Philadelphia Eagles ve Minnesota Vikings gibi futbolun iki devinin oynayacağı maç, bir kaç tane hüzünlü kar tanesine teslim olunca Salı akşamı oynandı, ve NFL 2010 normal sezonunun son haftasına resmen girildi. Hangi takımların playoff’a kalıp, hangilerinin ocak ve şubat aylarında maçları patlamış mısır eşliğinde koltuklarından seyredeceğini hepiniz merak ediyorsunuz. Okumakta olduğunuz yazı bu merakınızı gidermek amacıyla yazılmış olup, önden NFL’in playoff’a kalma prosedürlerini anlatmakla başlamayı görev bilir.

Şimdi öncelikle NFL iki conference’a ayrılır: 16 takımlı AFC ve yine 16 takımlı NFC. Bu conference’lar 4’er takımlı 4 division’a bölünür. Bu division’lar pusulanın 4 yönüyle adlandırılır: AFC East, AFC North, AFC South, AFC Wast, NFC East, NFC North, NFC South, NFC West. Bu 8 division’ın liderleri otomatik olarak playoff’lara çıkar. Bunlardan sonra her iki conference’dan kalan takımlardan (çeşitli kurallara göre belirlenen) ikişer tane en başarılı takım da playoff’a alınır (wild card takımları), ve 12 takım Lombardi kupası için eleme usulü ile çarpışmaya başlar.

Division liderleri ilk 4 seribaşı olarak (1-2-3-4) sıralanır, ve iki wild card takımları da (5-6 olarak) sıraya dizilir. İlk iki seribaşı (1 ve 2) playoff’ların ilk haftasında, yani wild card haftasında maç yapmazlar (first round bye). İlk haftanın eşleşmesi 3-6 ve 4-5 olarak oynanır. Sonraki hafta, (divisional round) ilk haftayı elenmeden geçen en düşük seribaşı 1 ile oynar. Ötekisi ile 2 ile oynar. Bu iki maçın kazananı conference championship maçında birbiriyle oynar ve galip Super Bowl’da conference’ını temsil eder. Super Bowl dışındaki bütün maçlar yüksek seribaşının evinde oynanır. Artık  başlayalım durumu anlatmaya…

AFC East:

Burada New England Patriots 13-2 record’u ile (yani 13 maç kazannıp ikisini kaybetmişler) division’ı kazanmayı, yani playofflara katılmayı garantiledi. Üstelik AFC’nin en iyi record’unu da garantileyip Super Bowl’a kadar bütün playoff maçlarını evinde oynamayı da garantiledi. Yani kesin olarak AFC’nin 1 numarasılar. Bu hafta evlerinde oynayacakları Miami maçı hiçbirşey ifade etmiyor. Yine AFC North’dan New York Jets, 10-5 record ile wild card takımı olarak playoff’lara girmeyi garantiledi. Jets evinde Bills’i yenerse ve Ravens kazanıp Steelers yenilirse Jets 5 olarak giriyor playoff’lara. Aksi her durumda 6 olarak devam edecek yoluna.

AFC North:

Bu division’ın en iyi iki takımı Baltimore Ravens ve Pittsburgh Steelers 11-4 rekorla playoff’u garantiledi. Steelers kazanırsa her halükarda division lideri olacak ve 2 numara olarak ilk haftayı maç oynamadan atlayacak, Ravens 6 olacak. Ravens kazanıp Steelers kaybederse Ravens 2, Steelers ise Jets’in durumuna göre 5 veya 6 olacak.

AFC South:
AFC’nin zayıf division’ı AFC South’dan ya Indianapolis Colts, ya da Jacksonville Jaguars yoluna devam edecek. Eğer Jaguars Houston’u yenip Colts Tennessee’ye karşı kaybederse Jacksonville 4 olarak playoff’a çıkacak. Aksi her durumda Colts 4 olarak devam edecek, Jaguars ise evine dönecek.

AFC West:
Burada Kansas City Chiefs division’ı kazanmayı garantiledi. Şu anda 3’teler, son hafta maçlarına göre 2 veya 4 de olma ihtimalleri var.

NFC East:
Bu division’ın lideri kesinlikle Philadelphia Eagles olarak belirlendi. Eagles’ın NFC’de 3 olarak playoff’lara çıkacağı da kesinleşti. Division ikinciliğini garantilemiş olan New York Giants ise Green Bay Packers’ın maç kaybetmesini bekliyorlar. Bu durumda kendi maçlarını kazanıp 6 olarak playoff’a çıkabilirler.

NFC North:
Burada Chicago Bears liderliğini ilan etmiş durumda. Packers’ı deplasmanda yenip, Atlanta ve New Orleans’ın ikisi birden maç kaybederse 1 bile olabilirler. Yoksa (ve muhtemelen de öyle olacak) 2 olarak ilk hafta dinlenecekler. Green Bay Packers ise Bears’i yenerse 6 olarak playoff’lara kalıyor. Yok yenemezse hem Giants’ın hem de Tampa Bay Buccaneers’in maç kaybetmeleri lazım.

NFC South:

Bu division’da New Orleans Saints, Buccaneers’i yenerse ve Atlanta Falcons es kaza Carolina Panthers’a yenilirse Saints 1, Falcons 5 olur. Yoksa her durumda Falcons 1 ve Saints 5 olacak. Division üçüncüsü Tampa Bay Buccaneers, 6 numaralı seribaşı olup yoluna devam etmek için hem Saints’i yenmeli, hem de Packers ve Giants’ın maç kaybetmeleri için dua etmeli. Zor iş…

NFC West:

Burası da NFC’nin zayıf noktası. St. Louis Rams (7-8) – Seattle Seahawks (6-9) maçının galibi 4 olarak playoff’lara devam eder, öbürü de 2011 Ağustos’a kadar o son maçın görüntülerini seyreder.

Bu hafta bütün maçlar Pazar günü oynanacak, ama Bears-Packers maçı ilginç bir şekilde 4:15’e alındı. Yani Bears 1 numaralı seribaşı olma ihtimalinin kalmadığını erkenden öğrenip Green Bay maçında önemli adamlarını tam iki hafta dinlendirebilir. Ancak koç Lovie Smith bir senede division’ın bütün rakiplerini yenen ilk NFC North takımı olmak istiyor. NFC North 2002’de kurulduğu için çok da mühim bir şey olmayabilir, ama takımın motivasyonunu yüksek tutmak için faydalı bir yaklaşım da olabilir. Yine de aynı maçta Jay Cutler ve Brian Urlacher’ın bacakları kırılırsa, o zaman görüşürüz kendisiyle.

Daha detaylı playoff senaryoları için şu iki link size yardımcı olabilir:
http://www.nfl.com/news/story/09000d5d81c2d42c/article/playoff-picture-2010
http://www.playoffstatus.com/nfl/nfl.html

Bu haftanın maçları oynanıp da playoff dizilişi belli olunca tekrar bir yazıyla görüşmek ümidiyle, hepinize mutlu noeller, güzel bir yeni yıl diliyorum. Bir de her zamanki gibi; futbol zevkiniz azalmasın…