebacker oynayıp, geçen sene 4 TD tutuşu olan Spencer Havner ise takımdan atıldı. Daha yere düşmeden de Lions tarafaından kapıldı.

Burada parantez açıp belirteyim ki Green Bay’den kesilen oyuncuların havada kapılma sayısı galiba bu sene ligde en fazla. Bundan yola çıkılıp Packers General Manager’ı Ted Thompson’ın iyi kadro kurduğu düşünülebilir. Öte yandan bu oyuncuların birkaçını takas edip takıma daha fayda sağlanabilir miydi diye de düşünülebilir. Düşünmenin sonu yok nasılsa…

Greg JenningsReceiver:
Burada ligin en iyi ekiplerinden biri Green Bay’de. Başta Donald Driver ve Greg Jennings en ufak hatada ligin her savunmasını ağlatabilecek yetenekte. Hemen peşlerinden gelen Jordy Nelson ve James Jones çoğu takımda ilk iki receiver’dan bir olabilir. Beşinci ve son receiver Brett Swain ise kesilen diğer mevkidaşlarından çok az üstündü. Kendisinden pek istatistik beklememek lazım. Zaten 5 receiver dizilince biri mutlaka tight end oluyor.

Offensive Line:

Geçen senenin hücumda en sorunlu yerin line’dı Green Bay’de. Yenilen sack’lerin ve kısa (hatta negatif) koşiuların haddi hesabı yok. Neyse ki ligin 3. down’da en iyi QB’si Rodgers idi ve takım biryerlere gelebildi. Geçen senenin ortasına kadar sakat olan Chad Clifton ve geçen senenin ortasında iyileşip sözleşme imzalayan Mark Tauscher artık “deneyimli”den “kadayıf”a geçmek üzereler. Bu senenin ilk round draft’i Bryan Bulaga tackle’da en iyi destek. Sene ortasına doğru herhalde yerini alır. Marshall Newhouse tackle’da geliştirme projesi olarak kadroda yer buldu. Bulaga ise kampda ve maçlarda sol guard da oynadı, ama mevkinin mevcut sahibi Daryn Colledge yumurtanın kapıyı dayandığını anlayıp kendini toparladı. Sağ guard’da Josh Sitton ve center’da Scott Wells’in yerleri nispeten daha sağlam. Diğer yedekler sağda T.J. Lang, center’da ise Nick McDonald. Line toplam 9 kişi.

Defensive Line:
Line demişken defans line ile savunmaya geçelim. Burada en büyük haber başarılı end Johnny Jolly’nin kanunla şiddetli geçimsizliği yüzünden aldığı bir senelik ceza. Yokluğunda ilk line şu şekilde: Geçen senenin ilk round draft’i B.J. Raji Nose Tackle’da. Geçtiğimiz senelerdeki nose tackle Ryan Pickett sol end’de ve Cullen Jenkins sağ end’de. Burada ilk yedek bu senenin ikinci round draft’i defensive end Mike Neal –ki kendisi okulların kralı Purdue mezunu (Packers yazarken tarafsız olmaya çalışıyorum, şu arkadaşınızın biraz Purdue taraftarlığını mazur görün). Öteki defensive end yedekleri iki sene önce ilk rounddan draft edilen ve sakatlıktan bir şey beceremeyen Justin Harrell ve C.J. Wilson.

Araya saçma sapan paragraflar sokma serisine devam edelim: Bu oyuncu isimleri beni hafiften ayar etmeye başladı. Takımın koçu MM (Mike McCarthy) ve General Manager TT (Ted Thompson) yine iyiydi. Gelelim şu aşağıdaki arkadaşlara:
A.J. Hawk (linebacker)
B.J. Raji (nose tackle)
C.J. Wilson (defensive end)
T.J. Lang (guard/tackle)
Biraz daha kasarsak:
G.J. – Greg Jennings
J.J. – James Jones
B.J. – Brandon Jackson
Q.J. – Quinn Johnson
C.J. – Cullen Jenkins
İyi ki B.J. Sanders’ı atmışız takımdan bu ne böyle kardeşim?

Linebacker:
Defans kaptanı Nick Barnett ve A.J. Hawk ortada gayet sağlam. Bunların yedeği her Ağustos harikalar yaratıp sene içinde bir türlü sahay giremeyen, bu sebeple “Mr. August” lakabını alan Desmond Bishop, ve aslında outside’a daha yakışan Brandon Chillar. Dışarıda ise Clay Matthews, III. ve geçen sene kinder sürpriz yumurtadan çıkıp Aaron Kampman’ın yerini dolduran Brad Jones. Bu arkadaşların yedekleri ise 3-4’e geçerken araya kaynayan Brady Poppinga ve talihsiz isimli Frank Zombo.

Charles Woodson

Cornerback:
Geçen sene ligin en iyi savunma oyuncusu seçilen Charles Woodson 30’un yanlış tarafındaki yaşına rağmen savunmanın en güvenilir adamı. Karşısında Al Harris hala düzelmediğinden nispeten genç yetenek Tramon Williams oynuyor. Cornerback yedeklerimiz ikinci senesinde Pat Lee, hızından takımda kalmayı başaran Sam Shields. Brandon Underwood ve Jarrett Bush müzmin yedekler. Yani yerlerinde başkası olsa da birşey değişmez.

Safety:

Nick Collins ligin en başarılı free safety’lerinden biri. Strong safety’de ise sakatlanan Atari Bigby yerine taze draft edilen Morgan Burnett oynuyor. Gerçi sakatlanmasa da Bigby’nin pas oyunundaki eksiklikleri suyunu ısıtmıştı. Şimdi soranlara “sakatım da ondan oynamıyorum” diye satıyordur kesin. Yedekler special teams kaptanlarından Derrick Martin ve Üç Müzminler’in son üyesi Charlie Peprah. Yeteri kadar adam sakatlanacak da Underwood, Bush ve Peprah üçlüsüyle Favre’ın karşısına çıkacağız diye kirpiklerim beyazlamaya başlayacak neredeyse.

Specialist:

Sylvester Stallone, Sharon Stone… Anlamadıysanız sorun değil. “The Specialist” filmi çekildiğinde (1994) daha doğmamış insanlar var camiamızda. Onları geçelim, takımın kicker’ı Mason Crosby ligin kalburüstü kicker’larından biri ve sorunsuz. Long snapper Brett Goode adını yazarak haybeye klavyemi eskittiğim, ve yanlış bir snap ile Super Bowl’u kaybettirmezse sizin de adını bilmenize gerek olmayan biri. Gerçi bir önceki Long snapper’ımız Rob Davis tam bir takım abisiydi ve şu anda takımda Director of Player Development görevinde. Türkçesi “Oyuncu gelişim müdürü” ve yine kafanızı kurcalamaması gereken bir mevki.

Gelelim punter mevkisine. 6 senede 10 punter değiştiren Packers, Josh Bidwell ve Jon Ryan’ı çok arıyor. Geçen seneki punter, punt hareketiyle kapı dışarı gönderildi. Yerine NFL’de tek punt yapmamış Avustralya futbolu oyuncusu iki adam kampa getirildi: Chris Bryan ve Tim Masthay. Uzun punt’ın kısası; bu ikisi aylardır kafa kafaya vuruştu ve Masthay kazanıp takımda kaldı. Kendisi aynı zamanda holder.

Saygıdeğer arkadaşlar, takım böyleyken böyle. Sezon boyu izleyip gidişatı size aktarmaya çalışacağım. Bakalım tahmin edildiği gibi zirveye oynayacak mı Green Bay Packers. Ben de tahminimi vereyim de tam olsun: 13-3, NFC North birincisi. İlk round bye, division’ı da geçerler. Bu noktadan sonra Super Bowl’a kalırlar mı işte orası 50-50. Ben yine de tahminimi yapayım: Green Bay bu sene Super Bowl’u kaybeden takım olacak; Peyton baba sağolsun…

Son bir notla yazıyı kapatayım: Önceki senelerde de belirttiğim gibi yazı tarzım Amerika’daki gibi olabilir, Ancak hiçbir yazımda çeviri/çalıntı vs. yoktur. Her maçı seyrederim (preseason maçlarının hepsini seyrettim mesela), Green Bay yerel gazetelerinin yanı sıra ulusal ve uluslararası muhabir ve yorumcuları da takip ederim. Sadece Türkçe bilen biriyseniz dünyada Packers’ı takip etmenin en iyi yolu ortada: nfltr.com’un ana sayfasındaki kel fotoğrafların en yakışıklısını tıklayın ve okuyun (Yani Ahmet İzer’lere falan takılmayın) . Böylece futbol zevkiniz azalmasın ve sağlıcakla kalın.