Dünyanın en çok izlenen spor karşılaşması olan Super Bowl’un 50.siyle karşı karşıyayız. 49ers’ın evi, Santa Clara / Levi’s Stadyumu’nda oynanacak karşılaşmada Denver Broncos ile Carolina Panthers karşı karşıya gelecek.

Tahmini bir milyara yakın insanı televizyon karşısına kilitleyecek, reklamlarının 30 saniyesi beş milyon dolar civarı, Kuzey Amerika halkı için öncesi, içi, devre arası ve sonrası ile tek kelimeyle tam bir ritüel olan Super Bowl bir maçtan çok daha fazlası! Sportif anlamda en büyük görsel şölenin devre arası şovunda sahne alacak isimler de birbirinden ünlü Beyonce, Bruno Mars ve Coldplay.

Maç analizine ilk olarak direksiyondaki isimlerden, Amerikan futbolunun mevkii bazında amiral gemisi olan quarterback’lerden başlayalım; Hangisi kariyer olarak daha büyük oyuncu sorusunu sormak bile abesle iştigal… Bir tarafta kariyeri kupalar, başarılarla dolu, 50 gün sonra 40’ına girecek yaşayan efsane “The Sheriff”, diğer köşede ise bu sezona dek otoritelerce vasat bir QB olarak görülen ama bu sezon içine uzaylı geni girmiş, sezonun tartışmasız en iyi oyuncusu “Superman”…

İkisinin de ayaklarını betona gömüp sadece elleri ile hareket edebilecekleri bir karşılaştırma olsa fikrim tabii ki değişirdi ama ben Peyton Manning hayranı olmama rağmen, madem tartıyı tarihe değil de bugüne kurduk, oyun zekası “The Sheriff” kadar olmasa da, sürati, deliciliği ve koşu istatistikleri ile mobil QB tanımına cuk oturan Cam Newton diyorum!

Bu kadar rahat ve hiç düşünmeden karar vermemde, hala radar gözlere ve inanılmaz bir oyun zekasına sahip olsa da NFL tarihinde bu pozisyonla alakalı neredeyse tüm istatistiklerde zirvede olan büyük efsanenin artık gitmeyen ayakları ve eski gücünde olmayan kolları ile vücut direncinin de etkisi büyük.

Cam Newton özellikle karşısında zayıf secondary’yi gördüğü zaman insanlıktan çıkıp başka bir gezegene geçiş yapıyor ve de buradaki kilit kelime de bu: “Secondary” çünkü Denver Broncos secondary hattı, neredeyse havadaki buharı paketleyecek kalitede ve bu alemin açık ara en iyisi…

Geçelim takım analizlerine: Önceliği ***beyaz köşeye (neden beyaz köşe olduklarına aşağılarda değineceğim), DENVER BRONCOS’a verelim…

Ofans kalitesi playoff yapan birçok takımdan iyi olmayan ama defans dendiğinde, dünyanın en iyi oyuncu topluluğu olan Broncos…

Ligin en korkutucu savunma ikililerinden (bence ilki), toplam boyları dört metreye, kiloları da 250’ye dayanan insan azmanları DeMarcus Ware ve Derek Wolfe’u tutabilecek bir offensive line yok dersek abartmış olmayız. Zaten onlardan kaçsa bile sezonun en iyi offensive linebacker’i olan, blitz canavarı Von Miller faktörüyle, rakip QB’lere yıldızları saydırmakta üstlerine yok!
Sadece bununla kalsa iyi… Broncos savunmasının aynı zamanda da spacing’leri neredeyse kusursuz. Rakip QB’leri deviremeseler de koşuculara aman vermeyen bir makine düzeninde oynuyorlar.

Çok fazla örnekle kafanızı şişirmeden, Konferans Finali’nde New England Patriots’ın bu gezegene ait olmayan büyük yıldızı Rob Gronkowski’yi, ikili hatta üçlü sıkıştırmalarla paspas ettikleri gecenin teri bile soğumadı.

Ancak her güzel gibi onların da bir kusuru var. Normal sezonda kaybettikleri maçlara bakarsak; onları bir sene aradan sonra tekrardan Super Bowl’a çıkartan defanslarının kara deliği, pas atan değil koşan QB’ler… Saha ve adam paylaşımını mükemmel yapıp, quarterback’in pas atacağı yerleri tıkıyorlar ama topla çıkışlarına çareleri yok gibi…

Panthers’in QB’sinin, atan, koşan, hatta neredeyse uçan, Superman lakaplı Cam Newton olduğunu hesaba katarsak, Super Bowl zaferi için değişik bir savunma tuzağı kurgusu planlayıp, bunu da kusursuz şekilde hayata geçirmeleri şart!

Kara deliklerinin bir diğer küçük parçası da tight end savunmaları… Her ne kadar dünyanın bu mevkide en iyisi Gronk’u Konferans Finali’nin ilk üç periyodunda doğduğuna pişman etseler de, sezon genelinde tight end’lere en çok yard ve TD fırsatı veren savunma istatistiğine sahip oldukları göz ardı edilmemeli…

Onları analiz ederken hep defans diyoruz çünkü “Turuncuların” kalburüstü bir skoreri ve belli bir hücum şeması yok dersek abartmış olmayız. Tek etkili hücum silahları olan koşu oyunlarını devreye sokabildikleri maçlar ya da maç içi dakikalarda hücum kaliteleri biraz olsun artıyor.
Running back’ler CJ Anderson ve Ronnie Hillman’ın performansı çok önemli. Onlardan birden fazla TD katkısı gelmemesinin, şampiyonluk şanslarını fazlasıyla azaltacağı kanaatindeyim. Son maçta şapkadan çıkan tight end Owen Daniels gibi ekstra bir oyuncu patlamasına da çok ihtiyaçları var.

CAROLINA PANTHERS’a, yani siyah köşeye geçersek; Bir veya oyuncuya bağlı olmayan hemen her isimden skor katkısı alabilen, bunun için de rakip savunmaların kolay önlem alamadığı bir takım Kuzey Karolina ekibi…

Tabii ki running back Jonahthan Stewart ve sezonun en flaş ismi Cam Newton toplamda 20 koşu touchdown’ı ve 1,864 yard gibi inanılmaz bir rakamla bayrağı taşıyan isimler ama takım genelinde en az üç, dört isim daha (arkasına sürat motoru bağlı Ted Ginn Jr. ve Greg Olsen başta olmak üzere) tutulması çok zor oyuncular…

Normal sezonda hiçbir maçta 100 koşu yardının altına düşmediler ki bunu değil bu sezon, NFL tarihinde bugüne dek gerçekleştirebilen başka bir takım olmamıştı!

Luke Kuechly – Thomas Davis ikilisi ligin en başarılı linebacker’ları. Konferans Finali’nde ciddi derecede sakatlanan Davis’in Super Bowl’da sahada yer alacağı söyleniyor ama ne kadar randıman verir şüpheli. Onun gerçek oyununu sergilemesinin kupayı Charlotte’a bir adım daha yaklaştıracağı aşikâr. Ancak Davis’in yokluğunda düzende biraz sapma olabilir çünkü sadece istatistik anlamında değil, lider özelliği ile de puzzle’ın çok önemli bir parçası Davis.

Cornerback Josh Norman ve bence bu sezonun en iyi safety’si Kurt Coleman da takımın diğer önemli dişlileri…Özellikle futboldaki tabiriyle libero (son adam) konumundaki Coleman, sürati ve gücü ile takımın otoritelerce görünmez (bence çok net görünüyor) kahramanlarından…

Offensive line olarak da sezon boyunca Superman’i o kadar iyi korudular ki yıldız QB’nin önünde her zaman, atsam mı koşsam mı diye düşünmek için fazlasıyla vakit kaldı. Ancak Broncos’un en önemli özelliği de QB’lere nefes almadan temas edip, buna bir saniye bile müsaade etmemesi!

Koçlara geldiğimizde; hemen herkes kariyerinin koç olarak (1985’de oyuncu, 2006’da da defansif koordinatör olarak Chicago Bears ile yer almıştı) ilk Super Bowl’unda sahne alacak Panthers koçu Ron Riviera’nın, yılların tecrübesi karşısında hafif kalacağını düşünüyor. Ben ise tam tersini! İnanılmaz cesur, agresif, özellikle dördüncü down’da risk almaktan çekinmeyen karakteri ile “Riverboat Run” lakaplı koç, bence bu sezonun en başarılı head koçuydu.
Kariyerine tabii ki laf etmek haddimize değil ama yaş olarak olmasa da (54), kafaca old school bir koç olan Gary Kubiak, kendi ezbere oyununu oynamayı seven, neredeyse birbirinin kopyası oyun şemalarıyla tanınmış bir taktisyen. Ancak kurt koç, Konferans Finali’nde normal sezonda toplam üç TD yapabilen Owen Daniels’dan gelen iki TD gibi kutudan yeni bir bomba çıkarsa, işte o finaldeki dengeleri az bir ihtimal de olsa değiştirebilir.

Bu arada ilginç bir not da, Owen Daniels’ın Gary Kubiak ile başlayan ve belki de bitecek kariyeri… Bizdeki Ziya Doğan-Ayman örneği gibi, tecrübeli koç nereye gitse (Houston, Baltimore, şimdi de Denver) yanında götürdü 33 yaşındaki tight end’i…

Geçelim bu sezon sadece bir kez yenilen Panthers’ın yumuşak karnına… Çok net şekilde gözüktü ki pas tehdidini geniş alana yayabilen takımlarla karşı çaresiz kalıyorlar. Bunu bu sezon kaybettikleri tek maç olan Atlanta Falcons karşılaşmasında da çok net gördük. Konferans Yarı Finali’nde neredeyse 31-0’dan maçı verecekleri Seahawks eşleşmesinde de…

Cornerback Josh Norman eşleşmesinde kim varsa pasifize edecektir, o konuda şüphem yok ama diğer eşleşmeler için aynı şeyleri söylemek zor. Yine de Broncos’un hücum silahlarının kısıtlı olması, Kuzey Karolina ahalisinin endişelerini biraz olsun dindiriyordur diye düşünüyorum.

Sonuç olarak Panthers iyi bir savunmaya ve çok iyi hücum gücüne sahip. Broncos ise vasat altı bir hücum kalitesi ve harika ötesi bir savunma sistemine…

Fazla uzatmadan, Broncos içine cin de kaçsa Panthers gibi hücum yapamaz ama Panthers pik yaptığı bir günde Broncos kadar olmasa da, ona yakın bir savunma yapabilir…

Panthers her ne kadar çok yönlü hücum silahlarına sahip de olsa, Broncos bu sayıları hiçbir maçta yemez! Totalde “maç erken kopmazsa” çok skorlu bir maç beklemiyorum. Panthers Konferans Finali’nde, Arizona Cardinals’ı 49-15 ile mezara koyarken, bir NFC Konferans Finali’nde en çok sayı bulan takım olmuştu.

Kimse Konferans Finali gibi Broncos endzone’unun da touchdown yağmuruna tutulmasını beklemesin. Super Bowl 50’de değil bir takımın, sayı bakımından toplamda 50’lerin bile üstüne çıkılması “bence” çok çok zor.

***Geçelim yukarda bahsettiğimiz beyaz ve siyah köşe olayına… Broncos dev finalde günümüzde onlarla özdeşleşmiş ama dört Super Bowl’da da hüsrana uğradıkları (üçünde 32 sayı üstü fark yediler) turuncu formalar yerine, 33.Super Bowl’da Atlanta Falcons’u 34-19 yenerek son şampiyonluklarını kazandıkları beyaz formayı giyecekler.

Sezon boyunca genelde beyaz ya da açık mavi forma ile mücadele eden Cam Newton ve arkadaşları, Super Bowl’a “mecburen” koyu renk (ve gümüş renk pant’ler) formalarıyla çıkacaklar. Panthers’ın 20 senelik tarihi boyunca playoff’larda sadece iki defa siyah forma ile sahaya çıktığını ve bu iki maçı da kaybettiğini de bir dipnot olarak belirtmezsek olmaz!

Batıl inançlara yaşayan milyonlarca sporsever için ekstra bir bilgi daha; Son 11 senede Super Bowl’larda siyah giyen takımlar sadece bir kez sahadan mutlu son ile ayrılmış…
Bizden hatırlatması; totemcilere duyurulur!

Peki Pazar akşamı “BENCE” kazanan kim olur? Benim sezon öncesi de, playoff’lar başlarken de favorim New England Patriots idi. Normal sezonun son iki haftasında, erkenden playoff havasına girip arka arkaya kaybedilen New York Jets ve Miami Dolphins (AFC Doğu grubunun en zayıf takımı olan ve son altı haftada sadece bir kez maç kazanabilmiş olan Dolphins) deplasmanları, onları Konferans Finali’nde, 70.000 seyirci destekli kendi mabetleri Gillette Stadium yerine Denver’da oynamak zorunda bıraktı.

Konferans finalinde maçı uzatma şansı son saniyede yine de ellerine kadar gelmişti ama bunu değerlendiremeyerek ben dahil birçok Patriots’severi hüzne boğdular.

Tek maçlık final tabii ki her türlü sonuca gebe… Toteme bakarak oklar Broncos’u da gösteriyor olsa, ortaya politik cevap vermek bize yakışmaz. Gönül başarılarla dolu kariyerinde, efsane QB Manning’in Super Bowl ile şaşalı bir kapanış yapmasını ister ama sezonun en flaş ismi “Superman” Cam Newton önderliğinde, birbirinden kaliteli hücum silahları ile banko Panthers. Başta Charlotte olmak üzere tüm Kuzey Karolina’nın ilk NFL Şampiyonluğu şimdiden hayırlı olsun!

mail: [email protected]
twitter: @BurakBelgen

Yazan: Burak Belgen