Tartışmasız NFL’in hem en heyecanlı hem de en hüzünlü haftasına girdik. En heyecanlı çünkü son yılların en büyük playoff yarışlarından birinin içindeyiz. Playoff’larda kalan son dört bilet için 10 takım yarışıyor. En hüzünlü çünkü 17 haftalık normal sezon sona eriyor. Artık kalan her maç oyuncular için de izleyenler için de altın değerinde. Bu hafta dikkat çeken maçların başında Green Bay Packers – Chicago Bears ile Dallas Cowboys – Philadelphia Eagles maçları geliyor. İkisi de derbi ikisinde de kazan playoff’a kaybeden evine gidecek. Bildiğiniz gibi Packers’ta Aaron Rodgers, Kasım ayında Chicago maçında sakatlanmış ve o günden beri formasına hasret kalmıştı, şimdi ise yine bir Chicago maçıyla geri dönüyor. Bears, Rodgers’ın köprücük kemiğini kırmıştı, Rodgers ise Bears’ın kalbini kırmaya dönüyor diyorlar, bu gece göreceğiz. Dallas Cowboys ise üst üste üçüncü sezon son maça kaldı. İki sene önce New York Giants’a son maçta kaybetmişlerdi, geçen sene de Washington Redskins’e. Şimdi de Eagles’a yenilip yine rakiplerini playoff’a gönderme ihtimalleri var ancak bu sefer Tony Romo sahadaki yerini alamayacak. Romo iki yıldır son maç performanslarıyla yerden yere vuruluyordu, şimdi ise Dallas taraftarlarının yenilirlerse Romo’yu suçlayamacaklar. Diğer takımları kısaca belirtmek gerekirse, Drew Brees’in New Orleans Saints’inin bile playoff dışı kalma ihtimali var. Eğer Tampa’yı yenerlerse bu sefer dışarda kalan takım -ki kendi maçlarını da kazanmaları lazım- harika bir sezon geçiren Arizona Cardinals dışarıda kalacak. AFC’de ise Miami Dolphins, Baltimore Ravens, San Diego Chargers ve Pittsburgh Steelers playoff için birbirlerinin maçlarına bakacaklar. İşler karışık yani. Bizim yazarların gönlünden San Diego Chargers geçiyormuş. Playoff bir yana bir gündeme Peyton Manning ile başlayalım. Neden mi çünkü bu adam 15 maçta tam 51 touchdown pası attı…

Peyton Manning, Houston Texans’a karşı dört touchdown pası ile bu sezonki 51.touchdown pasına ulaşarak, NFL tarihinde bir sezonda en çok touchdown pası atan isim oldu. Sorumuz şu; Peyton Manning ligin en iyi oyun kurucusu mu? Hatta, NFL tarihinin en iyi oyun kurucusu mu? O değilse kim?

Çağatay Akkaya: Peyton Manning, bilhassa bu sezon kendine çok uygun bir takımda yaşıyor kariyerinin sonbaharını. Sonbahar dediğime bakmayın, bu haftasonu da oynar ve zorlarsa, Tom Brady’nin TD pası rekoru gibi, Drew Brees’e ait passing yards rekorunu da kırabilir, böylelikle bir QB adına (kendi oyun yapısına benzer bir QB desek daha doğru) ulaşılabilecek en yüksek seviyeye “sezon” anlamında ulaşabilir. Ligde en iyi QB midir, sorusunu da kimle kıyaslayacağımıza göre yanıtlamak gerek. Tom Brady ve Drew Brees ile kıyaslıyorsak, “bu sezon” için evet ligdeki en iyi QB’dir Manning. NFL kariyer istatistiklerine filan bakarak, henüz emekli olmadan kendisini tarihin en iyi “2-3” QB’si arasında gösteren bazı kesimler var, bu tahminin yapılması için öncelikle bir emekli olmasını, aktif spor yaşamını sonlandırması gerektiğini düşünüyorum ancak daha emekli olmadan bile ilk üç arasında yer alabilecek durumda olduğunu söylemek de yanlış olmaz.

Görkem Şahinoğlu: Bu yaşında bu kadar ciddi bir sakatlıktan döndükten sonra böyle bir efsane sezon geçirmek her oyun kurucunun başaracağı bir olay değil. Evet, Manning günümüz NFL’inin en iyi oyun kurucusudur ve evet, Manning NFL tarihinin de en iyi oyun kurucusudur. Manning dedik karışmasın, Archie veya Eli değil Peyton olan. Peyton Manning’in 51 TD pası, diğer tüm NFL takımlarının toplam TD sayılarından fazla. Gerçekten şaka gibi. Etrafı çok iyi silahlarla donatılmış olabilir ama Manning gerçekten çok farklı seviyede, Brady’nin de yıllarca çok iyi oyuncularla oynadığını unutmayalım. Bu adam kesinlikle en iyisi.

Barış Erengüç: 
Peyton Manning son kırdığı rekorla birlikte hem istatisksel olarak hem de genel performans anlamında bence en iyi QB olduğunu bir kez daha ortaya koymuştur. Kazanılan şampiyonluklar elbetteki bir QB’nin kariyerinde önemlidir ancak yüzükler sadece bir veya birkaç oyuncunun performansı ile değil hemen hemen tüm takımın üst seviye oyunu ve gerçek anlamda takım olabilme olgusunu benimseyip sahaya yansıtmasıyla elde edilir.

Manning’e baktığımızda gerek Colts döneminde ve gerekse Broncos’ta geçirdiği iki sene boyunca sadece kendi olağanüstü oyunuyla değil etrafındaki WR’ları, TE’leri hatta RB’leri önünde ki OL’ını dahi geliştiren, hırslı ve işine olan bağlılığı ile gerçek anlamda bir sporcunun nasıl olmasını gerektiğini gösteren bir oyuncudur. Tarihin en iyi QB’si demek çok iddialı gibi görünse de son 15 senenin en iyi QB’si demek benim için hiçte zor değil. Ayrıca boyunundan geçirdiği ciddi sakatlığına ve 37 yaşına rağmen bu sezon en ala genç QB’lere taş çıkarırcasına inanılmaz bir performans ortaya koydu. Benim tarihin en iyi QB’leri ile ilgili bir ayrımım yok ama en iyilere ait şu şekilde bir listem mevcut:

1- Joe Montana
2- Johnny Unitas
3- John Elway
4- Peyton Manning
5- Brett Favre
6- Tom Brady
7- Dan Marino

Tony Romo, Aralık ayının fobisini yenerek Dallas Cowboys’u Washington Redskins karşısında son anlarda zafere taşımayı başardı. Ancak bu hafta Philadelphia Eagles ile oynayacakları ölüm kalım maçında Tony Romo büyük ihtimalle forma giyemeyecek. Romo’nun oynamaması kimin için avantaj kimin için dezavantaj? Dallas, Romo’suz Eagles’ı yenebilir mi?

Çağatay Akkaya: Tony Romo’nun oynamamasının Dallas Cowboys adına avantaj olduğunu düşünmüyorum asla. Her ne olursa olsun Tony Romo, kabiliyetli bir oyuncu, kendine atfedilen şanssızlığı da Redskins maçını kazandırarak üzerinden attı. Ligin kendileri açısından tamam-devam maçında Eagles karşısında Romo’nun olmayışı çok büyük kayıp olacak Dallas adına ve şanslarını da çok düşürüyor bence. Eagles zaten ağır basan taraf, son maçın ne olacağı tabii ki yüzde yüz bilinemez ancak, playofflarda Eagles’ın olması daha olası.

Görkem Şahinoğlu: Öncelikle şunu belirteyim, bir maçla Aralık ayı fobisi yenilemez. Onun için Eagles maçına çıkıp Dallas’ı playoff’a taşıması lazım ki bu da sakatlığı dolayısıyla zor görünüyor. Ancak Romo’nun olduğu yerde umut da vardır, o yüzden umudunuzu kesmeyin. Ha Romo’suz Dallas’ın kazanma şansı var mı? Var. 10 maçta bir maç belki kazanırlar. Bu haftaki yazımda bu konuya bolca değindim, devamını ordan okuyabilirsiniz.

Barış Erengüç: 
Aralık ayı fobisi derken Romo’lu Cowboys Aralık ayında hiç maç kazanamıyor değildi ancak kritik maçları genelde kaybediyordu. Son maçta olağaüstü bir durum ile kazandıklarını ve bunu çok büyük bir mucize olduğunu kabul etmek gerek. Romo’nun sakatlığı muhtemelen ameliyat gerektirecektir ancak Cowboys’un yedek olarak Kyle Orton gibi noodle arm denilen yani deep ball’da başarısız olup, oyunda top kaybı yapmama konusunda Alex Smith vari özellikler gösteren bir QB ile maça çıkacak olması Romo gibi ne zaman ne yapacağı belli olmayan bir QB’ye nazaran aslında Cowboys adına bir avantaj olacaktır diye düşünüyorum. Orton’nın Cowboys formasını hazırlık maçları dışında hiç giymemiş olmasının etkilerini bilemeyiz ama gerek Cowboys’un savunma zaaflarını gerekse de Eagles’ın hücum gücünü düşündüğümde ibrenin Eagles’dan yana olduğuna inanıyorum.

Bir son haftada kazananın playoff’a gideceği maç da Chicago Bears – Green Bay Packers arasında oynanacak. Packers geçen hafta Steelers karşısında Matt Flynn’in son hücumda süreyi verimli kullanamamasıyla sahadan mağlup ayrıldı. Sarı-yeşilliler Matt Flynn ile Bears’ı yenebilir mi yoksa ne yapıp edilip Aaron Rodgers maça yetiştirilebilir mi?

Çağatay Akkaya: Öncelikle Aaron Rodgers maça yetişecek gibi… (Yetişti) Packers-Bears sezon içi maçlarından ilkinde sakatlanarak sahayı terk etmişti Rodgers ve dönüşü de sezonun son maçında yine Bears karşısında olacak. Efsane olabilecek bir maç bizi bekliyor. Aaron Rodgers’ın maça başlayacak olması tabii ki Packers’ın kazanma ihtimaline biraz daha yüzde katıyor ancak ben yine de maçın yüzde 50-50 durumunda olduğunu düşünüyorum. Chicago’da çok heyecanlı bir seyirci, geçen senelere göre hücumu çok iyi yapan ancak savunmada berbat durumda olan Bears takımı, bol skorlu geçmeye aday bir maç var. Tek eksik Bears galibiyeti, onun için de maçı beklemek gerek…

Görkem Şahinoğlu: Packers Matt Flynn ile de Bears’ı yenebilirdi ancak Lacy’den bolca yardım almaları gerekirdi. Şimdi Rodgers’ın oynayacağı açıklandı ve ben Packers’ı yüzde doksan playoff’ta görüyorum. Bears’ın içler acısı koşu savunmasına karşı yine Lacy’den yardım alacaklar ama Rodgers’ın sahada olacak oluşu çok büyük bir faktör. İki takımında kötü savunması olduğundan yüksek skorlu bir maç ve muhtemel bir düello tahmin ediyorum. Böyle bir şey olursa da Jay Cutler’ın en az bir iki hata yapması çok muhtemel.

Barış Erengüç: Rodgers’ın maçta oynacağı açıklandığına ve uzun süre sonra oynayacak olmasına rağmen Bears defansının ligin en kötü koşu savunmasına sahip olması ve Packers’ın muhteşem yeteneği RB Eddie Lacy’nin bu maçta yapabileceklerini düşünmek bile Bears’ın dizlerini titremeye yetiyordur. Rodgers’ın sakatlık dönüşü bu kadar ön alanda bu kadar zayıf bir takıma karşı muhtelemen oldukça da kötü bir havada oynanacak maçta çok fazla deep ball denemesinde bulunup kolunu zorlamayacağını ve Packers’ın bir şekilde Lacy farkı ile bu maçı alabileceğini düşünüyorum.

Cincinnati Bengals, üst üste üçüncü sezon playoff yaparak artık herkese AFC’nin korkulan takımlarından biri olduğunu gösterdi. İki sezondur playoff’larda ilk maçlarında elenen Bengals bu sezon sizce bir tık öteye gidebilecek mi?


Çağatay Akkaya: 
Bengals’in bu sezon playoff’da maç kazanabilme ihtimali, Andy Dalton’ın kararlarına bakacak. Bengals’in kiminle eşleşeceği belli değil henüz ancak Dolphins, Ravens ayarında bir takım çıkarsa, wildcard turunu rahat geçebilirler. Sonrasında önlerinde Broncos, Patriots gibi önemli takımlar olacak. Super Bowl ise bu sene yine zor.

Görkem Şahinoğlu: İki sezondur wild card’da Houston Texans’a eleniyorlardı, iyi haber bu sezon Texans yok. Şimdi ilk amaçları bu hafta Ravens’ı yenip Patriots’ın takılmasıyla ilk haftayı bay geçmek olmalı. Eğer bu olmazsa ilk turdaki rakipleri büyük ihtimalle iç sahada Miami Dolphins olacak, en azından ben öyle tahmin ediyorum. Bu durumda artık bir hayli playoff tecrübesi edinen Andy Dalton ve AJ Green’in nispeten daha tecrübesiz Miami’yi evine eli boş göndereceğini düşünüyorum. Ayrıca çok önemli savunmacılarını sakatlığa kurban vermiş olsa da Bengals savunması kendi sahasında devleşen bir savunma. Bu sezon şeytanın bacağını kıracaklarını düşünüyorum. AFC Finali neden olmasın?

Barış Erengüç: Bengals’ın Steelers deplasmanındaki tutuk görüntüsü baya bir dikkat çekmişti ancak başıboş Vikings’i dağıtıp Ravens’ın da mağlubiyeti ile AFC North’u kazanmış oldular. İç sahadaki güzel oyunlarını deplasmana yansıtabilirlerse playoff’ta ses getirebilirler ancak istikrar sorunları mevcut. QB Andy Dalton’a iyi pres yapıldığında ciddi hatalar yaptığını biliyoruz. Chiefs gibi defansif anlamda çok sağlam bir takım ile eşleşmeleri onları çok zorlayacaktır. Herşeye rağmen iç sahada oynamanın avantjı ile Bengals’ın bu sene bir playoff maçı kazanacağına inanıyorum.

AFC’de son wildcard bileti için yarışan dört aday kaldı. Miami Dolphins, San Diego Chargers, Baltimore Ravens ve Pittsburgh Steelers. Sizce hangisi bu sezon playoff’u daha çok hak etti? Bu takımlar arasından hangisi playoff’ta sürpriz yapabilir? Gönlünüzden hangi takım geçiyor ve neden?

Çağatay Akkaya: Dengesiz takımları seviyorum ben, o nedenle bu sezon playoff’ta görmek istediğim takım San Diego Chargers. Ayrıca Rivers’ın playoff’ta olması hikaye anlamında beni heyecanlandıracak. Steelers, sezona çok kötü başladıktan sonra toparlamayı başarması açısından ve ufak da olsa üzerimde bir sempati yaratan takım olmasından ötürü, diğer görmek istediğim aday. Ancak sanırım, benim görmek istediklerimden ziyade playoff yapacak takım Dolphins olacak gibi. Bakalım…

Görkem Şahinoğlu: Öncelikle kim hak ediyordan başlarsak bence Pittsburgh Steelers hak ediyor. Tüm olumsuzluklara rağmen savaşmaya devam ederek son noktaya kadar geldiler. Tabi işleri küçük çaplı bir mucizeye bakıyor ama futbolda hiç bir şey imkansız değil. LaVeon Bell’e sezon başında kavuşabilseler şuan çoktan playoff’talardı. Eğer playoff yaparsa en büyük sürprize San Diego Chargers’ın imza atacağını düşünüyorum. Biraz da bu nedenle gönlümden onlar geçiyor. Rivers’ın bu sezon ki performansı gerçekten ödüllendirilmeyi hak ediyor. Ligin en dinamik ofanslarından birine sahipler, bu konuda Denver dahil baş edemeyecekleri hücum yok. Ancak gerçekçi konuşmak gerekirse son wildcard’ın en güçlü adayı Miami Dolphins ve ben de onların son sıradan playoff yapacağını düşünüyorum.

Barış Erengüç:
 Açıkcası en çok hakeden diye birşey yok ama illa bir takım olacaksa bunun San Diego Chargers olmasını isterim zira son dönemde oyunlarında ciddi bir düzelme mevcut ve aslında playoff’a kalırlarsa ciddi anlamda ses getirebileceklerini düşünüyorum. Rivers bildiğimiz Rivers her zamanki gibi üstün bir performans ve müthiş bir hırs. Ancak özellikle WR Keenan Allen’ın performansı parmak ısırtıyor. Steelers’ın son maçlarda bir çıkışı mevcut ama savunma anlamında hala zayıf ve yaşlı olduklarını düşünüyorum ve mucizevi bir şekilde playoff’a kalsalar bile ilk turda eleneceklerdir. Her ne kadar Ravens veya Dolphins’den birinin playoff’a kalacağını düşünsem de Chargers’ın playoff’a kalmasını isterim.