N.Y. Jets (2-1) at Buffalo Bills (0-3)

Jets ilk hafta Ravens karşısında evinde 1 sayı farkla kaybettikten sonra iki haftadır division rakiplerine karşı önemli maçları kazanmayı başardı. Özellikle geçen hafta, Dolphins deplasmanında oldukça başa baş giden maçı son çeyrekte kazanıp büyük moral buldular. Geçen sezon savunması ile kendinden sıkça bahsettiren Jets, ilk üç hafta sonunda Sanchez’in hatasız oyunu sayesinde hücumu ile de gündeme gelmeyi başardı. Yine savunma ligin en az sayı yiyen savunmaları arasında yer alıyor.

Bills ilk iki hafta hücumda yaşanan başarısızlık sebebiyle QB T.Edwards’ı serbest bıraktı. Edwards’ın yerini alan Fitzpatrick geçen hafta Patriots karşısında iyi performans göstermesine rağmen yapılan Turnover’lar ile maçı Patriots kontrolüne verdiler. Gerek yenilen sayı gerekse verilen yarda istatistiklerinde ligin en kötü savunmasına sahip Bills Patriots hücumunu da tutamayınca yenilgi kaçınılmaz oldu.

Bu hafta iki takım birbirileri ile önemli bir mücadeleye çıkacak. Buffalo kendi evinde ilk galibiyetini almaya çalışırken, son iki hafta diğer iki güçlü division rakibini yenen Jets zayıf rakibi karşısında galibiyet alarak liderliğini pekiştirmeye çalışacak. Bills’in geçen hafta Patriots savunmasına karşı gösterdiği performansı R.Ryan’ın savunmasına karşı göstereceğini pek düşünmüyorum. Jets ligin en zayıf savunmasına karşı topu rahatlıkla kontrol edecektir. İki şehrin mesafelerinin de yakın olduğu düşünülürse Jets için ciddi bir deplasman olarak değerlendirilmemesi gerekir. Böyle düşünüldüğünde Bills leyhine yazacak pek olumlu bir notumuz kalmıyor. İlginç bir şekilde bu iki takımın son senelerdeki maçları yakın skorlarla geçmiş. Bu sezon farkın biraz farklı olacağını düşünüyorum.

Not: İki haftadır tahminlerimi yıkan Jets’in bu hafta faydası dokunmalı..

N.Y. Jets -5

Seattle Seahawks (2-1) at St. Louis Rams (1-2)

Seahawks senelerdir kendi evindeki başarısı ile tanınıyor. Akdeniz Amerika’da nadir görülen ateşli bir taraftara sahipler. Bu sezona da farklı başlamadılar. Evlerinde iki galibiyet alıp, deplasmanda Broncos’a kötü bir şekilde yenildiler. Seahawks Broncos karşısında koşu oyununu bir türlü oturtamayınca maçı ciddi bir farkla kaybetti. Seahawks koşu savunması K.Moreno, C.Buckhalter ikilisini iyi durdursa da K.Orton’un iyi performansı Broncos adına maçı kazanmaya yetti. Geçen hafta kendi evinde güçlü SD Chargers’ı Jets’ten transfer edilen L.Washington’ın özel takımlarda gösterdiği performans Seahawks tarihine geçti. L.Washington Seahawks adına bir maçtaki en uzun (101 yds) Kick Off Return TD rekoruna sahip oldu. Washington bu maçta bir de 99 yardalık Kick Off Return TD yapınca Chargers beyaz bayrakları çekti.
Diğer tarafta Rams, ilk iki hafta nispeten iki zayıf takıma yenildikten sonra, kendi evinde Redskins karşısında sürpriz bir galibiyet aldı. Maçın başında farkı yakalamasına rağmen 3. Çeyreğin başında yenik duruma düşen Rams, J.Brown’ın hatasız oyunu ile maçı koparmayı başardı. Tabi alınan galibiyetin en büyük sebebi Washington hücumunun koşu tercihini tamamen rafa kaldırıp tek yönlü hücum etmesidir. Tabi bu tercih farkının en büyük sebebi Redskins hücumunun kritik down’larda yaptığı fauller (false start, holding..vs) oldu. İki savunmanın da pek iyi gözükmediği maçta Seahawks topu kontrol etmeyi başararak maçı farklı kazanmayı bildi.

Bu hafta bir zamanlar NFC West’e hükmeden bu iki takımın mücadelesi oldukça ortada olan division şampiyonluğu için oldukça önemli. Sezon öncesi favori olarak gösterilen 49’ers’ın ve iki sezondur division şampiyonu olan Carinals’ın kötü performansları bu division’daki yarışı sezon sonuna kadar açık tutacak gibi gözüküyor. Seahawks genelde evinde başarı gösteren bir takım dedeik ama bu iki takım arasında son beş yılda yapılan maçlara baktığımızda Seahawks’ın ciddi bir üstünlüğü gözüküyor. Son beş yılda yapılan son on maçı da kazanmayı başaran Seahawks bu maçlardan sadece ikisinde handikapı kapatmayı başaramamış. Bu hafta Rams cephesinde sakatlık kervanına S.Jackson’ında katıldığını düşünürsek Seahawks maçı kazanmaya yakın taraf gibi gözüküyor.

Seattle Seahawks -1

San Francisco 49’ers (0-3) at Atlanta Falcons (2-1)

49’ers sezona NFC West’in favorisi olarak başladı. Geçen sezon özellikle savunması ile fark yaratan 49’ers bu sezon bu görüntüden çok uzak. İlk 3 maçta yenilen ortalama 29 sayı ile Bills ile ligin dibinde yer alan 49’ers savunmasına maç başına 12,7 sayı ortalaması ile hücum takımının da pek katkı sağladığı söylenemez.  49’ers koşu savunması, özellikle geçen hafta Chiefs karşısında nerdeye iki koşu oyuncusuna 100 yardalık performans sergiletecekti. 49’ers Chiefs koşu hücumuna engel olamayınca pas savunmasında da oyundan düştü ve maçı farklı kaybetti.

Diğer tarafta Falcons ilk hafta uzatmada Steelers deplasmanında kaybettikten sonra iki maç üst üste kazanmayı başardı. Özellikle geen hafta son şampiyon Saints karşısında alınan galibiyet çok önemliydi. Falcons son iki hafta galip gelirken özellikle top kontrolü konusunda rakiplerini adeta domine etti. İki hafta önce Cardinals hücumu sadece 20 dakika sahada kalırken geçtiğimiz hafta son şampiyon Saints hücumu 27 dakika (uzatma dahil) sahada kalabildi. Tabi bu iki hafta içerisinde M.Ryan’ın gösterdiği performansı ayrı bir kenara koymak gerekir.

49’ers, zorlu Falcons deplasmanında ilk galibiyetini arayacak. Fakat özellikle kendi evinde daha iyi performans gösteren Falcons’u yenmeleri oldukça zor olacak. Falcons koşu savunması F.Gore’a konsantre olup, rakibi yerde durdurduktan sonra A.Smith’in hata yapmasını bekleyecektir. Hücumda da ciddi bir üstünlük sağlayacağını düşündüğüm Falcons’un yine topu kontrol ederek rahat bir galibiyet almasını bekliyorum.

Atlanta Falcons -6,5

Chicago Bears (3-0) at N.Y. Giants (1-2).

Üç haftadır Bears’ı hayranlık ile seyrediyorum. Özellikle son iki hafta Cowboys ve ezeli rakip Packers karşısında alınan galibiyetler otoriteler tarafından sürpriz olarak değerlendiriliyor. Cowboys maçını canlı, Packers maçını da banttan izleme imkanı buldum. Her zaman savunması ile istatistiksel olarak yukarılarda görmeye alıştığımız Bears, ilk 3 hafta sonunda, ofansif koordinatör M.Martz ve QB J.Cutler’ın başarılı performansı ile, seneler sonra hücum istatistikleri ile de zirvede olmayı başardı. Bears ilk üç hafta sonunda ypg (yards per game) istatistiklerinde Packers, Saints ve Bengals’ın önünde yer alacak deselerdi herhalde hepimiz bir tarafımız ile gülüyor olurduk. Koşu hücumu ile görmeye alıştığımız Bears ofansı bu alanda ligin dibine demir atmış gözüksede scrimmage oyunları ile M.Forte’yi oldukça etkin kullanmayı başardı. Bu sporla ilgilenen herkes Forte’nin bu performansının M.Martz’ın Rams yıllarında M.Faulk’un performansına ne kadar benzediğini fark etmiştir. Bears tabi ki bu başarısını yıllardır alıştığımız savunmasına borçlu. Özellikle koşu hücumuna karşı ligin en iyi takımı olan Bears uzun yıllar sonra ilk defa sakatlık problemleriyle çok az uğraşıyor.

Diğer tarafta Giants, Panthers karşısında skor anlamında sezona iyi başlamış gözükse de, sonraki iki hafta AFC South ekiplerinden alınan üst üste mağlubiyetler sevenlerini hayal kırıklığına uğrattı. Güçlü koşu hücumu ile tanıdığımız Giants’ın Colts karşısında bile bu alanda zayıf kalması bu sezon işlerin biraz zorlaşacağının göstergesi. Tabi Giants tarafında gözüken asıl sıkıntı savunma anlamında geçen senelere kıyasla oldukça kötü performans sergilemeleri. Ayrıca turnover rasyosunda da (-4) ligin en kötülerinden biri olan Giants’ın sezonunun kurtulması için oldukça çaba harcaması gerekecek.
Giants bu hafta Bears karşısnda otoriteler tarafından favori gösterilmiş. İki takımın oynadığı oyun düşünüldüğünde bu tercih çok doğru gözükmüyor. Tek mantıklı sebep Bears’ın deplasmanda çok başarılı bir takım olmaması olabilir. Lakin, daha iki hafta önce, bana kalırsa Giants’tan çok daha iyi bir takım olan bir başka NFC East temsilcisi Cowboys’u yenmeyi başarmış bir takım için böyle bir dezavantaj kabul edilemez. Bears’ın bu maçta yine koşu savuması ile rakibini durduracağını ve Giants’ın turnover rasyosuna bir iki eksi daha yazdıracağını tahmin ediyorum. Underdog Bears’dan bırakın bir FG handikap dahilinde kalmasını, maçı kazanmasını bekliyorum.

Chicago Bears +4