Merhaba sevgili okurlar, 2014 NFL sezonun en güzel gündem yazılarından biriyle karşı karşıyasınız… Normalde soruları sorarken buraya Tampa Bay Buccaneers ile bir giriş yapma niyetindeydim. Malum, NFC Güney grubunda olmaları sebebiyle, şuanda sadece iki galibiyete sahip olmalarına rağmen, playoff’lar iki galibiyet, 2015 NFL Draftı’nın ilk sırasına ise sadece bir mağlubiyet uzaktalar ki bu olacak bir iş değil. İki ucu da çok güzel bir değnek. Şimdilik bu konudaki analizimi erteleyerek, gündemin girişinde yazarlarımıza teşekkür etmek istiyorum…

Genelde gündem haftanın son yazısı olurdu ancak malumunuz, bu gece (TSİ Perşembe gecesi, işe-okula gidenler için Cuma sabahı oluyor) NFL’de Şükran Günü sebebiyle üç maç oynanacak, yani “aman sabahlar olmasın” tarzı bir NFL akşamı bizleri bekliyor diyebiliriz. Bu sebeple haftanın sorularını sorduktan sonra, yazarlarımızdan cevaplarını erken vermelerini rica ettim ve beni kırmadılar. Her ne kadar bu haftaki gündem Hilmi Çeltikçioğlu ve Görkem Şahinoğlu’nun seriyi ele aldığı haftalardaki kadar muhabbet içermese de yazarlarımızın çoğu konuda fikir ayrılıklarına sahip olması açısından oldukça ilginç oldu, hem sizlerden de onlara biraz anlayış göstermenizi rica edeğim… Sonuçtai Görkem Şahinoğlu, Oakland Raiders’ın bu sezonki ilk galibiyetini almasından ziyade fantasy football ligimiz, NFLTR Bowl’da hayatında ilk defa beni yenmesinin -Pazartesi Gecesi Futbolu’nda gezegenler sıralandı ve tam elli sayı geriden geldi- şokundan halen çıkabilmiş değil, Hilmi Çeltikçioğlu ise Green Bay Packers’ın her maçını kazanıp, Super Bowl adayı olmasından sonra oldukça rahatlamış, her şeyi boşvermiş durumda. Oktay Çavuş da kendini fantasy football’a kaptıranlardan, canla başla playoff yarışı içinde, lider olduğum grupta son haftalarda playoff kovalıyor, gözü de adeta başka bir şey görmüyor. Genel olarak Washington Redskins yazılarından tanıdığınız Berk Orkun ise biricik quarterback’i Robert Griffin’in yedeğe çekilmesi sindiremiyor ve bunun yasından uzunca bir süre kurtulamayacak gibi gözüküyor. Kıssadan hisse, NFLTR insanlarının gündemini de sizler için özet geçmiş bulunup, bakalım NFL’de 12.hafta ve sonrasının gündeminde neler var, bir bakalım diyorum…

Pittsburgh Steelers haftayı bay geçerken, AFC North grubundaki Cincinnatti Bengals, Baltimore Ravens ve Cleveland Browns kazanınca gruptaki tüm takımlar yedi galibiyete ulaştı. Şuan için Bengals bir beraberliği olduğu için önde ancak yarış son haftaya kadar sürecek gibi gözüküyor. Peki, AFC North’ta ipi kim göğüsleyecek?

Görkem Şahinoğlu: AFC North’un bu hali iki sene önceki NFC East’e benziyor. Her şeyden önce yıllardır rekabetin görece daha az olmasından yakındığımız AFC’de böyle bir yarışın olması beni çok memnun ediyor. Bu dört takım da bu sezon oynadıkları futbolla playoff yapmayı hak ediyor aslında ama aralarından maksimum iki ekip playoff görecektir muhtemelen. Öncelikle kadro kalitesi olarak Baltimore Ravens ve Cincinnati Bengals; Cleveland Browns ve Pittsburgh Steelers’ın daha önünde. Gary Kubiak’ın yönlendirdiği Ravens hücumları daha önce hiç olmadıkları kadar iyi aynı şey Hue Jackson’ın Bengals hücumu için de söylenebilir. Mike Shanahan ve Todd Haley de bunlara çok yakın ancak aradaki fark topun savunma tarafından kaynaklanıyor. Steelers çok istikrarsız bir savunma ve çok sakatı var, Browns’ın ise koşu defansı çok zayıf. Ben Bengals’ın bir şekilde bu sezon da grubu kazanacağını düşünüyorum. Ravens’ın da geriye çok kolay bir fikstürü kaldı, gönlüm Steelers’ı istese de Ravens’ın da wildcard ile bu gruptan çıkacağını düşünüyorum.

Oktay Çavuş: Bu dört takım da yüksek kalibre takımlar. Benim favorim yine de Browns olacak çünkü hücuma az sayı üreterek de maç kazanabildiler. Steelers sadece yüksek skor çıkarabildiği haftalar maç kazandı. Ravens ise sadece koşu oyununu işletebildiği haftalarda. Bengals ise adeta bir kış güneşi. Yıldızları var ama playoff kalibresindeki takımlar arası kıyaslanınca, defansı yeterince iyi değil. Elbette ki bu takımlar arasındaki farklar çok büyük değil. Yani her an takımlar arası dengeler değişebilir. Herhangi bir sakatlık, basit hata, turnover tüm dengeleri değiştirebilir.

Hilmi Çeltikçioğlu: Şimdi Kaan’cım, önce bir adet bildiğin tavla zarı alıyorsun ve sallıyorsun. Bir çıkarsa Bengals, iki Ravens, üç Browns, dört ise Steelers. Beş çıkarsa zarı tekrar at, altı çıkarsa böyle bir soru sorduğun için kendini balkondan at. Yani fikstürlere bakınca hepsi birbiriyle oynayacak. Browns dışında pek bir sürpriz de yok şu haftaya kadar. Herhangi bir maçta rüzgar hafif sağ yerine soldan üflese, Erzincan’da bir kelebek kanatlarını çırpsa bütün division değişebilir. Sanki savunmalarına bakıp Browns demek istiyorum ama yalnızca demiş olmak için. Browns, evet Browns. Browns kazanır. Böbreğini satıp Browns’a yatır! Bir anda bir özgüven geldi, hayırdır…

Berk Orkun: Big Ben’in rüzgarı şimdilik durulmuş gibi gözüküyor ancak her şeye rağmen Martavis Bryant ve LeVeon Bell durmaya niyetli değiller. Steelers’ın hala çok önemli bir playoff adayı olduğunu düşünüyorum, hatta Bengals’in mevcut durumundan da önde görüyorum. Bengals son üç haftadır gerçekten bana birşeyler gösteremedi, Browns hakkında zaten konuşmaya gerek yok, Ravens ise her zamanki gibi içgüveysinden hallice devam ediyor yoluna. Uzun lafın kısası, let it be Steelers!

Ligin en çekişmeli grubundan sonra en kötü grubuna geçersek, NFC South’ta da inanılmaz bir yarış var. Bu grupta da herkes yenildi. Şuan için Atlanta Falcons ve New Orleans Saints sadece dört galibiyet ile ilk iki sırada yer alıyorlar. Hal böyle olunca üç galibiyetli Carolina Panthers ve iki galibiyetli Tampa Bay Buccaneers’ın bile grubu kazanıp playoff yapma şansına sahip. Sizce NFC South’tan en çok hangi takım playoff’a kalmayı hakkediyor, hangisi kalacak?

Görkem Şahinoğlu: Kime sorsanız en çok hayal kırıklığı yaratan grup olarak NFC South’ı gösterir şüphesiz. Sezon başında New Orleans Saints her üç kişiden birinin Super Bowl adayıydı. Tamam bu sezon çok yakın maçları kaybettiler ama bu 4-6’lık durumun mazereti olamaz. Gerçek şu ki Sproles’u çok arıyorlar, dürüst olmak gerekirse Saints adına bu kadar önemli bir oyuncu olduğunu sanmıyordum. Panthers bu grupta en çok mazerete sahip takım. Neredeyse sıfırdan wide reciever ve secondary kadrosu kurdular ayrıca hücum line’ındaki zayıflıkları ve yıllardır DeAngelo Williams ve Jonathan Stewart’ın ortalama altı oyunları olunca bu tablo gayet normal. Bence bu grupta Tampa Bay’in bile şansı var ama Panthers’ın yok. Falcons’ın bu kadar kötü olduğu bir sezonda playoff’a bu kadar yakın olması da bence hakkaniyetle bağdaşmayan bir olay. Tüm takımlar losing record ile sezonu bitirirse kim kalırsa kalsın hak ettiğini söylemek doğru olmayacak ama bu aşamada bence en çok hak eden taraf New Orleans Saints ve artık kendi hatalarıyla maç kaybetmekten vazgeçerlerse kazanan da onlar olacaktır.

Oktay Çavuş: Falcons ve Saints diğer takımlar önünde çok daha avantajlı. Saints bence potansiyeli çok yüksek bir takım. Her ne kadar bountygate sonrası coaching staff ve defans ünitesi neredeyse yerle bir olmuş olsa da, kim ne derse desin, eğer kadronuzda Brees varsa, çok şey mümkün. Falcons ise son yıllardaki kadar başarılı bir sezon geçirmese de, son yıllarda gücünü herkese ispatlamış bir takım. Panthers ise geçen yılki defans gücünü bu sene sahaya yansıtmakta güçlük çekiyor. Olası olay off tablosunda seyirciye keyif verecek oyunu oynayabilecek iki takım varsa bunlar da Saints ve Falcons olacaktır.

Hilmi Çeltikçioğlu: Ben seyrettiğim kadarıyla Saints diyorum. Sanki puan durumunda görünen vaziyetten iki gömlek daha iyi futbol oynuyor gibiler. Panthers’ın yıllardır kartviziti olan koşu oyunu yerlerde sürününce, Cam Newton’ın görünen söküğü dikecek terzi olmadığı ortaya çıktı. Örneğin bir Saints olsaydı bu durumda, aynı şeyi söyleyemezdik. Falcons ise takımın en sağlam yıllarında playoff’larda başarı gösteremedi, şimdi gönülsüz bir rebuilding ile Matt Ryan’ın en kaliteli yıllarını yiyorlar. Dimitroff bence çok iyi bir GM, ama Julio Jones için yaptığı takasın gölgesinden çıkamadı gibi. Buccaneers bildiğiniz gibi, diyecek hiçbir şey yok. Buradan Saints çıkar, ama bence toplanıp aralarından karma bir takım çıkarsınlar daha iyi. NFC South Losers! Bu division’dan .500’ün üstünde çıkana verelim Lombardi Kupası’nı gitsinler.

Berk Orkun: Bence playoff’a kalmayı en çok Mike Evans hakediyor -Tampa Bay değil!- diğer yandan Saints’in hala toparlanamamış olması işi iyice muğlak kılıyor. Cam Newton ipleri elinden kaçıralı dört hafta oluyor ve hala kontrolünü sahada sağlayabilmiş değil. Panthers savunması Two-Man Under dışında başarılı bir savunma yapamıyor. Falcons’da hücum ile savunma arasındaki uçurum artık daha ne kadar artacak tahmin etmek istemiyorum. Durum böyle olunca Colston, Ingram ve Cooks’un ofansif performanslarından kuvvet alarak güç bela Saints diyorum. Diğerleri bu kadar dahi ışık vermiyorlar.

Pazar gecesi oynanan tüm maçları bir kenara bırakırsak, Dallas Cowboys – New York Giants maçına Odell Beckham Jr.’ın tek elle yakaladığı inanılmaz touchdown pası damgasını vurdu. Her ne kadar Giants yenilse de 146 yard ve iki touchdown ile oynadı. Sizce Beckham Jr., Mike Evans, Sammy Watkins, Kelvin Benjamin gibi isimlerin olduğu 2014 NFL çaylakları arasındaki en iyi wide receiver mı? Yakın gelecekte dünyanın en meşhur Beckham’ı olur mu?

Görkem Şahinoğlu: Sondan başlayacağım; hayır, o dediğin çok zor. David Beckham asla yeri doldurulamaz bir efsanedir, gerek spor gerekse de magazinel açıdan. Bizim Beckham’a dönecek olursak kendisini daha geçen seneye kadar “Next Big Thing” olarak lanse edilen ve fazla şişirilmesi sonucu patlayan Dorial Green-Beckham ile karıştırıyordum. Bu adam da kim şimdi demeyin, iki saniye araştırın. Açıkçası NFL’de izlediğim Odell Beckham ile LSU’da izlediğim Odell Beckham arasında çok büyük farklar var. Kolejdeyken iyi bir slot reciever ve big play guy olarak gözüküyordu ve NFL seviyesinde böylesine etki yaratacağını düşünmüyordum. Bu aslında NCAA’deki oyuncu değerlendirmelerinin ne kadar riskli olduğunun göstergesi. Benckham’ı bu sezon NBA Draftı’nın ilk sırasından seçilen Andrew Wiggins ile ailevi açıdan kıyaslayabiliriz. Wiggins’te olduğu gibi Beckham’ın da anne ve babası eski sporcular. İkisi de inanılmaz atletizmlerini genler sayesinde almış oyuncular ve oyuna 1-0 önde başlıyorlar. Ayrıca Beckham’ın futbol oyuncusu olmaktan son anda vazgeçip Amerikan futbolu oyuncusu olması gibi enteresan bir hikayesi de var. Anlayacağınız Beckham hakkında daha uzun uzun konuşabilirim ama yerim dar. O yüzden cevaba geçiyorum. Ben Beckham’ın bu grubun en iyi reciever’ı olabileceğini düşünüyorum çünkü Antonio Brown’ın açık alan patlayıcılığına, Fitzgerald’ın ellerine ve D-Jax’ın cover edilemezliğine sahip. Bence yeterli özellikler ama benim favorim hala Mike Evans.

Oktay Çavuş: Pazar gecesi tek elle yakaladığı inanılmaz touchdown pasını saymazsak, Odell Beckham Jr. hala son altı maçını kaybetmiş, sadece üç maç kazanmış bir takımın oyuncusu. Yetenekleri bakımından söylenecek bir söz yok ancak, Eli Manning’in elinde sağlıklı bir Victor Cruz olsaydı, bugün acaba Odell Beckham Jr. hakkında bunları konuşuyor olur muyduk? Ya da önümüzdeki yıl RGIII ile aynı kaderi paylaşmayacağının bir garantisi var mı? Tek bir catch üzerinden bir oyuncuyu değerlendirecek kadar sığ düşünemeyeceğim için üzgün de değilim aslında. Odell Beckham Jr. kesinlikle radarımda olacak oyuncuların başında geliyor. O yüzden bu sorunun cevabını önümüzdeki sezon cevaplandırmak üzere, şimdilik pas geçiyorum. :)

Hilmi Çeltikçioğlu: Muhteşem bir top tutuş ve son yıllarda gördüğüm en iyi hareketlerden biri. Adam zaten maç öncesi ısınmalarda bunun sinyalini veriyordu. Ancak zor topları tutabilmek, elit receiver olabilmenin sanıldığı kadar büyük bir parçası değil. Çok hızlı olursun, kimse yakalayamaz mesela. Şahane route koşarsın, devamlı boş olursun. Fiziksel olarak o kadar üstünsündür ki, etrafında üç kişi de olsa o top senindir. Ya da hepsini yaparsın, adını Megatron koyarlar. Beckham kardeşim. Jünyor! Sirk değil burası. O güzel hareketinin altını da doldur, ben seni Megatron’un yanına koyarım hiç merak etme. En iyi çaylak ise receiver Sammy Watkins, ama onun oyun kurucusu böyle fantastik tutuşlar yapmasına gerek kalacak şekilde top atmıyor.

Berk Orkun: Odell Beckham, öz evladım, ciğerparem. Fantasy draftı’nda onu seçtiğimde bana gülenlere buradan kısık gözlerle bakıyorum. Atletizmi ve inanılmaz elleriyle bundan daha fazlasını yapabileceğini gösteriyor. Sezon başındaki mock draft yazımda kendisinin Watkins’den sonra en kaliteli receiver olduğunu, hatta ve hatta sınfının en atletik receiver’ı olduğunu da söylemiştim. Şu anki performansıyla da beni haksız çıkartmıyor. Böyle performanslara alışın derim çünkü bu çocuk bunları düzenli olarak yapabilecek yeteneğe ve mentaliteye sahip -tamam biraz parti sever ama Johnny Football değildir- bu yüzden şu an bana göre Watkins’den kesinlikle daha iyi işler yapıyor. Ancak ham potansiyel bakımından şu an için Watkins daha önde.

Washington Redskins, San Francisco 49ers mağlubiyeti sonrası son haftalarda oldukça gündemi meşgul eden Robert Griffin III’yi yedeğe çekip kendilerine iki maç kazandıran Colt McCoy’u starter yapma kararı aldı ancak onlar için iş işten geçti gibi. McCoy, Redskins’in aradığı isim mi ve RGIII şu dakikadan sonra kariyerini toparlayıp, eski günlerine dönebilir mi?

Görkem Şahinoğlu: Bu konu artık o kadar uzadı ki hiç konuşmak istemiyorum desem yeridir. Robert Griffin’e gerçekten çok acıyorum, onun gibi bir atlet kolay kolay yetişmiyor ve çok kötü koçların elinde harcandı. Kötüden kastım coaching yetenekleri demek değil. Gruden iyi bir koçtur ama hepimiz kendisinin pocket passer aşığı olduğunu biliyoruz. Griffin ile uğraşmak yerine kolayı seçti. Takım iddiasız kaldıktan sonra McCoy’a dönmesi çok anlamsız ama o da kendi koltuğu için mücadele ediyor. Benim düşüncem RGIII için artık Redskins günleri sona erdi, kendisinin yerinde olsam takasımı isterdim. Mesela Phiadelphia Eagles ve Chip Kelly onun tam aradığı ortam olabilir.

Oktay Çavuş: Sezon ortasında, üstelik de oldukça başarılı bir çıkış yakalamışken, Colt McCoy’dan vazgeçmeleri büyük bir hataydı. RGIII’yi oynatmak taraftarları memnun etmek ve forma satmak için iyi bir karar olsa da, takımın tüm ivmesini tersine çevirerek Redskins’in tüm sezonunun çöpe gitmesine sebep oldu. Şimdi Colt McCoy’la bile aynı günleri yakalaması mümkün gözükmüyor. RGIII elbette ki son derece yetenekli bir QB ve uzun yıllar başarılı bir kariyere imza atabilir. Hatta franchise QB olma potansiyeli olan bir oyuncu. Bu sezon RGIII de, tıpkı McCoy gibi tamamen koç kurbanı oldu diyebiliriz.

Hilmi Çeltikçioğlu: RGIII, NFL’de oyun kurucu oynamak için gereken fiziksel alet edevata sahip. Bu oyuncunun parlayıp sönüşünü, Tebow’unki ile karşılaştırmamak gerek. Sonuçta bu kadar yukarıdan seçilen ilk oyun kurucu değil ama onu almak için verilenlerle 33.takım kurulurdu. Baskı büyük ama Griffin’in kafası başka yerde. Tebdil-i mekanda ferahlık vardır; başka bir yerde daha başarılı olabilir. Örneğin Bill Belichick gibi bir koçla Hall of Fame’e kadar yolu var. Bulutlardan inip bugüne bakarsak, yedeğe çekilmesi kaçınılmaz olmuştu. Maaşı sebebiyle de Washington’da kalması zor. İkinci round’a sat, arkana da bakma. Gruden da şu haliyle her başarılı koordinatör’ün, head koç seviyesinde aynı etkiyi gösteremeyeceğinin kanıtı. Daha kredisi var ve umarım toparlar. Sevdiğim adamlardandır.

Berk Orkun: Colt McCoy sezonun bu noktasından sonra bir şeyi değiştiremeyeceğini bilerek o koltuğa oturuyor. Öyleyse orada olmasının ne önemi var ki? İki maç üst üste kazandırdıktan sonra onunla devam edilmesi belli bir mantığa bağlanabilirdi ancak şu an RGIII’den McCoy için vazgeçmek pek de anlamlandırılabilir değil. Ne zaman bizim yönetimin aklı selim karar aldığı görülmüş ki diyor ve hayırlara vesile olsun Colt’çuğum diyorum. Hand some wins over to us. RGIII sorusuna cevap olarak son yazım okunabilir. Burada tekrar yazarsam Kaan Özaydın haftaya bana düğün davetiyesi bastırır çünkü.

Son olarak ligin zirvesine bakarsak, Arizona Cardinals bu hafta Seattle Seahawks’a kaybederek bu sezonki ikinci mağlubiyetini aldı ve oldukça zor bir fikstüre sahipler. New England Patriots, yedi maçtır kazanıyor ve oldukça formdalar. Cowboys ve Eagles’ta uzun galibiyet serilerine sahip takımlardan. Sizce hangi takım ligi lider bitirmeye daha yakın ve en büyük şampiyonluk adayı?

Görkem Şahinoğlu: Arizona Cardinals’ın şu durumda bırakın ligi, NFC West’i lider bitirme şansı için tehlike çanları çalmaya başladı. Geriye üç division maçları kaldı ve Seahawks ile Niners iki maç geriden geliyorlar. Şuan ki form düzeyi ve kalan maçlara baktığım zaman çok rahat bir şekilde Patriots’ın ligi lider bitirebileceğini söyleyebilirim. Chiefs yenilgisi sonrası playoff yapamaz bile denen takımın gösterdiği reaksiyon gerçekten saygı duyulası. Bilichick ve Brady önünde şapkamı çıkarıyorum.

Oktay Çavuş: Patriots ligin en iyi çıkışını yakalayan ve suan için yenilmesi en zor olan takım diyebiliriz. PM’li Broncos darbe almış olsa da, kolay kolay düşecek gibi gözükmüyor. Cowboys ve Eagles kadar Green Bay ve Cardinals’i de konuşmalıyız. Söz konusu Super Bowl ya da konferans finali olduğunda ben hücum takımından ziyade, defans ve special teams odaklı değerlendirme yapmayı seviyorum. Geçen yıl bir seferliğine bu kuralımdan ödün verip Seahawks defansı yerine Peyton Manning’i seçtim, tekrar aynı hatayı yapmaya niyetim yok. Neyse ki ulusal basında “Denver kazanır” manşetli bir röportajım yayınlanmadı. :)

Hilmi Çeltikçioğlu: Sene başında iki takım da 1-2 iken “Super Bowl’da Packers Patriots’ı yener” tahminim vardı. Değiştirmek için bir sebep göremiyorum. Bu hafta zaten bu iki takım karşılaşıyor. Bence iki eliniz kanda bile olsa bu maç kaçmaz. Önden ellerinizi bir yıkayın tabi. Rodgers ve Brady olmazsa Cowboys ve Broncos olabilir. Günümüz NFL’inde yedek oyun kuruculu Eagles ve Cardinals’a güvenle bakamıyorum.

Berk Orkun: Patriots’un ve Packers’ın kesinlikle bir adım önde olduğunu düşünüyorum. Rodgers virtüöz havasına girmiş durumda ve Brady de o rezalet receiving ekibine şairane işler yaptırıyor -nispi olarak…- Revis’in yükselen grafiğinin Pats secondary’sini düzene sokması, Packers cephesinde ise Peppers ve Matthews’ün bluff oyunlarını gerçeğe dönüştüren performansları en önemli faktörler olarak değerlendirilebilir. Ama bir seçim yap be adam derseniz, Patriots momentum farkıyla sıyrılıyor.

Son dedik ama bir de ligin dibine bakmadan bitirmeyelim. Oakland Raiders galibiyetini sonunda aldı ve bir galibiyetli Jacksonville Jaguars’ı yakalamayı başardı. İkişer galibiyetli Tampa Bay Buccaneers’ı ve New York Jets’i de denkleme katarsak, sezonun en kötü takımı hangisi? Hangisinin geleceği en karanlık?

Görkem Şahinoğlu: Yeter be kardeşim, al kazandık ama yine son soruda bir Oakland Raiders katıyorsun araya. Gönül rahatlığıyla söyleyebilirim ki bu takımlar arasında geleceği en aydınlık takım Raiders. Bunu sadece bir galibiyete bakarak söylemiyorum. Bu sezon hakikatten üzerine takım kurulacak temel parçalara sahibiz ve playoff takımı olmaktan sadece bir WR, bir RB ve bir MLB uzaktayız. Geleceği sıkıntılı takım da New York Jets, çok net. Ne Geno ne de Vick franchise quarterback olamayacak onlar için, büyük ihtimalle koçları kovulacak, belki GM gidecek. Her şeye yeniden başlamaları gerekiyor ama mevcut kontratlarla da zorlanacaklar.

Oktay Çavuş: Ligin dibinden kime ne ki? Takım analizi yapacak olursak, Raiders ve Jets önümüzdeki sezon çok daha iyi bir sezon geçirecek gibi görünüyorlar. Her iki takım da fiziksel bir oyun oynuyorlar. Jets için sistem adaptasyonu, Raiders için çaylak oyuncuların entegrasyonu önemli. Jaguars ve Buccaneers için ise söylenecek çok fazla söz bulamıyorum. Sanırım Giants ile Buccaneers taraftarları aynı kaderi paylaşıyorlar. Kaybedilen maçlardan çok, WR’ların tuttuğu paslar konuşuluyorsa, ciddi bir sıkıntı var demektir.

Hilmi Çeltikçioğlu: En kötü takım şuanda Oakland, iki maç sonra Jaguars olacak. Jets ve Buccaneers aldıkları skorlar kadar kötü takım değiller. Gelecek derken bakılacak tek şey salary cap, draft pick ve GM’dir. Burada göze batan bir “kaybeden” yok. Takıma free agent dolduran Raiders’ın GM’i McKenzie dikkat çekiyor ama bu adamlara rahmetli Al Davis gibi kucak dolusu para vermedi. Üstelik de Carr ve Mack’in etrafına kurulacak bir takım için karanlık olan tek şey formalarının rengidir. NFL’in güzel tarafı da bu. Üç sene sağlam draft edip oyuncuları geliştirirsen rahat rahat şampiyon olabilirsin. Yeter ki sabırlı ol. Burada Davis’in ruhunu çağırıp Jerry Jones’un yanağından makas alıyorum. Takım Dallas diye sen Ceyar olmak zorunda mısın? Ceyar için bkz:JR, Dallas dizisi. Oktay Abi, yeniden çekilmeye başladığı için diziye gönderme yapılabiliyor.

Berk Orkun: Tartışmasız Jets ve Jags. Raiders ve Bucs ellerinde hiç yoktan değerli prospect’ler olan takımlar, Khail Mack, Derek Carr, Mike Evans önemli isimler, bunlar üzerinden yapılanmaya doğru yerlerden başlayabilirler. Ancak Jets allem kallem derken kendini nasıl bir hengamenin içinde bulduğunun farkında değil. Chris Johnson’a ve Eric Decker’a bir de Percy Harvin’e sahip olabilirler, ancak düzene ve aklı başında bir QB’ye sahip değiller. Jags cephesinde ise hiçbir ışık yok. Bortles lise pasörü gibi oynuyor. Cecil Shorts harcanmaya devam ediyordu en son bıraktığımda -5 hafta önceden bahsediyorum- ve defans takımı bence devre arasında sigaraya içmeye falan çıkıyor. Başka bir açıklama getiremedim.