Değerli NFLTR.com takipçileri, bir TAFL yazısıyla daha karşınızdayız. Konu, bizatihi takip ettiğim Yeditepe Eagles – Boğaziçi Sultans karşılaşması. İzlemesi oldukça zevkli bir karşılaşmaydı, umuyorum ki sizin için okuması da bir o kadar eğlenceli olur. Bu arada, buradan Oktay abimize seslenelim: Abi önce maça geleceğim dedin ama sonra “Şimdi bu maça gidersek Kaan Özaydın yazı da yazı diye başımızın etini yer” diye düşündüğün için mi gelmedin? Hem öyle olsa bile merak etme Kaan Özaydın, başka bir yazı için bugün, yarın ensende biter. Şaka bir yana, kendisi rahatsızlandığı için bu karşılaşmayı izlemeye gelemedi o yüzden Oktay Çavuş’a NFLTR ailesi olarak geçmiş olsun dileklerimizi iletelim ve geçelim maça…

28 Şubat Pazar günü Boğaziçi Üniversitesi Uçaksavar Stadyumu, Yeditepe Eagles – Boğaziçi Sultans karşılaşmasına sahne oldu. Tabi bu karşılaşma klasik bir Eagles – Sultans karşılaşmasından oldukça fazlasıydı. Nitekim kazanan takım, Üniversiteler Süper Ligi’nin çeyrek finaline yükselecek, mağlup olan takım için ise Üniversiteler Süper Ligi macerası bu sezon için son bulacaktı.

Karşılaşmanın maiyeti bu kadar önemli olunca iki takımı desteklemek için onlarca taraftar da Uçaksavar’a akın etti ki tribünler, bir Spor Toto Süper Lig karşılaşması olmasa da PTT 1. Lig’de oynanan bir maç kadar doluydu ve bu bir futbolsever olarak benim için oldukça güzel bir gelişmeydi. Ayrıca karşılaşmayı Sultans ve Eagles’ın Kulüpler Ligi takımlarında oynayan veya geçmişte oynamış birçok oyuncu da seyretti, hatta Sultans’ın Kulüpler Ligi takımıyla birçok şampiyonluk kazanmış quarterback Abdülgani Atalay da karşılaşmayı takip edenler arasındaydı.

Sözü daha fazla uzatmadan bu oldukça heyecanlı geçen karşılaşmanın detaylarına bakalım…

Üniversiteler Süper Ligi – 3. Hafta: Yeditepe Eagles – Boğaziçi Sultans

Maçın ilk çeyreği gerçek anlamda bir Yeditepe Eagles fırtınasına sahne oldu. Sultans’ın 17 numaralı quarterback’i Muzaffer Gökçe’nin kendi yarı sahasında attığı interception’ı takiben Eagles, özellikle oyun kurucusu Mert Gerek (#1)’in etkili oyunuyla Sultans red-zone’una girmeyi başardı. Bir sonraki pozisyonda da Mert Gerek’in, takımın hem kaptanı hem de tight end’i Yavuz Akaydın (#86)’a attığı pas touchdown ile sonuçlanınca Eagles, henüz ilk drive’ında 7-0 öne geçmeyi başardı.

Bu noktada Eagles’ın quarterback’i Met Gerek’e ayrı bir parantez açmak gerekiyor. Özellikle ilk yarı boyunca hücumu hem cep içerisinde hem de cep dışında yaptığı koşu oyunlarıyla yönetmesi etkili bir mobile quarterback olduğunun gerçek bir göstergesi. Ayrıca karşılaşmanın yine ilk çeyreğinde, Eagles’ı 14-0 öne geçirecek touchdown’ın geldiği drive’da kritik bir lateral pas ile takımına kazandırdığı first down’da ilk yarının kritik anlarından birisiydi.

Şimdi de işin biraz Sultans tarafına bakalım. Büyük hedeflerle girdiğiniz bir sezonun “Tamam ya da devam” maçında, henüz ilk çeyrekte hem de kendi seyircinizin önünde 14-0 geriye düşmek elbette ki bir hayal kırıklığı yaratmıştır.

Ancak Sultans, bu “Ne oluyoruz?” modundan çıkmasını bildi ve Eagles’ın bulduğu ikinci touchdown’u takiben gerçekleştirdiği drive’da, Kulüpler Ligi tecrübesine sahip oyun kurucu Muzaffer (#17)’in, wide receiver Yasin Can Parlak (#89)’a attığı 40 yardın üzerindeki pas, Sultans için geri dönüşün sinyallerini verir gibiydi.

Sultans’ın beklenen touchdown’u ikinci çeyrekte geldi ve üst üste pas ve koşu oyunlarıyla Eagles end zone’una hiç olmadığı kadar yaklaşan takım, son pozisyonda Muzaffer’in yaptığı touchdown koşusu ile durumu 14-6’ya getirdi.

İlk yarının son skoru ise yine Eagles’tan geldi ve bir kez daha Mert-Yavuz ortaklığında gerçekleşen touchdown, karşılaşma boyunca taraftarların görmeye alıştığı bir pozisyonu tekrardan izletti ki bu pas, kaptan Yavuz’un maçta tuttuğu üçüncü touchdown pasıydı.

Karşılaşmanın en ilginç anlarından biri ise hiç şüphesiz Sultans kaptanı Yasin (#89)’nin, ilk yarının hemen bitiminde, 21-6 geride olan takımını morallendirmek için çıkarabildiği en yüksek ses ile “Sultans soyunma odasına!!!” diye bağırması oldu. Anlaşılan kaptanın, bu saha dışındaki hamlesi işe yaradı ki Sultans, oldukça agresif başladığı üçüncü çeyreğin ortalarında Yasin’in touchdown koşusu ile skoru 21-12’ye getirdi. Üstüne bir de Sultans’ın bir diğer receiver’ı Kubilay Ceylan (#10) touchdown’un ardından two-point conversion oyununda Muzaffer’in pasını yakalayınca hem farkı 13’e indirdi hem de takımının ilk touchdown’daki bir puanlık dezavantajını da yok etmiş oldu.

Ancak tam herkes “İşte Sultans geri geliyor. Farkı sadece yedi sayıya indirmeyi başardılar.” derken Yeditepe Eagles’ın kick return’den bulduğu touchdown skoru 27-14’e getirdi ve dördüncü çeyreğe girilirken farkın iki pozisyona çıkmasına sebep oldu. Tabi tam momentumu arkanıza almışken yediğiniz bu tarz beklenmedik sayılar da futbolun bizatihi doğasında olan şeyler.

Ve son çeyrek… Sultans için halen kapatılması gereken 13 sayılık fark varken, takımın olağan dışı bir şeyler yapıp Eagles’a yaklaşabilmesi gerekiyordu. İşte Sultans için o özel hamle de dördüncü çeyrekte geldi. Bir önceki Sultans yazısında da uzun uzadıya anlatmış olduğum gibi, bu sezon takımın hücum sistemini radikal bir biçimde değiştirdiği ve daha çok motion hücumlarına yöneldiği herkes tarafından bilinen gerçek.

Ancak bu demek değildir ki playbook’unuzu ilginç trick-play’ler ile zenginleştirmeyeceksiniz. Hatta tam aksine, herkes sizi motion hücumlarıyla özdeşleştirmişken yapacağınız bir trick-play oyundaki bütün dengeleri değiştirebilir. Tıpkı Pazar günkü maçın son çeyreğinde olduğu gibi… Yapılan snap’in ardından topu alan 27 numaralı running back Martin Güney, koşu oyununa başladığında Eagles savunması, klasik bir koşu savunması düzeni aldı ve cornerback’ler defansif line’a biraz yaklaştı.

Hal böyle olunca bazı Sultans receiver’ları da açıkta kaldı ve Martin(#27), tıpkı kendisine kenardan verilen direktifte olduğu gibi topu yarı sahada oldukça müsait olan Yasinile buluşturdu ve Eagles savunmasına yalnızca Yasin’in yaptığı 60 yardlık touchdown koşusunu izlemek kaldı.

Tabi Sultans’a maçı uzatmaya taşımak için en az bir touchdown daha gerekiyordu ki bu fırsat da çoğu kez ellerine geçti. Ancak Sultans, iki drive’ında da üst üste gelen cezalar, takımı Eagles end zone’undan fazlasıyla uzaklaştırdı ve son pasta da Muzaffer, receiver’ını endzone’da topla buluşturamayınca Eagles, gergin bir son çeyrek yaşadığı karşılaşmada galibiyete uzanmayı başardı. Böylece Sultans için Üniversiteler Süper Ligi sezonu erken bitmiş oldu.

Son Eklemeler…

Karşılaşmada oldukça sıkı bir mücadele sergileyen iki ekibi de gönülden tebrik ediyoruz. Ayrıca Üniversiteler Süper Ligi çeyrek finalinde İTÜ Hornets’in rakibi olan Yeditepe Eagles’a da güzel bir maç diliyoruz. Umarız iyi olan kazanır…