Sezon öncesi NFLTR.com’da ben en iyi 32 quarterback’i listeleyen bir yazı yazmıştım. Ardından Hilmi Çeltikçioğlu, en iyi yedek quarterback’leri listedi sonra da Görkem Şahinoğlu, işi biraz abarttı, gitti en iyi “yedeğin yedeği” yani en iyi üçüncü quarterback’leri listeledi. Ne kadar da iyi yapmışız değil mi? Hilmi ve Görkem listelerindeki bazı isimler daha sezonun üçüncü haftasından starter oldular…

Tyrod Taylor, Josh McCown, Luke McCown, Kirk Couisins, Jimmy Clausen, Brandon Weeden gibi isimlerin ilk 11’de olduğu bir sezon izliyoruz. Tony Romo sakat, Ben Roethlisberger sakat, Drew Brees sakat, Jay Cutler sakat… Sezonun ilk haftasında reklamlarda belki dikkatinizi çekmiştir, New Orleans Saints’in yedek oyun kurucusu, yaşlı Josh McCown’ın yaşlı kardeşi Luck McCown, bir cep telefonu operatörü reklamında “Bu yedeklere bir şans verilse parlayacaklarına inanıyorum” diyordu. İlk gördüğümde üç sezondur isabetli pas bile atmayan bir oyuncuyu neden reklamda oynatmışlar diye düşünmüştüm, Verizon oldukça iyi bir öngörüye sahipmiş. Şuana kadar yukarıda saydığım isimlerden Tyrod Taylor dışında parlayan biri olmadı ancak ilk haftaların günahı olmaz. Bakalım parlama sırası kimde…? Üçüncü hafta sonrası gündemi işbu QB listelerini yaptığımız Hilmi Çeltikçioğlu ve Görkem Şahinoğlu ile konuştuk…

Chicago Bears, sezonun üçüncü haftasında da galibiyet ile tanışamadı. Öyle ki Seattle maçında her drive’da punt yaptılar, punter’ları punt yapmaktan sakatlandı… Chicago Bears’ta problem ne? Neden takım her koç değişikliğinde daha kötüye gidiyor? Sorun oyuncu grubu mu? Jared Allen’ın Seahawks yenilgisi sonrası maaşını takıma kitleyip, kaçarcasına Panthers’ın yolunu tutması doğru bir hamle mi? Chicago Bears şuanda NFL’in en kötü takımı diyebilir miyiz?

Hilmi Çeltikçioğlu: Chicago, yakın tarihinin en kötü savunmasına sahip durumda. Brandon Marshall’ın ayrılması ve Kevin White’ın sakatlığından sonra takımda Alshon Jeffery dışında receiver kalmadı. Hücum line’ı da bu şekilde olunca Matt Forte bile eski performansında oynayamıyor. Takım bariz bir şekilde rebuilding’e girmiş durumda. Jared Allen ve Jon Bostic daha ilk hamleler, bence devamı da gelecektir.

Görkem Şahinoğlu: Bears’ın şu durumda olmasının tek bir nedeni yok ki. Birkaç nedenin arka arkaya sıralanması sonucu çok kısa sürede ligin en kötülerinden birine dönüştüler. Evet, burası NFL, bir kaç takım haricinde (Patriots) inişler ve çıkışlar jet hızıyla olabiliyor. Bears’ın ligin dibini boylamasının en önemli nedenlerinden biri Urlacher, Briggs, Peppers, Tillman gibi efsanelerin ayrılmasından sonra yeni dönüşümü savunma olarak yapamamaları. Ligin en kötü savunma takımı oldukları gibi etrafında savunmayı yeniden yapılandıracakları bir oyuncuya da sahip değiller. İkinci neden Jay Cutler ve onun meşhur istikrarsızlığı. Son bir kaç yılda olabilecek en iyi silahlara sahip bir hücumu bile yönetirken Bears’ın ilerleyişini durduran savunma değil de Cutler oldu hep. Cutler yetenekli olmasına rağmen Romo’nun atladığı o eşiği bir türlü atlayamıyor ve atlayacak gibi de durmuyor. Aynı sıkıntı şuan Stafford’ın başında var, umalım da onun da sonu Cutler’a benzemesin. Allen için ise kişisel olarak çok yerinde bir tercih. Panthers zaten savunmasıyla yaşayan bir takım ve Allen gibi bir lider iki tarafında çıkarına hizmet edecektir.

Bears’ta durumlar böyleyken Packers’ta her şey yolunda gibi. Aaron Rodgers, Chiefs karşısında hiç zorlanmadan beş touchdown pası atıyor, adeta güle oynaya takımını zirveye taşıyor. Rodgers’ın elinde sihirli değnek mi var? Sihirli değnek yoksa off-season’da iki takımdan birden kesilen James Jones’u nasıl yeniden yıldız gibi gösteriyor? Son olarak Brady mi Rodgers mı?

Hilmi Çeltikçioğlu: Tom Brady, Peyton Manning, hatta Elway falan’a bile yetişebilmiş biri olarak şu söyleyebiliyorum artık: Aaron Rodgers seyrettiğim en iyi oyun kurucu. Geri gidip Unitas, Montana falan sıfırdan seyretesem, bu sefer de “gelmiş geçmiş en iyi” diyeceğim. Adam zaten sahada hata çok az yapıyor. Sağa sola koşacak hızı var, kol desen yerinde. Zeka zehir gibi. Rakibi her maç ikişer offside’a düşürüyordu, şimdi bir de 12 kişi yakalama olayını buldu. Hem kulaklıktan gelen oyunu dinliyor, hem rakibin kimi çıkarıp kimi soktuğuna bakıyor. Marshawn Lynch “Beast Mode” ise Rodgers kesin “Cheat Mode”. Olamaz böyle bir oyuncu…

Görkem Şahinoğlu: Rodgers, modern zamanın en iyi oyun kurucusudur, nokta. İlk bakışta klasik bir cep pasörü gibi görünse de kıyas yapabileceğimiz aktif oyunculardan Brady ve Peyton’da olmayan mobilite ve bu mobiliteyi kullanış sırasında yüksek isabetli paslar atabilme yeteneğine de sahip. Ayrıca benim izlediğin en soğukkanlı oyun kurucu. Ha elinde sihirli bir değnek yok, sadece bu futbol işinde oldukça iyi. Eski bir söz der ki büyük oyun kurucular iyi wide reciever’lar yaratır. Buna göre Rodgers’a baktığımız zaman Greg Jennings ve James Jones akla gelen ilk örnekler. Son olarak kendisini Brady ile kıyaslamak istemiyorum çünkü bu kıyas işi eninde sonunda kimin kaç yüzük kazandığı muhabbetine geliyor. O noktada da Brady bu ligin gördüğü en winner oyuncu.

Tony Romo, Jay Cutler, Drew Brees derken şimdi de Ben Roethlisberger sakatlandı. Bu yıldız quarterback’lere neler oluyor? Kurallar quarterback’leri o kadar korurken neden hepsi patır patır sakatlanıyor? Roger Goodell tekrardan bu sakatlıklar sonrası kurallara müdahale etmeli mi? Biz Romo, Brees yerine Brandon Weeden, Luke McCown gibi adamları izlemek zorunda mıyız?

Hilmi Çeltikçioğlu: Sakatlık, futbolun bir parçası. Saydığın oyuncuların sakatlıklarını kurallarla oynayarak engelleyemezsin. Engellersen de tadı iyice kaçar. Asıl sıkıntı, oyunu sadece pasa kilitleyen yeni gidişat. Böyle bir oyun seyretmesi zevkli olsa da, oyun kurucu sakatlığında takımın maçları ve sezonu sona erebiliyor.  McCown’ı seyretmek istemiyorsan, Drew Brees’i takımın tek önemli adamı haline getiren mentalite ile mücadele et. Bence bu hali iyi. Yedek oyuncuya yatırım yapın. Kyle Orton ilk beş-altı emekli maaşını çekti bile.

Görkem Şahinoğlu: Yok, o kadar da değil. Zaten mevcut kuralların çoğu hücum oyuncularını korumaya yönelikken oyun kurucuları daha da dokunulmaz hale getirmek oyunun zevki açısından kötü sonuçlar doğurabilir. Sakatlık bu oyunun doğasında var, birkaç iyi oyun kurucu sakatlandı diye hadi kuralları değiştirelim demek olmaz.

Ben Roethlisberger demişken kendisinin en az dört ila altı hafta arası sahalardan uzak kalacağı açıklandı. Bu demek oluyor ki Steelers, Michael Vick’e emanet olacak. Michael Vick’ten nasıl bir performans bekliyorsunuz? Antonio Brown, Le’Veon Bell gibi yıldızları barından bir hücumda küllerinden doğup eski günlerine dönebilir mi? Yoksa işler Steelers için tepe taklak mı gider?

Hilmi Çeltikçioğlu: Pittsburgh hücumu zaten taşları yerine oturmuş, dengeli bir ekipti. Bu ekiple Vick de oynar, Charlie Batch de. Eğer Vick eski günleri gibi takımı ele geçirmeye falan çalışmazsa idare eder. Fazlasını da beklememek gerekir…

Görkem Şahinoğlu: Önce şunu açıklığa kavuşturalım, Vick prime time’ını çoktan geride bıraktı. Artık belli bir yaşa da geldiğine göre oyunu atletizme dayalı bir oyun kurucudan yeniden tozu dumana katmasını beklemek biraz hayalcilik olur. Zaten kendisinin tüm ölü sezon boşta kaldığını ve sezonun başlamasına çok az bir süre kala Steelers’a katıldığını hatırlatalım. Vick bu süre zarfında hatasız oynayarak bir kaç süper yıldıza sahip hücum takımını idare etse bile Steelers için yeterli olacaktır. Pittsburgh, yüksek skorlu bir maç kazanmış olsa da onlar için işlerin Ben sakatlanmadan önce de pek iyiye gittiğini düşünmüyordum zaten. Felaketten hallice bir savunmaları var, kazanabilmek için her maç Big Ben’in insan sıfatından çıkarak Bell ve Brown’ı coşturması gerekiyordu. Şimdi bu puzzle’ın en önemli parçası resmin dışında. Steelers her iki yöne de gidebilir ve her ikisi de beni şaşırtmaz.

Geçen sene teneke grubu olarak adlandırılan NFC South’ta bu sene iki tane 3-0 takım var. Carolina Panthers’ı bir sonraki haftaya bırakalım, Atlanta Falcons’ın bu performansı hakkında düşünceleriniz neler? Dallas’ı deplasmanda geriden gelip devirmeler, Julio Jones’u NFL’in en iyi wide receiver’ı gibi göstermeler, topu eline alan running back’in coşması… Atlanta Falcons üç, dört sene önceki iddialı günlerine geri döndü diyebilir miyiz?

Hilmi Çeltikçioğlu: Falcons zaten gerekli yeteneği kadroda barındıran bir takımdı. Gerekli liderliği artık Mike Smith’den alamıyordu. İşler biraz değişmiş gibi görülüyor. Julio Jones kariyer sezonunu geçirebilir 2015’te. Atlanta Falcons iddialı günlerine dönüyor demektense, iki-üç senelik reklam arası bitiyor mu diye sormak lazım. Daha Eylül’den yeni çıktık. Ne Colts’u yerden yere vuralım, ne de Panthers ve Falcons için coşalım. Şu kısacık üç haftada oyuncuları övmekte veya yermekte sıkıntı olmaz. Gerisi için çok erken.

Görkem Şahinoğlu: Daha sezon başlamadan Falcons’ın hücum potansiyelini seninle konuşmuştuk ve çok iyi hatırlarsın ki bunun tersi bir tablodan bahsediyordun tüm iddialarıma rağmen. Falcons’ın yaşadığı bu değişimin en büyük nedeni olarak gelen yeni coaching staff’ı görüyorum. Zaten Dan Quinn için Super Bowl’a kadar beklemişlerdi, ne kadar doğru seçim olduğunu da görüyoruz. Quinn dışında Kyle Shanahan de takımın hücumunu yeniden inşa etti diyebiliriz. Daha çok running back’leri büyütmesiyle bilinen oğul Shanahan’ın koşuya dayalı hücum felsefesi Atlanta’da işe yaramışa benziyor. Kuşkusuz Julio Jones gibi bir canavara sahip olmak da işlerini kolaylaştırıyor. Jones, wide receiver pozisyonunun Adrian Peterson’ı gibi, tek bir yönü değil her yönü mükemmel, hem güçlü hem hızlı. Falcons eski günlerine döndü mü diye sormak için de henüz erken. Savunmaları eskiye göre yol katetmiş gözükse de hala önemli ölçüde defolara sahip.

Cincinnati Bengals’ta Andy Dalton, dev performanslar ortaya koyuyor, takım 3-0 yoluna devam ediyor. Sezon öncesi çok eleştirilen Andy Dalton’a bakınca Bengals için “o sene bu sene” diyebilir miyiz? Bengals’ı AFC’nin iddialı takımları arasında görüyor musunuz?

Hilmi Çeltikçioğlu: Dalton her sene genelde iyi oynar, bir iki maç çuvallar. Franchise oyun kurucusundan beklenen tutarlılığı yakalayamadıktan sonra ne takımını Super Bowl bekler, ne de kendisini herhangi bir kişisel başarı. Şimdilik iyi gidiyor. Her an Joe Dalton’dan Avarel’e dönebilir.

Görkem Şahinoğlu: Bengals ne zaman Andy Dalton liderliğinde playoff maçı kazanırsa bu konuyu o zaman konuşalım. Bu filmi dört senedir izliyoruz ve henüz sonu mutlu sonla bitebilmiş değil. Bu kez sonun farklı olacağı konusunda da henüz ikna olmuş değilim. Bildiğimiz Bengals işte.