NFL’de sezonun en heyecanlı haftasını geride bıraktık ve bu gece 2014 NFL Playoff’ları oynanancak iki wildcard maçı ile başlıyor. Son hafta San Diego Chargers, önünde yer alan iki takım olan Miami Dolphins ve Baltimore Ravens’ın yenilmesiyle playoff’lara kapağı attı. Kansas City Chiefs’in yedek ağırlıklı kadrosunu zorlansa da geçmeyi başaran Chargers’ın playoff’ta sürpriz yapma ihtimalini yazalarımızla konuştuk. Dallas Cowboys yine son hafta, yine son hücumda interception ile playoff’tan olmayı başardı, doğal olarak da gündemimizin önemli bir maddesi. Bunlar dışında yılın çaylağı adayları, altı head koçun kovulduğu kara Pazartesi sonrası Cleveland Browns’daki bir sezonluk macerasının ardından işsiz kalan Rob Chudzinski, Tampa Bay’in yeni koçu Lovie Smith gündemimizde yer alan diğer konular. Şunu da belirtmekte fayda var, gündemi belirlerken henüz Chicago Bears, Jay Cutler’a yedi yıllık 50 milyon doları garanti olan bir kontrat vermemişti. Normalde gündemin birinci maddesi olması gereken konulardan biri olsa da bu hafta Chicago Bears yazarımız Çağatay Akkaya’dan konuyu detaylıca değerlendirmesi için söz aldık. Hepinize zevkli bir playoff diliyorum. Önce gündemimizi okuyun ardından, bu gece TSİ 23.25’de Kansas City Chiefs – Indianapolis Colts maçıyla başlayacak olan 2014 NFL Playoff’larının tadını çıkarın.

Dallas Cowboys, Tony Romo’nun oynamadığı maçta Philadelphia Eagles’a yenilerek yine son hafta playoff’un kapısından döndü. Kyle Orton’ın içine Romo mu girdi de son dakika interception attı? Ne olacak bu Cowboys’un hali?

Çağatay Akkaya: Kyle Orton’ın içine Romo girmedi de Cowboys’un makus talihi şu sıralar devam etmekte. Sorunun ne olduğunu bulamıyorlar zira NFL’in en önemli franchise’larından birine, hele ki Dallas şehri gibi futbol için yanıp tutuşan bir şehre yazık oluyor. 2014’den beklentileri olması açısından şapkalarını öne koyup düşünmeleri gerek.

Görkem Şahinoğlu: Valla Dallas’ın kazanacağından pek umudum yoktu zaten ama böyle bir son da olmamalıydı yani. Savunma resmen Romo’ya ihanet etti, tüm sezon bu kadar etkili değillerdi. O nedenle Romo olsa Cowboys belki kazanırdı diyorum. Orton içinse söylenecek pek bir şey yok. İki senedir maç oynamayan bir adamdan tüm sezonu kurtarması beklenemezdi zaten. Son topta interception atmasına da diyecek bir şey bulamıyorum, bu bir Cowboys geleneği haline geldi artık. Dallas’ta daha önceki senelerde de yapılması gereken ama yapılmayan gelecek senelerde de yapılması gereken ama yapılmayacak olan şey Jerry Jones’un GM’liği bırakması, ancak böyle bir şey mümkün değil.

Hilmi Çeltikçioğlu: Kyle Orton, Kyle Orton gibi oynadı. Bütün sene yatmış yedek bir haftada Eagles gibi bir takıma ancak bu kadar oynayabilirdi. Tam hakettiği yerde, tam hakettiği parayı aldığını gösterdi. Az daha iyi oynayabilse zaten starter çıkardı başka bir takımda. Bugün Chad Henne kadar, Case Keenum kadar oynayamaz mı bu Orton? Ligin en iyi yedeğidir, daha fazlası tartışmaya açık.

Geçen hafta tüm yazarlarımızın gönlünden geçtiği üzere San Diego Chargers playoff’a kalmayı başardı. Sizce Chargers playoff’ta bir sürpriz yapabilecek mi?


Çağatay Akkaya: 
Chargers’ın Bengals’i geçme ihtimali olduğunu düşünüyorum açıkçası ki bu dahi başlı başına bir sürpriz olarak değerlendirilebilir. Eagles’ı Philadelphia deplasmanında yenerek sezona başlayan bir takım olmaları açısından farklı bir totemleri de var. Bir de ellerinde, Phillip Rivers var. Bengals maçı çok ortada olacak her ne kadar kendi evinde çok iyi performans gösteren bir Cinncinati de bulsalar karşılarında.

Görkem Şahinoğlu: Chargers zaten sürpriz yapma potansiyeli oldukça yüksek bir takım o yüzden de play off yapmasını istiyordum. Bu sebeple onlardan sürpriz bekleyebiliriz. Wildcard turunda rakipleri deplasmanda Bengals olacak ki çok zorlu bir eşleşme. Bengals, ligin özellikle kendi evinde Seahawks’tan sonra en iyi savunma takımı. Chargers’ın da çok dinamik bir hücuma sahip olduğunu biliyoruz, güzel bir maç bizleri bekliyor.

Hilmi Çeltikçioğlu: Sürpriz yapmayacak. Tam takım oynayacak Chiefs’i mi yenecekler, Denver’ı mı, New England’ı mı? Bir şekilde -ki o şekil olasılık biliminde tez konusu olur- playoff’lara çıktılar. Yapacakları tek sürpriz Bengals’ı bir şekilde yenmek olacaktır, sonra Peyton veya Brady bunları silkeler.

Normal sezonun bitmesiyle yine bir kara Pazartesi yaşadık, bir sürü head koçun işine son verildi. Cleveland Browns, Rob Chudzinski’yi sadece bir sezon sonra kovdu. Cleveland ne yapmaya çalışıyor?

Çağatay Akkaya: Yanıtını bilemediğim, mantık yürütmekte zorlandığım soruları cevaplamaya çalışmak pek de kolay olmuyor. Rob Chudzinski’den bu sene için Browns ne bekliyordu ki kovdu? Playoff takımı olmayı ümit ettiklerini sanmıyorum. Jason Campbell ve Brandon Weeden gibi QB’ler ile Super Bowl’a da yürümeyeceklerdi. Oyuncuların koçla olan bir sorunu da olabilir elbette.

Görkem Şahinoğlu: Bir isim hariç kovulan isimlerin hepsi kovulmayı zaten hak ediyordu, o isim de soru da belirtilmiş zaten. Açıkçası Browns yönetimininin aklının nasıl çalıştığını kimsenin açıklayabileceğini sanmıyorum. Sanki ellerindeki takım dünyanın en iyi takımıydı, kesin playoff beklentileri vardı da başarısız oldular. Ben açıkçası hiç bir koçun bir sene de her şeyi değiştirebilecek yeteneği olmadığını düşünüyorum. Bu nedenle bu konularda istikrar gerçekten çok önemli, bir Raiders taraftarı olarak bu konuda bana güvenebilirsiniz.

Hilmi Çeltikçioğlu: 
Takım yönetimi “takımın aşağıya gidişi”ni öne sürdü. Head coach’luk özel bir şeydir. Bir koordinatör öbüründen daha iyi olabilir, ama daha iyi head coach’luk yapabilir diye bir şey yok. Öte yandan Harbaugh kardeşler gibi ilginç kariyerlerden de gelinebilir. Cleveland’da Michael Lombardi’nin ne yaptığını ben de anlayamıyorum. Kendini kanıtlamış bir GM değil ve ilk yaptığı işte böyle bir hareket iç iyi olmadı. Lombardi’nin yazarlığını çok severdim, onu belirteyim yalnız.

Sezonun hayal kırıklıklarından biri olan Tampa Bay Buccaneers, Pazartesi head koçu Greg Schiano’yu kovup, Perşembe sabahı takımın başına Lovie Smith’i getirdi. Smith, Tampa’da Tony Dungy etkisi yaratır mı? Tampa eski günlerine döner mi?


Çağatay Akkaya: 
Lovie Smith, Chicago Bears’da uzun soluklu bir baş koçluk macerası getirdi. Takımın, savunma olarak kademe atlayacağını düşünüyorum. Ayrıca 2013 yılının tamamında konuşulan şey, sezon öncesi tahminlere ve mevcut kadro yapısına nazaran Tampa Bay’in olması gereken yerden çok uzakta olduğuydu. Lovie Smith, takımı hemen toparlayıp playoff için iddialı bir ekip yapar demiyorum elbette (şu andaki haliyle tabii, hamleler gelir o ayrı) ancak zor maç kaybeden, umutsuzluğu fazlaca yaşayan bir ekip olmayacaklarını da öngörmekteyim.

Görkem Şahinoğlu: Tek kelimeyle şahane bir seçim. Tampa Bay’in elindeki malzemeye Lovie Smith’ten daha iyi uyacak bir koç daha yoktu herhalde. Buccaneers’ın kadrosuna baktığımız zaman her şey tamam gibi, özellikle de savunmada Barron, Revis, Goldson, David, Bowers gibi bireysel anlamda çok yetenekli isimler var. Lovie Smith’in de nasıl büyük bir savunma dehasına sahip olduğunu biliyoruz. Bence mükemmel bir uyum oldu, Tampa Bay’in sahip olduğu potansiyeli gelecek sezon tam anlamıyla sahaya yansıtmayı başarabileceğini düşünüyorum.

Hilmi Çeltikçioğlu: 
Lovie, kendini az çok kanıtlamış bir koç. GM’le uyumu ve Buccaneers’ın mevcut durumunda neler yapacağını kestirmek zor. Kariyerinde belli bir yere gelmiş her koç, önceki işinde yaptıklarından aldığı ders kadar büyür. Bunun örnekleri de Belichick, Fox gibi ligin büyükleridir.

Sezonun MVP’si şimdiden belli gibi, Peyton Manning. Peki sezona damga vuran çaylak oyuncu sizce kim oldu? Keenan Allen, Eddie Lacy, LeVeon Bell, Mike Glennon? Yoksa başka biri mi?

Çağatay Akkaya: Öncelikle şunu söylemem gerek, Bears haricindeki çaylaklara pek de dikkat kesilmedim sezon boyunca. Bir de QB yoğunluğunun çok az olduğu bir draft oldu 2013 seçmeleri. Ancak Keenan Allen gözüme çarptı. LeVeon Bell de Steelers’ın son dönemki yüklelişinde önemli isimlerden biri olmayı başardı. Keenan Allen, 1000 yardlık pas mesafesini geçmesi, bunu sadece 71 yakalayışta yapması ve 8 TD’ı ile Chargers’ın playoff yürüyüşünde önemli bir yer edinebildi kendisine. Mike Glennon, Tampa Bay’in durumu dolayısıyla biraz gözlerden ırak kaldı, Eddie Lacy, 11 TD koşusu ile sezonu bitirmeyi başardı ve Packers’ı koşu hücumunda sırtladı. Yine de bir oyum olsa Keenan Allen’a verirdim diye düşünüyorum.

Görkem Şahinoğlu: Bu sezon çaylaklar anlamında genel olarak kısır bir sezon geçti. Bundaki en büyük neden skill pozisyonlarında dar bir havuzun olmasıydı. Senin dediğin oyunculara ek olarak büyük ihtimalle yılın en iyi savunmacı çaylağı ödülünü alacak olan Kiko Alonso’yu da ekleyebiliriz. Biraz da Bernard bu isimlerin arasına girebilir ancak topu Green-Ellis’le çok paylaştığı için bir adım geride kaldı. Bell de çok iyi bir sezon geçirdi ama bu yarışın Lacy ve Allen arasında geçeceğini düşünüyorum. Baktığımız zaman iki oyuncu da bir birine yakın bir sezon geçirdi. İkisi de 1000 yardı aştılar, biri 11 TD diğeri ise 8 TD’ye imza attı. Ödül kime verilirse verilsin bir haksızlıktan söz etmek mümkün olmaz ama kaybedene de yazık olacak. Şahsi fikrim ise tüm sezon daha stabil bir performans veren ve Alabama çıkışlı olmasından dolayı Eddie Lacy.

Hilmi Çeltikçioğlu: 
Peyton. Daha fazla yazmak size, bana ve klavyeme eziyet. Çaylaklar arasında ise bütün sezon seyrettiğim için Lacy diyorum. Bell olmaz, Keenan olabilir. Glennon ne alaka? Cordarrelle Patterson’ı eklemek lazım listeye.