Malum NFL artık pas odaklı bir lig. Başarılı quarterback performanslarında alt limit artık 30 touchdown pası diyebiliriz. Yoksa 2015 sezonunda bir Jacksonville Jaguars quarterback’i nasıl 35 touchdown pası atsın?! Düşünün, Blake Bortles, bir sezonda 35 touchdown pası atıyor, NFL tarihinin en iyi quarterback’i olarak gösterilen Joe Montana’nın bir sezonda attığı en fazla touchdown pasının sayısı 31! Bu istatistik bize NFL’in son yıllarda ne kadar değiştiğini gösteriyor. Ayrıca bilindiği üzere quarterback’ler takımların en büyük yıldızları ve en çok kazanan oyuncuları. Bir de Joe Flacco var, iyi quarterback mi, averaj quarterback mi, franchise player mı, game manager mı yıllardır tartışılıyor. O, Joe Flacco aynı zamanda NFL’de quarterback’lerin aldığı ücret standartını da dolaydı yoldan belirlemiş bir isim…

2012 NFL Sezonu öncesinde Joe Flacco, NFL’in en iyi quarterback’i olduğunu açıkladığında çoğu kişi gülmüştü. Flacco, aynı sezon takımı Baltimore Ravens’ın kontrat uzatma teklifini de reddetmişti.

Ancak o yıl Flacco, takımı son anda playoff’a kaldığında, playoff maçlarında öyle bir performans ortaya koymuştu ki, dört playoff maçında attığı 11 touchdown pası (ve sıfır interception) ile Baltimore Ravens’ın Super Bowl’u kazanmasında baş rolü oynamıştı. İşte, ardından kontrat tartışmaları başlamıştı.

Super Bowl şampiyonu Baltimore Ravens, 2013 sezonu öncesi Joe Flacco’ya altı yıllığına 120.6 milyon dolar değerinde inanılması güç bir kontrat vermişti ve bu kontrat sebebiyle birçok yıldızı ile de yollarını ayırmak zorunda kalmıştı. Joe Flacco, o dönem için NFL’in en çok kazanan quarterback’i olurken, malum kontratı diğer quarterback’ler için büyük bir pazarlık kozu olmuştu. Joe Flacco’nun o kontratı sonrası günümüzde kimse averaj bir quarterback’in aldığı 100 milyon dolarlık kontrata şaşırmamaya başladı. Ancak 2016’nın Şubat ayı itibariyle şimdi Baltimore Ravens’ın başı o kontrat ile dertte.

Joe Flacco, 2013 yılında altı yıllık dev kontratı aldığında, söz konusu altı yılı Ravens’ta tamamlayıp tamamlayamacağı tartışılmaya başlanmıştı bile. Her ne kadar Joe Flacco, bir daha Super Bowl yolundaki kusursuz performansına ulaşamasa da geride kalan yıllarda çok kötü performanslar da ortaya koymadı. Şimdi ise Flacco’nun kontratı salary cap’te inanılması güç rakamlara ulaşmış durumda.

Flacco’nun kontratı 2016 sezonunda Baltimore Ravens’ın salary cap’ine etkisi 28,550,000 milyon dolar olarak. Bir sonraki sezon bu rakam 31,150,000 milyon dolara yükselecek. 2018 sezonu için ise birazcık düşerek 24,750,000 milyon dolara gerileyecek.

Bu rakamlar Baltimore Ravens’ın transfer ve sözleşme yenileme hususlarında elini kolunu bağlamış durumda. Ravens ise buna çare olarak Flacco’nun menajeri Joe Linta ile görüşüp, 31 yaşındaki oyuncunun kontratını yeniden yapılandırmak istiyor. Tarafların hafta sonu Indianapolis’teki Scouting Combine’da bir araya beklenirken çözüm hiç de kolay durmuyor. Flacco’nun 120.6 milyon dolarlık kontratının 62 milyon dolara oyuncuya ödenmiş durumda ve bu meblağının sadece 36.15 milyon doları şimdiye kadar salary cap’e yansıtıldı. Flacco’nun kontratının 2018 yılına kadar salary cap’te kaplayacağı miktar neredeyse 85 milyon dolar. Özetle daha cap’e yansıyacak çok kısım var ve Ravens’ın tek çaresi Flacco’nun kontratında gönüllü indirime gitmesi gibi duruyor. Bir nevi için Flacco için “FEDA” zamanı geldi.

Geçtiğimiz sezon hem diz çapraz hem de yan bağları kopan ve sezonu erken kapatan Flacco’nun yeni sezona yetiş yetişemeyeceği dahi belirsiz. Ravens’tan gelecek üç sezonda alacağı rakam ise 58.6 milyon dolar.

“120 milyon dolarlık quarterback” olduktan sonra Flacco’nun sahadaki rakamlarına bakacak olursak, elini vicdanına koyup kontratında indirime gitmesi, takımına sahada sağlayacağından çok daha büyük bir fayda sağlayacaktır.

2013 NFL Sezonu: 16 maç, 3912 yard, 19 touchdown pası, bir (1) touchdown koşusu, 22 interception!

Sezonun geneline bakarsak, Baltimore Ravens için tam bir hayal kırıklığı. Flacco’nun kontratı sonrası dağılan şampiyon takım (iki sezon önce de son saniyede kaçan alan golüyle Super Bowl’un eşiğinden dönmüşlerdi), 8-8’lik derecesi ile şampiyon olduğu sezonun ardından playoff’u kaçırıyor.

2014 NFL Sezonu: 16 maç, 3986 yard, 27 touchdown pası, iki (2) touchdown koşusu, 12 interception.

Flacco, istatistiksel anlamda kariyerinin en iyi rakamlarını elde ediyor. Aynı sezon, Jay Cutler ve Ryan Tannehill’in benzer rakamlarla kariyer sezonlarını geçirdiklerini belirtmekte fayda var. Ravens takım olarak başarılı bir sezon geçiriyor ve gruplarındaki muhteşem çekişmenin ardından, 10-6 derecesiyle playoff’lara bir yıllık aradan sonra geri dönüyorlar. Playoff’ta önce Pittsburgh Steelers’ı sürpriz bir şekilde eliyorlar, daha sonra New England Patriots’a Flacco’nun son saniyelerde attığı interception ile eleniyorlar. Hadi o maçtaki tartışmalı hakem kararlarını, biraz da Patriots’ın topların havası indirdiği iddialarını ekleyip, mağlubiyeti dört touchdown pası attığı bir maçta Flacco’nun üstüne yıkmayalım. Son topun günahı olmaz…

2015 NFL Sezonu: Birkaç hafta önce biten sezon. Flacco, sakatlığından ötürü sadece 10 maçta forma giyebiliyor. Bu 10 maçta vasatın üstüne çıkamıyor, Ravens’ın 10 maçta aldığı galibiyet sayısı sadece üç (3)! Tabi bunda Flacco’nun en önemli hücum silahlarının sakatlıklara kurban gitmesi Marlon Brown’larla vs. oynamasının da etkisi büyük. 10.hafta maçında dizinden ciddi bir şekilde sakatlanıyor, hem çapraz hem yan bağlar. Buna rağmen maçı tamamlayıp, takımına karşılaşmayı kazandırıyor. Belki kariyeri için mantıklı olanı yapmıyor ama oyun tarzını beğenmeyenlerin (ne yalan söyleyeyim ben de bu grubun arasındayım) saygısını kazanmayı başarıyor. Super Bowl yolundaki perfomansı ve başarılı çaylak sezonunu bir kenara bırakırsak, ileride Flacco derken üçüncü sıraya bu maçın koyulması olası. İstatistikleri verecek olursak, 10 maç, 2791 yard, 14 touchdown pası, üç (3) touchdown koşusu ve 12 interception.

Görüldüğü üzere Flacco kontratını aldığından beri önceki yıllardaki performansının çok üstüne koyabilmiş değil. 120.6 milyon doları hak ettiğini ise hiç göstermiş değil.

Öte yandan Ravens, sırf kontrat sebepleriyle Flacco’yu kesecek durumda değil. Zaten bu sezon için 28,850,000 dolar salary cap’e yansımış durumda. İkinci sebep olarak da Flacco’yu kestiğinde yerine oynatacak quarterback bulmak da kolay iş değil. Geçtiğimiz yıl Flacco’nun sakatlığı sonrası ikişer maça ilk 11’de başlayan üç quarterback, Matt Schaub, Jimmy Clausen ve Ryan Mallett bunu herkese gösterdi. Clausen ve Mallett’ın takıma sonradan katıldığını ve halen biraz potansiyelli oyuncular olduğunu düşünebilirsiniz. Örneğin ben Jimmy Clausen’in hala ortaya koyacağı şeyler olduğuna, gerekli şansları kariyeri boyunca alamadığına inanan azınlıktayım, adam geçtiğimiz sezon biri Chicago Bears biri de Baltimore Ravens formasıyla olmak üzere iki defa NFL’in en korkulan savunmalarından olan Seattle Seahawks karşısında sahaya sürüldü, buna Clausen’e şans vermek denmemeli. Konuyu dağıtmadan Flacco’ya dönelim… Flacco’yu kenara çekip ya da takımdan gönderip Ryan Mallett, Jimmy Clausen gibi kendini kanıtlamamış isimlerle oynamak büyük bir kumar. Özellikle işi sallantıda olan bir GM veya head koç iseniz.

Joe Flacco, hiçbir zaman takımını tek başına başarıya taşıyacak bir quarterback olmadı, olacak gibi de durmuyor. Alex Smith’in deep pass atabileni, game manager quarterback’in bir tık ötesi Joe Flacco. İyi bir takımı çok iyi bir takım yapabilecek ancak kötü bir takımı iyi bir takım yapamayacak bir quarterback. Yanına iyi bir running back (Ray Rice), iyi bir derin pas tehdidi wide receiver (Torrey Smith), iyi bir defans verdiğiniz (Ray Lewis’ler, Ed Reed’ler, Haloti Ngata’lar) zaman, takımı şampiyon yapar. Üstelik bu şampiyonluk yolunda oldukça başarılı performanslar da ortaya koyar, 2013 playoff’larında olduğu gibi. Ancak geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi averaj takımlarla Flacco ile en fazla playoff kovalayabilirsiniz. Sözün özü böyle bir quarterback’e de 120.6 milyon dolar vermezsiniz. Verirseniz, üç sene sonra geleceğiniz durumda eliniz kolunuz bağlı oturursunuz. Üstelik işbu quarterback son derece talihsiz bir sakatlık sonrası rehabilitasyon aşamasındayken bile kontrat pazarlıklarında sizi eli zayıf taraf olarak bırakabilir.

Joe Flacco’nun 2013 sezonunda aldığı kontrat ve Baltimore Ravens’ın geldiği nokta diğer takımlar için adeta bir ders niteliğinde. Şimdi ise Flacco, kontratını yeniden düzenleterek takımına yardımcı olabilir.

Şuanda NFL’de Joe Flacco’dan fazla kazanan quarterback’ler yok mu? Var. Ancak bu isimlerin hepsi (Aaron Rodgers, Russell Wilson, Ben Roethlisberger, Eli Manning, Philip Rivers, Cam Newton, Matt Ryan) Joe Flacco’dan iyi quarterback’ler. Şimdi, Matt Ryan’ın Joe Flacco’dan daha iyi olmadığı konusunda tezler üretmeye çalışmadan bir düşünün, Tom Brady’nin yıllık dokuz milyon dolar kazandığı ligde Joe Flacco yıllık 20,10 milyon dolar kazanıyor, esas konu bu. Flacco ve Brady arasında fark, dağlar kadar. Ancak Flacco, “FEDA” derse bir ortak noktaları olabilir ki o “FEDA” ile New England Patriots her sene Super Bowl’un en büyük adayı olmaya devam ediyor. Şimdi, Flacco için, Brady gibi takımını başarıya taşımak için “her şeyi” yapacağını gösterme zamanı…