2012 NFL sezonu 15. haftasına girdi. Playoff’u yakalamış takımlar momentumlarını koruma çabasında ve umudunu kaybetmiş takımların koç ve oyuncuları kariyerlerini sağlama alma endişesinde. Ancak asıl bir de playoff yarışının tam ortasında, sezonlarının bitip bitmeme ihtimalleri her hafta dalgalanan takımlar var ki asıl heyecan da orada.

Amerikan Futbolu’nun en zirvede oynandığı NFL elmasını oluşturan iki yarıdan biri olan AFC’de, playoff resmi gayet netleşmiş durumda. New England Patriots, Houston Texans, Denver Broncos ve Baltimore Ravens bu yarıdan playoff’a çıkacak 6 takımdan 4’ü. Indianapolis Colts’un çıkamaması ise mucizelere kalmış. Pratikte sadece tek playoff bileti kalmış durumda ve bu biletin ucundan Pittsburgh Steelers ve Cincinnati Bengals tutmuş durumda.

AFC’nin ikiz kardeşi NFC’de ise matematik olarak sadece Atlanta Falcons Ocak ayında maçlara devam etmeyi garantilemiş durumda. Yine kuvvetli ekipler olan San Francisco 49’ers ve Green Bay Packers’ı da çıkmış sayabiliriz. Kalan bilet için kuyrukta 5 takım var; bunlar da New York Giants, Chicago Bears, Seattle Seahawks, Washington Redskins ve Dallas Cowboys.

Bir nefeste 15 takım adı saydık, ama şu safhada işin en heyecanlı kısmı nerede diye sorarsanız,ondan da bahsedelim:

1- NCAA’den İndim NFL’e, Şaşırdım Birdenbire
Çok değil, bir 5-10 sene önce lige gelen çaylak oyun kuruculardan iki üç yıl kenardan oyunu seyredip idmanlarla gelişme göstermesi beklenirdi. Son yıllarda ise bu zor mevkinin en taze oyuncularından bile anında başarı beklemek olağan bir durum haline geldi. Bu senenin çaylaklarından Andrew Luck, Robert Griffin III ve Russell Wilson takımlarını playoff’lara ulaştırmak üzereler. Bu üç takımın hiçbiri tek ihtiyacı QB olan takımlar değildi. Yani çaylak oyun kurucular gelir gelmez NFL hızına ve sertliğine ayak uydurmakla kalmadılar, takımalarını güç bakımından 1, hatta 2 gömlek üste taşıdılar. Yine genç bir oyun kurucu olan Matt Ryan bir kaç senedir takımıyla playoff’a kadar büyük başarı sağlayıp, playoff’ta balon gibi sönüyordu. Bakalım bu seneki çaylaklar playoff heyecanıyla nasıl başa çıkacaklar. Takip etmesi en zevkli konulardan biri kesinlikle bu.

2- Neydim Deme, Ne Olabilirdim De

Geçen sene çaylak oyun kurucu Cam Newton ile grafiğe yükselişe geçen Carolina Panthers, bu sene NFC’nin en kötü takımı olma şerefine nail oldu. “Sophomore slump” diye adlandırılan bir kavram vardır, yani ikinci senesinde balonu sönenler anlamına gelir kısaca. Acaba Cam Newton kendisi için çıtayı çok mu yükseltti? Yoksa adamın potansiyeli bu kadar mıydı? Carolina taraftarının bütün yaz heyecanla beklediği sezon bu olamazdı herhalde…

Philadelphia Eagles gibi arka arkaya bir kaç sene hayal kırıklığı yaşatanları bir kenara bırakırsak, bu sene şaşırtacak kadar kötü oynayan bir de Detroit Lions var. En sonunda geçen sene sağlıklı bir sezon geçirebilen oyun kurucuları Matt Stafford ve dünyanın en iyi top tutucusu Calvin Johnson ile ligin bodrumundan bir anda yükselişe geçmişlerdi, ve bu sene playoff’lara kesin gözüyle bakıyorlardı. Gelin görün ki Detroit takımı amblemlerindeki aslandan çok, süt dökmüş kedi gibi oynadı. Bu da epey soru işareti yarattı ama siz doğru kararla benim yazıma geldiniz ve gelin bu soru işaretini hemen ortadan kaldıralım. Lions’ın division’ı NFC North tam bir cadı kazanı. Playoff takımları Green Bay Packers ve Chicago Bears’in yanı sıra yıldız koşucu Adrian Peterson ve takımı Minnesota Vikings’in arasından sıyrılmak mümkün olamadı bir türlü. Yoksa mesela bir NFC South’da ortalığın tozunu attıracak bir kadroya sahiplerdi. Kısmet…

Bu iki takım da yıllarca pek bir başarı yakalayamayıp geçen sene taraftarı ateşleyen hatta yakıp kavuran bir form tutturmuşlardı. Acaba bu seneki hayal kırıklıkları peri masalının sonu mu, yoksa mutlu son öncesi seyirciyi hazırlayan üzücü ikinci perde mi? Sezonun kalan üç maçında bunun ipuçlarını arayacağız.

3- Devin Dönüşü: Peyton Manning ve Ufuktaki İntikam
Madem film adı gibi konu başlığı açtık, önce ilk filmin özetini verelim. Efendim Indianapolis Colts takımında Peyton Manning diye, belki gelmiş geçmiş en iyi bir oyun kurucu vardı. Bu adam kariyerinin zirvesindeyken önemli bir boyun sakatlığı geçirip bir sene futbol oynayamadı. Takımı ise onsuz bir hiç olduğundan ligi sonuncu bitirdi ve bunun sayesinde kolej liginden oyuncu seçme olayında (draft) ilk sırayı kazandı. Bu seçim haklarını oyun kurucu Andrew Luck’tan yana kullandılar, ve yenisi geldi deyip Peyton’ı takımdan yolladılar.

Serinin ikinci filminde ise Peyton Denver Broncos isimli takım tarafından havada kapılır. Sakatlıktan muhteşem dönüşüyle takımını playoff’lara taşır. İşin heyecanlı kısmı ise burada. İki takım da playoff’lara çıkacak ve bakalım Manning kendisini tanrı statüsünde seven Colts taraftarını ve 13 sene oynadığı Colts takımını üzecek mi… Yoksa yerine alınan Andrew Luck kendi efsanesini, halefini yıkarak mı başlatacak? Bu iki takım playoff’ta karşılaşmak zorunda. Kader bunu emrediyor.

Yazıyı Toparlayalım
Elbette bu üç konu dışında da heyecanla takip edilecek durumlar var. Üsttekileri beğenmediyseniz buyurun buradan seçin beğenin:
– Eli Manning takımı New York Giants ile üçüncü şampiyonluğunu alıp kendisini elit oyun kurucu olarak görmeyenleri susturabilecek mi?
– Green Bay Packers kendi hanedanını başlatabilecek mi?
– Houston Texans yıllarca ağır ağır basamakları çıktı, acaba bu sene bu merdivenler onları zirveye çıkarabilecek mi?
– New York Jets’in bir alem koçu Rex Ryan ve Philadelphia Eagles’ın bıyık güzeli koçu Andy Reid sene sonunda kovulacaklar mı?

Azzzzz Sonra diye devam edesi geliyor insanın ama azzz sonra değil, bir 6-7 haftamız var bu soruların cevaplarını öğrenmek için. Heyecanlı bekleyiş, ama beklerken can sıkılması mümkün değil. Her takımın onlarca maç yaptığı diğer sporlara benzemez bizimkisi. 16 maçta, hadi şanslıysan 20 maçta kaderin çizilir ve her maç ölüm kalım mücadelesi olur. Diğer sporlar gibi 10-15 sene yıldız olan oyuncular azdır. Her sene yeni yıldızlar doğar ve 4-5 senede kayar. Gözünü kırparsan kaçırabilirsin.
Şimdi uyuma zamanı değil; Şubat’tan Eylül’e kadar uyursunuz zaten. Şimdi NFL zamanı. Gözünüzü kırpmayın, ve futbol zevkiniz azalmasın.