Geçen senelerde İstanbul Kadın Bayrak Turnuvası olarak beş defa gerçekleştirilen organizasyon bu sene katılan takım sayısının artması ve daha da önemlisi federasyonun da desteğiyle 1. Türkiye Kadınlar Bayrak Futbolu Şampiyonası olarak 21 Mayıs 2016 günü İTÜ Stadyumun’da yine İTÜ’nin ev sahipliğiyle 10 takımın mücadelesiyle sona erdi. Turnuvaya son şampiyon unvanıyla gelen İTÜ Hornets bu unvanı korumayı başarıp şampiyon olurken ikinci sırayı Yıldız Stallions aldı. Kürsüde son kupayı ise üçüncülük maçında Yeditepe Eagles’ı mağlup eden Afyon Kocatepe Victory Walkers takımı kazanmayı başardı.

Daha önce çeşitli takımlar kurulsa da iki sene önce İTÜ Hornets, Yeditepe Eagles, Robert Bobcats ile başlayan turnuva mantığı bu sene kurulan dört takımın katılımıyla 10 takımlı bir şampiyonaya dönüştü. Bu sene şampiyonaya katılamayan takımlarla beraber seneye belki de 16 takımlı bir şampiyona ya da lig görme ihtimalimiz bulunmakta. Bu sene konuşulan federasyona bağlanma konusu gerçekleşirse ve hatta Ünilig’e dahil olunabilirse spor daha da gelişecektir. Özellikle maliyetler açısından oldukça düşük bir bütçe gerektiren bir spor olması flag football’un yapılabilmesi olanağını arttırmakta. Yeni takım kurmayı düşünen arkadaşlar soracakları soru olursa benimle iletişime geçebilirler. Bu sene başında Ege Üniversitesi’nde sıfırdan kadın flag football takımı kurduğumuz için yardımcı olabilirim…

Konuya dönecek olursak, bu şampiyonayı düzenleyen ve emek veren tüm herkesi tebrik ediyorum. Özellikle bir güne sığdırmak zorunda oldukları bu organizasyonda çok ciddi enerji harcandı. Turnuvada en büyük eksik/sorun bence hakemler tarafında yaşandı. Aslında bununla ilgili de güzel bir planlama vardı fakat son anda bazı idari nedenlerle katılım sağlayamadılar. Hatta final grubu maçlarında, organizasyon tarafı, iş başa düştü diyerek hakemlik yaptı. Yine tek güne sığdırmaktan kaynaklı maç sürelerinin kısalığı da sorun yaratmadı desek yanlış olmaz. Bir de sürekli 45 dakika arayla oyuncuların maça çıkması ve aralarda ısınma süresi yaratmak gerçekten zorlayıcıydı…

Şampiyona, beş takımlı iki grupta oynandı. Grup birincilerinin yarı finale direkt kaldığı ikinci ve üçüncülerin çapraz eşleşme ile yarı final bileti aradığı maçlarda Yıldız Stallions ve Yeditepe Eagles direkt yarı finale çıkarken İTÜ Hornets, Afyon Victory Walkers, Başkent Lady Knights, Ege Lady Dolphins ekipleri yarı final için eleme maçları oynamaya hak kazandı. Grup maçlarında en büyük sürprizi, İTÜ Hornets’ı safety ile 8-7 geçen Yıldız Stallions gerçekleştirirken ilk senelerinde eleme maçlarına çıkmayı başaran Başkent Lady Knights ve Ege Lady Dolphins takdir topladılar. Grup maçlarında ilk maçında Yıldız Stallions’ı yenmeyi başaran yeni takımlardan Muğla Lady Vikings başka galibiyet alamayınca gruptan çıkamadı. Bir diğer yeni ve belki de oyuncuları en renkli takım Hacettepe Legendeers ise grup maçlarında tek galibiyetini Muğla Lady Vikings karşısında aldı. B grubunda ise Yeditepe Eagles tüm maçlarını rahat geçerken tek sayı yiyerek yarı finale rahat ulaştı (Dört maçta 121 averaj ile). Şampiyonada bulunan tek lise takımı Robert College Bobcats ise oynadıkları temiz oyun ile herkesin sevgi ve saygısını kazanmayı başardı.

Eleme maçlarında karşılaşan İTÜ Hornets ve Ege Lady Dolphins arasındaki karşılaşma beklentilerin aksine yakın geçti. Tüm gün boyunca oynadığı karşılaşmalarda tecrübe ve güven kazanan Ege temsilcisi İTÜ Hornets’ın tüm grup maçlarında yediği toplam iki sayıyı bir maçta atmayı başarsa da süre yetmeyince 18-12 maçı kaybetti (Hatta daha sonraki maçlarında da yine tek sayı yediler). İTÜ Hornets tarafında ise QB Seray Koşar’ın etkili oyunu ve yaptığı koşu TD’ı ile tecrübesiyle maçı kazanıp yarı finale gitmeyi başardı. Diğer eleme karşılaşmasında ise Afyon Victory Walkers rakibi Başkent Lady Knights’ı 33-14’lük rahat bir skorla geçmeyi başardı. Başkent ekibinde #9 QB ile etkili olmaya çalışsa da şampiyonaya iyi hazırlanmış Afyon Victory Walkers yarı finale geçmeyi başardı. Yarı final karşılaşmalarında ise geçen senenin finalistleri İTÜ Hornets ve Yeditepe Eagles karşı karşıya geldi.

Burada Yeditepe Eagles’ın şampiyonaya organizasyon olarak açık ara en iyi takım olarak geldiğini belirtmeden geçemeyeceğim. Hem görsel olarak hem de teknik kadro olarak diğer takımlardan baya öndeydiler. Maç genel olarak ortada geçerken bir süreliğine oyundan düşen Yeditepe Eagles karşısında İTÜ yine QB Seray Koşar’ın uzun paslarıyla sonuca gitmeyi başardı. Yeditepe’nin uzun receiver’ları ve #27 numaralı RB’leri ile gerçekten etkili hücumunu durdurmayı başaran İTÜ Hornets defansı takdir topladı. Gerçi cezalar sonucu bir drive’da neredeyse 20 oyun gerçekleşti ama sonuç sonuçtur böyle maçlarda. Hele ki maçın skorunun 14-8 olduğunu düşünürsek. Diğer yarı final karşılaşmasında ise Yıldız Stallions, Afyon Victory Walkers karşısında 10-7’lık skorla finale ulaşmayı başardı. Maçı pek izleyemediğim için pek ayrıntı veremiyorum ne yazık ki.

Şampiyona öncesi tek hedefi şampiyonluk olan Yeditepe Eagles yarı final maçının da moral bozukluğuyla çıktığı üçüncülük maçında Afyon Victory Walkers karşısında hiç etkili olamayarak 12-0’lık mağlubiyetle madalyada alamayarak şampiyonaya veda ettiler. Afyon Victory Walkers tarafında ise böylesine bir şampiyonada ilk üçe girmenin haklı sevincini yaşadılar. Gerçekten tebrikler.

Final karşılaşması aslında grup maçının rövanşı oldu bir anlamda. Grup maçlarında İTÜ Hornets karşısında özellikle bloklu koşu oyunlarıyla etkili olan Yıldız Stallions final karşılaşmasında hem hücumda hem de savunmada etkili olamayınca İTÜ Hornets rövanşı rahat bir şekilde alarak 27-8’lik skorla şampiyon oldu. Takımlara kupa ve madalyalarını Türkiye Ragbi Federasyonu Başkanı Şahin Kömürcü verirken yaklaşık 12 saatlik uzun bir şampiyonada bu şekilde sona ermiş oldu. Turnuva MVP’si İTÜ Hornets Safety’si #44 Ece Tekin olurken en iyi hücum oyuncusu Afyon Victory Walkers takımından #26 Merve Kahraman, en iyi savunma oyuncusu da Yıldız Stallions takımından #39 Sena Saruhan oldu.

Önümüzdeki zamanlarda alınacak kararlar umarım bu sporun gelişimine katkı sağlayacak ve hedeflenen Milli Takım kurularak bu spor için gerçekten emek ve zaman harcayan genç arkadaşlarımız ülkemizi başarıyla temsil etme şansı yakalarlar. Şampiyonada gün boyunca tüm takımlarda ve oyuncularda gördüğüm istek ve potansiyel ile çok güzel başarılar yakalanacağına eminim.