İşler kızışıyor, kopan takımlar yavaştan uzay mekiğinin parçalarını bırakması gibi uzay boşluğuna, gemiyi terk ediyorlar, diğer yandan yerini sağlamlaştıran “bu takım da ne oynuyor arkadaş” dediğimiz takımlar da iyice ayyuka çıkmış durumda. Bu haftanın sürprizi olarak diğer yandan beraberlik de gösterebiliriz, normal süresi 3-3 biten bir karşılaşmayı, yakınlarda pek görmemiştik… Bu durumda, geçelim haftanın sıralamasına:

1) New England Patriots (5-1), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 1 

Patriots gelen giden kim olursa olsun acımadan yoluna devam ediyor. Tom Brady’siz dönemi iyi geçirmeleri takıma ayrı bir güven de aşılamış durumda. Takım koşuyor, pas oyunu zaten herkesin malumu ve Bill Bellichick’in de tablet kullanma harici dışında yüzü gülüyor. Bu hafta Rex Ryan ile karşılaşacaklar, belki de Patriots’ın başına en fazla bela olan isim Rex Ryan, bu sezonki ikinci yenilgiyi onlara tattırmaya çalışacak, bu durumda tadından da yenmeyecek.

2) Dallas Cowboys (5-1), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 4

Cowboys bay haftasını geçerken en çok Tony Romo’ya bir hafta daha yaklaşmış olmanın heyecanı içinde olsa gerek. Dak Prescott bu hafta da ilk 11’de olacak gelen duyumlara göre, 1 Kasım’daki takasın son gününden önce Tony Romo takası ile alakalı dedikodular NFL semalarında dalgalanıyor ancak pek de kulak asılmamalı, nihayetinde Romo hala Cowboys’un ilk tercihi.

3) Minnesota Vikings (5-1), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 2

Gemi ilk kez su aldı Eagles deplasmanında. Şimdiye dek geriden gelip kazanmak zorunda olmamıştı Sam Bradford, Vikings formasıyla. Bu karşılaşmada hep arkadan takip eden takım konumundaydılar ve sonuç galibiyet olamadı. Vikings’in Eagles maçındaki performansı hücum değil, zira hücum sene başından beri Patriots seviyesinde falan değildi, savunmada biraz aksaklık yaşadıkları zaman üzülebileceklerini gördük, hatalardan ders çıkarmaları lazım…

4) Denver Broncos (5-2), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 7 

Broncos iki tökezlemenin ardından istediği galibiyeti Texans karşısında buldu. Gary Kubiak’ın koşu ağırlıklı hücum planı Houston defansını zora soktu, defans takımı tekrar ligin ilk 4 haftasındaki gibiydi ve hak ettikleri bir galibiyet aldılar. Yalnız Denver Broncos açısından ölümcül bir soru var, Trevor Siemian, Super Bowl’a takımı taşıyacak kalibrede bir oyuncu mu? Ligin ortasına yaklaşmışken en iyimser Broncos taraftarı dahi olumlu bir yanıt veremeyecektir buna.

5) Green Bay Packers (4-2), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 8

Ezeli rekabette Chicago Bears karşısında galibiyete uzanırken ilk yarı biraz sıkıntı yaşadılar ancak Aaron Rodgers her maç, her sezon bir yıldız receiver yaratıyor. Bu haftanın talihlisi de Devante Adams oldu. Ty Montgomery’nin takımın top taşıma yükünü çektiği bu karşılaşmada Bears karşısında deneysel, bir miktar da sanatsal bir çalışma yapıp olumlu sonuç aldılar yalnız karşılarındaki takımın yerlerde süründüğünü unutmamak lazım. Eddie Lacy’nin sezonu çöpe gitmişken Aaron Rodgers’ın daha da insan üstü performanslar sergilemesi ve receiver kadrosunun sağlıklı kalabilmesi önlerindeki en büyük hayati durum.

6) Oakland Raiders (5-2), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 9

Oakland’da formül çok doğru oturtulmuş, Derek Carr pası atar, Amari Cooper ya da Michael Crabtree yakalar, Raiders kazanır. Hiç de karmaşık bir formül değil, Jacksonville Jaguars gibi yıllardır yapılanmasına rağmen rayına oturamayan bir takım karşısında da kolayca işe yaradı. Raiders en zorlu gruplardan birinde, sezonun yarısını çok iyi geçmek üzereler, ikinci yarısında ise grup rakiplerine karşı neler yapacakları sezonlarını belirleyecek gibi duruyor.

7) Kansas City Chiefs (4-2), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 11

Saints karşısında önemli bir galibiyet aldılar, Andy Reid normal sezonun kral koçlarındandır her zaman ve Chiefs açısından da normal sezonu böyle geçirmesine alışkınız. Playoff’a kalma mücadelesinden de sağ çıkmaya yakın olduklarını söylemek lazım ancak playoff’larda başarı Alex Smith ile mümkün olabilecek mi, esas düşünülmesi gereken konu bu.

8) Seattle Seahawks (4-1-1), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 4

Seahawks acilen hücum çizgisine takviye yapmanın yollarına bakıyor. Browns’dan Joe Thomas veya 49ers’dan Joe Staley’nin ismi yüksek perdeden haykırılıyor, çok da yerinde transfer olur ikisinden biri. Russell Wilson’ın her maçtan sakatlanmadan çıkabiliyor olması neredeyse mucizevi bir gelişme. Bir de karşılarında hemen her defasında blitz yapan bir Cardinals defansı olunca, işleri bu karşılaşmada zora girdi, yine de kaybetmemeyi başardılar.

9) Pittsburgh Steelers (4-3), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 6

Steelers, Big Ben’in yokluğunu fazlasıyla hissediyor ve hissetmeye de devam edecek. New England Patriots karşısında kaybetmeleri beklenen bir şeydi, Landry Jones “idare” etmesine rağmen Big Ben farklı bir adam. Diğer yandan esas düşünmeleri gereken bu hafta kaybettikleri maç değil, diğer maçlarda neler yapacakları.

10) Buffalo Bills (4-3), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 5

Dolphins karşılaşmasında galibiyet serileri sona erdi, Tyrod Taylor’ın elinden geleni en sonuna kadar almayı başarabiliyor Rex Ryan, defansları tökezleyince ise maçları kaybediyorlar. LeSean McCoy’un sakatlığı, ligin en çok koşu yardı üreten takımı Bills için önemli bir sorun, yerini doldurmak kolay olmayacak.

11) Philadelphia Eagles (4-2), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 15

Carson Wentz iyi de oynasa kötü de oynasa hücum performansları haricinde NFL’de maç kazanmayı en iyi bilen takım. Savunmaları Chip Kelly dönemine göre çok daha iyi durumda, oyun temposunda da Chip Kelly’e nazire yaparcasına ağırdan alıyorlar işi, bir de özel takımları var ki, haftayı boş geçmiyorlar neredeyse skor anlamında.

12) Atlanta Falcons (4-3), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 10

Bir öyleler bir böyle. Matt Ryan iyi oynayınca, Julio Jones topları tutunca, Devonte Freeman da tackle’ları yarınca kolayca maç kazanıyorlar ancak her takım buna izin vermeyebiliyor, ayrıca bu üçlüden biri aksayınca da rakip çok eksik olan Chargers olsa da karşılaşma kaybedilebiliyor.

13) Arizona Cardinals (3-3-1), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 13

Bakmayın herkesi şaşırtıp hücumlarının Seahawks karşısında aksadığına, ligin en çok yönlü RB’ine sahipler, yardları aldılar ancak kicker’dan ötürü sorun yaşadılar. Bruce Arians’ın elinde bir sihirli değnek olsa sanıyorum ki Michael Floyd’u baştan yaratıp topları adam gibi tutabilmesini sağlardı.

14) Washington Redskins (4-3), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması:12

Detroit Lions’a karşı kaybettikleri maç çok ortadaydı. Kirk Cousins’e çağrım şu “bu haftayı sevmedik”, savunma da bir öyle bir böyle. Sorunları ise geçtiğimiz hafta belirttiğim üzere çok sağlam bir grupta yer almaları, gruptaki rakiplerine karşı olan maçları kader çizer.

15) Detroit Lions (4-3), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 21

Detroit Lions yine bir iç saha maçından yine galibiyetle ayrılmasını bildi. Golden Tate’i olaya dahil etmeleri pas hücumu açısından çok önemliydi, Justin Forsett ile beraber de koşuyu da rayına soktukları durumda korkulur olabilirler. Ha, bir de Lions’ın deplasmanda maç kazanmayı bilmesi gerekiyor.

16) Cinncinnati Bengals (3-4), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 16

Bengals, ihtiyacı olan ilacı Browns karşısında bir galibiyetle buldu. Sezonun en etkileyici performanslarından biri A.J. Green’e ait, diğer yandan uzun koşularıyla Jeremy Hill göz doldurdu, hücum tıkır tıkır işlerken defansta hala sıkıntı yaşadıklarını söylemek yersiz olmaz.

17) New York Giants (4-3), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 17

Dallas’lı, Washington’lı, Philadelphia’lı grup içinde en zayıf ekip olduklarını söylesem, sanırım yanlış yapmam. Londra’daki karşılaşmada Los Angeles Rams karşısında pek zorlanarak kazandılar, Landon Collins sezon başından beri savunmanın en iyisi olarak göze çarpıyor.

18) San Diego Chargers (3-4), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 22

Bu kadar eksiğe rağmen yedi maçın üçünü nasıl kazandılar akıl almıyor. Yendikleri takımlar arasında Broncos ve Falcons da var üstelik, playoff’un onlar açısından hayalin de ötesinde olduğunu daha evvelden söylemiştim ancak onurlarıyla mücadele ediyorlar, Philip Rivers ve Melvin Gordon’ın performansları da göz ardı edilir cinsten değil.

19) Indinapolis  Colts (3-4), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 25

Andrew Luck varsa, bir şekilde sorunların üstesinden de gelinebiliyor. Indianapolis Colts, geçtiğimiz sezon Andrew Luck’dan mahrum olduğu dönemde NFL’in en kötü performanslarından birini sahaya yansıtırken, bu sezon kaybettikleri oyuncular dahi olsa geçtiğimiz sezonki takımdan, sadece Luck’ın biraz daha sağlıklı olmasıyla beraber daha sağlam görüntü çizmeyi başarabiliyorlar. Yine de her daim belirttiğim üzere defansları ve koşu hücumları sıkıntılı.

20) Houston Texans (4-3), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 14

Indianapolis Colts karşılaşmasında son drive ile kazanmayı bilmişlerdi, bu defa karşılarında soluk aldırmayan bir Broncos ile karşılaştılar. Brock Osweiler henüz adapte olamadı sisteme, daha ilk yılının yarısını geçirmeden bir QB’yi harcamak doğru olmaz. Osweiler şans bulmaya devam edecek, muhtemelen bir sakatlık olmadığı takdirde seneye de bu takımın dümeninde olacak. Savunma ise J.J. Watt’ın ardından çok kan kaybetmiş durumda.

21) Los Angeles Rams (3-4), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması:20

Londra’daki karşılaşmada QB sorunsalı ile beraber kaybeden taraf oldular. Sezon başında 8-8’in Jeff Fisher’ın talihi olduğunu düşünen bendeniz, takımın tekrar bu yöne doğru hareketlenmesiyle “en azından bir tahmini doğru yapabiliyorum” hissiyatına kavuşmuş durumda. Onlar açısından güçlü oldukları pozisyonun QB olduğunu hiç iddia etmedik zaten ancak Todd Gurley bu kadar kullanılamayıp defans da aksayınca, düşüşte ve formsuz bir Giants olsa da karşılarında yenilmekten kendilerini alamıyorlar.

22) Tennessee Titans (3-3), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 19

“Unutulmaz Titanlar” adıyla dilimize çevrilen “Remember The Titans” adlı bir film var, bilirsiniz, Denzel Washington başrolündedir, siyah-beyazlar arasındaki ayrımdan bahsederken filmin içinde birçok farklı öykü de barındırır. Bazen kendimi Titans’ı izlemeye motive ederken o filmden birkaç sahne açmak durumunda hissediyorum çünkü geçtiğimiz sezon kolej efsanesi olarak ikinci sırada seçilip takıma katılan Marcus Mariota’nın neler yapacağı hiç belli olmuyor. Bir bakıyorsunuz 300 yardın üzerinde pas, 80 yardın üzerinde koşu, üç TD pası ve top kaybı olmadan karşılaşmayı tamamlamış, bir bakıyorsunuz pas yardında 150’yi zor buluyor, koşu hak getire. Böyle olunca da takım olmayacak maçları kazanıp, olmayacak karşılaşmaları da yitirebiliyor.

23) Baltimore Ravens (3-4), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 21

Bu aralar kaybetmeye doyamıyorlar. Sorunun hücum koordinatöründe olduğunu düşünüp Buffalo Bills’e benzer bir yöntemle Marc Trestman’ı birkaç maç içinde yolladılar, takım daha da tepetaklak oldu, meğer sorun olan o değilmiş, sorun olan iyi tutucuların olmaması, koşamamaları, bir de Joe Flacco’nun kontratını zaten hak etmiyor olmasıymış, “mor şehir” bu sezon biraz karalar bağlayacak gibi.

24) New Orleans Saints (2-4), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 23

Drew Brees size kafadan beş, altı maç kazandıracak, bu cepte, sezonun geride kalan 10-11 maçının da hemen hemen yarısını kazanmanız gerekiyor playoff yarışında olabilmek için. Defansınız ve RB’iniz buna hazır mı, geçtiğimiz yıllarda “proje” anlamında draft’lar yaptınız mı, o projeleri geliştirme imkanı bulabildiniz mi, koçunuza ne kadar güveniyorsunuz, takım yapınız sağlıklı mı ve salary cap doğru kullanılabilmiş mi? Bu sorular için Saints’in vereceği yanıtlar net: HAYIR!

25) Tampa Bay Buccaneers (3-3), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 26

San Francisco 49ers’ı yendikten sonra sizi çok üst sıralara yazamam, bunu yapmam çok doğru olmaz, 49ers’ı yendikten sonra defansınıza methiyeler düzemem, bu da çok doğru olmaz, 49ers’ı yendikten sonra QB’niz gerçekten de beklentileri verebilecek bir adam, en doğru seçimi yaptınız, da diyemem. 49ers’ı yendikten sonra geçtiğimiz hafta hakkınızda dediklerimi henüz değiştirecek cesareti bana verememiş olursunuz.

26)  Jacksonville Jaguars (2-4), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 24

Oakland Raiders’a kaybetmelerinde tuhaf bir durum yok aslında, Bears karşısında geriden gelmeleri ve maçı kazanmaları biraz daha umutlandırmıştı beni onlar hakkında. Aslında şu durumda ligin diplerinde yer almalarında da tuhaf bir durum yok. Jaguars, neyi ne kadar yapacağı kestirilemeyen takımlardan. Geçtiğimiz sezon Blake Bortles öyle oynadı ki herkesin gözleri kamaştı ve her karşılaşmada ondan tekrar bunu bekliyorlar, Bortles bunu veremeyince takım tökezliyor. 2016 NFL Draftı’nda  çok iyi iş çıkardıklarını yazmıştık, o draft’ın meyvelerini hemen bu sezon toplamaları için henüz biraz erken.

27) Miami Dolphins (3-4), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 27

Geçtiğimiz haftadan bu yana bir arpa boyu yol ilerlediler mi? Belki de fazlası. Ryan Tannehill’in sezonun geneline yayılan performansıyla beraber büyük beklenti QB’si olmayacağı artık anlaşılmış durumda, onlar ne yaptılar bunun üzerine, koşuculara nasıl yol açacaklarını düşünmeye başladılar, Jay Ajayi de dünden hazırmış buna, son iki haftadır inanılmaz oynuyor ve takımı adeta sırtında taşıyor hücumda. Kağıt üzerinde kalan müthiş defans da kağıttan çıkıp hafiften üç boyutlu bir hal almaya başlayınca galibiyet de geliyor.

28) Carolina Panthers (1-5), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 28

Bu haftayı bay geçtiler ve sanırım gelecek planlaması yaptılar bol bol. Sezonu çöpe attıklarının farkındalar diye umuyorum, bundan sonra kazanacakları karşılaşmalar yanlarına kar kalacak elbette, takımın psikolojik olarak toparlanması için bu gerekli, bir önceki yılın Super Bowl takımının bir sonraki yıl draft’ta ilk üçten seçmesi hiç hoş bir hareket olmaz zira.

29) New York Jets (2-5), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 32

Geno Smith’in sağlığı da takımın durumuna dayanamadı, o da koy verdi kendini. Bu durumu fırsat bilen Ryan Fitzpatrick yedekten gelip takımını kurtaran golcü gibi oldu adeta, hali hazırdaki durumunu biraz da olsun düzeltti, karizmayı hafiften toparladı da denebilir buna, bir de karşılarında Baltimore Rvavens gibi neden irtifa kaybettiği henüz bulunamayan bir takım olunca galibiyet de geliverdi.

30) Cleveland Browns (0-7) Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 29

Şu son üç sırayı birbiri arasında sıralandırmak, detaylandırmak hiç kolay iş değil ancak, benim de kendime göre bir planım var. Browns henüz galibiyet alamamış da olsa, bunca geçirdiği badireye ve koç Hue Jackson’ın hemen her hafta başka bir QB’yi oyuna hazırlamasına rağmen yakın maçlar geçirdi, sırf bu bile galibiyeti olan takımların üstünde yer almaları için nedendir.

31) Chicago Bears (1-6) Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 30

Green Bay Packers deplasmanında kaybetmek dünyanın sonu değil, yedek QB Brian Hoyer’ın sezonunu kaybetmek de öyle. En azından USC çıkışlı Matt Barkley’i bir süre sahada gördük, bundan sonra da pek görecek gibi değiliz. Jay Cutler, beş haftanın ardından bu hafta sonu takımdaki yerini alacak ve John Fox “Cutler her zaman bizim stater QB’mizdi ve öyle olmaya devam edecek” diye bir açıklama yaptı. Bu açıklama Cutler’a sorulunca da onun yanıtı “Başka şansı yok ki zaten” şeklinde oldu. Bunca sakatın QB sorunun olduğu bu sezon bir anca Bears adına geçer umarım. Artık draft yollarında QB’den başka bir seçenek kalmadı.

32) San Francisco 49ers (1-6) Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 31

Chip Kelly’nin takımı power rankings sıralamamızda basamak basamak düştü, sonunda hak ettiği pozisyona geldi. Colin Kaepernick’in dönmesi takıma bir katkı sağlamadığı gibi esas sorun zaten hücum değil, belki de en sorunlu DB grubuna sahipler gibi duruyor NFL’de. Bunun yanında Chip Kelly’nin eskiden bir sistemi olduğu üzerine konuşur, tempoya dayanan bu sistem üzerine de pek fazla geyik çevirirdik, San Francisco 49ers öyle kötü bir durumda ki haklarında konuşulacak hiçbir şey kalmıyor.

Haftaya tekrar görüşmek üzere…