Malumunuz federasyona seçim yapması için atanan yeni komisyon çalışmalarına başladı. İlk icraatları olarak yeni seçim tarihini belirlediler ve allak bullak edilmiş delege listesini düzenlediler. Açıklanan seçim tarihi 28-29 Ocak Cumartesi ve Pazar günleri Ankara’da. Federasyonun sayfasında yayınlanan sekiz sayfalık belgeyi sizler için özetlemem gerekirse

Federasyon seçimlerinde delegeleri belirleyen kurallar dahilinde eski başkanlar ve Spor Genel Müdürlüğü ve benzer kuruluşlara delegelikler veriliyor. Şahin Kömürcü dışındaki dört eski başkan ve kontenjan diyeceğimiz 20 küsur delege bu gruptan gelecek. Daha sonra ligler  ve turnuvalar ile şampiyonalara katılan kulüplere faaliyetlerine göre delegeler dağıtılıyor. Aranan kriter son iki yıl üst üste müsabakalara katılmak. Böyle olunca bakın potansiyel delege dağılımı nasıl oluştu?

Delege dağılımın da birçok detay var. Kafa karıştırmamak adına son durumu hızlıca özetlersek, beyzbol ve softbol hepimizin bildiği gibi lig değil de şampiyona şeklinde karşılaşmalar yaptıkları için 12 takıma toplam 36 delege verildi. Bir önceki seçime göre ciddi miktarda delegelerde azalma var. Hak yerini buldu diyelim…

Ragbi delegeleri ise liglere katılan takım sayısının azalmasına bağlı bir durum söz konusu. Bir önceki mali genel kurul sonrasında hatırlanacağı gibi federasyon bir çok takıma ve yöneticiye 19 yıla uzanan cezalar vermişti. Erkek ragbide mücadele eden dört takım ve bayan ragbide mücadele eden beş takıma toplam 35 delege verildi. Böylece Ragbi delege oranı %7.5 tan %23’e çıktı.

Amerikan futboluna gelirsek… İki ligde mücadele eden 14 takıma toplam 58 delege verildi. Bu sayede Amerikan futbolu olarak delege oranımız %15’ten % 39’a çıkmış oldu. Seçim kurulu bu açıklaması ile federasyon genel kuruluna davet edilen 150 delegeden 58’ini Amerikan futbolu takımlarından istedi. Böylece 28-29 Ocak 2016’da yapılacak genel kurulda en büyük grubu Amerikan futbolu takımları oluşturacak.

Asıl soru acaba akıllandık mı? Bir araya gelip hep birlikte Amerikan futbolu taşıyabilecek miyiz? Yoksa yeniden kısır çatışmalara girip kim daha uzağa işiyor moduna gerimi döneceğiz sanki hiçbir şey olmamış gibi?

Tabii bu karmaşada kaçırdığınız bir konu daha olabilir. Seçim yapamayan federasyon lisans ücreti altında topladığı paraları zarf içerisinde elden almaktaymış ve bu ücretlerin  federasyon gelirleri arasında yer almıyor. Yani nereye gittiği belli değil. Bir gördüğümüz örnek, Şahin Kömürcü adını taşıyan telefon şarj aletleri… Federasyonumuz teknoloji olarak nerelerdeymiş de bizim haberimiz yokmuş!

Buna ek olarak fısıltı kaynaklarımın söylediğine göre IFAF bize takımların gelişmesinde kullanılmak üzere 10.000 dolar bağışlamış. Bu paranın da nerede olduğu da belli değil. Tabii ki takımlar maddi bolluk içinde olunca bu paralar hayır işlerine gitmiştir herhalde.  Artık seçimimizi düzgün yapmamız lazım. İnsanoğlu çabuk unutur. Unutmamamız lazım…

“Kardeşim faksı geç göndermişiniz azıcık takip edin”cilerden mümkün olduğunca uzak durmamız lazım. Hiçbir sorumluluk almayıp, suçu sürekli başkalarına atanlarla işimiz olması. Kendine değer yaratmak için yancılık yapanlara yan gözle bile bakmamak lazım.

En önemlisi de bu işleri yıllarca hukuk çerçevesinde yılmadan takip edenleri de unutmamak lazım. Bilmeyenler için tekrar söyleyeyim bu gün delege sayısındaki artış ve düze yaklaşmamızdaki en büyük emek Fazıl Hızal’a ait. Zaten açıklanan belgelerin çoğunda onun adı var.

Önümüzdeki dönem pek çok değişiklik olacak ve olmak zorunda. Hali hazırda Ragbi olimpik bir spor ve beyzbolda bu sene tekrar olimpik branş oldu. Bu sebeple federasyonun büyük olasılıkla ikiye bölünmesi gerekecek. Bu kapsamda benim beklentim. Beyzbol ve softbolun ayrı bir federasyona ve bizimde kuzenimiz ragbi ile ayrı bir federasyona ayrılacağımız yönünde. Ragbi ile güç birliği yapıp bu ayrılmadan iki ekibinde güçlü olarak çıkmasını sağlamalıyız.

Yapılması gerekenleri buraya sayfalarca yazabilirim  aslında ama önümüzdeki program dersek.

1- Antrenör eğitimlerinin bir an evvel yapılıp lisanslı koç sayısının hızla artırılması.

2- Flag football’un en hızlı şekilde organize edilip bayan ve erkek bolca takım üretilmesi.

3- 2019 Avrupa Şampiyonası ve 2018 Üniversiteler Arası Amerikan Futbol Şampiyonası gibi uluslararası organizasyonlara katılmak için gerekli çalışmaların yapılması.

4- Maç programının düzenli hale getirilmesi ve maç sayıları artarken katılımın maddi ve manevi olarak kolaylaştırılması.

5- Takımların üstünde yük olan lisans ücreti, deplasman masrafı gibi maliyetlerin üstlenilmesi.

Bu ve benzer beklentiler sadece Amerikan futbolu için değil, beyzbol ve ragbi içinde olacaktır. Aynı zorluklardan gelen kardeş branşlar olarak, hep birlikte kalkınmanın bir yolunu bulmalıyız.

Son sekiz senede olanları unutmamak ve tekrarlamamak umuduyla…