Alabama Crimson Tide, University of Phoenix stadyumunda oynanan kolej futbolu playoff’ları final mücadelesinde bir numaralı seri başı olan ve bu sezon hiç maç kaybetmeyen Clemson Tigers’ı 45-40 mağlup ederek şampiyonluğa ulaşan takım oldu. Alabama böylece FBS rekoru olan 11. şampiyonluğuna ulaştı.

Son yıllardaki final müsabakalarının aksine finallere yakışır bir mücadeleye sahne olan karşılaşma son saniyelere kadar nefesleri kesti. Dördüncü periyota kadar başa baş giden karşılaşmanın kırılma anı ise kuşkusuz Alabama özel takımının üst üste gerçekleştirdiği kritik oyunlardı. İlk olarak skor 24-24 iken Alabama kicker’ı Adam Griffith, NFL’de bile göremediğimiz güzellikte başarılı bir onside kick kullanarak Clemson’ı gafil avladı. Bu sayede topu tekrar kazanan Alabama hemen ardından Jake Coker’ın tight end O.J. Howard’a attığı 51 yard touchdown pasıyla 31-24 öne geçti. Bir sonraki field goal ile sonuçlanan Clemson pozisyonunun hemen ardından bu kez Kenyan Drake 95 yard kick-off return gerçekleştirerek Alabama lehine maçtaki en büyük farkı sağladı. Kalan bölümde Clemson geri dönmeye çalışsa da Alabama üstünlüğünü korudu ve son yedi yıldaki dördüncü şampiyonluğuna ulaştı.

Alabama adına gecenin bir çok yıldızı vardı. Bu sezon Heisman Trophy’yi kazanan running back Derrick Henry, 158 koşu yardı ve 3 touchdown ile yine geceye damga vururken oda arkadaşı tight end O.J. Howard da 208 yard pas tutarak hem Alabama pas yakalama rekorunu kırdı hem de bu performansını 2 touchdown ile süsledi. Çok yetenekli bir oyuncu olmasına rağmen oyun planı içinde fazla rolü olmayan ve az kullanılması nedeniyle tartışılan Howard, belki de son kolej maçında patlama yapmış oldu. Quarterback Jake Coker ise 335 yard ve 2 touchdown pası ile şampiyonluğa katkıda bulundu.

Diğer tarafta ise eski Alabama asistanı head coach Dabo Swinney ile rüya gibi bir sezon geçiren Clemson, son aşamada çok iyi savaşmasına rağmen tüm sezondaki ilk ve tek mağlubiyetini en önemli maçta yaşamış oldu. Özellikle tüm kariyeri boyunca yalnızca iki touchdown’a izin veren yıldız cornerback Mackensie Alexander’ın sakatlanarak oyunu terk etmesinin ardından Alabama pas hücumlarını durdurmakta çok zorlandılar. Clemson’ın yıldız quarterback’i ve Heisman oylamasını üçüncü sırada bitiren Deshaun Watson 405 pas yardı, 73 koşu yardı ve 4 touchdown pası ile oynamasına rağmen yenilginin önüne geçemedi. Clemson’da öne çıkan bir diğer isim de sürpriz şekilde freshman wide reciever Hunter Renfrow oldu. Renfrow mücadeleyi 88 yard ve 2 touchdown ile tamamladı. Clemson’a asıl darbe ise takımın önemli isimlerinin draft kararı alması oldu. Buna göre Defensive end’ler Shaq Lawson ve Kevin Dodd, cornerback Mackensie Alexander ve safety Jayron Kearse önümüzdeki baharda yapılacak olan NFL Draft’ına katılacaklar.