Sevgili okurlar, aranızda hala Aaron Rodgers’ın neden iki sene önce MVP olduğunu ve ligdeki en büyük sözleşmeye sahip olduğunuz merak eden varsa, Green Bay’in son altı maçına bakmaları yeterli olacaktır. Rodgers’ın köprücük kemiğini kırdığı 4 Kasım tarihli Bears maçı dahil oynanan altı maçın sadece birinde galibiyet alabildi, o da son maçında artık ahı gitmiş vahı kalmış Atlanta Falcons karşısında oldu. Bu süreçte grup sonuncusu Vikings karşısında kırk yılda bir olacak bir beraberlik alırken; Bears, Eagles, Giants, Lions gibi hem division, hem conference’da playoff yarışı rakiplerine boyun eğdiler.

Soru: İyi de, Rodgers sakatlandı diye beş maç birden elden kaçar mı? Bu takımda yedek yok mu?

Cevap: Bears maçını yedek oyun kurucu Seneca Wallace tamamlarken, Wallace’ın başladığı Eagles maçını ise apar topar practice squad’dan alınan Scott Tolzien bitirebildi. Tolzien sakatlanırsa artık beni ararlar diye beklerken iki sene önce çıktığı tek maç sayesinde parayı kıran Matt Flynn geri getirildi. Bu süreçte Favre ve Tebow gibi isimler duyuldu, ama telaffuz eden dillere biber sürüldü. Bu takımın geçtiğimiz offseason en büyük sorunlarından biri yedek oyun kurucuydu. Geçen seneyi Rodgers’ın arkasında Graham Harrell ve BJ Coleman ile bitiren ve sene başında bu arkadaşların gelişiminden mezun olduğunu söyleyen yetkililer, “rekabeti kızıştırsın” diye getirdikleri Vince Young ile beraber bu üç yedeği aniden toptan şutlayıp, Ted Thompson’ın Seattle Jandarma İl Komutanlığı’ndan askerlik arkadaşı Seneca Wallace’ı imzaladılar. Practice squad’a da gelecek vaat eden bir kolej oyun kurucusu olan Scott Tolzien eklendi.

Favre’dan beri sadece üç oyun kurucu ile maça başlayan, yani 20 yılda 3 starter (biri Flynn’in o tek Detroit maçı) gören takım, bir anda üç maçta üç starter ile karşılaştı, iki maç sonra da Flynn bu sezonki dördüncü oldu. Yedek oyun kurucu önemlidir, ama lazım olursa. Olup olamayacağını da bilemeyeceğimize göre sıkıntı büyük. Eğer oyun kurucunuz Rodgers, Romo, Brees, Flacco tarzı para alıyorsa, önünüzde iki seçenek oluyor; birincisi yedekleri ucuz tutup takımın geri kalanının kalitesini yükseltmek, ki bunun riski Packers’a malum oldu, ikinci seçenek ise Romo’nun yedeği Orton gibi yüksek kaliteli yedek tutup sezonu riske atmamak, ama para sıkıntısı çekmek. Seçim size ait, ama eğer “Bana ne kardeşim, takımların GM’leri düşünsün” derseniz, size de şu soru gelsin o zaman: Saints ve Ravens taraftarı olmayanlar cevaplasın, Brees ve Flacco’nun yedekleri kim?

Soru: İyi de, bu takımda sadece hücum değil, savunma da çöküşte. Koşuya karşı dördüncü sıradayken şimdi rakipler paspas muamelesi yapıyor.

Cevap: Öncelikle Rodgers’ın sakatlığı arasında kaybolmuş olabilir, ama bu takım haftalarca Clay Matthews olmadan oynadı. Linebacker’ların hemen hemen hepsi ve geri dörtlünün de çoğunluğu sakatlıklardan dolayı sıkıntı yaşadı. Hadi sakatlıkları bir kenara bırakalım, bu takım sonuçta son Super Bowl’u inanılmaz sakatlıklar yaşarken aldı. Rodgers olmayınca bir kere takım moral sorunu yaşadı. Savunmadaki en flaş isimlerin oyunu bile düştü, çünkü yıllardır bu takımın en büyük silahı Rodgers’ın koluydu. Line oyuncularından receiver’lara kadar herkesin kalitesini yükseltti, herkesi olduğundan iyi gösterdi. Greg Jennings yazın ne yedi de bu kadar kötü sezon geçiriyor mesela? Koşucular bile daha geniş alanlar buldular kendilerine Rodgers’un yanında.

Yıldız oyun kurucu olmayıp da hücum tökezleyince (hadi sürününce diyelim), savunma devamlı sahada kaldı. Rakibi öyle veya böyle durdurup sahadan çıktılar, ancak Tolzien tek first down bile alamadan geri dönünce daha su içip terini silemeden tekrar sahaya girmek zorunda kaldılar. Amerikan futbolunda her zaman savunma daha çok yorulur, maç içinde daha çabuk yıpranır. Rakipler kadar sayı atamayan takımın savunma oyuncularının sırtları hep uçuruma dayalıdır. Karşılarındaki oyuncular rahattır çünkü bu seride başarılı olamasalar da Rodgers gibi hesabı kesecek adam yoktur öbür tarafta. Rakibin playbook’u sonuna kadar açıktır ve bunu kullanırlar. Gerçekten yükselişte olan Packers savunmasının çöküşü Rodgers’ın yokluğuyla başladı. Flynn ile maç kazanılacağını görünce herhalde biraz toparlarlar diye düşünüyorum.

Soru: İyi de sezon bitmek üzere, playoff’lar elden gidiyor…

Cevap: Bir kere bu soru değildi, ikincisi de her soruya “iyi de” diye başladın. Ben Packers yazarıyım, avukatı değilim. Cevaba geçelim. Atlanta maçı öncesinde “Rodgers’ı injured reserve’e alıp sezonunu kapatalım, her mevkiyi yedeklerle oynayalım, hem oyun kurucumuzu koruruz, hem de iyi draft pozisyonu ele geçiririz” diyenler vardı. Bir anda Falcons’u yenip Detroit de maç kaybedince division liderliğinden yarım maç uzakta kaldı bu takım ve bu arkadaşlar hemen sustu. Şimdi yapılacak şey kalan üç maçı kazanıp Detroit’in maç kaybetmesini beklemek. Bears’i saymıyorum aslında, çünkü kalan maçlardan biri zaten Chicago’da. Packers’ın rakipleri Cowboys, Steelers ve Bears iken, Detroit’i Ravens, Giants ve Vikings maçları bekliyor. Packers’ın Vikings beraberliği sayesinde grup sıralamasında beraberlik şansı yok, yoksa bu cevap iki katı uzar ve ben klavyem kırılana kadar “Şu maçı kazanıp Lions bunu kaybederse” diye yazmak zorunda kalırdım. Son olarak da San Francisco ve Carolina’nın olduğu NFC’de wildcard neredeyse imkânsız.

Soru:
 İyi de yazı bitti, ben daha sana dördüncü kicker yedeği ile ilgili soracaktım…

Cevap: Yazıyı uzatıp okurların göz zevkini bozmayalım şimdi. Dördüncü kicker yedeği ile ilgili Twitter’dan, e-mail’den, Facebook’tan, forumdan sorabilirsin. Bu sorunu da müsaadenle kapanış paragrafı olarak kullanmak istiyorum. Evet, sevgili okurlar… Bir şekilde Favre ve Orton’ı da soktuğum yazımızın sonuna geldiğimizde; hepinize karlı Green Bay sokaklarından selam söylüyorum… demek isterdim ama onun yerine karlı Ankara’dan gelecek selamlarla yetineceksiniz. Korkmayın, sıcaklar elbet geri dönecek, Rodgers tekrar sahaya çıkacak ve Packers, Favre’ın formasını kullanımdan kaldıracak. O zamanda kadar kariyeriniz Luke McCown ve Tyrod Taylor gibi kalmasın ve futbol zevkiniz azalmasın.