Uzun süren bekleyişin ardından gerçek futbol nihayet başladı. Futbolsuz geçen özlem dolu ayların ardından NFL’in birinci haftası her zamanki gibi heyecan doluydu. Sezonun başlamış olmasına istinaden biz de artık klasikleşen haftanın öne çıkan gündem maddelerini tartışmaya bu yazıyla yeniden başlıyoruz. Soruları gördüğünüzde ilk hafta adrenalinine kapıldığımı görebilirsiniz. Oakland Raiders, tüm umut verici sezon öncesine rağmen hala eski Raiders gibi göründü ilk haftadan. Sizin de gönül verdiğiniz renkler ilk hafta da kaybetmiş hatta yaşam belirtisi bile göstermemiş olabilir. Ancak Justin Tuck’ın da farklı Bengals mağlubiyetinden sonra söylediği gibi “Amaçlarınıza henüz ilk haftadan ulaşamayacağınızı öğrenebilecek kadar uzun süredir bu ligdeyim, daha önce sezona hızlı başlayıp kıçımın tekmelendiği oldu aynı şekilde sezona kötü başlayıp kıçları tekmeleyerek şampiyon olduğum da oldu.” Tabi ki Raiders, Jaguars, Redskins gibi takımlardan şampiyonluk beklemiyoruz ama iyi bir sezon için de ümidinizi kaybetmeyin.

Haftanın en ilgi çekici olaylarından biri olan ilk iki sıradan seçilen iki quarterback’in karşılaşmasıyla ilgili de bir itirafta bulunmak istiyorum. Geçtiğimiz sezon hem Winston hem de Mariota’yı çok yakından takip ettim ve bunun üzerine bir yazı da yazdım. Okuyanlarınız hatırlar, kimin daha iyi bir NFL oyuncusu olacağı konusunda her zaman Winston’ın tarafındaydım, hala da öyleyim ama Mariota’yı değerlendirirken büyük yanlış yaptığımı belirtmek istiyorum. Tek bir maç kesin yargıya varmak için yeterli değil ancak Mariota ilk maçtan nasıl bir oyuncu olabileceğini gösterdi. Gündem maddelerimiz arasında bu konuyu da bulacaksınız, bu taraftan buyurun…

Son şampiyon New England Patriots, sezona açılış maçında Pittsburgh Steelers’ı rahat bir şekilde yenerek başladı. Bundan bir kaç hafta öncesine kadar Tom Brady’nin bu karşılaşmada forma giymesine imkan yokken son anda dört maçlık cezası kaldırıldığı için forma giydi ve çok üst düzey bir performans gösterdi. Deflategate olayı üzerine çok tartışıldı ama siz yazarlarımıza soruyoruz, Brady’nin cezasının kaldırılması hakkında görüşleriniz neler? NFL’in ceza sistemine güveniniz kaldı mı? Roger Goodell ceza kurulundan ayrılmalı mı? NFL bu olayı yönetemedi mi? Bonus olarak Rob Gronkowski insan mı?

Berkan Uzun: Belichick, Belichick, Belichick . Ruh hastası bir koçun ruh hastası sistemi takır takır işliyor. Bunun dışında kural dışı saha aktiviteleri ile de oldukça kendilerinden söz ettirmeyi başarıyorlar. Hatırladığım kadarını yazacağım sadece ama 2007 senesinde rakip takımın oyun sinyallerini video’ya alırken yakalandılar. Para cezası ile geçiştirildi. Geçen sezon playofflar’da hileli hurdalı bir formasyon ile sahaya çıktılar. Bu formasyon da yasaklandı. Bu sezonda inik top skandalı ortaya çıktı ama bir şey olduğu yok her şey günlük güneşlik. Benim için en büyük soru işareti maç skoruna bu kadar etki eden direk sportif müdahaleleri oyuncuların yapmış olduğu davranışların önünde tutmamaları. Ray Rice karısını dövdüğü için kariyeri bitti. Adrian Peterson çocuğunu dövdü dediler bir sezon oynatmadılar. Saha içerisinde sportif başarıyı direk etkileyen faktörler karşısında bu kadar sessiz ve yaptırımsız kalmalarını anlayamıyorum açıkçası. Goddell sanki işin paparazzi boyutunu devralmış gibi gözüküyor. Sportif anlamda her türlü hile ve hurda yapılabilir gibi duruyor. Yeter ki kılıfına uydurun. Birde bazı takımların gerçekten lobisi sağlam aynı durumda Raiders falan olsaydı herhalde öttürürlerdi garibanları (Ozan’cığıma selam olsun). Güvenlik demeyelim de çok siyasi ve taraflı kararlar çıkabiliyor diyelim bu soruyu da yanıtlayalım. Bonus soru konusuna gelince çok farklı bir ayıcık, kendisi severek takipteyiz.

Sinem Savcı Soygül: Olayın X kısmına bakınca “ne güzel seyrediyoruz, bahis yapıyoruz, niye hile hurda dönüyor kardeşim, ayıp ama” diyorum. Diğer Y tarafına bakınca NFL’in oyuncuları hiçbir zaman korumadığını hatta bir kalemde silip attığını, canı istediğine istediği cezayı verdiğini düşünerek bu kararın NFL oyuncuları açısından büyük bir backup support olduğunu görüyorum. Ayrıca Patriots, Brady olmadan da dört maç başarı elde edebilecek bir takım. Sezonun açılış maçında Brady’nin şovu olması Pittsburgh Steelers açısından kötü oldu tabi. Steelers defansının acilen güçlenmesi lazım aksi halde cacık olmayacaklar. Gronk gibi bir insan evladını neden boş bıraktılar diye düşündüm maçı izlerken ama sonra anladım ki, Steelers da onu durdurabilecek adam pek yok.

Hilmi Çeltikçioğlu: Her ne kadar her türlü rapor, ifade, tartışma pdf olarak yayınlansa da olayın arka planındaki her unsuru bildiğimize inanmıyorum, bu yüzden şu anda verebileceğimiz her türlü suçlu/suçsuz yargısı aslında Brady’yi seviyorum / sevmiyorum ayrımından öteye geçemez. Benim bu olaylarda vurgulamak istediğim nokta şu: Kuruluşundan, hatta AFL ile birleşmesinden beri NFL’i NFL yapan şey ligdeki tüm takımların aynı doğrultuda, aynı hedefe kilitlenmiş ilerlemeleridir. Verilmiş bir disiplin kararını mahkemeye götürmek, sonucu ne olursa olsun bu birlik-beraberliğe vurulmuş bir darbedir. Yoksa cezayı Goodell kesmiş, Badell kesmiş çok mühim değil. Bonus cevap: Gronkowski insan ama zamane insanı. Geçmişteki oyuncuların kas yapısı bugünkülerin oldukça altında, ama şunu da unutmamak lazım ki kaslar gelişir, ama tendonlar, ligamentler gelişmez. Belli kapasitesi olan ligamente yükle hayvan gibi kası, sonra ACL’leri MCL’leri PCL’leri kucağına al.

Kaan Özaydın: Fantasy football ligimiz NFLTR Bowl’da beşinci turda Tom Brady’i seçtiğim ve iki, üç sonra cezası kalkıp ilk maçta bana 35 puan getirdiği için söylemiyorum, cezanın kalkması doğru bir karardı. İlk başta sadece dört maçlık bir cezanın az olduğunu düşünüyordum ancak olay sadece iddiadan ibaret. Yani ortada havası inmiş New England Patriots’a ait toplar var ancak Tom Brady’nin bu işe bulaşıp bulaşmadığına dair somut bir kanıt yok. Dolayısıyla masumiyet karinesi diyorum, cezanın kalkmasını doğru buluyor. Roger Godell zaten yukarıda bahsedildiği gibi skandallar konusunda her şeyi eline yüzüne bulaştırıyor. Lokavtı iyi yönetmişti ama… Gronkowski’ye gelince, tartışmasız ligin en iyi tight end’i. Jimmy Graham’ın artık Seattle’da olduğunu da düşünürsek, kendisiyle kıyaslayacak kimse kalmadı.

2015 NFL Draftı’nın bir ve iki numarasını karşı karşıya getiren maçta Tennessee Titans, deplasmanda Tampa Bay Buccaneers’ı Marcus Mariota’nın şovuyla çok rahat geçti. İki çaylak oyun kurucudan iki zıt performans izlediğimiz bu maçta sizce Bucs yanlış oyuncuyu seçtik diye düşünmüş müdür? Bir maçla değerlendirme yapmak adil olmasa da Mariota’nın önünde Jameis Winston’a göre daha mı parlak bir kariyer var? Mariota’yı nasıl bir NFL geleceği bekliyor?

Berkan Uzun: Ne yalan söyleyeyim Winston’un daha iyi oynamasını bekliyor idim. Mariota’da tutunamaz diye düşünüyordum fakat bu maç tam tersini gösterdi. Bu tarz çaylak oyuncuların ilk sezon inanılmaz parlamalarını sonrasında yavaş yavaş düşüşe geçtiklerini defalarca şahit olduk özellikle son sezonlarda. Bu nedenle şu an her iki QB içinde bir şey söylemeyi çok doğru bulmuyorum. Kendilerini hem kişisel hem de sportif başarı açısından nasıl geliştirdikleri çok önemli bence. Winston da parlamalı, bir sezon sonrasında kariyeri biter diyeceğim. Mariota da eğer kendini geliştirirse daha büyük potansiyeli var bence. Tabi sadece işin bencesi…

Sinem Savcı Soygül: Bu iki QB performansını konuşmak için çok erken. Kolejden efsane olarak gelip NFL de bir halt yiyemeyen çok QB gördük. İkisi de 21 yaşında rookie. Sezon ortasında tekrar konuşalım bu konuyu…

Hilmi Çeltikçioğlu: Ortalama taraftar değil bir maç, o ilk interception’dan touchdown pozisyonunda bile yanlış oyuncuyu seçtiklerini düşünmüş olabilir. Taraftar sonunda. Mariota’nın lige daha hazır bir oyuncu olduğu biliniyordu ama Winston’ın potansiyeli çok daha yüksek. Elde de patlayabilir, ama pas rekorları da kırabilir. Biraz şansa, biraz da kimin eğiteceğine bağlı. Bence ilk seneden oynamasa da olurdu. Amerikan futbolunda, özellikle Amerika’da oyun kurucu idmanda yetişir. Sürekli bir sonraki maçın oyun planına göre idman yapan oyun kurucunun NFL’de gerekecek temel teknikler üzerine eğitim alması zorlaşıyor. Eğer oyun kurucunuz uzun vadeli bir projeyse, sahaya sürecek başka adam bulun.

Kaan Özaydın: Mariota ilk maçında inanılmaz bir oyun ortaya koydu ancak bu iki oyuncu zaten kariyerleri boyunca daima kıyaslanacak. İlk maçta dört touchdown pasıyla NFL’e giriş yapmak hem de bunu arkasından seçildiği quarterback’in takımına karşı yapmak, muhteşem bir iş. Yine de ilk maçın hatta ilk sezonunun gazına gelmemek gerekiyor. Robert Griffin III’nin ilk sezonunu ve şimdi Kirk Cousins ve Colt McCoy’un arkasında yedek olmasını hatırlatmak isterim bu noktada.

Baltimore Ravens – Denver Broncos maçı beklentilerin uzağında geçen bir maç oldu. Hem Joe Flacco hem de Peyton Manning’in çok zorlandığı ve TD pası atamadığı maçı Broncos savunmasıyla kazandı diyebiliriz. Geçtiğimiz sezon sonu vuku bulan ve bu hafta iyice dillendirilen Peyon Manning’in devrinin sona erdiği görüşüne katılır mısınız? Sağ kolunda artık o eski gücün olmadığı aşikar ancak Manning’i bu kadar çabuk rekabetin dışına itebilir miyiz? Manning’in sıradan oyun oynadığı bir Broncos’un geleceğini nasıl görüyorsunuz?

Berkan Uzun: Flacco’ya fantasy’de getirdiği 0 (Sıfır) puandan dolayı özellikle teşekkür etmeyi bir borç bilirim. Sezon başı her iki takımda ritim bulamadı deyip geçeceğim. Manning’in kol gücü vs. diyoruz ama adam uzun yıllardır bu ligde iyisiyle kötüsüyle iyi bir lider sahada bulunması bile yeterli. Bu seviyede oynasa bile takımı sırtlayacak güçte. Manning’siz bir Broncos bu pass baskısı ile her türlü olur. Ware ve Von Miller ve de Wade Philips ‘İn katılımlarıyla çok efektik bir kadro kurdular. Hücumlarıda gayet iyi bu takım kolu güçlü veya güçsüz Manning ile bence Super Bowl adaylarından bir tanesi.

Sinem Savcı Soygül: Peyton 40’ın kapısını çalmış, 18 yıldır NFL de. Hala iyi mi, iyi. Geçen seneyi 4,700 küsür yard ile bitirmiş, rating 100 üstü, daha üstüne ne diyelim. Sakatlanmadığı sürece playoff’a giderler bence. Anderson ligin en iyi RB’lerinden biri hem daha üçüncü sezonu. WR Thomas 111 reception ve 1,619 yards ile fantasy de gözüme kestirdiğim ve Yiğithan a kaptırdığım kişidir…

Hilmi Çeltikçioğlu: Maçı Manning’in koluna, Anderson’ın bacağına, ne bileyim Harbaugh’un oniki parmak bağırsağına bağlamak yanlış olur. Maç, iki savunmanın Super Bowl kalitesinde performansı yüzünden o skorla bitti. Herhangi başka iki takım birbirine 50’şer sayı atabilir. Manning’in devrini ancak Manning kapatır. Sanki bir istatistik veya tarihe geçme arzusuyla hareketleri var gibi geldi bana geçen sene. Ne kadar yaşlanmış olsa da Peyton Manning şu anda hala ilk beş oyun kurucu arasında. Geçen sene Kansas City maçını görüp Tom Brady’nin yedeğe çekilmesini savunan tezcanlı tayfanın işi bu.

Kaan Özaydın: Adınız Peyton Manning olunca, şampiyon olamadığınızda yerden yere vurulursunuz. Yaş da olmuş 39, “Yaşlandı” muhabbetleri ancak şimdi başladı. Brett Favre, 36 yaşındayken artık çok yaşlandı diye konuşulmaya başlanmıştı bile. Günümüz spor dünyasında gelişen teknoloji ve idman yöntemleriyle ben emeklilik yaşının artması gerektiği kanısındayım, Peyton Manning ve Tom Brady gibi dedelere de bu yüzden saygı duyuyorum. Peyton’ın üstünü çabuk çizdiler bu sene, Perşembe gecesi Kansas City Chiefs maçında toparlanma sinyalleri vermeye başladı bile.

Haftanın en zevkli maçı Pazar gecesi Giants ile Cowboys arasında oynandı. Cowboys’un neredeyse tüm maç kendi ayağına sıktığı maçta son bölümdeki enteresan olaylar sonu kazanan yine Cowboys oldu. Maçın en tartışılan anı olan Eli Manning’in goal line’da topu savurarak süreyi durdurması ve Romo’ya maçı kazandırma şansı vermesi sadece Eli Manning’in hatası mı? Coaching staff’ın hiç suçı yok mu? Yoksa Manning play call’a rağmen insiyatif alarak koşu oyunu oynatabilir veya bilerek sack yiyebilir miydi? Peki ya Rashad Jennings’in “koçlar bana son pozisyonda sayı yapmamamı söyledi” sözüne ne demeli?

Berkan Uzun: Yani NFL’de koç olacaksın, NFL’de QB olacaksın ve böyle bir hata yapacaksın. Ben bir şey diyemiyorum hiçbir şey yapamadın diz koyup vur field goal’ü. Anlamadım, anlayamadım, anlamlandırmadım da. Şimdi bunları böyle yazıyoruz ama daha geçtiğimiz sezon finalinde formdaki bir RB’e top vermeden Super Bowl’u hediye etmiş bir head coach yerinde otururken bu arkadaşları hiç konuşmayalım bence.

Sinem Savcı Soygül: Öncelikle “haftanın en zevkli maçı” kısmını çıkarsak diyorum. Eli Manning’e bunun için para ödediğimizi düşündükçe bir Giants taraftarı olarak deli oluyorum. İnsan hata yapar ama salaklık yapmaz. Maçı izlerken field goal gideceklerini düşündüm, baktım oynuyorlar, zamanı durduracak dedim, herif pas attı ya… Onu da atamadı zaten…

Hilmi Çeltikçioğlu: Toplu bir çuvallama olmuş. Jennings’e sayı yapmamasını söylemek büyük bir hata zaten; Eli orada Dallas’ın mola sayısını yanlış bildiğini itiraf etti. O son pozisyonda da koşu oyunu verilmesi çok önemliydi. Pas verildiyse de Eli’ın sack olması lazımdı. Yani maçı vermek için zorla uğraşılsa ancak bu kadar kötü oyun idare edilir. Bunları kendi stadında Jimmy Hoffa’nın yanına gömeceksin (Ödev: Jimmy Hoffa / Giants Stadium)

Kaan Özaydın: Diğer yazar arkadaşlara katılmakla beraber, Tony Romo’ya parantez açmak istiyorum burada. Tamam Eli Manning’in süreyi durdurdu ama süreyi durdurduğunda maçın bitimine sadece bir dakika ve 27 saniye vardı ve Dallas’ın hiç molası kalmamıştı. Üstelik takımın en iyi wide receiver’ı (Dez Bryant) sahada yoktu. Bu tarz bir durumda her QB takımına maçı kolay kolay kazandıramaz. Üstelik o son topta gelen kötü snap yüzünden az kalsın fumble yapacaktı Tony Romo. Özetle New York Giants’ın maçı kaybetmesinin en büyük sorumlusu Dallas Cowboys quarterback’i Tony Romo’dur bence.:)

Atlanta Falcons yeni koçuyla ligin en merak uyandıran takımı Philadelphia Eagles’ı yenerek sezona başladı. Özellikle ilk yarıda Falcons’ın çok iyi savunma yaptığını gördük, bunu Dan Quinn etki olarak mı açıklarsınız yoksa Eagles daha maça ısınmamış mıydı? Keza Eagles ikinci yarı müthiş bir tempoyla Falcons savunması yokmuş gibi hücum etti. Ancak Falcons defansındaki gelişim aşikar ve Falcons tamamen yarışa açık NFC South’ta şampiyonluğun en büyük adayı olabilir mi? Julio Jones’un ne kadar dominant olduğunu gördük, kendisinin NFL genelinde yeri neresidir? En iyi? Eagles’la yeni kariyer başlangıcı yapan Sam Bradford’ı nasıl buldunuz?

Berkan Uzun: Eagles sistemi ki Mark Sanchez’i bile adam etti. Chip Kelly üç sezonda dört farklı QB ile oynadı ve hiçbir şey değişmedi. Muazzam bir hücum sistemleri var. İkinci yarı zaten bunu gösterdiler. Bradford ve Eagles yürür gider hücum olarak. Savunma kısmındaki soru işaretleri takımın kaderini belirler. Gelelim Falcons’a, ben hiç ümitli değilim. İyi hücum yerli yerinde ama savunma ikinci yarıdaki gibi olacaksa gene saç baş yoldurtan bir sezon Falcons’u bekliyor. Jones ilk hafta itibariyle alem buysa kral benim dedi ama kendisine ancak ilk beşte yer bulur diye düşünüyorum.

Sinem Savcı Soygül: Maçı izlemedim. Ama Eagles ile aynı division’da olduğumuzdan dolayı pek sevmem kendilerini… Eagles’ta DeMarco Murray gibi bir RB varken her QB başarılı olur ve bence ligin en iyi RB’i kendisi.

Hilmi Çeltikçioğlu: Eagles, temellerini oturtmadığı bir takımla başarı yakalamak aşkına öyle kadro hareketleri yaptı ki, bundan iki sene sonra Chip Kelly’nin ya heykeli dikilir, ya da ayağına beton dökülüp kendisi oraya dikilir. Eagles’ın Packers ile yaptığı preseason maçında (gerçi o maçlara oyuncu değerlendirmesi dışında pek bakmam) gördüklerimden sonra bu takımın alacağı hiç bir sonuca şaşırmam. Falcons için ise daha ilk maçtan bir şey söylemek zor. Yeni bir koçun getirdiği rüzgar da olabilir, tamamen değişmiş takım kültürünün ilk yansımaları da… Göreceğiz. NFC South’a gelince, NFLTR yazarlarından 11’i ile o division’ı kazanırım ben.

Kaan Özaydın: Geçtiğimiz sezon Hilmi Çeltikçioğlu’nun fantasy kadrosunda James Jones (J. Jones) vardı. “Kadroma her baktığımda J. Jones’u Julio Jones sanıp heyecanlanıyorum” diyordu. İşte böyle bir adam Julio Jones. En iyi wide receiver der miyiz bilemiyorum ki bu sezonluk performanslara göre değişen bir şey. Eagles konusuna gelince ben hala Sam Bradford’a güvenemiyorum. Her sakatlanıp takımı yarı yolda bırakacakmış gibi geliyor. Maçı izlemeyenler varsa Kiko Alonso’nun tek elle yaptığı interception’ı özetten bir izlesinler derim, Odell Beckham yapınca ortalık yıkılıyor, Alonso yapınca, Chip Kelly’nin hücum sisteminden bahsediyoruz hala…

Sezonun en ilgi çekici takımlarından biri de kuşkusuz Rex Ryan’ın Buffalo Bills takımı. Geçen sezon inanılmaz bir savunma takımı olduklarını gösteren Bills, ilk maçta Super Bowl adayı Indianapolis Colts’u yenerek herkesi şaşırttı. En önemlisi de topun hücum tarafında da bir şeyler yapabileceklerini gösterdiler. Buffalo Bills’i nasıl değerlendirirsiniz? Yıllarca Flacco’nun yedeği olan ve takıma QB3 olarak katılan Tyrod Taylor da formayı kaptıktan sonra çok etkili oynadı. Taylor, Bills’i başarıya ulaştırabilir mi? Öte yandan Colts ve Luck ilk maçtan hayal kırıklığı yarattılar. Siz hala onları Super Bowl adayı olarak görüyor musunuz?

Berkan Uzun: Luck varsa sorun yok. Luck’un başına bir şey gelmediği her sezon her şeyi yapabilirler. Bills QB’si hariç çok iyi ve istikrarlı bir takım olur ve QB’nin eline bakarlar.

Sinem Savcı Soygül: NFLTR Bowl’da Süphan arkadaşımız Luck’ı trade etmek isterse hemen diyorum. Koyu bir Giants taraftarı olmama rağmen bu sene Colts’a bahis yaptığımı belirteyim. Luck, Gore, Fleener, Johnson, Hilton efsane hücum bence. Draft’ta aldıkları Dorsett gelecekte adını çok duyacağımız bir WR olacak. Ayrıca NFL’de 20.yılını dolduran efsane kicker Vinatieri de bu takımda. Emekliliğini Super Bowl ile yapar diyorum. Bills’e geçen sene çok güvenmiştim, olmadı. LeSean’ın sakatlık durumu ne kadar ciddi bilmiyorum ama QB problemi olacak diye düşünüyorum. Bakalım göreceğiz.

Hilmi Çeltikçioğlu: Bills savunmasının kalitesi geçen seneden beri belliydi. Luck’ı bu kadar yerin dibine sokacakları sürpriz oldu ama asıl sürpriz Tyrod Taylor’ın yaptıklarıydı. Luck ve Indianapolis Colts hala Super Bowl’a gitmesi en muhtemel AFC takımlarından. Buffalo maçlarına bakıp karar vermemek lazım. Geçen sene Kyle Orton ile Green Bay’i dağıttıktan sonra bu takımdan her şey beklenir. Bu sene Buffalo’yu seyretmenin iki sebebi Taylor’ın gelişip gelişmediği ve Rex’in değişip değişmediği.

Kaan Özaydın: Buffalo Bills savunması zaten hep büyük quarterback’leri arada madara ediyor. Geçen sezon Aaron Rodgers ve Peyton Manning’e bunu yaptılar. Daha önce Tom Brady ve Tony Romo’ya da benzerini yapmışlardı. Ancak hücum için aynı şeyleri söyleyemeceğim, Tyrod Taylor hakkında herkes çok güzel şeyler söylüyor ama başarıdan bir QB kadar uzaktaysanız, takımdaki en tecrübeli isim ile yola devam etmelisiniz bence, bu isim de Matt Cassel. Bir de iki sene önce 16.sıradan draft edilen EJ Manuel vardı değil mi? Gerçi Rex Ryan’ın New York Jets’te Mark Sanchez’i oynatarak iki defa üst üste konferans finali yaptığını hatırlatırım. Colts konusuna gelince, Super Bowl adaylarından biriler. Telaşlanmak için çok erken…