Amerikan futbolu seyircisi kuduzdur! Şubat’ta Super Bowl oynanıp sezon bitince, bazen de kendi tuttuğu takımın sezonu Aralık’ta hüsranla bitince, futbol ile yatıp kalkan bünyede ufak değişiklikler olur. Pazar günleri içi kıpır kıpırdır, ama nedenini bilemez. Devamlı bir şeyler aranır, bulamaz.  Futbol, basketbol, voleybol gibi başka sporlara takılmaya çalışır, ama o tadı bulamaz. Başka hiç bir şey de o boşluğu dolduramaz.

Amerikan futboludur onun istediği. Takımının web sayfasındaki boş haberlerle avunmaya çalışır. NFLTR.com sayfasını refresh edip durur, sanki lig başlamadan saat başı haber gelecekmiş gibi. Mock fantasy draft’ler yapar. Bir-iki el Madden atar. Olmaz, olmaz olmaz. Nisan’da draft ile biraz heyecanlanır, ama yeni draft edilen adamların rookie camp’i dışında bir şey yoktur meydanda. Akabinde OTA (Organized Team Activities) gelir ama o da şort-tişört ile oynandığı için dişinin kovuğuna gitmez.

Üzülme ey seyirci / okuyucu! Temmuz geldi ve training camp’lerin başlamasına bir aydan az zaman kaldı. Ondan birkaç hafta sonra preseason (dostluk) maçları, ve sonunda sevgili ligimize kavuşuyoruz. Şafak basmaya başlayan şu Temmuz ayının sonlarına doğru training camp başlayacak belki ama o da ne? Takımınızın durumu hakkında çıkan üç beş haber dışında pek bir bilginiz yok. Packers taraftarları, canınız sıkılmasın; bu yazıyla training camp’e oyuncular kadar hazırsınız. Diğer 31 takım taraftarları; neden hala Green Bay’e geçmediniz? Siz de burayı okuyun da ligin en kuvvetli takımlarından birinin durumunu iyice öğrenin. Bugünlük takımdan ayrılanlar ve draft pick’lere bakalım; mevki analizlerini bir sonraki yazıya bırakalım. Hayır, ben burada hepsini de yazarım ama çok uzun olunca okumuyorsunuz, yazı arkanızdan ağlıyor.

Kimler Geldi, Kimler Geçti Roster’ımdan (Aramızdan Ayrılanlar):

2012 sezonunda takımda olup da sezon sonu ayrılan önemli isimlerden bahsedeceksek ilk önce aklımıza elbette cornerback/safety Charles Woodson gelmeli. Woodson draft edildiği Oakland takımında başarıyla oynarken, Raiders ile şampiyonluk rüyasının gerçekten de rüya olduğunu farkedip Green Bay’e gelmişti. Burada da şampiyonluğunu yaşayıp Oakland’a geri döndü sonuçta. Son senesinde yaşını epey aldığı için, sakatlıktan kariyeri biten Nick Collins yerine safety oynadı. Hala herhangi bir takımda en az yedek, muhtemelen ilk 11 oynayabilecek Woodson’ın yerine Green Bay’de genç, hızlı ve potansiyeli yüksek safety’ler var. Yeri garanti olan Morgan Burnett’in yanına ile MD Jennings ve Jerome McMillian’dan biri gelecektir. Bunlara bir sonraki yazıda değineceğim.

Diğer bir önemli kayıp ise Greg Jennings. Takımın bir numaralı wide receiver’ı olan Jennings’in hızı, boşluk yaratma yeteneği, route koşuları ve elleri için söylenecek fazla bir şey yok. Ancak geçen sene kadrodaki Driver, Jennings, Jones, Cobb, Nelson ve Boykin’in tamamının Packers tarafından draft edildiğini düşünecek olursak arkasından da pek ağlamaya gerek yok. Kendisine Minnesota Vikings’de Christian Ponder ile mutluluklar diliyoruz.

Receiver deyince bu seneki bir kayıp da Donald Driver. 1999 Draft’ında Green Bay’e gelen Driver, 13 senede bir Super Bowl galibiyeti ve dört Pro Bowl’dan sonra aynı takımda emekli oldu. Bu arada bir de Dancing With The Stars yarışma programını kazanan Driver’ın adı Green Bay’de bir sokağa verildi. Taraftarın gönlünde, ve Packers Hall of Fame’de yeri çoktan ayrıldı. Driver şu anda Packers’ın pas tutma rekorlarını elinde bulunduruyor. Driver’ın gidişiyle de takımın en kıdemli oyuncusu Aaron Rodgers oluyor.

Geçen seneyi sakatlığı yüzünden boş geçiren, ve yeteneğine rağmen çok büyük maaş yükü getiren linebacker Desmond Bishop ise takımdan kesildi. Zamanında yedekken training camp’lerde coşan Bishop’a bu yüzden Mr. August lakabı takılmıştı. Onun bu yükselen grafiği yüzünden takımın ilk 11 orta linebacker’ı Nick Barnett’in sözleşmesi sakatlık yüzünden yenilenmemişti. Sonuçta yerine geçtiği adam gibi takımdan ayrıldı Bishop. Jennings ile beraber Vikings’de şu anda.

Taze Karlar Yağmış Karın Üstüne (2013 Draft):
Bu kadar adam gitti de yerine sırf dışarıdan mı adam alınacak? NFL’de takıma taze kan draft’ten gelir, ve bunu en iyi yapan takımlardan biri de Green Bay’dir. Packers’ın 2013 draft’ında seçtikleri oyunculara bir bakalım.

Packers bu draft’ın ilk turunda UCLA’ın defensive end’i Datone Jones’u seçti. Jones, Green Bay’de de defensive end oynayacak. Bunu neden özellikle belirttim, çünkü çoğu kolej defensive end’i NFL’e 3-4 dış linebacker’ı oynamaya geliyor. Jones ise hem 3-4 defensive end’i olarak bulunduğu noktayı tutacak cüsse ve güce, hem de mobil oyun kurucuları kovalayacak hıza sahip. Green Bay’in 2013 fikstürü ilk hafta San Francisco 49’ers ve Colin Kaepernick ile açılıyor, hemen ikinci hafta ise Washington Redskins ve yine 49’ers gibi zone read oynayan oyun kurucuları Robert Griffin III rakip olarak karşılarına çıkıyor. Bunların dışında yine genç ve mobil oyun kurucular hep bu senenin rakipleri arasında. Green Bay’in bu aylarda aklındaki rakam hep 579; yani geçen senenin playoff’larının Divisional Round’ında (çeyrek final) rakip 49’ersın kafalarına vurduğu 579 hücum yard’ı. Gittikçe güçten hıza kayan NFL ekseninde, safety ve linebacker mevkilerinden sonra savunma line’ını hızlandıracak isim olarak geldi Datone Jones. Çok büyük işler bekliyorum kendisinden. Bu yazının yazıldığı saatlerde Jones, 2013 çaylakları arasında sözleşmesini imzalamamış tek oyuncu.

İkinci turda Packers’ın seçimi ise Alabama’nın RB’i Eddie Lacy. Green Bay’in yıllardır oturmayan koşu oyununa bulunan çözümlerin en önemli unsuru olması umuduyla draft edilen Eddie Lacy, takımın bir türlü alamadığı o bir-iki yardlara da çözüm olacak gibi duruyor. 1.80’lik boyuna rağmen 95 kiloyla koşan Lacy’nin, takımın koşu yükünün büyük kısmını omuzlarına alacağı tahmin ediliyor.

Packers’ın üçüncü, dördüncü ve beşinci seçimleri, dördüncü turda geldi. Bu turun ilk seçimi Colorado’nun tackle’ı David Bakhtiari, yani bildiğiniz Davut Bahtiyar. Bakhtiari aslında rahatlıkla üçüncü turda seçilebilecek bir oyuncu olmasına rağmen, line bolluğu yaşanan bu draft’te dördüncü turda çok ucuza elde edilmiş oldu. İlk senesinde rotasyona dahil olmasını bekliyorum. Line durumunu bir sonraki yazıda detaylı inceleyeceğim zaten.

Dördüncü seçim, Cornell’den J.C. Tretter. Kolejde tackle oynayan Tretter; Packers’da tackle dışında guard da oynayabilir. Oynayabilir de yakın zamanda değil. Kendisi Mayıs’taki ilk idmanlarda ayak bileğini kırdığı için senenin ilk yarısında oynayamayacak. Bence direkt injured reserve’e de koyulabilir.

Beşinci seçim, yani dördüncü turun son seçimi ise yine UCLA’den, bu defa koşucu Jonathan Franklin. 1.77 boyu ve 92 kiloluk ağırlığıyla daha çabuk bir koşucu. Lacy’ye yancı olarak düşünülüyor ve 3. hak ve return görevlerine aday.

Bunların dışında draft edilen oyuncular, 5. turda Iowa’dan CB Micah Hyde ve Mississippi State’ten DT Josh Boyd. 6. Turda Illinois State’ten OLB Nate Palmer. 7. Turda ise Grand Valley State’ten WR Charles Johnson, Maryland’den WR Kevin Dorsey ve South Florida’dan ILB Sam Barrington.
Bu gruptan WR Charles Johnson’a dikkat etmenizi tavsiye ediyorum. Ben zaten Calvin ve Andre Johnson gibi cüsse ve hızın birleştiği ender örnekler dışında ilk round’lardan WR alınmasını sevmem fazla, ve Charles Johnson II. ligden olduğu için 7. tura  kadar alınmadığından bu sırada çok iyi bir seçim. Pro gününde 4.4’ün altında iki 40 yard zamanı gerçekleştirdi, 1.88’lik boy ve 98 kiloda bu hız gerçekten çok etkileyici. Tam bir kumar, ama potansiyeli çok yüksek.

Kapattık Arkadaşım, Yarın Gel

Bu yazıyı fazla uzatmadan burada bitirelim. Siz buraya kadarki kısmını güzelce bir okuyup hazmedin; mevki incelemelerine hazırlıklı gelin. Packers’a sınırlamadan, her türlü NFL konusu hakkındaki sorularınızı NFLTR Forum’dan, Facebook’tan veya Twitter’dan (@coach_hilmi) sorabilirsiniz. Onun dışında da; liginiz başlamadan ayak bileğinize sahip çıkın, ve futbol zevkiniz azalmasın.