NFL’in altıncı haftası geride kalırken bu haftayı bay geçen Minnesota Vikings haricinde yenilgisiz kapayan takım kalmamış durumda. Playoff resmi yavaştan şekillenirken bazı takımların da şimdiden havlu attıklarına şahit oluyoruz, ben de sitenin kurucusu Kaan Özaydın’dan bu hafta itibariyle power rankings bayrağını alıp, sezon sonuna kadar bu ulvi görevi yerine getireceğim. Geçtiğimiz hafta güç sıralaması aksadığı için, geçtiğimiz haftanın sıralaması bölümü dördüncü haftanın sonrasına ait, bilginize. Haftanın ardından takımlarımıza şöyle bir bakalım:

1) New England Patriots (5-1), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 2

Kaptan gemisine geri döndü ve üst üste iki rahat maçı da kazanmayı bildiler. Öncesinde Cleveland Browns deplasmanında, bu hafta ise ligin iyi takımlarından sayılabilecek Cincinnati Bengals karşılaşmasında Tom Brady önderliğindeki Patriots galibiyetlere rahat ulaştı. Koşu hücumu açısından son yıllarda olduğu gibi kafalarda soru işaretleri olsa da hücum tıkır tıkır işliyor, savunma da küçümsenmeyecek düzeyde sağlam duruyor. Bu durumda Patriots altıncı haftanın ardından ligin en iyi takımı olarak karşımıza çıkıyor.

2) Minnesota Vikings (5-0), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 3

Teddy Bridgewater olmasa da sorun yok, takımın defansı maç kazandırmaya yetmekte, bay haftasına girerken birkaç sakat daha vermişlerdi ve onların düzelmesi bekleniyor. NFC North’da Bears ve Lions’a karşı işleri çok kolay, Packers maçlarından birini atlattılar, yolları hala açık ve fikstürleri zor değil, 16-0 ile sezonu kapatacaklarını kimse beklemiyor ancak en ciddi NFC adaylarından birisi Vikings. Mike Zimmer son çıraklık ve kalfalık senelerini önceki iki senede tamamlamıştı, ustalık eserinde henüz bir pürüz bulan olmadı.

3) Dallas Cowboys (5-1), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 10

Bu takıma daha Tony Romo dönmedi ama eksikliğii hisseden olmuş muydu? Dak Prescott geçirdiği hazırlık döneminin bir şans eseri olmadığını normal sezonda sergiledi. Bir çaylak QB’den neler beklenebilir? Top kaybını olabildiğince minimize etsin, macera aramasın, atletikliğini konuştursun, Prescott geçtiğimiz altı karşılaşmada tam da bunları yaptı, üstelik koçucusu da bir çaylakken bu takımın. Şimdi Tony Romo dönecek, ilk karşılaşmasında iki top kaybı ile oynarsa NFL medyasında ilk haber ne olacak, seyreyleyin görelim.

4) Seattle Seahawks (4-1), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması:6

Sorunlu hücum çizgisi oyuncularından bahsediyordum arada sizlerle Bears yazmaya çalışırken Seahawks ile alakalı, o oyuncular değişmedi, yerlerinde duruyor. Değişen şeyler Seattle’da hücumda hatırlanan Jimmy Graham, Marshawn Lynch kadar olmasa da Christine Michael’ın iyi performansı, defansın ise geçtiğimiz yıllar gibi oynuyor olması. Gruplarında Arizona Cardinals ve Los Angeles Rams kendilerini yukarıya itmek istiyor ve aralarında oynayacakları maçlar hayati değer taşıyacak.

5) Buffalo Bills (4-2), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 15

Üst üste dört karşılaşma kazanan Bills’de yüzler gülüyor, defansları geçtiğimiz sezon da sağlamdı ancak bu sezon üstüne koyarak gidiyorlar, hala defans oyuncuları açısından sakatları var, unutmamak gerek. Tom Brady’siz de olsa Patriots deplasmanında sayı vermeden kazanmışlardı, bu hafta da ligin en sorunlu ekiplerinden San Francisco 49ers’a hiç acımadılar. Yıldız olması beklenen WR Sammy Watkins’den yoksunken, şahsımın favori oyuncularından Tyrod Taylor hem koşarak hem pas atarak takımı coşturuyor, takımın tek sorunu sezon başında hücum koordinatöründeymiş, gönderdiler rahatladılar.

6) Pittsburgh Steelers (4-2), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 4

Ben Roethlisberger sakatlandı ve önümüzdeki haftalarda sahadaki yerini alamayacak. Steelers hücumunu tıkır tıkır işletmeye başlamıştı ki, Big Ben’in sakatlığı onları buldu, defansları bir iyi bir kötü, stabil bir performans alamıyorlar, gruplarındaki işler karışık ve hayati olan yıldız QB’nin sahalardan ne kadar uzak kalacağı. Landry Jones, geçtiğimiz sezon oynadığı bölümde işleri kotarmışlardı fakat burası NFL, tek maçla ipiniz askıya alınabilir.

7) Denver Broncos (4-2), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 1

Düşüşteler ve bu düşüş Trevor Siemian’ın sakatlığı ile başladı, Paxton Lynch’den de istedikleri ışığı alamadılar bu dönemde ve defansın temposu da düşüyor, Von Miller’a iyice bel bağlamış durumdalar ancak kolu kanadı kırık şarj kolu bozuk Chargers’a dahi kaybetmeleri hiç hayra alamet değil. Koşu hücumu, hücumu bir yere kadar taşıyabiliyor, Peyton Manning sonrası yıllarda diyet ödeyeceklerdi ancak o erken başlıyor gibi.

8) Green Bay Packers (3-2), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 5

Kötü bir performansın ardından Cowboys’a kendi sahalarında kaybetmeleri moralleri bozdu, üstüne de Eddie Lacy’nin sakatlığı geldi, hemen ardından Knile Davis’i takas ettiler, backup RB James Starks’ın da sağlık durumu belli değil, Randall Cobb RB’de snap alıyordu arada, ilk opsiyon mu olsa acaba?

9) Oakland Raiders (4-2), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 9

Raiders herkesi şaşırtmaya devam ediyordu ki Kansas City karşısında biraz gerçeğe dönüş yapmayı başardılar sanırım. Takım heyecan veriyor olsa da hala eksiklerinin bulunduğunu unutmamak lazım, hücumda değil de savunmada beklentiler büyüktü ancak o savunma henüz rayına oturabilmiş değil. Derek Carr elinde sihirli değnek varmış gibi oynuyor, Michael Crabtree ve Amari Cooper harika işler çıkarıyor ancak koşu hücumları, hala aksıyor.

10) Atlanta Falcons (4-2), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 12

Bu takımın görünen yüzü: Harika bir hücumları var, oynayınca Matt Ryan, Julio Jones, Devonte Freeman ve diğerleriyle çok can yakıyorlar, gel gelelim takımın defansında sorunlar var, ayrıca Julio Jones da bir insan, bunu arada hatırlamamız lazım, karşısında Richard Sherman durduğunda, Earl Thomas ile eşleştiğinde mesela.

11) Kansas City Chiefs (3-2), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 14

Chiefs biraz geç ısınıyor. Geçtiğimiz sezon da aynı sorunu yaşamışlardı, QB’de Alex Smith gibi soğuk duruşlu bir adam olunca herhalde takıma yansıyor bu, şaka bir yana sakatları da artık Jamaal Charles başta olmak üzere takıma yavaştan dönüyorlar, kendileri açısından altı puanlık maçta, Oakland Raiders gibi istim üzerinde bir takımı yenmeleri de cabası.

12) Washington Redskins (4-2), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 21

İnanılmaz bir yükseliş trendine girdiler, defansları oturdu, Kirk Cousins yine neyden hoşlanıp hoşlanmayacağımızı yakın zamanda emredebilir gibi duruyor. Redskins aslında en anlamlandıramadığım takımlardan, kimin ne zaman neyi çok iyi yapacağı ya da nerede batıracağı hiç belli olmuyor, son haftalarda da genellikle olumlu işleri yapan, yakın karşılaşmaları kazanan taraf oldular. Dezavantajları ise gruplarındaki hemen her takım kaliteli, Cowboys’dan bahsetmeye gerek yok, Eagles çok iyi başladı sezona düşüşte olsa da, Giants her zaman Giants.

13) Arizona Cardinals (3-3), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 11

Torpille bu sıraya geldiklerini söyleyebilirim aslında, daha aşağıda olmaları da beklenebilirdi derece bakımından ancak işin aslı öyle değil, nasıl mı? İşin aslında bu adamların Bruce Arians gibi bir koçları var, Larry Fitzgerald gibi bir liderleri var, David Johnson gibi canavar bir motorları var, Carson Palmer gibi vasat üstü bir QB’leri var, rakipleri blitz ile boğan iyi bir defansları var ve toparlanmaları için sebep çok.

14) Houston Texans (4-2), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 17

Yakın geçen maçları kazandılar, Colts deplasmanında ise son hücumda maçı kazanmayı bildiler. Brock Osweiler en azından bu sene “o QB bu” denilecek performans ile oynamayacak o belli ancak Lamar Miller takımın hücumundaki yüzü olacak, takımın defans yüzü ise Jadeveon Clowney, hayat ne kadar tuhaf değil mi, geçtiğimiz sene takımın hücum yüzü Arian Foster, savunma yüzü J.J. Watt idi, şimdi birisi 3rd down back olarak ligin en kötü takımlarından birinde, diğeri ise belki de sakatlıklarla oyunu bırakmanın eşiğinde.

15) Philadephia Eagles (3-2), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 7

Kabul edelim ki balon biraz hava kaçırmaya başladı, yanlış anlamayın balon olarak nitelendirdiğim takımın genel yapısı, Carson Wentz biraz daha dişli savunmalar görünce bocalamasa da duraksamaya başladı da diyebiliriz, RB pozisyonunda yaşadıkları sakatlıklar da takıma biraz sekte vurmuş durumda, yine de defansları hala ne yapabileceklerini sezon başında göstedi, bir de bu takım kadar special team’leri özel kullanabilen başka takım var mı ki NFL’de ?

16) Cinncinati Bengals (2-4), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 8

Aksıyorlar, grupları zor ve henüz ilk altı karşılaşmada dört defa mağlup olmuş durumdalar. Onlardan umudu kesmememin bir nedeni var, o da şu, yenildikleri takımlar Broncos, Patriots, Cowboys ve Steelers, bu dördü de bu yazıda ilk yedi içerisindeler, bu hafta cillop gibi tüm kurtlarını dökebilecekleri bir rakiple karşılaşacaklar, Cleveland Browns.

17) New York Giants (3-3), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 19

Bir öyleler bir böyle ama yine de hala çok fazla yetenek ihtiva ediyorlar. Küçük kardeş Manning olsun, top tutucuları olsun, her ne kadar yatırımlarının karşılığını alamasalar da defansları olsun çok iyi isimlerle donatılmış durumda. Yakın geçirdikleri birkaç karşılaşmayı kaybettiler fakat grup içindeki rakipleriyle oynadıkları maçlarda durumlarını düzeltirlerse hala şansları olabilir, daha kaybedilmiş bir şey yok ortada, tökezleyen Ravens karşısındaki galibiyet de ilaç gibiydi.

18) Detroit Lions (3-3), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 23

Bu kadar kötü bir kadroya, bu kadar şanssızlığa rağmen hala umutvari oynayabilmeleri açısından bu yeri hak ediyorlar. Matthew Stafford’ın bu sezon bu takımda olmasına neredeyse üzülecek durumdayım, daha önce ismini duymadığım koşucularla maç kazanma gayretlerini de göz ardı edemem, özellikle iç saha maçlarında başka bir kimliğe bürünüyorlar, sanki iç sahada NFC’nin başına oynayan takım, deplasmanda ise lotaryanın birinci sırasını kimseye bırakmayacak takım oluyorlar.

19) Tennessee Titans (3-3), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 28

Son iki karşılaşmada Marcus Mariota’nın neler yaptığını görmüş olmalısınız, bu sadece Mariota eksenli değil elbette, takımın hücumu iyice rayına girmiş durumda, DeMarcus Murray Dallas formasıyla olan performanslarından esintiler sergiliyor, gruplarındaki karışık yapı göz önüne alındığında azımsanmayacak ölçüde playoff şansları var, Colts’un berbat defansı, Brock Osweiler’ın yardımları ve Jaguars’ın katkılarıyla Titans’ın playoff macerası belki de Ocak ayında NFL semalarında olur.

20) Los Angeles Rams (3-3), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 13

Dereceleri fena değil, bir de avantajları var, grup rakiplerine karşı oynadıkları (Cardinals ve Seahawks) iki karşılaşmayı kazandılar ancak kaybettikleri takımlara bir bakalım, 49ers, Bills, Lions. Bu üç takıma karşı oynadıkları maçları kazanabilecekken hatta kazanmalıyken kaybettiler. Kağıt üzerinde takımın yıldızı olarak görülen Todd Gurley’den performans alamıyorlar, defanslarının ön taraftaki yedi oyuncusu iyi ancak back’ler konusunda ziyadesiyle sıkıntıları var, kazanmaları zor olan karşılaşmaları kazanıp, kaybetmelerinin beklenmediği maçlarda da kaybeden ismini değiştirmiş bu takımın bir başka 8-8’e daha gidişini izlemekteyiz.

21) Baltimore Ravens (3-3), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 16

Müthiş bir düşüş içindeler, hücumda RB sorunlu iken bir de Flacco’dan da performans alamamaya başladılar, o bildiğimiz Ravens defansından da geriye çok az isim kalınca, bir öyle, bir böyle durumuna gerilemiş haldeler. Çözümleri koşu oyunu, çözümleri rakip QB’ye daha çok baskı, çözümleri aslında eski kimliklerine dönebilmek.

22) San Diego Chargers (2-4), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 24

Derecelerine baktığınız zaman daha aşağıda yer alması gerektiğini düşünebilirsiniz ancak sırf buraya yazılması Philip Rivers’dan ötürü. Fantasy football oynamıyor, daha doğrusu bizim lig gibi 20 takımlı bir ligde oynamıyor iseniz Chargers’ın WR’larını takip etmeniz pek olası değil, o kadar çok sakat verdiler ki, WR, RB, LB ve hep takımın önemli oyuncuları birer birer ayrıldı. Chargers ne kadar zorlarsa zorlasın grupları zor, playoff hayalin ötesinde ancak rüştünü her daim ispat eden bir QB’leri var, başka takımın taraftarları (mesela Bears) çatlıyor.

23) New Orleans Saints (2-3), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 22

Chargers’da Rivers üzerine ne kadar konuşabiliyorsak Saints’de iki mislini Drew Brees üzerine konuşabiliriz. Zaten hala aktif oyuncuyken bile efsane olan bu adam, defans ne kadar sorunlu olursa olsun bir şekilde takımına maç kazandırıyor. Ayak topunda bir terim vardır ya, “3 yiyorsan 4 at” diye, 38 yiyorsa 41 atıyor Saints, hem de sıradan bir defansa karşı da değil, tüm bu açılardan saygı duyulası bir hafta geçirdiler.

24) Jacksonville Jaguars (2-3), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 25

Sezona 0-3 başladıktan sonra Londra’da Colts’u, Chicago’da Bears’ı yenmeyi başardılar ve bir nebze olsun nefes alabildiler. Haftaya Raiders ile oynuyorlar, aynı draft’ta seçilen iki QB karşı karşıya gelecek. Blake Bortles ve Derek Carr, sanırım ikinci yazılan isim galibiyete yakın taraf, diğer yandan o kadar iyi draft geçirmelerine, ölü sezonda takıma kattıkları isimlere göre hala ve hala iyi değiller. Gus Bradley için bu sezon “ya tamam ya devam” niteliğinde ve o nedenle varını yoğunu ortaya koyacak bir Jags izleyeceğiz gibi duruyor, geride kalan karşılaşmalarda.

25) Indianapolis Colts (2-4), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 26

Andrew Luck ne meziyeti varsa döktürüyor, sahaya her şeyini koyuyor, zira T.Y. Hilton da öyle ancak takıma baktığınız zaman bu iki adamı çıkarınca geriye bir şey kalmıyor. Hemen hemen olmayan bir defans, NFL tarihinde yerini almış ama artık tarihte de kalmış olması gereken bir RB ile işleri yoluna koyamıyorlar.

26) Tampa Bay Buccaneers (2-3), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 27

Sizi rezil de edebilecek vezir de edebilecek bir QB’ye sahipsiniz, geçtiğimiz yıl koç Lovie Smith’i neden takımdan gönderdiğiniz anlaşılamamış, onun yardımcısını da takımın başına getirdiniz. WR’larınız yetenekli ancak pasların onlara gitmesinde sorunlar var, RB’leriniz ya kariyer sezonu geçiriyor ya sakatlanıyor ya da sahadan siliniyorlar. sezon öncesinde öve öve bitiremediğiniz takımınızın yediği sayılar sırasıyla: 24-Falcons, 40-Cardinals, 37-RAMS, 27-Broncos, 14-Cam Newton’sız-Panthers, ha bir de trade up yapıp İKİNCİ TURDA KİCKER seçiyorsunuz, siz hangi takımsınız? Bucs Bucs Bucs…

27) Miami Dolphins (2-4), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 31

Bir gıdım da olsa toparlandıklarını söylemek yanlış olmaz, bu hafta Steelers karşısında maçı Big Ben’in sakatlığı ve Jay Ajayi getirdi. Jarvis Landry’e kısa paslarla topu atmak fazladan TD getirmediği gibi Arian Foster konusunda ısrar etmek de bu takımı yukarı taşımayacak. 27.sıra onlara belki çok ancak o kadar kötü takım var ki, Dolphins en kötüler arasındaki iyi.

28) Carolina Panthers (1-5), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 18

Dibe çakıldılar ve sezonun sonunu şimdiden gördüler. Cam Newton’ın egosu, RB pozisyonundaki sorunsal, belki de Josh Norman’ın ayrılışı, bilemiyorum ancak bu takımın buradan sonra dönmesi mucizelere bağlı. Kansas City geçtiğimiz sezon buralardan çevirip playoff yaparken gruplarında geçen senenin Oakland’ı vardı örneğin, Panters’in ise canavar bir Falcons’ı, Brees’e sahip Saints’i var, işleri çok çok zor.

29) Cleveland Browns (0-6), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 32

Browns henüz galibiyet almamış olabilir ancak 29-32 arasındaki dört takımı kendi içinde “hangisi daha kötü” diye sıralamak gerçekten çok zordu ve bir inisiyatif kullanmak zorundaydım. Tarrelle Pryor için, sezon başından beri dört farklı QB ile sahaya çıktıkları için, NFL’de zaman zaman NCAA hücumları “denemek zorunda” kalan Hue Jackson için, Titans deplasmanında “acaba” dedirttikleri için Browns burada.

30) Chicago Bears (1-5), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 30

Brain Hoyer yine de oynayabiliyor, en azından Jordan Howard var koşabiliyor, yeni keşfedilen bir adam Cameron Meredith tutabiliyor ve umutlar bu adamlar üzerinden olabiliyor. Bir de 2017 NFL Draftı’nda yukarı sırada seçilecek bir QB hayali taraftarları canlı tutuyor, yoksa Bears’da konuşulacak şey çok az. Ayrıca kanımca, John Fox’un da suyu ısınmaktan öte fokurduyor.

31) San Francisco 49ers (1-5), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 29

Forma renkleri pek hoşuma gidiyor 49ers’ın, koçları konusunda da çok olumlu şeyler söyleniyordu NCAA’de iken, Carlos Hyde diye bir koşucuları var, iyi çocuk, bunlar haricinde ise takımda umut da yok. Öyle rahat sayı yiyorlar ki, öyle zor sayı kazanıyorlar ki, Colin Kaepernick sahada iken oynadığı oyunla değil de saha dışı olaylarla konuşuluyor ve takımla alakalı tek konuşulacak şey de bu oluyor ki, 49ers için geriye pek bir şey kalmıyor.

32) New York Jets (1-5), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 20

Sevgili Jets yetkilileri, takımınız kötü bir durumda, Türkiye’de yayın yapan bir Amerikan futbolu sitesine baktım, NFL haftalık güç sıralamasında orada dahi sonuncusunuz, kağıt üzerinde müthiş görünen oyuncu grubunuz kağıt üzerinde kalmış, Harvard mezunu matematikçi QB’niz pas açılarını ve zamanlamasını haftalar boyu doğru hesaplayamamış, son umut yedek QB’yi son periyot oyuna sokuyorsunuz ve o da öyle oynuyor ki her an takım arkadaşlarının birinden çenesine yumruk yiyebilir. Diyeceğim o ki, bu hafta en dibi siz hak ediyorsunuz.

Haftaya tekrar görüşmek üzere…