Üç yıldır bir takımın eksik olduğu ve sekiz takım yerine yedi takımlı düzenlenen TAFL Kulüpler 1. Ligi ve organizasyonunda sıklıkla aksaklık yaşanan Kulüpler 2. Ligi’nin arından Türk Amerikan futbolundaki sıkıntılara bir yenisi daha eklendi, ancak bu sefer sıkıntı Üniversite Sporları Federasyonu’nun düzenlediği Üniversiteler Ligi’nde!

Maçların saatlerinin ve oynanacakları yerlerin, maçlardan sadece bir hafta önce açıklanması ve açıklamaların federasyonun resmi sitelerinden de yapılmıyor olması, maça gitmek isteyen seyirciler için büyük handikap teşkil ediyordu. Şimdi işbu seyirciler konusunda, bir ilke daha imza atıldı…

Ülkemizde futbolda oldukça eleştirilen seyircisiz maç oynanması, artık Amerikan futbolu liglerimize de geldi!

27 Mayıs 2016 Cumartesi günü İzmir Ekonomi Üniversitesi’nin Hacettepe Üniversitesi’ni ağırlayacağı Üniversiteler Süper Ligi, B Grubu karşılaşmasının seyircisiz oynanacağı açıklandı. Bir süredir konuşulan söz konusu maçın seyircisiz oynama ihtimali ise federasyonun resmi sitesi yerine İzmir Ekonomi Üniversitesi Halcyons tarafından takımın Facebook sayfasından duyuruldu. En azından bu konuda kamuoyunu bilgilendiren İzmir Ekonomi Halcyons’a teşekkür ederiz. Aksi halde maçı izlemeye gitmek isteyenler tatsız bir sürpriz ile karşılaşabilirdi…

Zaten maçlara giden seyirci sayısı her sezon biraz daha azalırken, 27 Mayıs 2016 Cumartesi günü saat 19.00’da oynanacak karşılaşmaya “resmi olarak” seyirci alınmayacak.

İzmir Ekonomi Üniversitesi Halcyons’ın Facebook sayfasından yapılan açıklama ise şu şekilde:

“Takımımızın 27 Mayıs 2016 Cumartesi günü Hacettepe Üniversitesi Red Deers takımıyla oynanacak olan maç TBSF Disiplin Kurulu tarafından alınan karar ile seyircisiz oynanacaktır. Yapılan konuşmalar neticesinde kararın değişmeyeceği, tribün ve Balçova Spor Kompleksi içerisinde iki takımın oyuncuları ve teknik ekipleri dışında kimsenin olmaması gerektiğini aksi taktirde maçın oynanmayacağı tarafımıza iletilmiştir. İEU Halcyons olarak verilen karara saygı duyuyoruz ve siz değerli misafirlerimize üzülerek bu bilgilendirmeyi yapıyoruz. Anlayışınız için şimdiden teşekkür ederiz.”

Kararının TBSF Disiplin Kurulu tarafından değil Üniversite Sporları Federasyonu (TUSF) tarafından alındığına dair de söylentiler var ancak karar, herhangi bir yazılı/görsel ortamda açıklanmayıp, sadece bazı kişiler ve takımlarla paylaşıldığı için kesin bir bilgi veremiyoruz. Ancak Üniversiteler Süper Ligi’nin ve Üniversiteler 1. Ligi’nin, TBSF tarafından değil, TUSF tarafından düzenlendiğini hatırlatmakta fayda var.

Söz konusu açıklamayı yapmayı Üniversite Sporları Federasyonu veya takımlara bırakıyoruz.

Merak edenler için Üniversite Sporları Federasyonun Disiplin Talimatı’nın ilgili maddesi şu şekilde:

“Madde 8/8.10 Seyircisiz Oynama Cezası: Seyircilerin tutum ve davranışlarından doğan shaa olayları ve müessir fiil nedeniyle (veya genel güvenliğin zorunlu kıldığı hallerde) seyircisiz oynatmaya elverişli mutat sahadaki resmi müsabakaların aynı saha veya salonda seyircisiz oynatılmasıdır.”

Özetle, maçların herhangi bir televizyon kanalından yayınlanmadığı Üniversiteler Ligi’nde, İzmir Ekonomi Üniversitesi Halcyons – Hacettepe Üniversitesi Red Deers maçını, iki takımın oyuncuları ve teknik ekibi dışında kimsenin canlı izleme imkânı bulunmayacak. Ancak maçın iki takımdan biri tarafından kaydedilip, Internet’te yayınlanması halinde, bu maçı izleyebileceğiz.

Oldu ki maça bir şekilde gidip, tribünden bu Üniversiteler Ligi Amerikan futbolu müsabakasını izlediniz, hakkınızda, 14 Nisan 2011 tarihli ve 27905 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanan, 31 Mart 2011 tarihli ve 6222 sayılı Sporda Şiddet Ve Düzensizliğin Önlenmesine Dair Kanun’un 15. Maddesi hükmü gereğince adli para cezası ve/veya hapis cezasına hükmolunabilir.

Seyircisiz maç oynanması kararı ile Türk Amerikan futbolunun gelişiminde büyük bir adım atan ilgili kurumların, 6222 sayılı kanunun diğer hükümlerini de Amerikan futbolu karşılaşmalarında uygulamaları konusunda hassasiyet göstermeleri, Amerikan futbolu severler olarak en büyük arzumuz.

İzmir Ekonomi Halcyons veya Hacettepe Red Deers oyuncularından ya da teknik ekibinden değilseniz izleyemeyeceğiniz maçın hakem kadrosu ise şu şekilde:

Ev Sahibi: İZMİR EKONOMİ ÜNİVERSİTESİ

Misafir: HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ

Tarih: 27 Şubat 2016 Cumartesi

Saat: 19:00

Yer: Balçova Spor Kompleksi (İzmir)

Başhakem: Volkan Yılmaz (Ankara-İl Hkm)

Orta Hakem: Cem Erinmezler (İzmir-İl Hkm)

Çizgi Hakemi: Kaan Başeğmez (İzmir-İl Hkm)

Çizgi Oyuncusu Hakemi: Alpay Köksal (Ankara-İl Hkm)

Arka Orta Hakem: Zeynep Gökova (Ankara-İl Hkm)

Arka Alan Hakemi: Cemre Hasan Genç (İzmir-Aday Hkm)

Arka Kenar Hakemi: Mehmet Görkem Cünetoğlu (İzmir-Aday Hkm)

Gözlemci: Fatih Cem Gökova (Ankara-Ulusal Hkm)

Bu hafta oynanacak karşılaşmalar ile Üniversiteler Süper Ligi’nde normal sezon sona erecekken, bir sonraki hafta kalkacak olan seyircisiz oynama cezası sonrası binlerce taraftarın statları doldurması bekleniyor, demeyi çok isterdik, ancak beklenmiyor…

NFLTR olarak, Türk Amerikan futbolu tarihinde, ilk defa resmi olarak, seyircisiz maç oynanması kararı alınan bu karşılaşmada mücadele edecek iki takıma başarılar dileriz.