Merhabalar NFLTR okurları… Bildiğiniz üzere Türk Amerikan futbolunda bir genel kurul durumu gündemde bu aralar… Konuyu biraz özetlemek gerekirse, son yıllarda alışık olduğumuz üzere gene bir Türkiye Rugby Federasyonu Olağan Genel Kurulu olaylı başladı. Önce üç aday olduğunu öğrendik. Sonra büyük bir şaşkınlık içerisinde tek adaya düştüğünü ve mevcut başkan Şahin Kömürcü’nün başvuru formunu kendi el yazısı ile doldurmadığı için Spor Genel Müdürlüğü Aday Belirleme Kurulu tarafından başvurusunun reddedildiğini öğrendik. Şimdi de Tahkim Kurulunun aday başvurusunun kabul edilmemesi sebebi ile Türkiye Rugbi Federasyonu Genel Kurulunu bir ay ertelediğini öğrendik.

Bu olaylar bize Şahin Kömürcü’nün artık bakanlık tarafından da istenmediğinin en somut kanıtıdır. Gerçek şu ki; Bakanlık ve Spor Genel Müdürlüğünün desteği olmayan bir federasyon başkanının görev yapabilmesi, görev yapabilse bile artık bu spora fayda sağlayamayacağı ortadadır.

Bakanlık ve Spor Genel Müdürlüğü ile bu kadar sorunlu bir başkanın olduğu federasyona hiçbir yardım, destek ve hatta saha bile verilmeyeceğine göre Genel Kurul öncesi son sekiz yıllık gelişimi hatırlayarak, hafızamızı tazelemekte yarar olduğunu düşünüyorum.

2008 yılında Amerikan futbolundan yüzde 90 oranında delegenin katılımı ile gerçekleşen kongrede başkan seçilen Kömürcü, bir sonra 2012 yılında yapılan kongrede Amerikan futbolu delege oranını yüzde 13’e düşürerek teşekkür etmişti. Aynı Şahin Kömürcü’ye şimdi delege oranımızı yüzde 17’ye yükselttiği için müteşekkir olmamız gerekir.

2008 yılında Kömürcü seçilirken Amerikan futbolunu temsilen yönetim kurulunda beş kişi vardı. Bu kişilerin gerçekten Amerikan futbolu ile alakalı olan dört kişisi sistem dışına çıkarıldığı ve geriye kalan tek temsilcinin bu dönem eşi ile birlikte bir softbol takımından delege olarak gösterildiği için müteşekkir olmamız gerekir.

Amerikan futbolundan sorumlu asbaşkanımızın eşi ile beraber bir “softbol” takımından delege gösterilmesi sayın federasyon başkanımızın ve Amerikan futboluna verdiği önemin göstergesidir.

Tüm maçları oynanan ve aktif olarak birinci ve ikinci ligleri olan Amerikan futbolu takımlarına, tamamı federasyon imkanları ile yılda bir hafta tatil, pardon şampiyona yapan beyzbol ve softbol takımları ile aynı delege adeti belirlediği için federasyon başkanına müteşekkir olmamız gerekir.

Türkiye çapında 1200 linsanslı sporcusu olan Amerikan futbolundan alınan lisans ücretleri ile lise takımı dışında hiçbir büyükler takımı olmayan beyzbol ve softbol şampiyonalarının tüm masraflarının karşılandığı için müteşekkir olmamız gerekir.

Türkiye’de 1200 oyuncu ve en az 100 yöneticinin ve takımlarının Avrupa kalitesinde olduğu bir branşta, bu işi bilen birisini öne sürmek yerine, daha skorlarını ve hiçbir kuralını bile bilmediği bir branşta, toplantılarda konuşulan dili bilmediği ve hiçbir katkısı olmadığı halde o Avrupa federasyonu yönetim kurulu üyeliği koltuğunu işgal ettiği için müteşekkir olmamız gerekir.

Sayın federasyon başkanımızın Avrupa federasyonu üyesi olduğu halde Türkiye’de hiçbir antrenör ve oyuncu eğitimi düzenlemediği için müteşekkir olmamız gerekir. Malum ben Amerikan futbolundan sorumlu asbaşkan olduğum dönemde hakem, oyuncu ve antrenör eğitimlerin hepsini Avrupa federasyonun desteği ile otel parası dışında federasyona hiçbir yük bindirmeden yaptırdığım için özür diliyorum.

2011 yılında Amerika Milli Takımı ile Türkiye’nin ilk Amerikan futbolu maçını yapma imkanını cebimizde gri pasaportlar olduğu halde, sınır kapılarına yazı yazma tehditi ile elimizden alıp, milli takımımıza toplamda bir tane takımı olan Romanya ile maç yapma imkanı sağlayan başkanımız Kömürcü’ye müteşekkir olmamız gerekir.

Romanya maçından beri her sene toplantılarda bu sene mutlaka milli maç yapacağız diyerek dört yıldır herkesin ağzına bir parmak bal çaldığı için müteşekkir olmamız gerekir.

Ulusal federasyonunda, zaten Amerikan futbolunu doğru düzgün bilmeyen Amerika, Kanada, Japonya ve Meksika federasyonlarını kovan ulusal federasyonun içinde olduğu için müteşekkir olmamız gerekir.

2010 yılında yurt dışına eğitime ve Avrupa kupalarına hakem gönderen bir sistemi bozarak yıllardan beri süregelen hakem sorunsalını çözmek yerine artık çözülemez bir sorun haline getirdiği için teşekkür müteşekkir olmamız gerekir.

Final maçı İnönü Stadı’nda oynanan ve televizyondan yayınlanan bir branşı alarak, finalleri bir mahalle stadında ve hiçbir haber olmadan oynanan bir branş haline getirdiği için müteşekkir olmamız gerekir.

Federasyonu devir aldığında isminde Amerikan futbolu ibaresi olan federasyonumuzu, daha kısa ve kolay söylenebilir bir isim olan “Türkiye Rugby Federasyonu” yaptığı için müteşekkir olmamız gerekir.

Geçtiğimiz iki dönemde federasyon başkanımız Şahin Kömürcü’nün Amerikan futbolu branşının gelişmesi için verdiği müthiş emeklere müteşekkir olmamız gerekir.

Kalın sağlıcakla…