NFL’de sezon tüm hızıyla devam ediyor bazen biz bile bu hıza yetişemiyoruz. Evet, başlık doğru, şuanda altıncı hafta gündemini okumak üzeresiniz. Sanıyorum ilk defa bir gündem yazısını geciktirdik öyle ki yedinci hafta maçları biri dışında tamamlanmış durumda. Ancak yazımız güncelliğini kaybetti mi? Tabii ki hayır. Nedenine gelirsek…

Bu hafta gündemde Marcus Mariota’yı konuştuk, kendisi hafta içinde sakatlanarak yedinci hafta oynamadı o yüzden performansında değişin bir durum olmadı. Peyton Manning ve Denver Broncos’un performansını masaya yatırdık, bay haftaları olduğu için yedinci haftada maçları yoktu. Baltimore Ravens konuştuk, onların maçı Türkiye saatiyle Salı sabahı oynanacak. Bills, Eagles, Cowboys ve Giants da konuştuk, onlarda da değişen pek bir şey yok. Oktay Çavuş’un AFWB Kampları sırasında İstanbul’da muhabbeti kurduğu Tennessee Titans’ın O-Line oyuncusu Will Svitek’i yerden yere vurduğu bu gündem yazımızı kaçırmayın derim…

Sezonun en flaş ekiplerinden Cincinnati Bengals, sezon başında ve off-season’da savunmasıyla oldukça konuşulan Buffalo Bills’i devirmeyi başardı. Ligin en iyilerinden denen Buffalo Bills savunması karşısında Brady de Dalton da oldukça rahat oynuyor ve yine grupta Patriots’ı pek zorlayacak gibi durmuyorlar. Rex Ryan’ın takımı fazla mı abartıldı yoksa sezonun genelinde toparlama ihtimalleri var mı?

Çağatay Akkaya: Henüz istedikleri koşu oyununu yansıtamıyor sahaya Bills, önemli olan kendileri için koşu oyunu hücum açısından, koşu oyunu için de takas edilen yıldız RB LeSean McCoy da sezon içinde ufak tefek sakatlıklarla boğuştu ve maçlar kaçırdı, bilhassa sezon başında da sisteme adapte olamamakta olduğunun işaretleri göründü. Bills’in zaten konferans içinde ilk ikide yer alıp da wild card turunu bay geçeceğine dair bir öngörüm yoktu şahsen fakat playoff yapabilecek bir takıma, defansta rakipleri bezdirecek oyunculara ve kendini ispatlaması gereken gerçekten iyi bir koça, Rex Ryan’a sahipler. Bu nedenle playoff’ta onları izleyeceğimize inanıyorum, zevk de katarlar.

Oktay Çavuş: Nedir bu vahşi batıdaki kovboyların, kızılderilierin, bufaloların, Dalton’lardan çektiği? :) Takımın sahibi kadın olunca (Kim Pegula), koç da Rex Ryan olunca, takım göz önünde tutulur tabi. Yalnız bu sezon sakatlıklar ve kadro derinliği bakımından en talihsiz başlangıcı yapan takımlardan biri oldu Bills. Normalde QB’ler için büyük konuşmam ama NFL’de EJ Manuel ile ne kurtarırsınız, onu bilemem. Ancak hücumun en etkili silahı Sammy Watkins neredeyse hiç oynamadı bu sezon. CB ve return specialist McKelvin sakattı. RB Karlos Williams concussion, WR Marcus Easley omuz sakatlığı ile boğuşuyor. Percy Harvin sakatlıktan döndüğünden beri eski formundan çok uzak. Üstüne üstlük Rex Ryan’ın dediği gibi hala takım olmaya çalışıyorlarsa, bu sezon için ancak yapılanma dönemi diye düşünebiliriz. Saydığımız isimlerin yokluğunda işleri çok zor.

Görkem Şahinoğlu: Sondan başlamak gerekirse bu sezon Patriots’ın AFC East’te en büyük rakibi eski dost New York Jets olacak, o belli oldu. Bills, gerçekten geçtiğimiz sezon ki gibi savunma yapamıyor. Elde ki malzeme aynı, hatta Rex Ryan’ın savunma teknisyenliğini de işin içine kattığımızda mükemmeli beklemeye başlamıştık ki mevcut durum büyük hayal kırıklığı. Geçtiğimiz günlerde Mario Williams’tan sonra takımın savunmadaki diğer süper starı Marcell Dareus da Rex Ryan’ın savunma oyunlarında değişiklikler yapıp pas rusher’lara daha çok özgürlük tanıması gerektiğini söyledi. Takımın içinden böyle sesler çıkmaya başladıysa bu göz ardı edilemez. Rex Ryan’ın şuan hala bir arayış içinde olduğunu düşünüyorum, bu takımın savunma potansiyeli kesinlikle bu değil. Sezon içinde toparlanma ihtimalleri tabi ki var ama bu play off için yeterli olmayabilir. Hücumsal anlamda da şanssız bir sezon geçiriyorlar. Sakatlıklar bir türlü yakalarını bırakmadı. LeSean McCoy daha yeni sağlığına kavuşurken Tyrod Taylor, Karlos Williams, Sammy Watkins, Percy Harvin gibi önemli hücum oyuncuları bir süre daha saha dışında kalabilir hatta Harvin’in sonu gelmez kalça sakatlıkları nedeniyle kariyerinin bile tehlikeye girdiği konuşuluyor.

Baltimore Ravens, sezonun en kötü ekiplerinden olarak gösterilen San Francisco 49ers’a yenildi. Gelene gidene yeniliyorlar gibi bir durum oluştu. Altıncı hafta sonunda 1-5 durumundalar. Ravens’a ne oldu böyle? Playoff treni kaçtı mı? John Harbaugh da sezon sonu kardeşi gibi NCAA’in yolunu tutar mı? USC falan…

Çağatay Akkaya:  John Horbaugh da kalsın önce kaldığı yerde de, Ravens için daha önce yazılarımda da kısaca değindiğim üzere esas sorunlardan biri hücum akıcılığı. OC olarak Marc Trestman’ın getirilmesinin işe yarayacağını, aslında adamın NFL’de gelebileceği en yüksek seviyenin de bir takımın hücum koordinatörü olmak olduğunu düşünüyordum fakat hücumları berbat, Flacco’dan Jay Cutler kopyası yaratmak üzereler, sadece bu da değil, takımın koşu hücumu da fazlaca geri gitmiş durumda. Bunun yanında defans olarak hala belli bir seviyeyi koruyacak oyunculara sahipler fakat defans takımı da bu sezon gerçekten kötü. Sezona kötü girdiler, kötü devam ediyorlar, kötü bitirmeye de çok yakınlar, değiştirmeleri gereken şeyler var fakat koç bunlardan biri olmamalı.

Oktay Çavuş: Bu iki takım daha dün SB oynamıştı, di mi? Hatta süperstar QB’lerine servet bedeller biçilmişti, falan… Ravens’a ne oldu? Bad, bad team management oldu. Bir inek için tüm çiftliği sattılar. Joe Flacco’nun kontratı için Suggs hariç tüm yıldızlarını harcadılar. Hatta yıldızların bir kısmını kardeş Harbaugh’un 49ers’ına peşkeş çektiler. Playoff treni için biletleri mi vardı ki? Playofflara ancak seyirci olarak VIP tribünden biletleri vardır. Bana kalırsa Ray Lewis ile birlikte Ravens da NFL’den emekli oldu zira. Sağlam bir yeniden yapılandırma ile orta vadede toparlanma ihtimalleri var elbette. Ancak bunu ne zaman başarabilirler, bilmiyorum. John Harbaugh iyi bir koç. Ravens olmazsa da, NFL’de kalır. İyi de işler çıkartır. USC de aynı dönemde hem bir Harbaugh’u hem bir Kaan Özaydın’ı kaldıramaz. :)

Görkem Şahinoğlu: Gelene gidene yeniliyorlar gibi bir durum oluşmadı, harbiden gelene gidene yeniliyorlar. Kazandıkları tek Steelers maçını da Steelers’ın o maç üç tane field goal kaçıran kicker’ı sayesinde kazandılar. Sezon başında Ravens’ı Super Bowl adayı olarak da gösterenler vardı, hadi o biraz hayalcilikti de bu kadar kötü olmalarını da beklemiyordum. Öncelikle Ozzie Newsome’dan kesinlikle beklenmeyecek derecede kötü bir kadro planlamasından bahsetmek mümkün. Joe Flacco’nun pas atabileceği tek adam 36’lık Steve Smith. Takımın Smith ve Forsett dışında hücumda herhangi bir tehdidi yok ki koşu hücumu da Gary Kubiak ayrıldıktan sonra eski şaşalı görüntüsünden uzak. Savunma Ed Reed ve Ray Lewis’ten sonra kalan son lider Terrell Suggs’ı da kaybettikten sonra dağılmış durumda. Ravens’ın içinde bulunduğu durum pek iç açıcı değil ve Bengals’ın silip süpürdüğü, Steelers’ın da kalanları topladığı bir grupta bu saatten sonra play off beklemek gülünç olur. John Harbough da ne olursa olsun koltuğu en sağlam koçlardan birisi bu ligde. Ravens’ın bu noktaya gelmesinde ki en büyük pay sahiplerinden ve ligin en iyi koçlarından birisi.

Bir de Peyton Manning’e reçete yazar mısınız? Ona da bir haller oldu. Geçen sezon sonu peformansı kötüydü ama bu kadarını bekliyor muydunuz? Altı hafta sonunda sadece yedi touchdown pası ve 10 interception sadece yaşlanma ile açıklanabilir mi? Denver, bu Peyton Manning’e rağmen nasıl 6-0? Peyton Manning’in yerine Tim Tebow oynasa da 6-0 olurlar mıydı?

Çağatay Akkaya: Peyton’a bir haller olmadı da Broncos, John Fox dönemindeki Broncos değil, hücumla bitirmiyorlar işi, savunmaları ile bu dereceyi elde ettiler, interception olayları yaşlanma ile de alakalı değil bu sistemin Peyton’a hiç uymaması. Önceki iki soruda yer alan takımlara benzer bir halde onların da koşucuları (en azından ilk koşucu olması beklenen oyuncuları, C.J Anderson) hiç iyi performans sergilemiyor. Peyton’ın yüzüne interceptionlardan sonra bir bakın, bezgin, umutsuz, sezonu bitirmeyi şimdiden isteyen bir tarzda ve muhtemelen Kubiak’la çalışmaktan da hiç mi hiç memnun değil.

Oktay Çavuş: PM bu sezon çok kötü oynuyor. Kötü performans bakımından adeta kardeşini geçti diyebiliriz. Ancak bunda Broncos’un köhnemiş hücum şemalarında ısrar etmelerinin de payı çok büyük. Öyle ki, oyun kurgularından ufak bir yenilik, yaratıcılık yok. PM bile, seyirciler kadar sıkılmıştır bu hücum kurgusundan. Savunmaları ise bir o kadar başarılı, iş bitirici. Son hafta uzatmalarda, son drive’da ilk down tackle for loss, diğer iki down’da da sack yaptılar ki maç kazandıran savunma tam olarak da bu. JJ Watt gibi farklı kaybettiğin maçta yaptığın iki sack ve bir TD değil. Ayrıca PM de kalitesini maçta pek konuşturamamış olsa da, yeteneğini ve tecrübesini uzatmalardaki son drive’da gözler önüne serdi. Tim Tebow oynasa 6-0 olurlar mıydı? Muhtemelen olurlardı. Ancak TT ile PM’i değil kıyaslamak, aynı cümle içinde bile kullanmak football’a ihanettir. Kaan Özaydın’ın bu oyunlarına gelmeyin. :)

Görkem Şahinoğlu: Bir kutu calcium sandoz yazıyorum. İster inanın ister inanmayın, ister kabullenin isterseniz de reddedin ama gerçek şu ki Peyton Manning yaşlanıyor. Bu soruyu ilk hafta sorduğumda daha ilk haftadan belli olmaz gibisinden tepkilerle karşılaşmıştım ama Peyton bunun sinyallerini geçtiğimiz sezonun son bölümlerinde vermeye başlamıştı zaten. Öyle ki emekliliği bile ciddi ciddi düşünüyordu. Şahsi fikrim Peyton Manning bu sezon sonunda emekliliğe çekilir. Tabi işin içinde sadece yaşlılık faktörü yok, hücum komple bir şekilde Gary Kubiak’ın hücum felsefesine uyum sağlayamadı. Bu noktada bu kadar dominant bir savunmaya sahip olmak kuşkusuz en büyük avantajları oluyor. Kazandıkları altı maçın rahat beş tanesini savunma aldı diyebiliriz. Tebow ile Manning’i kıyaslama gafletine düşmek bile istemiyorum keza Manning tek kolla oynasa bile Tebow’la arasına fersahlar koyabilir.

Philadelphia Eagles bu hafta New York Giants’ı herkesin topu birbirine kaptırdığı maçta yenerek NFC Doğu grubunu iyice karıştırdı. Eagles ve Giants, 3-3 durumuna geldi Cowboys ve Redskins, 2-4 durumunda. NFC East’e NFC’nin teneke grubu mu? Grup liderliği için adayınız kim? Mesela Redskins, Cousins’i yedeğe çekip Colt McCoy ile grubu alır mı? Eagles, Sam Bradford ile nereye kadar dayanır?

Çağatay Akkaya: Redskins’in Cousins’ı yedeğe çekmesinin bir manası yok, performansı beklenenden de iyi, Redskins’in sorunsalı daha başka, güvenilir wide receiver’ları yok (ya da sakat DeSean Jackson), RB’de bir maç içinde üç farklı RB’e hemen hemen aynı oranda toplar dağıtılarak oynanıyor ki bence bu da bir başka sıkıntı, Alfred Morris’i gömdü bu hücum. Eagles, Bradford’a, Bradford Eagles’a alışamıyor ancak sezon başına göre de ilerleme sağladıkları kesin. Cowboys tamamen sakatların ne zaman döneceğine göre bir bekleyiş içinde ancak umutları da gittikçe azalıyor, Matt Cassell de son çare olarak bu hafta takımın başında olacak. Giants, son birkaç senedir Giants işte, bu grupta grup lideri olarak playoff’a kalması kanımca en muhtemel takım ancak wild card karşılaşmasında üzerler onları…

Oktay Çavuş: Bu sezon böyle oldu. Bahsi geçen tüm takımlar o ihtişamlı günlerinden epey uzak görünüyorlar. Geçen sezon da Romo, Bryant, Murray konuşuyorduk. Bu sezon da bu isimleri konuşuyoruz. Ama varlıklarını ve performanslarını değil, eksikliklerini. Chip Kelly’e verilen en büyük cezadır Sam Bradford. Arap yağı bol bulunca neresine sürer, misali, Chip Kelly QB’i bol bulunca ne yaparmış, onu da öğrendik. O kadar QB’i harca, sonunda Bradford’a kal. Olacak iş değil. Gerçi QB konusunda Eagles’ı zorlayacak iki takımdan biri 49ers, diğeri de Redskins. RGIII hala kendini NFL’in en iyi QB’i sanıyor mudur bilemem ama Cousins ve McCoy gibi QB’lerin olduğu bir roster’da olmayı kesinlikle hak ediyor. Ben şahsen McCoy ile yola devam ederdim. Cousins ile olmayacağı çok bariz zira. Giants aslında şu anki tabloda potansiyeli en yüksek takım olsa da, konu grup liderliğine geldiğinde, sağlıklı bir Romo ve Bryant ile benim favorim Cowboys.

Görkem Şahinoğlu: Dallas Cowboys taraftarları oturup kaderlerine ağlasın. Bu gerçekten Cowboys’un NFC East’te açık ara yapabileceği bir sezondu. Eagles-Giants karşılaşması izleyenlerin gözlerini kanatan bir maç oldu. Kötü olan taraf ise bu kadar kötü futbol oynayan iki takımın bu gruba liderlik ediyor olması, yani teneke grup oldular bu sezon diyebiliriz. Bu grupta şuana kadar her şey Eagles’ın istediği gibi gidiyor, kendi oynadıkları oyun hariç. Kadro kalitesi olarak hala en iyi durumda olan onlar ve toparlandıkları an arkalarına bile bakmadan uzayıp giderler. Cowboys’un yeni starter’ı Cassel biraz dişini sıkabilirse Cowboys da tüm aksiliklere rağmen hala resmin içinde.

Detroit Lions, sonunda ilk galibiyetini alarak taraftarlarının yüreğine su serpti, korkulan 0-18 olmayacak en azından. Lions, 1-5 olmayı hak eden bir takım mı? Matthew Stafford, bir hafta yedeğe çekiliyor, diğer hafta geliyor dört touchdown pası atıyor. Yeni bir Jay Cutler mı doğuyor? Yazık değil mi bu Calvin Johnson’a?

Çağatay Akkaya: Calvin Johnson, Adrian Peterson gibi oyuncuların zamanı geçiyor artık yavaştan, öncelikle bunu yazmış olalım. Matthew Stafford iyi bir QB ancak yine “sistem” sorunu var takımın, bu kadar kötü olmayı, bu dereceye sahip olmayı hak ediyorlar mıydı? Hayır. Yine de bu hafta uzatma sonucunda Bears karşısında galip geldiler, buradan bakacak olursak an itibariyle dereceleri 0-6 da olabilirdi. Ameer Abdullah parıltılar gösterse de hücumda kendisine sağlam bir yer bulabilmiş değil, Golden Tate geçen seneki görüntüsünden uzak, bir de nedenini bilmediğim biçimde (aslında oturup derinlemesine düşünmedim bu konuyu) fakat NFL’in kanımca en itici koçuna da sahipler.

Oktay Çavuş: Biz Lions’ın 2002 sezonuna kadar, dört sezon boyunca QB’inin Charlie Batch olduğunu da gördük. Harrington için Jeff Garcia’yı, Orlovski için Daunte Culpepper’ı yedek bıraktığını da gördük. NFL’de QB konusunda hangi takımı örnek alırsınız bilemem, ancak kesinlikle örnek alınmayacak takım, tarih boyunca Lions olmuştur. Lions’ın en büyük başarısı bence Suh’tan kurtulup Ngata’yı almalarıydı. Bu sezon Megatron ve Tate’e rağmen Detroit’in aslanlarından çok şey beklememekte fayda var. Ancak yine de bu kadronun sürpriz yapma potansiyelini asla küçümsemem. Playoff olmasa da, Lions’tan ligin seyrini değiştirecek sürpriz galibiyetler geleceğini düşünüyorum. Yeni bir Jay Cutler doğacaksa da, dört kez Mr. Olympia’yı kazanan body builder Jay Cutler olsun. O iyi bir sporcu.

Görkem Şahinoğlu: Lions, quarterback’i ile aynı karakteri taşıyan bir takım: dengesiz. Bulundukları durumu hak ediyorlar, kaybettikleri maçları genel olarak kendi hataları nedeniyle kaybettiler. Burada direk Stafford’ı suçlamak kolay ama bana kalırsa ihalenin asıl sahibi hücum kordinatörü Joe Lombardi. Lions yıllardır kağıt üzerinde büyük bir hücum potansiyeline sahip ama bunu bir türlü gerçekliğe dökemiyorlar. Geçen sezon yakaladıkları başarı da savunma temelliydi. Stafford biraz dengesiz bir oyun kurucu olabilir ama bugün Lions onu takas etmeye kalksa ligin yarısından fazlası sıraya girer. Joe Lombardi maalesef dedesinin futbol zeka genlerini alamamış, bana göre ligin en başarısız hücum kordinatörlerinden ve Lions’ın başarısızlığının nedenlerinden de biri. Savunma da eski gücünde değil ama kaybettikleri adamları düşündüğümüzde onların mazereti kabul edilebilir ama hücumun bu takımın ana gücü olması gerekirken şu hali kabul edilemez.

Son soru da Tennessee Titans ile ilgili olsun, malum Marcus Mariota sezona canavar gibi başlayınca hepimiz heyecanlanmıştık ancak uzun süredir vasatın üstüne çıkan bir performansı yok. Titans ise kaybetmeye devam ediyor, durumları geçen sezon ile aşağı yukarı aynı. Bu tabloya baktığınızda yine olsa yine Mariota’yı seçmelilerdi diyor musunuz?

Çağatay Akkaya: Seçmelilerdi.  Mariotayı zaten bu sezon onları alıp da playoffa taşısın diye seçmediler, potansiyelinden ötürü seçtiler, tavanı çok yüksek, sezonun ilk karşılaşmasında da gördük bunu. Titans iyi bir savunmaya, kötü WR ve RB’lere sahip, Mariota’yı kolejde yapabildiğim kadar takip etmiştim, çok beğendiğim bir oyuncu, dual threat’i görmediğimiz kadar iyi kullanma potansiyeline de sahip, kötü bir offensive line’ları olduğunu da eklemek lazım, Mariota çok zor durumlarda kalıyor, önce onu korumayı başarsınlar da gerçekten ne olduğuna dair işte o zaman daha fazla pırıltı verecek. Titans, Mariota seçimiyle en doğrusunu yaptı, hatta yığınla takas teklifine kendisini kapatmakla da öyle, karakter sorunları da yaşamayan, takıma odaklı bir oyuncu kendisi, sezon ilerledikçe daha iyi olacağını göreceğiz.

Oktay Çavuş: Titans’ın en büyük misyonu sanırım NCAA’in en iyi QB’lerini harcamak. :) Warren Moon ve Steve McNair ile yakaladıkları istikrarlı dönem sonrası, Vince Young ile başlayan savurganlıkları mantık sınırlarını zorluyor. Mariota kesinlikle son zamanlarda NCAA’den çıkan en komple QB. Neredeyse hazır olarak geldi. Carr gibi hazırlık sezonuna bile ihtiyacı yoktu. Ama onu bile birkaç haftada sudan çıkmış maymuna çevirmeyi başardılar. Ayrıca, eski dostum Will Svitek alınmasın ama NFL’in belki de en kötü O-Line’ına sahip olmaları da bu QB israfında önemli bir rol oynuyor. Soruya dönecek olursak, Patriots da olsa, Green Bay de olsa, her takım Mariota’yı seçerdi. İsim doğru, takım yanlış. Belki ilerleyen dönemde Mariota’yı daha berimli kullanmayı öğrenirler. Bu konuda Vinve Young ile beş yıllık bir tecrübeleri var. Bu süreçte belki hatalarından ders almayı öğrenmişlerdir. Tabi takımın GM’i Yıldırım Demirören değilse…

Görkem Şahinoğlu: Her şeyden önce Mariota’nın hala bir çaylak olduğunu unutmamak gerek, inişli-çıkışlı performanslar çaylak olmanın doğasında olan bir şey. Titans’ın da zaten ilk sezondan başarı beklentisi yoktu yine de geçtiğimiz sezona göre daha bir takım görüntüsündeler. Mariota geçtiğimiz hafta sakatlandı zaten, bu haftayı kaçıracak duruma göre birden fazla maç da kaçırabilir. Ben yaptıkları seçimi değiştirme şansları olsa değiştirmek isteyeceklerini düşünmüyorum. Farklı bir seçim de yapılabilirdi tabi ama quarterback’lerin yönlendirdiği bir ligde ikinci sıradan Mariota seçme şansınız varsa bunu kullanırsınız.