Green Bay Packers son maç kaybetme hakkını da geçtiğimiz Pazar günü Pittsburgh önünde evinde aldığı mağlubiyetler kullanmış oldu. Aslında o hakları da olmayacaktı, ama bu sezon diğer takımlardan gelen türlü yardımlara bir tane eklendi; Eagles, Bears’ı ağır ezici bir üstünlükle çimlere gömünce Green Bay için playoff’lar teknik olarak başlamış oldu. Kıpırdanmalar görüyorum sizde; buyrun soruları alalım:

Soru: Nasıl yani teknik olarak playoff’lar? Teknik faul gibi bir şey mi?
Cevap: Basketboldan anlamam, ama teknik olarak playoff derken şunu demek istedim: Pazar günkü 17. hafta maçını Green Bay kazanırsa playoff’lara kalacak, Bears kazanırsa ise onlar yoluna devam edecek. Bu da playoff mantığı değil midir zaten?

Soru: Burada soruları ben sorarım. Bears maçında Rodgers oynayacak mı?
Cevap: Bu hafta daha erken öğreneceğiz. Benim tahminim Perşembe. Oynar mı, oynamaz mı onu bilemem. Daha da oynamazsa da sezonu kapatırsak artık turşusunu kurarlar. Cidden, artık tonla deneyimli koç, idareci ve sağlık personelinin, olayı atletle koltuktan maç seyreden adamdan daha iyi bileceğini kabul etmek lazım. Hazır değilse değildir. Tony Romo’nun takımı da onunla ilgili detaylı bilgiye sahip, ve oynama/oynamama kararını verecek onlardır.

Soru: Matthews’a ne oldu şimdi?
Cevap: Uf oldu, ne olacak? Kırdığı parmağını aynı yerden sakatladı. Sakatlığın tekrarlama riskini göze alıp oynayınca olur böyle şeyler. Riski ve kazancı göz önünde karşılaştırıp kararınızı vereceksiniz. Hala Rodgers olayına gönderme yaptığımı anlamayan varsa zaten bu konuyu kapatalım.

Soru: Her takım koşu oyunuyla üstümüzden geçiyor. Niye durduramıyoruz kimseyi Hilmi Abi?
Cevap: Olayı 3-4 savunmasına bağlamamak gerek. Evet, koşuya karşı zaafı olan bir sistemdir, ama doğru kullanıldığında ve daha önemlisi doğru oyuncular olduğunda gayet de güzel işler. Mantık şu, takımın savunması olması gerektiği kadar güçlü değil. Bu kadar da basit. Sakatlıklara zaten alıştı bu takım. Perry dönüyor Clay gidiyor. O geliyor Jolly gidiyor. Secondary alıyoruz linebacker kalmıyor, linebacker düzeliyor line oyuncusu azalıyor. Okeye dördüncü arar gibi hep bi tarafı eksik bu savunmanın. O kadar para nereye gidiyor yazıklar olsun.

Soru: Çalıntını da yaptın ama neyse… Abi şimdi Flynn ile Chicago’yu yenebilir miyiz?
Cevap: Zor, ama olmaz değil. Bir kere Forte’yi durdurmayla naşlamak lazım işe. Ondan sonra da Jeffrey ve Marshall’a güzel cover yapmak lazım. Aslında en güzeli bol skor yapıp Cutler’ı aceleye getirip hataya zorlamak, ama onun için de Rodgers gerek. O olmazsa Lacy ile topu ilerletip oyunu kontrol edip rakibin hücumunu sahaya sokmamak, soktuğunda da 2-3 turnover yapmak. Rodgers oynarsa da Lombardi aşkına şu adamı korumak lazım.

Soru: Akıcı yazı yazmaya üşenip soru-cevap yaptığın doğru mu?
Cevap: Konuları net çizgiyle ayırıp, kompozisyon gibi göz yoran ve hatta göz korkutan tarzlardan uzak duruyorum. Hep sizi düşündüğümden. Yoksa ben sabaha kadar yazarım size, nedir yani?

Soru: Futbola dönelim; playoff’a çıksak bile Seattle ve San Francisco gibi kuvvetli takımları nasıl yeneceğiz?
Cevap: Playoff işte. Ravens geçen sene sürünerek girdiği playoff’ları Super Bowl şampiyonu olarak tamamlamadı mı? Kaç senedir wild card takımları şampiyonluklar görüyor? Neden bu sene Packers olmasın? Üstelik Green Bay playoff’lara girerse NFC North’u kazanmış oluyor, ve division şampiyonu olarak ilk playoff maçını evinde oynuyor. Ocak ayında Lambeau Field’de “Green Bay bunları hayatta yenemez” denilebilecek bir takım yok.

Soru: Hadi bir şekilde Super Bowl’a çıktık; Peyton Manning bize şişlemez mi?
Cevap: Birincisi, Broncos’un Super Bowl’a çıkacağının garantisi yok. İkincisi, eğer Broncos-Packers Super Bowl’u olursa, kendimi Nostradamus ilan ederim. Üçüncüsü, Peyton Packers’ı şişleyebileceği gibi, Rodgers da Broncos’u şişleyebilir. Sağlıklı bir Rodgers’ın pas düellosu yapamayacağı rakip oyn kurucu yok NFL’de. Olay savunmalarda biter. 2009 playoff’larındaki Kurt Warner – Aaron Rodgers düellosunu hatırlarsınız. O şekil olur. Ama fazla ileriye bakmamak lazım. Rodgers’ın peşinden gelen üçüncü yedek ile Bears’i yenmek gerekebilir.

Bu şekilde sıradaki maçın reklamını da yaptığımıza göre yazıyı kapatabiliriz. Bears-Packers maçı sanki koşu oyunları ile gidip, bir iki vurucu pas oyunu, bir iki de hata ve top kaybıyla dönecek gibi geliyor. Her türlü, bu maç kaçmaz. Hemen ardından da Cowboys-Eagles maçı. Ön maç olarak da Baltimore-Cincinnati veya Jets-Dolphins olabilir. Uzun gün. Güzel gün. Futbol günü. Pazara kadar futbol zevkiniz azalmasın. Ondan sonrası kolay…